مصاحبه و گزارش - موضوعي
 مصاحبه با ادوارد ویتن - قسمت دوم
مصاحبه با ادوارد ویتن - قسمت دوم
پیامی برای دانشجویان جوان
 
        

 

 

ادوارد ویتن (Edward Witten) ‏(زاده ۲۶ اوت ۱۹۵۱ در مریلند) ریاضی‌دان و فیزیک‌دان آمریکایی و استاد در مؤسسه مطالعات پیشرفته است. ویتن با کارهایش - که پیشرفت‌های فراوانی را در ریاضی موجب شده‌اند - خدمات گسترده‌ای را به فیزیک نظری رسانده است. او در زمینه‌های نظریه میدان‌های کوانتومی و نظریه ریسمان و همچنین توپولوژی و هندسه مربوط به این دو نظریه فعال بوده است. دستاوردهای او شامل اثبات قضیهٔ انرژی مثبت (Positive energy theorem) و کارهایش در زمینه ابرتقارن و نظریه مورس و معرفی نظریه میدان‌های کوانتومی توپولوژیکی (topological quantum field theory) و کارهایش در زمینه تقارن آینه‌ای و حدسش در زمینه وجود نظریه-م، می‌شوند. ویتن در سال ۱۹۹۰ موفق به دریافت مدال فیلدز از اتحادیه بین‌المللی ریاضیات شد. او اولین فیزیکدانی است که این مدال را به دست می‌آورد. (منبع: ویکی‌پدیا)
 
نشریهٔ Notices که هر ماه از سوی انجمن ریاضی آمریکا منتشر می‌شود، مصاحبه‌ای از این ریاضی-فیزیک‌دان مشهور آمریکایی را آورده که خود یک نسخهٔ ویرایش‌شده از مصاحبه‌ای است که در شماره دسامبر 2014 از اخبار kavli IPMU چاپ شده است.
 
این مصاحبه  در نوامبر 2014 به‌مناسبت دریافت جایزه‌ٔ Kyoto درعلوم پایه توسط ویتن، انجام شد. ویتن استاد Charles Simonyi در دانشکده‌ٔ علوم طبیعی در مؤسسه‌ی مطالعات پیشرفته در پرینستون است. دو عضو ارشد از اعضای kavli IPMU، به نام‌های یوکینوبو تودا (Yukinobu Toda) و ماساهیتو یامازاکی (Masahito Yamazaki) نیز در مصاحبه شرکت کرده‌اند.

در بیشتر این مصاحبه سوال‌ها تخصصی هستند، ولی در بخش‌های پایانی مصاحبه که ترجمهٔ آن را در اینجا آورده‌ایم صحبت‌هایی ردوبدل شده که به‌نظر ما برای دانش‌آموزان و سایر علاقمندان نیز می‌تواند جالب و آموزنده باشد. 
 
 

 

 

اُگاری: قطعات در جای نامناسبی قرار گرفته‌اند، اما اگر به آنها با دید متفاوتی نگاه کنیم، شاید آنها کاملاً در یک جهت باشند. من هم یک سوال آخر دارم. در مصاحبه‌ٔ بیست سال پیش شما با تهرو اگوچی (Tohru Eguchi) در سمینار Sugaku، او از شما در مورد چشم‌انداز ریاضی و فیزیک پرسید، و شما در جواب گفتید که این زمینه قطعاً بسیار قوی در حال رشد است و پیش‌بینی کردید که این پیشرفت در آینده‌ای قابل پیش‌بینی ادامه خواهد داشت. بدون شک، پیش‌بینی شما در طول بیست سال گذشته تایید شده است. با در نظر گرفتن این، مجدداً سوال من این است که، چشم‌انداز شما برای بیست سال آینده چه خواهد بود؟ آیا می‌توانید در مورد آینده‌ٔ این زمینه برای دانشجویان جوانی که این مقاله را می‌خوانند، پیشنهادی داشته باشید؟ 
 

ویتن: اول از همه، در طول بیست سال گذشته، نه تنها تعامل ریاضی و فیزیک در حال رشد بوده است، بلکه در تنوع نیز بسیار پیشرفت کرده است، به‌طوری که کارها‌ی بسیار جالبی انجام شده است و من به شخصه می‌توانم خیلی کم در مورد آن بفهم چرا که این زمینه در حال رشد در جهات بسیاری است. 

