مسابقه‌ی تصادفی

 المپياد جهاني زيست‌شناسي
 
 تاثير علف‌كش بر سنجاب‌ها (مسابقه‌ي شماره‌ي پانزده) ويژه‌ي ايام نوروز
تاثير علف‌كش بر سنجاب‌ها (مسابقه‌ي شماره‌ي پانزده) ويژه‌ي ايام نوروزمسابقه زيست
روش تحقيقي عنوان شده چه اشكالاتي دارد؟

خيلي از شما دوست داريد در آينده زيست‌شناس بزرگي شويد. حتما ايده‌ها و طرح‌هاي علمي در ذهن داريد كه دوست داريد آن‌ها را عملي كنيد. سؤال امروز سؤالي تحليلي در مورد روش علمي يك تحقيق است. در مورد آن به‌دقت فكر كنيد و پاسخ خود را تشريحي و مفصل بنويسيد.




يك زيست‌شناس در تلاش است كه طي طرحي تحقيقي تأثير يك نوع علف‌كش را بر روي جمعيت سنجاب‌ها بسنجد. اين زيست‌شناس بسيار نگران محيط زيست است و معتقد است كه علف‌كش‌هاي شيميايي به‌تدريج بر جمعيت حيوانات تأثير منفي مي‌گذارد.

 


زيست‌شناس داستان ما براي آزمايش خود دو جزيره‌ي سرسبز را انتخاب كرده است با جنگل‌هاي سرسبز. اين دو جزيره از نظر تنوع گياهي شبيه هم هستند و هم‌چنين جمعيت سنجاب‌ها در اين دو جزيره يكسان (200 سنجاب) است. يكي از جزيره‌ها به‌صورت تصادفي براي آزمايش انتخاب مي‌شود و علف‌كش مورد نظر بر آن اسپري مي‌شود. جزيره‌ي ديگر نيز به‌عنوان شاهد (كنترل) در نظر گرفته مي‌شود.

زيست‌شناس جوان ما نرخ تكثير سنجاب‌ها را قبل و بعد از اسپري كردن علف‌كش در هر دو جزيره اندازه‌گيري مي‌كند و سعي مي‌كند با مقايسه كردن داده‌ها نتايجي را استنتاج كند. به‌نظر شما روش تحقيقي اين زيست‌شناس چه مزايا و معايبي دارد؟ آيا صحت چنين آزمايشي قابل تأييد است؟ روش اين زيست‌شناس را ارزيابي كنيد و براي ما توضيح دهيد.

1386/1/13 لينک مستقيم

فرستنده :
محمد توكلي از آق قلا HyperLink HyperLink 1386/10/3
مـتـن : نظر من به عنوان يك دانش آموز رشته تجربي اين است كه سنجاب ها بايد در يك محيط مصنوعي آزمايش مي شدند و زيست شناس بايد مطمئن مي شد كه اين نوع علف غذاي اصلي سنجاب ها است و با نظر سپيده خانم و نفيسه خانم مواوقم. خدا حافظ

فرستنده :
سپیده HyperLink HyperLink 1386/3/20
مـتـن : من هم با نظر نفیسه جان موافقم انتخاب یک جزیره برای بررسی نمونه بسیار بزرگی است و پیچیدگی های زیادی دارد به نظر من سنجاب ها باید در محیط مصنوعی ازمایش میشدند و زیست شناس باید مطمئن شود که این نوع علف غذای اصلی سنجاب هست یا نه چنانچه جانوران دیگر هم از این علف استفاده کردند و از بین رفتند افراد در سطوح بالاتر غذایی که غذایشان سنجاب هاست جمعیت سنجاب ها را کاهش می دهند و این تاثیر مستقیم علف کش نبوده و اگر هم غذای اصلی سنجاب و بعضی دیگر از جانداران علف بوده جمعیت همه انها کاهش پیدا کند و این تحقیق روابط اکولوژیکی
در ان جمعیت را به هم زده و تحقیق غیر منصفانه ای ست در محیط مصنوعی این اشکال وجود ندارد

