مسابقه‌ی تصادفی

 المپياد جهاني زيست‌شناسي
 
 سنجش فعاليت پرندگان (مسابقه شماره هجده)
سنجش فعاليت پرندگان (مسابقه شماره هجده)مسابقه زيست
آزمايش روز و شب بر وري پرندگان را تحليل كنيد.

همانطور كه مي‌دانيد زيست‌شناسي علم بسيار زيبايي است با هزاران موضوع جالب و جذاب. شايد برخي فكر كنند كه زيست‌شناسي علمي حفظ كردني است كه در آن فقط و فقط بايد مطالب را به خاطر سپرد و جواب داد. اما واقعيت اين است كه دانشمندان زيست‌شناس در زمينه‌هاي گوناگون تحقيقي با پرسش‌هاي تحليلي بسياري روبه رو مي‌شوند. در اين مسابقه هم قرار است به شرح و تفسير يك آزمايش تحليلي بپردازيم. هدف ما از طرح اين گونه مسابقه‌ها، بالا بردن توان تحليلي شما در مسئله‌هاي زيست‌شناسي است.

در اين آزمايش تعدادي پرنده در اتاقي سربسته (بدون پنجره) نگهداري شده‌‌اند. غذا و آب و اكسيژن به ميزان كافي براي اين پرنده‌ها تامين شده است. منبع نوري كه براي اين اتاق در نظر گرفته شده ساعت 8 صبح روشن و ساعت 8 شب خاموش مي‌شود. ميزان فعاليت پرنده‌ها در طول شبانه روز اندازه گيري مي‌شود. نتيجه اين آزمايش در زير نشان داده شده است. (بالاترين نمودار).

در آزمايش اول پس از سه شبانه روز تاريكي و روشني معمولي، منبع نور به صورت پيوسته خاموش نگه داشته شد.

در آزمايش دوم  پس از سه شبانه روز تاريكي و روشنايي عادي، چمنبع نور به مدت 12 ساعت ديگر نيز تاريك كاند و سپس چرخه آغاز شد.

در آزمايش سوم پس از سه روز چرخه عادي تاريكي و روشنايي، غده پينه‌آل پرندگان طي يك عمل جراحي جدا مي‌شود و سپس به طور پيوسته منبع نور خاموش مي‌شود.

نتايج سنجش فعاليت پرندگان را در اين سه آزمايش با حالت نرمال آن مقايسه كنيد. تحليل شما چيست؟ آيا الگوي خاصي را براي تنظيم فعاليت شبانه‌ورزي پرندگان پيشنهاد مي‌كنيد؟ چه عواملي را در درك شب و روز در پرندگان موثر مي‌دانيد؟ منتظر جواب‌هاي خوب شما هستيم!

1386/1/22 لينک مستقيم

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1386/1/27
مـتـن : جواب مسابقه ی شما ره ی یک چون در دوران رویانی تعدادی از سلول ها دچار جهش شدند اگه درست باشه میتونم بیشتر توضیح بدم
پاسـخ : بيشتر توضيح بده دوست من

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1386/1/27
مـتـن : ملاتونين بر «ساعت اصلي بدن» يعني هسته هاي فوق كياسمايي (SCN) كه در هيپوتالاموس واقعند تأثير مي گذارد. به اين ترتيب ملاتونين باعث تنظيم ساعت دروني بدن پرندگان مي شود(من سال دومم اگر اشتباه بود تقصير من نيست)
.
پاسـخ : دوست من! ممنون از جواب خوبت.

فرستنده :
صادق HyperLink HyperLink 1386/1/25
مـتـن : سلام
مي خوام جواب قبلي رو کامل تر کنم : نظر من اينه که ملاتونين حتما با نور تنظيم ميشه. پرنده در زماني فعاليت مي کنه که خواب نيست! و سيکل خواب با سروتونين تنظيم ميشه که به نور ربط نداره.
.
پاسـخ : صادق جان ممنون از پاسخي كه دادي. راستش تا آنجا كه من مي‌دانم تنظيم چرخه خواب و بيداري اينقدر پيچيده است كه نمي‌توان آن را تنها به يك عامل ربط داد. ملاتونين، سروتونين، آدنوزين و .... تعدادي از اين فاكتورها هستند كه ميزان وجود آنها در طول شبانه روز تغيير مي‌كند و اين تغيير با خواب و بيداري مرتبط است.

اما منظور من از طرح اين سئوال جنبه كلي‌تر داشتان بود. همانطور كه مي‌بينيد در آزمايش اول با اينكه غده پينه‌آل برداشته شده، بدن پرنده همچنان روز و شب را براي خودش شبيه سازي مي‌كند (هرچند كه كم كم از نظم آن كاسته مي‌شود). اين پديده نشان مي‌دهد كه سيستم عصبي تنها به يك فاكتور (نور) اكتفا نمي‌كند و از خودش سازگاري و عادت نشان مي‌دهد.

در آخر بايد بگويم كه اين آزمايش فرضي است و ممكن است تفاوت بسيار زيادي با واقعيت داشته باشد. راستي همينطوري ياد يك سئوال جالب ديگر افتادم!!! كسي مي‌داند ركورد نخوابيدن در انسان چند شبانه روز است؟!