 

 

من مطمئن هستم که این ادامه پیدا خواهد کرد و اعتقاد دارم که دلیلی که این ادامه پیدا خواهد کرد این است که نظریهٔ میدان‌های کوانتومی و نظریه‌ٔ ریسمان تا حدی رازهای ریاضیاتی غنی دارند. زمانی که برخی از این رازها آشکار می‌شوند، اغلب برای فیزیکدانان همانند شگفتی هستند، زیرا که ما حقیقتاً نمی‌توانیم نظریه‌ٔ ریسمان را آن طور که فیزیکدانان درک می‌کنند، درک کنیم - ما ایده‌ٔ هسته‌ٔ اصلی پشت آن را خوب متوجه نمی‌شویم. حتی در یک سطح ساده هم ریاضیدانان هنوز قادر به تسلط کامل بر نظریه‌ٔ میدان‌های کوانتومی، نخواهند بود، و مطالبی که از آن ناشی می‌شوند نیز برای آنان باعث شگفتی خواهد بود. بنابراین برای هر دو دلیل، من فکر می‌کنم که ایده‌های ریاضی و فیزیک که تولید شدند برای مدت‌های طولانی شگفتی‌آور باشند.

 


من فکر می‌کنم که قطعاً فرصت‌های هیجان‌انگیزی برای جوانان وجود دارد که بیایند و کمک کنند که بتوانیم معنای اینها را توضیح دهیم. ما این را درست درک نکردیم. در دهه‌ٔ 1990 دید وسیعی به‌دست آوردیم، زمانی که مشخص شد تفاوت بین نظریه‌های ریسمان توسط دوگانگی‌های غیراختلالی یکی شده‌اند و نظریه‌ٔ ریسمان درهمان مصداق ذاتاً مکانیک کوانتومی است. اما ما هنوز در حال مطالعه‌ٔ بعدهای متفاوت از یک شیء که اصول اصلی آنها مشخص نیست، هستیم. تا زمانی که این درست باشد، فرصت‌هایی نیز برای کشف‌های بزرگ‌تر توسط جوانان وجود دارد. اما اگر من می‌توانستم به شما دقیقاً بگویم که شما در چه جهتی باید این کار را انجام دهید، قطعاً الان آنجا بودم.
 

اُگاری: از شما برای زمانی که برای صحبت با ما اختصاص دادید، بسیار متشکرم. این خیلی جالب بود. مجدداً به‌مناسبت بردن جایزه Kyoto به شما تبریک می‌گویم.

 

 

ویتن: از شما متشکرم برای تبریک جایزه Kyoto، و همچنین از گفتگو با شما متشکرم، چرا که این گفتکو به من کمک کرد که به یاد بیاورم که ما چقدر در طول بیست سال گذشته پیشرفت کرده‌ایم.
 

 

 

اُگاری: اجازه بدهید بیست سال دیگر نیز با شما دیدار کنیم تا در مورد پیشرفت‌های این بیست سال پیش رو نیز بتوانیم صحبت کنیم.

  

ویتن: امتحان می‌کنیم. به این منظور بایستی همگی تمرینات ورزشی داشته باشیم و متناسب بمانیم!
 

 

1394/12/6 لينک مستقيم

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 فعاليت‌هاي علمي رشد

 

     

 

 

صفحه‌ي اصلي

     

 

راهنماي سايت

     

 

 

آموزش

     

 

بانك سوال

     

 

 

مسابقه

     

 

 

زنگ تفريح

     

 

 

مصاحبه و گزارش

     

 

 

معرفي كتاب

     

 

 

مشاوره

     

 

 

پرسش‌و‌پاسخ‌علمي

     

 

اخبار

     

 

فعاليت‌هاي علمي

 تماس با ما