زنگ‌تفریح تصادفی

 زنگ‌تفریح‌های پربازدید
 آرشيو
 
 زندگینامه گاوس ریاضیدان
زندگینامه گاوس ریاضیدانزنگ تفريح رياضي
زنگ تفریح شماره 86

«کارل فریدریش گاوس» (۳۰ آوریل ۱۷۷۷- ۲۳ فوریه ۱۸۵۵) ریاضیدان بزرگ آلمانی بوده است. او به عنوان یکی از برترین ریاضیدانان همه ی دوران شناخته شده است، و شاید بتوان گفت که برترین آنهاست. به دلیل تحقيقات و دستاوردهاي بی مانند و بيشمار «گاوس» به او لقب شاهزاده رياضيات را داده اند. گاوس هم به ریاضیات لقب ملکه علوم را داده بود.

گاوس، این ریاضی دان آلمانی، در خانواده‌ای محروم، در شهر «برانشوایگ» زاده شد. پدر گاوس باغبان و بنا بود او نه امکان کمک به شکوفايی استعداد فرزندش را داشت و نه به فکر چنين کاری بود، ولی خوشبختانه قابليت های قابل ملاحظه وی در زمينه محاسبات ذهنی علاقه چندين فرد با نفوذ محيط را به خود جلب کرد و سرانجام اومورد  توجه «دوک برونسويک» قرار گرفت و مخارج تحصيل وی را ابتدا در کالج «برونسويک» و سپس در دانشگاه «گوتينگن» تقبل کرد.

 گفته می‌شود که هوش سرشار او زمانی آشکار شد که در سه سالگی اشتباهی را که پدرش در محاسبهٔ دارایی ها، بر روی کاغذ، انجام داده بود در ذهنش درست کرد. داستان دیگری که دربارهٔ هوش بسیار او گفته می‌شود آن است که آموزگارش، در دبستان، برای سرگرم کردن شاگردان به آنان گفت شماره‌های 1 تا 100 را با هم جمع کنند؛ گاوس خردسال پاسخ درست را در چند ثانیه با به کارگیری یک بینش ریاضیاتی چشمگیر به دست آورد.

 راهکاری که او به کار بست چنین بود: او دانست که با جمع کردن دو به دوی عبارت ها از دو سر فهرست شماره‌ها پاسخ هر یک از این جمع ها برابر خواهد شد:

1+100=101, 2+99=101, 3+98=101, …

برای جمع کل هم خواهیم داشت:

50*101=5050

گاوس در پایان نامه سال 1977 خود اثباتی برای قضیه بنیادین جبر ارائه کرد . این قضیه ی مهم می گوید که "هر چندجمله ای درجه ی n، با به شمار آوردن ریشه های تکراری، دارای n جواب است"

دهه های آخر قرن هجدهم بسياری از منجمين در جستجوی يک سياره جديد بين مريخ و مشتری بودند که بر اساس قانون (( بود)) بايد وجود مي داشت، متاسفانه اين سيارک کوچک  در بهترين شرايط نیز به دشواری ديده مي شد و به زودی در نور آسمان و در نزديکی خورشيد ناپديد مي گشت منجمين برای رصد کردن اين سيارک بعد از دور شدن از خورشيد ماه ها تلاش کردند ولی به توفيقی نائل نشدند.

 سرانجام گاوس به اين مبارزه کشيده شد و با کمک روش کم ترين مربعات خود و مهارت بی نظيرش در محاسبات عددی مدار اين سيارک را تعيين کرد و به منجمين گفت که با تلسکوپ های خود کجا را رصد کنند، و سيارک درست در همان جا بود!!!

او با انتشار مقاله های حساب در سن 25 سالگی آوازه ی بسیار زیادی پیدا کرد.در سال 1807 به استادی رصد خانه و دانشگاه«گوتینگن» دست یافت که تا پایان زندگیش نیز این سمت را دست داشت.

توانمندی مغز گاوس در محاسبه بسیار شگفت انگیز بود. مشهور است هنگامی که از او پرسیدند چگونه می تواند مسیر حرکت سیارک «سِرِس» را با این دقت پیشگویی کند، او در پاسخ گفت: "لگاریتم ها را به کار می برم".

پرسشگر خواست بداند که او چگونه می تواند شمار بسیاری از عددها را از جدول ها چنین سریع ببیند و بخواند. گاوس پاسخ داد " به آن ها نگاه کنم؟ چه کسی نیاز دارد به آن ها نگاه کند؟ من آن ها در در ذهنم محاسبه می کنم"!!

 او با یاری «وبر»، در سال 1833 در «گوتنگین»، یک رصدخانه ی مغناطیس که در ساختارش هیچ قطعه ی آهنی نبود ساخت و در آن مشاهده های مغناطیسی را انجام داد؛ و از همین رصدخانه سیگنال های تلگرافی را به شهرک های پیرامون فرستاد و بدین گونه عملی بودن تلگراف الکترومغناطیسی را یه همگان نشان داد.

بسياری از اين آثار بعد از مرگش مورد شناسايی قرار گرفتند کتابچه کوچک ۱۹ صفحه ای «گاوس» که يادداشت ها و مکاتبات شخصی گاوس بود يکی از گرانقدر ترين مدارک در تاريخ رياضی ست...!اين دفترچه ۴۳ سال بعد از مرگ گاوس در بين کاغذهای خانوادگی وی پيدا شد.

او مرزهای دستاوردهای ممکن برای مردان نابغه معمولی را در موارد آن چنان متعددی در نورديد که گاهی اين توهم به انسان دست ميدهد که «گاوس»  از گونه ای متعالی تر بود.

 

1389/9/21 لينک مستقيم

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 
 المپياد رياضي

 

     

 

 

صفحه‌ي اصلي

     

 

راهنماي سايت

     

 

 

آموزش

     

 

بانك سوال

     

 

 

مسابقه

     

 

 

زنگ تفريح

     

 

 

مصاحبه و گزارش

     

 

 

معرفي كتاب

     

 

 

مشاوره

     

 

 

پرسش‌و‌پاسخ‌علمي

     

 

اخبار

     

 

فعاليت‌هاي علمي

 بازديدها
خطایی روی داده است.
خطا: بازديدها فعلا" غیر قابل دسترسی می باشد.