فرستنده :
عطيه HyperLink HyperLink 1386/1/24
مـتـن : سلام!
غده ي پينه آْل غده اي است كه با ترشح هورمون ملاتونين ريتم شبانه روزي رو تعيين مي كنه و در پرندگان با توجه به نور محيط فعاليت اون ها رو تنظيم مي كنه. هر چه نور محيط بيشتر باشه ترشح ملاتونين بالا مي ره و خواب آلودگي و خستگي رو از بين مي بره اما در صورتي كه ملاتونين به مقدار كم ترشح بشه فعاليت هاي پرنده كاهش پيدا مي كنه. پرنده زماني كه غده ي پينه آل رو برداشتند ريتم شبانه روزي اش مختل شده و همين طور زماني كه چراغ براي مدت طولاني خاموش شده. ريتم شبانه روزي نوزادان اغلب از زماني كه در شكم مادر هستند و زماني كه مادر خواب يا فعاليت مي كنه تنظيم و تا بزرگسالي همراه اونها مي مونه. شايد به خاطر همينه كه بعضي از ماها شب ها يا صبح زود نمي تونيم درس بخونيم و احساس كسل بودن داريم. ترشح كم پينه آْل افسردگي رو منجر مي شه . به همين علت كشورهاي اروپايي كه در اون ها اغلب آسمان ابري هست آمار افسردگي بالاست به خاطر همين از لامپ فلورسنت براي درمان استفاده مي شه. شماهم اگر توي اتاقتون نور كافي نباشه نمي تونيد درس بخونيد يا وقتي آسمون گرفته است دلتون مي گيره. اين موقع ها من خودم سعي مي كنم اتاقمو چراغوني كنم البته به خاطر داشته باشيد: مصرف بي رويه كار خيلي بديه!! اينو از طرف بابا برقي گفتم. اميدوارم هميشه ملاتونين بالايي داشته باشيد!
.
پاسـخ : عطيه جان ممنون از پاسخ خوبت! مثل هميشه دقيق و كامل. اما يك چيزي را به نظرم كامل توضيح ندادي. سيكل خاموشي و روشنايي در آزمايش اول و سوم مشابه هم است و تفاوت اين دو آزمايش تنها در داشتن و نداشتن غده پينه‌آل بعد از روز سوم است. با اين حال، تفاوت زيادي بين نتايج اين دو آزمايش مشاهده مي‌شود. در آزمايش اول با وجود اينكه نوري در كار نيست (بعد از روز سوم) سيكل فعاليت تا حدودي فعال است. اما در آزمايش سوم پرنده از بعد از روز سوم به طور كامل كسل و بي‌حال است. آيا غده پينه‌آل در نبود نور هم مي‌تواند با زمان سنجي خاص كار كند؟ آيا عاملي غير از نور هم در اين تنظيم موثر است؟

فرستنده :
صادق HyperLink HyperLink 1386/1/24
مـتـن : سلام در ابتدا از زحمات شما تشکر ميکنم
همان گونه که مي دانيم ريتم شبانه روزي اين جانوران به وسيله ي غده ي پينه ال و با ترشح هورمون ملاتونين کنترل مي شود.در ازمايش اول در مدت سه روز معمولي ريتم شبانه روزي توسط غده ي پينه آل تنظيم مي شود و از انجا که بالا ترين نقطه ي نمودار(بيشترين ميزان فعاليت پرنده)،در روز است.اين ريتم در روزهاي بعد که محيط تاريک است نيز تکرار مي شود..ازمايش دوم به همين صورت است با اين تفاوت که از روز سوم به بعد پينه آل شروع به تنظيم ريتم شبانه روزي کرده و پرنده محيط روشن را، روز استنباط کرده وفعاليت هاي او به تناسب اين شروع به تغيير کرده.در آزمايش سوم با برداشتن پينه آل ترشح مداوم ملاتونين قطع شده ريتم شبانه روزي در بدن او از بين مي رود در نتيجه پرنده قادر به درک شبا نه روز نيست.پس از فعاليت هاي او کاسته ميشود.
پاسـخ : صادق جان! من هم از شما ممنونم كه اينقدر به سايت رشد لطف داريد. جوابت صحيح است اما بايد يك چيز را بيشتر توضيح دهي. آن هم اينكه در آزمايش اول با توجه به اينكه تاريكي و روشنايي وجود ندارد، غده پينه‌آل چگونه همچنان سيكل فعاليت را تنظيم مي‌كند؟ آيا عامل ديگري غير از نور هم در تنظيم چرخه ترشح هورمون موثر است؟

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 
 المپياد زيست شناسي

 


 

 
 

 


 

صفحه‌ي اصلي


 

 
 


 

راهنماي سايت


 

 
 

 


 

آموزش


 

 
 


 

بانك سوال


 

 
 

 


 

مسابقه


 

 
 

 


 

زنگ تفريح


 

 
 

 


 

مصاحبه و گزارش


 

 
 

 


 

معرفي كتاب


 

 
 

 

 

مشاوره


 

 
 

 


 

پرسش‌و‌پاسخ‌علمي


 

 
 


 

اخبار

 

فعاليت‌هاي علمي

 پيوندها
 تاريخچه‌ي المپياد جهاني زيست‌

المپياد زيست شناسی جمهوري اسلامي ايران در تابستان 1377 هنگام برگزاری نهمين المپياد جهانی زيست‌شناسی در «کيل» آلمان شکل گرفت.

در اين دوره از المپيادهای جهانی بود که درخواست مشارکت جمهوري اسلامي ايران در اين رقابت جهانی به‌تصويب رسيد.

ادامه ...

 بازديدها
خطایی روی داده است.
خطا: بازديدها فعلا" غیر قابل دسترسی می باشد.