فرستنده :
نفيسه HyperLink HyperLink 1386/3/16
مـتـن : اولا زیست شناسه باید ببینه گیاهی که علف کش روش تاثیر میذاره تو جزیره ها هست یا نه!بعد بره سراغ کارای دیگه.در ضمن باید یه لیست کامل از جانورایی که تو اون جزیره ها زندگی می کنند رو تهیه کنه بعد زنجیره های غذایی رو کامل بررسی کنه بعد ببینه که گیاه مورد نظر غذای سنجابه هست یا نه اگه هست باید ببینه که اون گیاهه غذای اصلی سنجابه یا سنجاب فقط در مواقع خاص از اون گیاهه استفاده می کنه بعد باید ببینه اون گیاه غذای کدوم جانوران رو تشکیل می ده بعد باید بررسی کنه اون جانورا با سنجابه چه رابطه ای توی زنجیره ی غذایی دارن بعد بررسی کنه کنه از بین رفتن گیاه چه تاثیری رو جمعیت تک تک اون جانورا داره بعد بررسی کنه بعد از این که گیاه از بین رفت با توجه به تاثیر این امر رو جانورای دیگه چه اثری رو سنجاب خواهد گذاشت.(مگه یه تحقیق علمی به همین راحتیاس با احتساب این موارد فکر کنم یه 20-30 سالی باید روش کار کنه)تازه اینم باید بررسی کنه که آیا این اثرذات بعد از گذشت زمان زیاد باز هم مشاهده می شن یا نه.این اشکالاتی بود که به نظر من می رسید حالا می رسیم به مزایای این طرح:به نظر من یکی از مزایاش اینه که محیط جزیره ای رو برای تحقیق انتخاب کرده این باعث محدود تر شدن بر هم کنش ها در نتیجه کاسته شدن از پیچیدگی های زنجیره های غذایی می شه در ضمن با انتخاب این محیط دیگه مهاجرت هم برای سنجابا اتفاق نمی افته این طوری بازم از پیچیدگی ها کم میشه!یه مزیت مسلم دیگه هم اینه که برای آزمایشش یه شاهد هم در نظر گرفته.(البته من نظرات بقیه رو هم قبول دارم اما اینا چیزایی بود که علاوه بر چیزهایی که گفته شد به ذهن من رسید!امیدوارم از خوندن انشای من خسته نشده باشین!!!)
.
پاسـخ : اصلا خسته نشديم كه هيچ؛ خيلي هم لذت برديم از اين تحليل قشنگ شما.

فرستنده :
parisa joon HyperLink HyperLink 1386/2/20
مـتـن : in zist shenase mohtara age negarane sanjabas behtare roye chanta nemone kar kone na ye jamee bozorg ba tavajoh be shimiai bodane alafkosh momkene jaheshe jenetiki ijad konan va in baraye naslhaye bad khatarnake mer30 bye

فرستنده :
مولی HyperLink HyperLink 1386/1/27
مـتـن : ممکن است که حشره کش مستقیما روی سنجاب ها اثر نداشته باشد اما روی حیوانات دیگر به گونه ای اثر کند که یا غذای سنجاب ها از بین بروند یا حیواناتی از بین بروند که خود غذای یک سری حیوانات دیگر هستند و آن حیوانات بزرگتر چون غذای دلخواهشان را بدست نمی آورند، پس به سنجاب ها حمله می کنند و آنها را شکار نمایند. وقتی که زیست شناس چنین محیطی را ببیند، فکر می کند که حشره کش مستقیما روی سنجاب ها اثر کرده است. پس به نتیجه ای اشتباه می رسد. به نظر من باید این حشره کش در محیطی آزمایش شود که غیر از سنجاب و غذای سنجاب موجود دیگزی نباشد. متشکرم.
پاسـخ : آفرين دوست من! تحليل درستي داري. تا اينجا برنده اين مسابقه هستي. اگر ميشه نام كملت را براي ما بنويس تا به عنوان برنده اعلامت كنيم.

