المپياد جهاني شيمي
 پادشاه مواد شیمیایی
پادشاه مواد شیمیاییزنگ تفريح شيمي
زنگ تفریح 238، آیا میدانید که به کدام ترکیب پادشاه مواد شیمیایی میگویند؟ ترکیبی بسیار مهم که در تمامی صنایع مورد استفاده قرار میگید. این مطلب را بخوانید تا راجع به این ماده، اهمیت و کاربردهای آن آگاه شوید.

چه چیزی در صنعت پتروشیمی، صنعت کود، صنعت ماشین و صابون‌ها بسیار رایج است؟ این موارد مانند موارد بسیار دیگر برای بوجود آمدن نیازمند سولفوریک اسید بودند. به همین دلیل به سولفوریک اسید شاه مواد شیمیایی گفته می‌شود.

 

 


کاربردهای سولفوریک اسید


سولفوریک اسید به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در ساخت تقریبا همه چیز دخیل است. در واقع، میزان تولید سولفوریک اسید گاهی اوقات برای مقایسه‌ی میزان پیشرفت صنعت در یک کشور در نظر گرفته می‌شود. کشور هند حدود 48 لک (در هند و پاکستان به صدهزار گفته می‌شود) تن از این اسید در سال تولید می‌شود.
60% از تمامی سولفوریک اسید تولید شده برای تولید فسفوریک اسید با سنگ فسفات خرد شده مخلوط می‌شود. فسفوریک اسید دو کاربرد دارد: برای تهیه کودهای فسفات‌دار و برای تهیه سدیم تری فسفات که یک ماده پاک کننده است.

مقدار زیادی از سولفوریک اسید برای از بین بردن زنگ از میله‌های فولادی استفاده می‌شود. این میله‌های تمیز شده برای تولید ماشین‌ها، کامیون‌ها، و به همان میزان برای تولید وسایل خانگی استفاده می‌شوند. سولفوریک اسید دز پالایش نفت برای تولید بنزین با اکتان بالا که با بازدهی بالا می‌سوزد، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماده ارزشمند در باطری‌های سرب-اسید که همان باتری‌های ماشین هستند ریخته می‌شود. این ماده برای تولید آلومینیم سولفات که برای تولید کاغذ ضروری است، استفاده می‌شود. این ماده برای تولید آمونیم سولفات، یک کود رایج نیز لازم است. همانطور که حتما متوجه شده‌اید، این ماده تقریبا برای تولید همه چیز ضروری است.
بر روی زمین، سولفوریک اسید بصورت طبیعی وجود ندارد. ولی بر روی سیاره زهره مقدار بسیار زیادی از این ماده وجود دارد. در آنجا دریاچه‌هایی از اسید، که بخار شده و به ابر تبدیل می‌شود و بر سطح زهره دوباره می‌بارد. فضاپیمای ونرا-3 (Venera-3) آمریکا در اول مارچ سال 1966 روی زهره فرود آمد و در عرض چند دقیقه تجزیه شد.

 


کار با سولفوریک اسید


هیچگاه نباید با دست با سولفوریک اسید کار کرد. اگر یک قطره بر روی دستتان بریزد، با دستمال کاغذی واکنش داده و آن را در لحظه می‌سوزاند. این ماده همچنین سبب دی‌هیدراسیون می‌شود. بخار سولفوریک اسید می‌تواند سبب نابینایی شود، و ریه‌های شخص را صدمه بزند. در موقعی که بصورت تصادفی اسید بر روی دستتان ریخت، آن را زیر شیر آب به مدت حداقل 15 دقیقه بشویید که حتی کوچکترین قطره هم شسته شود.
حتی اسید سولفوریک رقیق هم خطرناک است. در زمان کار با سولفوریک اسید، همواده دستکش‌های ضخیم و روپوش آزمایشگاهی بپوشید. هیچگاه از آن در یک میز باز استفاده نکنید و همواره در زیر هود از آن استفاده کنید. هیچگاه آن را از بطری خالی نکنید بلکه از یک پیپت شیشه‌ای ضخیم و حباب لاستیکی برای کشیدن اسید استفاده کنید.
سولفوریک اسید معمولا در حالت غلیظ نگهداری می‌شود، هنگام رقیق کردن آن، هرگز آب را درون اسید نریزید. این کار باعث می‌شود که تمامی محتوا منفجر شود. در عوض یک ظرف شیشه‌ای بزرگ پر شده از یخ خرد شده و تهیه شده از آب خالص تهیه کنید و اسید را بصورت قطره قطره داخل آن بریزید. یخ گرمای واکنش را جذب می‌کند، بنابراین انفجاری رخ نمی‌دهد. وقتی یخ آب شود، شما اسید سولفوریک رقیق خواهید داشت.

1391/9/1 لينک مستقيم

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 المپياد شيمي

 

     

 

 

صفحه‌ي اصلي

     

 

راهنماي سايت

     

 

 

آموزش

     

 

بانك سوال

     

 

 

مسابقه

     

 

 

زنگ تفريح

     

 

 

مصاحبه و گزارش

     

 

 

معرفي كتاب

     

 

 

مشاوره

     

 

 

پرسش‌و‌پاسخ‌علمي

     

 

اخبار

 

فعاليت‌هاي علمي

 سايت‌هاي المپياد شيمي
 پيوندها
 بازديدها
خطایی روی داده است.
خطا: بازديدها فعلا" غیر قابل دسترسی می باشد.