مسابقه‌ی تصادفی

 المپياد جهاني زيست‌شناسي
 
 سيگنال‌هاي سلولي (مسابقه‌ي شماره‌ي بيست)
سيگنال‌هاي سلولي (مسابقه‌ي شماره‌ي بيست)مسابقه زيست
با مسيرهاي سيگنالي سلول‌ها چقدر آشنا هستيد؟

از آن‌جا كه مرحله‌ي دوم المپياد نزديك است سعي داريم سؤال‌هاي مسابقه را كمي سخت‌‌تر از هميشه مطرح كنيم. سؤال مسابقه‌ي امروز در مورد «مسيرهاي سيگنالي» «سلول‌هاي يوكاريوتي» است.
قبل از مطرح كردن سؤال مسابقه،
توضيحي كلي در مورد «پيام‌رساني در پرسلولي‌ها» ارائه مي‌دهيم.

سلول‌هاي پرسلولي‌ها در طي روند تكامل آموخته‌اند كه بايد با يكديگر متحد باشند. اگر اين اتحاد نبود ديگر «پرسلولي» بودن معنايي نداشت و بايد اين موجودات را توده‌اي از تك‌سلول‌ها مي‌ناميديم.
اين موجودات براي آن‌كه اتحاد خود را ثابت كنند حداقل دو خصوصيت را از خود نشان مي‌دهند:

1 - اتصال

2 - ارتباط

اتصال به اين معنا است كه سلول‌هاي موجودات پرسلولي توسط انواعي از ملكول‌هاي پروتئيني و غيرپروتئيني به يكديگر چسبيده باقي مي‌مانند. اين اتصال‌هاي گوناگون است كه سلول‌هاي يك بافت را در كنار هم و بافت‌هاي مجاور را در كنار هم نگه‌مي‌دارد. انواع اتصالات سلولي را احتمالا در «زيست‌شناسي سلولي» مطالعه كرده‌ايد.

ارتباط يعني اين‌كه اين سلول‌ها به يكديگر پيام‌هايي مي‌دهند (به‌صورت شيميايي يا الكتريكي) كه به‌واسطه‌ي اين پيام‌ها با هم صحبت كرده و ارتباط برقرار مي‌نمايند و اعمال خود را هماهنگ مي‌كنند.
از معروف‌ترين پيام‌رسان‌هاي شيميايي «هورمون»ها هستند. حتما همه‌ي شما مي‌توانيد چندين هورمون مهم بدن انسان را نام ببريد و عملكرد آن‌ها را توضيح دهيد. هورمون‌ها گاهي از يك غده در يك نقطه از بدن ترشح مي‌شوند و اثر خود را در نقطه‌اي دورتر اعمال مي‌كنند.
پس همان‌طور كه مي‌بينيد پيام‌رساني در موجودات چند سلولي فقط محدود به فاصله‌هاي كوتاه نيست.

هورمون‌ها و پيام‌رسان‌هاي شيميايي به دسته‌هاي مختلفي تقسيم مي‌شوند. برخي از هورمون‌ها توانايي عبور از غشاي سلولي و ورود به سلول را دارند و برخي ديگر نمي‌›وانند از غشا عبور كنند.
سؤال مسابقه‌ي امروز در مورد دسته‌ي اخير است. اين هورمون‌ها گيرنده‌هايي در سطح سلول دارند كه پس از اتصال به آن‌ها، پيام خود را با واسطه‌ي چندين ملكول ديگر به داخل سلول منتقل مي‌كنند.
برخي از اين واسطه‌ها را «پيام‌رسان ثانويه» مي‌گويند.

از معروف‌ترين «سيستم‌هاي پيام‌رساني ثانويه» سيستم «جي-پروتئين‌ها» است. اين سيستم در مدار بسياري از هورمون‌ها ديده مي‌شود.
شكل زير نمايي كلي از اين سيستم را نشان مي‌دهد. با توجه به شكل مشخص كنيد كه كدام‌يك از اجزا با كدام يكي از تعاريف زير هم‌خواني دارد.

 

 

يك پروتئين جي-پروتئين هترومريك

ملكولي كه از نظر ساختار و عملكرد شبيه رودوپسين است

آنزيمي كه سوبستراي آن ATP است.

1386/2/1 لينک مستقيم

فرستنده :
الهه HyperLink HyperLink 1387/8/9
مـتـن : A;رسپتور B;Gپروتئین D:ATp Ecamp c:ادنیلات سیکلاز
پاسـخ :

فرستنده :
نگين HyperLink HyperLink 1387/8/9
مـتـن : جالب
پاسـخ :

فرستنده :
مهسا HyperLink HyperLink 1386/2/17
مـتـن : جواب سئوال ها به ترتيب: A, E, C