فرستنده :
عطيه HyperLink HyperLink 1386/1/22
مـتـن : سلام!
زيست شناس ما از نظر اينكه يك محيط رو شاهد و محيط ديگرو براي آزمايش در نظر گرفته كار خوبي كرده اما به چه قيمتي. به نظر من كار تحقيقي بايد كاري باشه كه نتايجش باعث بشه مشكلي حل بشه نه اينكه جزيره ي سبز با علف كش ها بشه خرابه ي سوت و كور و نه تنها روي سنجابها اثر بذاره بلكه ممكنه نسل حيوانات كم ياب رو منقرض كنه. زيست شناس محترم بايد محيطي رو كه اصولا كوچكتر و بي ارزش تر هست رو اون هم با آزمايش روي گونه ي سنجابي كه در حال انقراض نيست شروع كنه و آزمايشش رو محدود تر كنه و جانداران ديگر رو كه به اون ها ضرر ميرسونه از محيط خارج كنه و عواقب آزمايش رو هم در نظر بگيره. به نظر من اين آقاي زيست شناس اصلا نگران محيط زيست نيست! بعد اين فرضيه كه كاملا چيز معقوليه و نيازي به آزمايش البته به نظر من نداره. علف كش ها باعث مي شن بخشي از توليد كننده ها ي زنجيره هاي غذايي از بين بره. در نتيجه اكوسيستم دچار مشكل مي شه.
پاسـخ : به نكات خوبي اشاره كردي. بهتر است زيست‌شناس نمونه آماري كوچكتري را انتخاب كند. و همچنين مي‌توان گفت كه با از بين رفتن علف‌ها.... شايد خرگوش‌ها هم تحت تاثير غير مستقيم قرار بگيرند! راستي خرگوش‌ها از چه چيز تغذيه مي‌كنند؟

فرستنده :
بردیا مرزبانی از رشت HyperLink HyperLink 1386/1/16
مـتـن : سلام. سوالات زیست باید سخت باشه.سوالات بخش ریاضی واقعآ پیکارجو هستند و نمی شه راحت بهش جواب داد! باید حس تحقیق رو تقویت کنه!
باید کاری کنید که ما یه کم به تحقیق علاقه مند بشیم.تحلیل نمودار خوبه! ولی این مسابقه ی سنجاب کمی بهتر از بقیه است!
پاسـخ : برديا جان! ممنون از اينكه پيشنهادات خوبت را با ما در ميان گذاشتي. ما ناچار هستيم مسابقه‌ها را طوري طراحي كنيم كه همه دانش آموزان از هرجايي از ايران و با هر سطحي بتوانند در مورد آن فكر كنند و پاسخ دهند. برخي از دانش آموزان از ما گله دارند سئوال ها سخت است! و برخي هم مثل شما توانايي بالايي در حل مسائل دارند. به هر حال... اگر سئوالي به نظرت رسيد كه فكر مي‌كني براي بخش مسابقه خوب است حتما به ما بگو كه آن را به عنوان مسابقه براي بخش زيست‌شناسي بگذاريم. موفق باشي

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 
 المپياد زيست شناسي

 


 

 
 

 


 

صفحه‌ي اصلي


 

 
 


 

راهنماي سايت


 

 
 

 


 

آموزش


 

 
 


 

بانك سوال


 

 
 

 


 

مسابقه


 

 
 

 


 

زنگ تفريح


 

 
 

 


 

مصاحبه و گزارش


 

 
 

 


 

معرفي كتاب


 

 
 

 

 

مشاوره


 

 
 

 


 

پرسش‌و‌پاسخ‌علمي


 

 
 


 

اخبار

 

فعاليت‌هاي علمي

 پيوندها
 تاريخچه‌ي المپياد جهاني زيست‌

المپياد زيست شناسی جمهوري اسلامي ايران در تابستان 1377 هنگام برگزاری نهمين المپياد جهانی زيست‌شناسی در «کيل» آلمان شکل گرفت.

در اين دوره از المپيادهای جهانی بود که درخواست مشارکت جمهوري اسلامي ايران در اين رقابت جهانی به‌تصويب رسيد.

ادامه ...

 بازديدها
خطایی روی داده است.
خطا: بازديدها فعلا" غیر قابل دسترسی می باشد.