مصاحبه و گزارش - موضوعي
 سومين کنفرانس ملي ذرات بنيادي و ميدانها
سومين کنفرانس ملي ذرات بنيادي و ميدانها
انجمن فيزيک ايران، مرکز تحقيقات فيزيک نظري

 

 

 

سومين کنفرانس ساليانه فيزيک ذرات و ميدانها امسال در مرکز دانشهاي بنيادي، ساختمان جديد فرمانيه، در تاريخ هاي ۷ و ۸ و ۹ بهمن ۱۳۹۱ برگزار شد. اين کنفرانس که از سال ۱۳۸۹ در شاخه ذرات بنيادي و ميدانها به تصويب انجمن فيزيک ايران رسيد، به طور متوالي در حال برگزاري است و با توجه به گستره بزرگ کاربردها و آزمايشها و اخبار مهم دنياي فيزيک در اين حيطه، مورد استقبال اساتيد و دانشجويان فعال در اين زمينه در ايران هم بوده است.

۷ بهمن ماه ۹۱، تک سخنراني افتتاحيه با عنوان رصدخانه ملي توسط رضا منصوري، استاد دانشگاه شريف و مرکز دانشهاي بنيادي، بخش نجوم به سخنراني پرداخت که تا حدودي جاي تعجب داشت. لازم به ذکر در موارد زيادي ذرات بنيادي توضيح درست مسائل در اخترفيزيک را در خود دارد، و اين روزها جدا شدني اکثر گرايشهاي فيزيک و حتي بين رشته اي هاي شيمي و زيست و تقريبا تمام مهندسي‌هاي بنيادي، از جمله مواد، مکانيک و مکاترونيک و غيره از ذرات و نظريه ميدانها جدا نيستند. معادلات DNA تنها از راه حلهاي نظ ريه ميدانهاي کوانتمي قابل رمزگشايي است.

يکشنبه ۸ بهمن ماه ۹۱ با حضور شرکت کننده هاي ثبت نام شده که تقريباً تماما تحصيلات تکميلي (دانشجويان و فارغ التحصيلان) کنفرانس رسما کار مود را آغاز کرد. محسن عليشاهيها، فرهاد اردلان و مجتبي نجف‌آبادي سه سخنران اول بودند که به مرور پيشرفتهاي اخير در ذرات، و بخش CMS برخورد دهنده هادروني پرداختند. رئيس جلسه حسام الدين ارفعي از مرکز دانشهاي بنيادي و دانشگاه شريف بود. دوسخنراني بعدي اين روز امير رضاييان از دانشگاه مادريد اسپانيا در مورد روش زيباي ديگري ذرات بنيادي و نتايج آن بود بنام پلاسماي گلئون-کوارک و همينطوري سيد محمد موسوي نژاد با موضوع پديده شناسي فيزيک ذرات با تأکيد بر محاسبات اختلالي توابع ترکش و توزيع پارتونها. لازم به ذکر است دکتر موسوي نژاد از دانشگاه يزد از فارغ التحصيلان و پژوهشگران شتابدهنده DESI در هامبورگ آلمان بودند، که پس از بازگشت در دانشگاه يزد به ادامه کار خود مي‌پردازند. تخصص ايشان در زمينه توابع توزيع و ترکش توابع ساختار در مدل پارتوني است که اولين بار ريچارد فاينمن براي برخوردهاي انرژي بالا در ذرات بنيادي پيش بيني کرده بود. بدين صورت که ذره اي مانند پروتون يا الکترون با ذره ديگري که هادروني است برخورد مي‌کند، ذرات زيادي از دل اين هادرون بيرون خواهند آمد. در واقع پارتون تشکيل شده از ذرات و گلئونهايي درون خودش است که همگي بنيادي هستند.

 

 

 

پس از ناهار از ساعت ۱۴ سه سخنراني ديگر انجام شد که سعيد پاک طينت (ابرتقارن در CMS)، عبيده جعفري و مريم زينلي همگي در حيطه نظريه ضعيف و الکتروضعيف کار کرده بودند و به مرور کارهايشان پرداختند. بازديد از پوسترها نيز در کنار بحثها پيرامون پوسترها و فعاليتهاي اساتيد و دانشجويان در بيرون از سالن همايش برگزار شد. ۵ سخنراني آخر روز اول، احمد قدسي، محمد علي اکبري، علي داودي، احمد شيرزاد و زهرا رضايي با موضوعات مختلف از مدل کوارک تا اثرات مغناطيسي و اخترذرات بنيادي و مدل مخروط نوري در ذرات بنيادي، بودند. در پايان اين روز حضار بحث آزادي را پيرامون گروه ذرات انجمن فيزيک ايران، نوع برگزاريها و کارگاه هاي مورد نياز در طول ساز با موضوعات مختلف، و عضويت هيئت مديره داشتند.

دوم سخنرانيها، با حسن فيرزوجاهي در مورد انرژيهاي بالا و کيهان شناسي، و کريم قرباني در مورد فيزيک مائون در مدل استاندارد شروع شد. صديقه دلدار و امير اسماعيل مصفا نيز به ترتيب از دانشگاه تهران و مرکز دانشهاي بنيادي، در مورد روشهاي غيراختلالي در مدل يانگ-ميلز و دوگاني گرانش/نظريه پيمانه اي جلسات قبل از ظهر را به اتمام رساندند.

پس از ناهار محمد مهدي پزدان پناه ، سارا طاهري منفرد و سيد ياسر ايازي کاملا در حيطه پديده شناسي ذرات سخنراني کردند. سه سخنراني آخر، شيما فياض بخش، فرهاد ذوالفقارپور و محمد مهندي اتفاقي در حيطه روشهاي اختلالي، هندسه ناجابه جايي و ضعيف بود. که محاسبات فرهاد ذوالفقارپور همراه با تيمي از دانشجويانشان، در دانشگاه محقق ارديبلي به دليل فني (محاسبه نشدن ۸۰ ردصد جرم يک مزون در سطح مقطع) با انتقاد روبرو شد، هرچند کار ايشان در اين دانشگاه تازه تأسيس که قطب ذرات هم ندارند، در حيطه زحماتشان قابل توجه بود؛ با اين حال فيزيک مسئله مورد بررسي ايشان بدون در نظر گرفتن ۸۰ درصد اصلي جرم و سطح مقطع کاملاً اشتباه بود. اختتاميه اين کنفرانس نيز حدود ۱۷:۳۰ برگزار شد و با تشکر از همکاران انجمن فيزيک ايران که از صبح تا شب اين چند روز به طور کامل در کنار هيئت اجرايي بودند، و بقيه دست اندرکاران آن به اتمام رسيد. در مجموع اين کنفرانس بين تمام کنفرانسهاي داخلي، حزو معتبرترين و بهترين کنفرانسهاي داخلي ست که بخشي از آن مديون خود ذرات بنيادي و مدلهاي دقيق و روشهاي مختلف نظري و تجربي ست که جاي اشتباه و يا نظريه هاي خودساخته و اشتباه را کم مي‌کند.

1391/11/25 لينک مستقيم

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 فعاليت‌هاي علمي رشد

 

     

 

 

صفحه‌ي اصلي

     

 

راهنماي سايت

     

 

 

آموزش

     

 

بانك سوال

     

 

 

مسابقه

     

 

 

زنگ تفريح

     

 

 

مصاحبه و گزارش

     

 

 

معرفي كتاب

     

 

 

مشاوره

     

 

 

پرسش‌و‌پاسخ‌علمي

     

 

اخبار

     

 

فعاليت‌هاي علمي

 تماس با ما