فرستنده :
صادق HyperLink HyperLink 1386/2/9
مـتـن : سلام از راهنماييتون بسيار تشکر مي کنم.کاملا متوجه شدم.همان طور که گفتيد A يک G-protein coupled receptor است که از نظر ساختار و عملكرد شبيه رودوپسين است.ملکول B يک جي-پروتئين هترو مريک است. قسمت C ،پروتئين يا بهتر بگويم آنزيم Adenylate cyclase است(که به آن adenylyl cyclase يا AC هم مي گويند)اين آنزيم ATP که در شکل با D نشان داده شده را به cAMP (ياcyclicAMP) {قسمت E }تبديل ميکند.
در ضمن واقعا از شما ممنونم.باعث شديد من اين مبحث را خوب ياد بگيرم.باز هم از شما تشکر مي کنم.و از اينکه در ابتدا از شکل شما ايراد گرفتم معذرت مي خواهم اين شکل باعث مي شود ادم بيشتر جستجو کند.ولي اشکال اينجاست که اين مسابقه اصلا جالب نيست چون اصلا رقابت وجود ندارد.شما نمي دانيد بقيه کجا رفته اند؟
با تشکر
.
پاسـخ : صادق جان ممنون! جوابت كامل و دقيق است. برنده شدي! راستش من هم در تعجبم كه چرا بقيه نيستند. به هر حال بعد از مرحله اول بسياري از بچه هايي كه در اين مرحله حذف شده‌اند كمتر به ما سر مي‌زنند. راستي شما مرحله اول قبول شده‌اي؟ وضعيت درست چطور است؟ اگر مشكلي داشتي توي قسمت مشاوره حتما مطرح كن. موفق باشي

فرستنده :
صادق HyperLink HyperLink 1386/2/3
مـتـن : سلام.تطبيق دادن شکل مسابقه با فعاليت جي-پروتئين کمي مشکل است. به نظر من A يک G-Protein Coupled Receptor (نمي دانم اسمش را در فارسي چي گذاشته اند)است.ملکولB يک جي-پروتئين هترو مريک است.که البته من تصور ميکنم يک ساب يونيت آلفاي جي-پروتئين باشد.C ملکولي است که از نظر عملکرد شبيه رودوپسين است که با آزاد کردن يکي از پروتئين هاي زير واحد خود قسمت D و E ( آنزيمي که سوبستراي آن ATP است) را وادار به ازاد کردن فسفر از ATP مي کند تا انرژي در سلول آزاد شود.البته برداشت من از اين شکل، اين بود. ممکن است غلط باشد.
.
پاسـخ : صادق جان! جوابت تا حدود زيادي درست است. براي راهنمايي بيشتر بايد بگويم كه رودوپسين (پروتئيني كه در بينايي در سلول‌هاي استوانه‌اي چشم نقش دارد) نوعي G-protein coupled receptor است. راهنماي ديگر اينكه پروتئين C آنزيمي معروف است كه پيام‌رسان ثانويه cAMP را توليد مي‌كند. جوابت را كامل كن و برنده شو!

فرستنده :
صادق HyperLink HyperLink 1386/2/2
مـتـن : سلام.سوالتون خوب و جواب آن ساده است اما اين شکلتون يه کم ناقص و گنگ است در سيستم فعاليت G-protein بيش از ده نوع پروتئين(که بعضي از انها دو يا سه زير واحد دارند مثل خود جي-پروتئين) شرکت دارند. لطفا شکل را کمي دقيق تر و مفصل تر کنيد تا بتوانيم جواب هاي بهتر و صحيح تري بدهيم(براي مثال اين شکل از جي-پروتئين را که از «بروس آلبرتس»است را با شکل مسابقه مقايسه کنيدhttp://allyoucanupload.webshots.com/v/2004601368840873515
.
پاسـخ : صادق جان سلام! ممنون از اينكه با دقت به مسابقه هاي ما توجه مي‌كني. شكلي كه به آن لينك داده‌اي بسيار خوب است اما همه چيز را لو مي‌دهد! قرار است كه مسابقه هاي ما باعث شود كه دانش آموزان به دنبال جواب بروند و در چندين منبع جستجو كنند. اين باعث مي‌شود كه مطالب را بهتر درك كنند و ندانسته هايشان را پيدا كنند. متاسفانه من نمي‌توانم اطلاعات بيشتري در مورد اين شكل ارائه كنم. سعي كن در مورد سيستم كار جي-پروتئين ها مطالعه كني و پاسخ صحيح را اعلام كني. موفق باشي

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 
 المپياد زيست شناسي

 


 

 
 

 


 

صفحه‌ي اصلي


 

 
 


 

راهنماي سايت


 

 
 

 


 

آموزش


 

 
 


 

بانك سوال


 

 
 

 


 

مسابقه


 

 
 

 


 

زنگ تفريح


 

 
 

 


 

مصاحبه و گزارش


 

 
 

 


 

معرفي كتاب


 

 
 

 

 

مشاوره


 

 
 

 


 

پرسش‌و‌پاسخ‌علمي


 

 
 


 

اخبار

 

فعاليت‌هاي علمي

 پيوندها
 تاريخچه‌ي المپياد جهاني زيست‌

المپياد زيست شناسی جمهوري اسلامي ايران در تابستان 1377 هنگام برگزاری نهمين المپياد جهانی زيست‌شناسی در «کيل» آلمان شکل گرفت.

در اين دوره از المپيادهای جهانی بود که درخواست مشارکت جمهوري اسلامي ايران در اين رقابت جهانی به‌تصويب رسيد.

ادامه ...

 بازديدها
خطایی روی داده است.
خطا: بازديدها فعلا" غیر قابل دسترسی می باشد.