المپياد جهاني فيزيك
 برندگان مسابقه‌ي المپياد فيزيك
 
 نورشناسي هندسي - 2 (مسابقه‌ي شماره‌ي 20) ويژه‌ي ايام نوروز
نورشناسي هندسي - 2 (مسابقه‌ي شماره‌ي 20) ويژه‌ي ايام نوروزمسابقه فيزيك
بزرگ‌نمايي ظاهري ابعاد مرئي خورشيد و ماه... سؤال همراه با جواب

سؤال
به‌نظر مي‌آيد كه ابعاد مرئي قرص‌هاي خورشيد و ماه در افق در مقايسه با ابعاد مرئي آن‌ها در سمت‌الرأس بزرگ‌تر است. چگونه مي‌توان به كمك عدسي به‌طور تجربي ثابت كرد كه اين بزرگ‌نمايي ظاهري است؟

خورشيد در سمت‌الرأس

خورشيد در افق


جواب

براي ثابت كردن اين‌كه ابعاد مرئي قرص خورشيد در نزديكي افق و بالاي آن، يكسان است، قرص خورشيد را با كمك يك عدسي - كه داراي فاصله‌ي كانوني زيادي است - در هر دو مورد روي يك ورق كاغذ تصوير مي‌كنيم. هم عدسي و هم ورق كاغذ بايد عمود بر پرتوهاي خورشيد باشند.

«عدسي داراي فاصله‌ي كانوني زياد» به اين دليل لازم است كه ابعاد تصوير متناسب با فاصله‌ي كانوني است. اگر ابعاد تصويرها را اندازه بگيريم مي‌بينيم كه با هم برابرند.

1386/1/11 لينک مستقيم

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1386/8/1
مـتـن : تو نجوم هم اين يكي از پرسش هاي اساسي هست؛ برا خورشيد و بيشتر براي ماه، چون قرصش تو سمت الراس بهتر ديده ميشه. ما برا اينكه بگيم اين خطاي چشم ما هست، با انگشت وارد عمل ميشيم!!اگه بازومون رو كامل باز كنيم، انگشت شستمون يك درجه از آسمون رو ميپوشونه، در هر صورت 2 تا ماه يا خورشيد در پهناي انگشتمون جا ميگيره!!
پاسـخ :

فرستنده :
Reza HyperLink HyperLink 1386/1/23
مـتـن : Hegami ke khorshid dar ofogh hast dar makane moayyani adasi ra gharar dade va toole kanoon ra andaze migirim in kaar ra hengaami ke khortshid dar samto ra's gharardarad niz anjaam midahim hado kanoon dar yek fasele dorost mishavand

فرستنده :
مزجین HyperLink HyperLink 1386/1/15
مـتـن : سلام ...... احتمال می دهم جوابم درست باشد .
به هنگامی که خورشید در سمت الراس است ، پرتوهایی که از دو طرف آن به ما می رسند ، چون تقریباً بطور عمود وارد جو می شوند ، بدون شکست و بصورت خطوط موازی به ما می رسند . اگر در این حالت یک عدسی همگرا که فاصله کانونی آن را می دانیم ، مقابل نور خورشید قرار دهیم ، نقطه ای نورانی در کانون عدسی تشکیل خواهد شد .
اما به هنگامی که خورشید در نزدیکی افق است ، پرتوهای رسیده از دو طرف خورشبد به ما ، چون به طور مایل وارد جو می شوند و شکست پیدا می کنند ، نسبت به هم موازی نبوده بلکه تا حدودی همگرا هستند . در نتیجه اگر همان عدسی قبلی را در مسیر پرتوهای خورشید قرار دهیم ، این بار نقطه نورانی در فاصله کانونی تشکیل شده و نسبت به حالت قبل به عدسی نزدیکتر خواهد بود .

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 
 المپياد فيزيك

 

     

 

 

صفحه‌ي اصلي

     

 

راهنماي سايت

     

 

 

آموزش

     

 

بانك سوال

     

 

 

مسابقه

     

 

 

زنگ تفريح

     

 

 

مصاحبه و گزارش

     

 

 

معرفي كتاب

     

 

 

مشاوره

     

 

 

پرسش‌و‌پاسخ‌علمي

     

 

اخبار

 

فعاليت‌هاي علمي

 بازديدها
كاربران غيرعضو آنلاين كاربران غيرعضو آنلاين:   2278
  كاربران عضو آنلاين:   0
  کل كاربران آنلاين:   2278