زنگ‌تفریح تصادفی

 المپياد جهاني زيست‌شناسي
 
 بازديدها
خطایی روی داده است.
خطا: بازديدها فعلا" غیر قابل دسترسی می باشد.

 مسمومیت با فلزات
مسمومیت با فلزاتزنگ تفريح زيست
زنگ تفریح شماره ۱۶۰

 

سرب، جیوه، آرسنیک و کادمیوم فلزات سنگینی هستند که اثرات مضری بر سلامت انسان‌ها، حیوانات و محیط زیست دارند.

 

 

سرب

سرب از عناصری است که در خاک، آب و هوا وجود دارد. این عنصر یک ماده غیر‌ضروری برای انسان و حیوان، و سم بالقوه‌ای برای سیستم زیستی است. سرب در بسیاری از فرایند‌های صنعتی به کار می‌رود و از راه فاضلاب و گرد و غبار کارخانه‌ها، محیط زیست را آلوده می‌کند. باتری‌های کهنه و دور‌انداخته‌شده، رنگ‌ها و سایر ترکیبات سرب باعث شده‌اند که این عنصر از لحاظ ایجاد مسمومیت برای حیوانات مزارع در درجه‌ی اول اهمیت قرار گیرد. تماس انسان با سرب معمولاً از طریق هوا و غذای آلوده صورت می‌گیرد. رنگ‌ها، لحیم‌ها، لوله‌های فلزی قدیمی، باتری‌های موتوری، اسباب‌بازی‌ها، تجهیزات کامپیوتری، آفت‌کش‌های حاوی آرسنات سرب، گلوله‌های سربی و گیاهان آلوده به سرب در نزدیکی کارخانه‌های ذوب و تصفیه فلزات، از مهمترین منابع سرب هستند. آب باران سرب را در خود حل می‌کند و سبب آلودگی آب برکه‌ها و چاه‌ها می‌شود.

 

 

 

 

بالغین ۱۵٪ و کودکان ۵۰٪ سرب موجود در غذا را جذب می‌کنند. درصد بیشتر سرب جذب شده توسط استخوان‌ها و دندان‌های در حال رشد ذخیره می‌شود. سرب در اتصال با فسفات‌ها با کلسیم رقابت می‌کند و نیمه عمر آن ۲۰ تا ۳۰ سال است. اثرات تماس مزمن با سرب در کودکان شامل کاهش ظرفیت ذهنی و مشکلات رفتاری از جمله بیش‌فعالی است. این اختلالات عموماً برگشت‌ناپذیر هستند در حالی که اختلالات عصبی القا‌شده توسط سرب در بالغین عموماً با کاهش تماس با سرب برگشت‌پذیر هستند. از دیگر علائم مسمومیت با سرب می‌توان به کاهش وزن، تورم مفاصل، فلج تدریجی نواحی پشت، فلج سلول‌های حنجره، وجود نوار سیاه مایل به آبی (Lead line) بر روی لثه و کم‌خونی به علت تجزیه‌ی گلبول‌ها و عدم ساخته‌شدن هموگلوبین اشاره کرد.

 

 

 

 

جیوه

 
موارد استفاده‌ی بسیاری برای جیوه در طول تاریخ وجود داشته است که عبارتند از: رنگدانه‌ای برای نقاشی در غار‌ها، لوازم آرایش، درمان سفلیس و جزئی از دارو‌های مدر. مسمومیت به دنبال استنشاق بخار‌های جیوه از مدت‌ها قبل شناخته شده است و با لرزش، التهاب لثه‌ها و رفتار عجیب خود را نشان می‌دهد.

 

 

 

 

امروزه منبع اصلی تماس با جیوه ماهی‌های آلوده و دندان‌های مصنوعی و پر‌شده است، که بخار جیوه متصاعد می‌سازند. در برخی از مناطق جهان جیوه‌ی مورد استفاده در معادن، رودخانه‌ها و دریاچه‌ها را آلوده کرده است.‌مصرف ماهی‌های آلوده به متیل جیوه و نان حاوی غلات سم‌پاشی‌شده توسط سم حاوی متیل جیوه از موارد مسمومیت با جیوه است. محل تجمع بافتی جیوه، قشر کلیه‌ها و مغز است. مغز در حال تکامل به متیل جیوه بسیار حساس است و تمامی اشکال جیوه قادر به عبور از جفت و تجمع در جنین هستند. به همین دلیل به زنان باردار پیشنهاد می‌شود تا مصرف ماهی را به علت احتمال وجود جیوه در آن، به حداقل برسانند.

 

 

 

 

آرسنیک

 
امروزه مسمومیت و مرگ با آرسنیک، پدیده‌ی نادری محسوب می‌شود اما تماس با آرسنیک از معضلات مهم سلامت در بسیاری از نقاط جهان است.

 

 

 

 

آرسنیک به عنوان حشره‌کش، علف‌کش، نگهدارنده‌ی چوب، و آفت‌کش در از بین‌بردن موش، حلزون، و مورچه به کار می‌رود. از این عنصر در صنایع مختلف از جمله شیشه‌گری، رنگ‌سازی و صنایع نیمه‌هادی استفاده می‌شود. آرسنیک یکی از اجزای طبیعی خاک است و برخی آن را جزو عناصر حیاتی می دانند که باعث جلای چشم‌ها و مو‌ها می‌شود که در این مورد اتفاق نظر وجود ندارد. آب چاه‌ها و برخی از غذاهای دریایی مانند صدف و ماهی حاوی مقادیر قابل توجهی آرسنیک هستند. آرسنیک در توتون سیگار نیز وجود دارد.

 

 

آرسنیک را در ایجاد سرطان ریه و به خصوص سرطان‌های پوستی موثر می‌دانند ولی ساز‌و‌کار سرطان‌زایی آن، هنوز به طور کامل مشخص نیست.

 

 

 

کادمیوم
 

کادمیوم یک عامل سمی نسبتاً جدید است. این عنصر در باتری‌های نیکل- کادمیوم استفاده می‌شود و از زباله‌های مهم منازل است. این عنصر می‌تواند مستقیماً خاک و گیاهان را آلوده نماید و یا از طریق کود‌ها و سم‌پاشی آب‌ها را آلوده سازد. غذا مهمترین منشأ آلودگی در کل جمعیت است. اثرات مضر افزایش کادمیوم، بیماری انسدادی ریه‌ها و آسیب کلیه‌ها است. تماس با کادمیوم سبب اختلالات اسکلتی به علت از دست رفتن کلسیم نیز می‌گردد.
 

 

 

1392/5/2 لينک مستقيم

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 انيميشن‌هاي زيست‌شناسي

 
 المپياد زيست شناسي

 

 
 

 


 

صفحه‌ي اصلي


 

 
 


 

راهنماي سايت


 

 
 

 


 

آموزش


 

 
 


 

بانك سوال


 

 
 

 


 

مسابقه


 

 
 

 


 

زنگ تفريح


 

 
 

 


 

مصاحبه و گزارش


 

 
 

 


 

معرفي كتاب


 

 
 

 

 

مشاوره


 

 
 

 


 

پرسش‌و‌پاسخ‌علمي


 

 
 


 

اخبار

 

فعاليت‌هاي علمي

 پيوندها