المپياد جهاني شيمي
 یک آزمایش روغنی
یک آزمایش روغنیزنگ تفريح شيمي
زنگ تفریح 200، آزمایشی در رابطه با آشنایی بیشتر با امولسیون ها

  دستورالعمل‌های زیر را دنبال کنید تا فعالیت‌های روغنی خود را انجام داده و درباره‌ی امولسیون‌ها اطلاعات کسب کنید.

  زمانیکه تانکرهای روغن، روغن را درون اقیانوس می‌ریزند، روغن بر روی آب شناور می‌شود و سبب تخریب محیط زیست و مرگ ماهی‌ها و مرغان ماهی خوار می‌شود. روغن روی آب می‌ماند چون چگالی کمتری نسبت به آب دارد و همچنین با آب مخلوط همگن نمی‌سازد.

  آزمایش جالب زیر را انجام دهید تا اطلاعات جامعی در این زمینه به دست آورید.

  وسایل مورد نیاز

·         چهار لیوان تمیز، هر کدام به اندازه‌ی نصف پر از آب

·         روغن آشپزی

·         رنگ خوراکی _ قرمز یا آبی بهتر است

·         شوینده مایع

  روش انجام آزمایش

1.     چند قطره رنگ خوراکی را در لیوان اول ریخته و بهم بزنید. به چگونگی اختلاط آب و رنگ توجه داشته باشید.

2.     مقداری روغن آشپزی در لیوان دوم بریزید. آیا مانند رنگ خوراکی مخلوط می‌شود؟ سعی کنید روغن و آب را بهم بزنید و مشاهده کنید که چه اتفاقی می‌افتد. روغن عاقبت به سطح آب میاید تا یک لایه بر روی آب تشکیل دهد.

3.     مقدار کافی روغن آشپزی درون لیوان سوم بریزید تا یک لایه بر روی آب به ضخامت تقریبی 5 سانتی متر تشکیل دهد. زمانیکه لایه روغن ثابت شد، چند قطره رنگ خوراکی اضافه کنید. بهم نزنید. نگاه کنید که چگونه هر قطره با برخورد به لایه روغن رفتار می‌کند.

4.     حال مخلوط را بهم بزنید. نگاه کنید که چه اتفاقی برای قطرات رنگ می‌افتد؟ بعضی قطرات کوچک رنگ احتمالا در لایه‌ی روغن باقی می‌مانند. نگاه کنید که بعد از مدتی چه اتفاقی برای آن‌ها می‌افتد.

5.     مخلوط آب و روغن مشابهی در لیوان چهارم همراه با چند قطره رنگ خوراکی ایجاد کنید. یک قاشق چای‌خوری مایع ظرفشویی را اضافه کرده و به شدت بهم بزنید. چه چیزی این بار متفاوت است؟ به رنگ لایه روغن دقت کنید. آیا همرنگ لایه‌ی آبی است؟

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  آنچه روی می‌دهد

  روغن و آب مخلوط نمی‌شوند، حتی زمانیکه شما آن‌ها را بهم می‌زنید، بعد از مدتی از هم جدا شده و بصورت 2 فاز مجزا در می‌آیند. رنگ خوراکی پایه‌ی آبی دارد بنابراین به راحتی با آب مخلوط می‌شود ولی با روغن مخلوط نمی‌شود. اگر به رفتار قطرات رنگ خوراکی درون روغن توجه کرده باشید متوجه می‌شوید که گاهی اوقات رنگ خوراکی تشکیل دانه‌های تسبیح گونه  می‌دهد که به آرامی درون روغن به پایین می‌روند.

  آب و روغن را مخلوط کنید!

  شما می‌توانید مخلوط همگن آب و روغن را با شکستن آن‌ها به قطرات بسیار کوچک که دوباره شکل اولیه را بدست نیاورند تشکیل دهید. شیر هموژنیزه که هر روزه از فروشگاه می‌خریم به این طریق تولید می‌شود. شیر بصورت طبیعی به خامه (پایه روغن) بر روی سطح و شیر بدون چربی (پایه آبی) در زیر تجزیه می‌شود. قبل از بسته بندی شیر، آن را با سرعت زیاد به یک الک با سوراخ مربعی شکل فواره می‌کنند. این امر رو مایع نامحلول را به قطرات بسیار کوچکی که از هم جدا نمی‌شوند می‌شکند.

  به مخلوط دو مایع به صورت مشابه امولسیون می‌گویند. یک امولسیون از میلیون‌ها ریز‌ذره‌ی بسیار کوچک از یک مایع که درون یک مایع دیگر معلق شده‌اند تشکیل شده‌ است.

  رنگ روغن یک امولسیون است. بسیاری از داروها و وسایل آرایشی نیز امولسیون هستند. این مواد مخلوطی از روغن‌ها و مواد پایه آب می‌باشند که توسط یک عامل امولسیون کننده در کنار هم قرار گرفته‌اند.

  زرده‌ی تخم مرغ یک امولسیون کننده‌ طبیعی می‌باشد. هنرمندان از این ماده در نقاشی رنگ لعابی برای نگاه داشتن عوامل مختلف در کنار هم استفاده می‌کنند. این ماده همچنین در تولید مایونز نیز استفاده می‌شود.

 

 

1390/7/14لينک مستقيم

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تاییدانصراف
 المپياد شيمي

 

     

 

 

صفحه‌ي اصلي

     

 

راهنماي سايت

     

 

 

آموزش

     

 

بانك سوال

     

 

 

مسابقه

     

 

 

زنگ تفريح

     

 

 

مصاحبه و گزارش

     

 

 

معرفي كتاب

     

 

 

مشاوره

     

 

 

پرسش‌و‌پاسخ‌علمي

     

 

اخبار

 

فعاليت‌هاي علمي

 سايت‌هاي المپياد شيمي
 پيوندها
 بازديدها
كاربران غيرعضو آنلاينكاربران غيرعضو آنلاين:  4093
 كاربران عضو آنلاين:  0
  کل كاربران آنلاين:  4093