المپياد جهاني فيزيك
 برندگان مسابقه‌ي المپياد فيزيك
 
 غذا نسوزه! (مسابقه‌ي شماره‌ي 78)
غذا نسوزه! (مسابقه‌ي شماره‌ي 78) مسابقه فيزيك
علت اصلي سوختن غذا!...سؤال همراه با جواب
غذا نسوزه!






يكبار يكي از شاگردان انريكو فرمي اين سؤال رو كه مطرح كرديم پرسيد و جواب در عين ساده بودن جالب بود. مسأله‌ي سوختن غذا و دماي ذوب و جوش به‌ترتيب ظرف حلبي و روغن. شايد يك تناقض باشد كه چرا ظرف قبل از جوش آمدن روغن ذوب نمي‌شود؟ حالا شما كمي فكر كنيد و جواب دهيد.

سؤال
نقطه‌ي جوش روغن زيتون از نقطه‌‌ي ذوب حلبي (قلع). مي‌توانيد توضيح دهيد چطور در ظرفي از جنس حلبي ممكن است غذا را با روغن زيتون سرخ كرد؟


جواب

روغن وقتي سرخ مي‌شود، نمي‌جوشد! اين آب است كه باعث مي‌شود غذا بخار‌پز شود. و آب در حال جوشش دماي روغن و ماهي‌تابه را ثابت نگه مي‌دارد. (با اين حال وقتي غذا را براي مدت طولاني رها كنيد،‌بيش‌تر آب خود را از دست مي‌دهد و غذا و همين‌طور ماهي تابه و روغن ممكن است بسوزند.)

1387/7/3لينک مستقيم

فرستنده :
احسان HyperLink HyperLink 1387/7/21
مـتـن : به نظر من چون گرما مدام منتقل میشه پس ظرف ذوب نمیشه چون انژی خودشو به روغن منتقل میکنه البته به شرط اینکه دمایی که به ظرف میدیم اینقدر زیاد نباشه که باز هم ظرف شروع به ذوب شدن بکنه.
پاسـخ :نه در اين سؤال يك نكته انحرافي وجود داره. اول به جدول نقطه‌ي ذوب مواد بايد مراجعه كني. بعد به يك نكته‌ي ساده‌ي زيستي...

فرستنده :
علیرضا HyperLink HyperLink 1387/7/11
مـتـن : سلام
من فکر می کنم که روغن نمی تونه داخل ظرف حلبی بجوشه .چون که یک گرما به ظرف داده می شود و سپس به روغن و این دو هم دما هستن تا به دمای ذوب ظرف برسند بعدش ظرف گرما می گیره تا ذوب بشه(گرمای نهان ذوب)ولی چون دماش ثابت به روغن گرما منتقل نمی شه در همین هنگام شخص غذا رو داخل روغن می ریزه و گرما از روغن به غذا منتقل می شه تا ابش رو بخار کنه و بپزتش پس دمای روغن کم شده و از ظرف گرما به روغن منتقل شده و دمای ظرف پایین میاد و دوباره شعله ظرف رو داغ میکنه و دیگه انرژی شعله صرف دادن گرمای نهان ذوب نمی شه بلکه به وسیله ی واسطه به غذا می رسه البته اگر اهنگ ورود انرژی از اهنگ مصرف انرژی توسط غذا بیشتر باشه ظرف پس از مدتی کوتاه یا طولانی ذوب میشه. یا اگر ظرف پر روغن رو بذاریم روی شعله و هیچ وقت غذا رو توش نریزیم قبل از به جوش امدن روغن ظرف ذوب میشود.
پاسـخ :سلام علي‌رضا
مرسي. تقريبا نزديك شدي.

فرستنده :
طاهره خياباني مقدم HyperLink HyperLink 1387/7/11
مـتـن : اولاً كه در ظروف هميشه مقداري ناخالصي وجود دارد كه دماي ذوب را بالا مي آورد
ثانياً ظرف با هوا هم در حال تبادل گرما است.
ثالثاً گرماي نهان ويژه ي ذوب قلع كم تر است از گرماي نهان ويژه ي روغن نه گرماي نهان شان !
رابعاً "خانه" مي گويد كه روغن زيتون اصلاً لازم نيست به نقطه ي جوش برسد كه !
پاسـخ :

فرستنده :
علیرضا HyperLink HyperLink 1387/7/9
مـتـن : سلام
فکر می کنم به خاطر گرمای نهان ذوب قلع باشه و البته انرژی هم فقط به قلع داده نمی شود بلکه از قلع به غذا و روغن منتقل می شود
پاسـخ :نزديك شدي ولي كمي بيشتر دقت كن. غذا خودش آب هم داره. فكر كنم از خونه هم بايد بپرسي. بعد فيزيكي تعبيرش كن.

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تاییدانصراف
 
 المپياد فيزيك

 

     

 

 

صفحه‌ي اصلي

     

 

راهنماي سايت

     

 

 

آموزش

     

 

بانك سوال

     

 

 

مسابقه

     

 

 

زنگ تفريح

     

 

 

مصاحبه و گزارش

     

 

 

معرفي كتاب

     

 

 

مشاوره

     

 

 

پرسش‌و‌پاسخ‌علمي

     

 

اخبار

 

فعاليت‌هاي علمي

 بازديدها
كاربران غيرعضو آنلاينكاربران غيرعضو آنلاين:  3236
 كاربران عضو آنلاين:  0
  کل كاربران آنلاين:  3236