زنگ‌تفریح تصادفی

 پيوندهاي المپياد كامپيوتر
 سايت‌هاي المپياد كامپيوتر
 
 سورنا؛ ربات ملی، اقتدار ایرانی
سورنا؛ ربات ملی، اقتدار ایرانیزنگ تفريح كامپيوتر
زنگ تفریح 71

اولين روبات هاي انسان نما توسط ‍ ژاپني ها در سال 1970 ساخته شدند كه قابليت صحبت به زبان ژاپني و همچنين تقليد برخي حالت هاي چهره انسان را دارند.

ده سال پس از آن اولين روبات هايي كه بتوانند روي دو پا راه روند ابداع شدند، اما تحول اساسي زماني رخ داد كه شركت هوندا در اواخر دهه 90 (asimo) روبات دوپاي خود را معرفي كرد. از اين رو در ده سال اخير تحقيق و تلاش براي اين رشته دو صد چندان گشت. در سال 1946زمينه مناسبي براي طراحي انسان نماهايي كه قابليت برنامه ريزي و كنترل با كامپيوتر را دارند، به وجود آمد.

روي كار آمدن روبات هاي انان نما با ويژگي هايي از قبيل راه رفتن، دور زدن، قابليت تشخيص اشياء و تصميم گيري اميدي تازه در دل انسان ها براي بر آورده ساختن روياهاشان ايجاد كرد.

از آنجا كه اين رشته در سال هاي آخر پيشرفت چشم گيري داشته، موجب شده تا توجه صنايع مختلف و مراكز آكادميك به شدت به آن جلب شود. در راستاي اين روند، بخشي با عنوان(Humanoid) به مسابقات جهاني (Robocup)  اضافه شد و هدف آنها تشكيل تيم فوتبالي از روبات هاي انسان نما با تيم منتخب انساني جهان در سال 2050 و شكست تيم منتخب انساني است.

از سال 2000 كه نخستين روباتي كه شباهت بسيار زيادي به انسان داشت توسط شركت سوني ساخته شد؛ و از آن پس بود كه انسان نماهاي بسيار زيادي با قابليت ها و ويژگي هاي متفاوت طراحي شدند. اما آسيمو كه از آن به عنوان روبات انسان نماي قرن بيست و يك نام برده شده، پيشرفته ترين روبات انسان نمايي است كه اين قابليت را دارد كه در كنار انسان برخي از فعاليت هاي روزمره را انجام دهد.

روبات انسان نماي «سورنا» نيز از نظر ظاهري شباهت بسيار زيادي به «آسيمو» دارد. «سورنا» كه نام يكي از سرداران دوران اشكاني است، براي كمك به انسان در انجام كارهاي سخت تعبيه شده است.

 

سورنا 1 اولين روبات انسان نماي ايراني داراي 165 سانتي متر قد و 60 كيلوگرم وزن مي باشد. از ديگر ويژگي هاي سورنا كه قرار است در آينده نزديك به آن اضافه شود، قابليت هايي همچون حفظ تعادل، هماهنگي سر و دست، پا و قدم ها، نشستن بر صندلي و بالا رفتن از پله هاست.

با وجود اينكه اين روبات در اولين ورژن هاي خود حتي از كارهاي بسيار ساده اي كه آسيمو انجام ميدهد هم عاجز است، اما ان طور به نظر مي رسد كه آينده بسيار خوبي در انتظار «سورنا 2» مي باشد. 

سورنا قرار است قابليت حركت هوشمند روي خطوط به كمك پرتو فروسرخ و كنترل از راه دور، گفتن جملات پيش بيني شده و حركت دست و سر را داشته باشد و تا پايان برنامه دوساله نيز توانايي حركت روي پله ها و حس شنوايي و بينايي را پيدا خواهد كرد.

از قابليت هاي در حال حاضر «سورنا» مي توان به حركات ساده دست، راه رفتن و خوشامد گويي به حاضران در جشنواره هاي مختلف اشاره كرد و قرار است تا سال 1390 توانايي مديريت اجرايي سالن برگزاري يك همايش كامل و رسمي را داشته باشد.

«سورنا2» ويرايش دوم اين سورنا است كه داراي 145 سانتي متر قد و 45 كيلوگرم وزن مي باشد. از ويژگي هايي كه قرار است بر اين روبات اعمال شود مي توان به اين موارد اشاره كرد:  قدم هاي اين روبات همراه با حركات منظم بازوها و پاها مي باشد. این ربات انسان‌نما دارای 22 درجه آزادی در حرکت است که 12 درجه مربوط به پایین تنه، 8 درجه دست‌ها و دو درجه برای ناحیه سر است. سورنا2 علاوه بر صحبت كردن و دست و سر تكان دادن از تجهیزاتی شامل دوربین، میكروفن، اسپیكر و سیستم های محرك شامل موتور دی سی، سروموتور  (servo motor)هارمونیك درایو و گیربكس سیاره ای برخوردار است كه قرار است در فاز سوم این طرح روی هوشمندسازی، ارتقای سطح بینایی و شنوایی و پردازش صدای آن كار شود تا بتواند اشیا و اشخاص را شناسایی و نسبت به شنیدن آن صدا و یا تصویر عكس العمل نشان دهد.

سورنا2 به آرامی گام بر‌می دارد و میتواند تعادل خود را روی یک پا حفظ کند.

درست است که سورنا2 در مقایسه با نمونه‌های دیگر خود در جهان از جایگاه تکنیکی بالایی برخوردار نیست ولی آغازی‌ست برای حرکت‌های بزرگتر رباتیک و هوش مصنوعی کشور.

پروژه سورنا که نام خود را از سردار بزرگ ایران وام گرفته و در سال‌های تحریم به شکوفایی رسیده است بار دیگر ثابت می‌کند که "ایرانی می‌تواند".

 

 

 

 

 

1389/8/4 لينک مستقيم

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 زنگ تفريح‌ها

 
 المپياد كامپيوتر

 

     

 

 

صفحه‌ي اصلي

     

 

راهنماي سايت

     

 

 

آموزش

     

 

بانك سوال

     

 

 

مسابقه

     

 

 

زنگ تفريح

     

 

 

مصاحبه و گزارش

     

 

 

معرفي كتاب

     

 

 

مشاوره

     

 

 

پرسش‌و‌پاسخ‌علمي

     

 

اخبار

 

فعاليت‌هاي علمي

 بازديدها
كاربران غيرعضو آنلاين كاربران غيرعضو آنلاين:   3099
  كاربران عضو آنلاين:   0
  کل كاربران آنلاين:   3099