زنگ‌تفریح تصادفی

 المپياد جهاني زيست‌شناسي
 
 بازديدها
خطایی روی داده است.
خطا: بازديدها فعلا" غیر قابل دسترسی می باشد.

 چگونه زيست‌شناسي بخوانيم (زنگ تفريح شماره‌ي 20)
چگونه زيست‌شناسي بخوانيم (زنگ تفريح شماره‌ي 20)زنگ تفريح زيست
چند شيوه‌ي ساده براي مطالعه‌ي بهتر زيست‌شناسي


بسياري از دانش‌آموزان و بازديدكنندگان بخش زيست‌شناسي شبكه‌ي رشد از ما خواسته بودند كه شيوه‌هاي صحيح مطالعه‌ي زيست‌شناسي را بيان كنيم. بنابراين ما هم اين زنگ تفريح را به اين موضوع اختصاص داديم. در اين زنگ تفريح چندين نكته را در مورد شيوه‌ي مطالعه‌ي كتاب‌هاي زيست‌شناسي و لذت بردن ازآن‌ها را براي شما خواهيم گفت. اميدواريم اين نكات براي شما مفيد باشد. نظرات و پيشنهادات خود را درباره‌ي اين موضوع با ما درميان بگذاريد.

 


كتاب زيست‌شناسي را گذاشته‌اي جلوي خودت و داري به امتحان پايان ترم يا به كنكور و يا به المپياد فكر مي‌كني! با خودت مي‌گويي: "چه كنم با اين حجم زياد..؟؟!! چگونه اين همه مطلب را حفظ كنم...؟؟!!" آيا به‌راستي زيست‌شناسي يعني حفظ كردن؟ به‌نظر من كه اين‌طور نيست! هرچند كه باور خيلي‌ها اين است كه زيست‌شناسي مساوي است با حفظ كردن مقدار زيادي مطلب؛ من معتقدم كه هيچ‌كس زيست‌شناسي را ياد نمي‌گيرد مگر اين‌كه فكر كند و تجزيه و تحليل كند. اما چگونه زيست‌شناسي را مطالعه كنيم كه بيش‌ترين لذت را ببريم و آن را اصولي درك كنيم؟ در هر يك از بخش‌هاي زير يك كليد طلايي براي مطالعه‌ي زيست‌شناسي را براي شما تشريح خواهيم كرد.

 

كليد طلايي اول:

 3خواندن ممنوع! مطالعه كن!

بله..!! اين دو تا با هم فرق دارند! خواندن به اين مي‌گويند كه فقط كلمات را پشت سرهم بخواني و رد شوي. در "خواندن" شما فقط يك ماشين گويا هستيد كه كلمه‌ها را مي‌خواند و معني آن را نمي‌فهمد. اما "مطالعه" كردن بسيار فرق دارد! مطالعه كردن فرايندي فعال است كه شما با خواندن هر جمله به‌معناي آن فكر مي‌كنيد، ارتباط آن را با جملات قبلي درك مي‌كنيد و جملات بعدي را پيش‌بيني مي‌كنيد. در اين فرايند شما هدف شما تمام كردن هرجه زودتر كتاب نيست؛ بلكه هدف شما يادگيري هر چه بهتر تك‌تك مطالب است.

در يك مطالعه‌ي فعال شما بين عبارات و جمله‌هايي كه مي‌خوانيد مكث مي‌كنيد و لحظاتي به آن‌چه خوانده‌ايد فكر مي‌كنيد. حتي ممكن است گاهي براي تجزيه و تحليل بهتر آن‌چه كه خوانده‌ايد از كاغذ و مداد و كشيدن شكل و جدول و درخت استفاده كنيد. در اين روش شما هيچ پاراگرافي را ياد نگرفته رها نمي‌كنيد و تا آن پاراگراف را كامل ياد نگرفته‌ايد سراغ پاراگراف بعدي نمي‌رويد.

 

كليد طلايي دوم:

 3خلاصه برمي‌دارم، پس هستم!

در مورد فايده‌هاي خلاصه‌برداري هنگام مطالعه بارها و بارها شنيده‌ايم. اما آيا تا به‌حال يك خلاصه‌برداري صحيح انجام داده‌ايد؟ در مورد شيوه‌ي خلاصه‌برداري نظرات مختلفي وجود دارد اما نكات مشتركي بين تمام آ‌نها وجود داردد:

1) براي هر درس يك دفترچه يا قسمت مشخصي از يك دفتر را اختصاص دهيد.

2) براي خلاصه‌نويسي از هنر خود استفاده كنيد! از مدادها يا خودكارهاي رنگي استفاده كنيد و براي خلاصه‌هاي خود شكل بكشيد. رنگ‌ها و شكل‌ها به يادگيري كمك مي‌كنند؛ مخصوصا اين‌كه اثر هنري خودتان باشد!

3) خلاصه‌برداري بايد خلاصه باشد! اگر قرار باشد تمام مطلب را بازنويسي كنيد ديگر اسمش خلاصه نمي‌شود! پس تنها نكاتي را به‌عنوان خلاصه يادداشت كنيد كه فهم آنها مشكل است يا زود از ذهن پاك مي‌شوند و يا براي شما خيلي ناشناخته هستند.

4) خلاصه‌برداري وقتي معنا پيدا مي‌كند كه شما اول مطلب را فهميده باشيد. پس اول يادگيري بعد خلاصه‌برداري.

5) در خلاصه‌برداري لازم نيست از زبان خود كتاب استفاده كنيد. شما مي‌توانيد با زبان و كلمات خودتان و حتي با زيان طنز مطالب را بنويسيد. اين‌طوري موقع مرور كردن يادداشت‌هاي‌اتان لذت بيش‌تري خواهيد برد.

و اما از خواص و فايده‌هاي خلاصه‌برداري هرچه بگوييم كم گفته‌ايم! بهترين استفاده از خلاصه‌برداري‌ها وقتي است كه شما مي‌خواهيد در زماني كوتاه، كل يك كتاب را مرور كنيد (مثل شب امتحان يا يك هفته مانده به كنكور يا المپياد). بنابراين با وجود اين‌كه خلاصه‌برداري سرعت مطالعه‌ي شما را كم مي‌كند، اما فايده‌اي كه بعدها از آن مي‌بريد بسيار بيش‌تر از اين حرف‌هاست.

 

كليد طلايي سوم:

 3از خودت سؤال بپرس

 

يكي از بهترين شيوه‌هاي درك كامل مطلب اين است: "وقتي كه مطلبي را مي‌خوانيد براي خودتان سؤال طرح كنيد". مي‌توانيد اين سؤال‌ها را در ذهن خود بپرسيد يا اين‌كه آن را روي كاغذ بنويسيد. و صد البته اي‌نكه بايد براي سؤال‌هاي خود جواب‌هايي را هم آماده كنيد.
گاهي اين جواب‌ها در خود متني است كه شما مطالعه مي‌كنيد، گاهي هم جواب آن را بايد در منابع ديگري جستجو كنيد.
به هر حال شيوه‌ي طرح سؤال ضمن اين‌كه به درك بهتر مطلب كمك مي‌كند شما را براي هر امتحان و كنكور و آزموني نيز آماده مي‌كند.

كليد طلايي چهارم:

 3طبيعت؛ مرور زيست‌شناسي

چه جايي بهتر از طبيعت براي مرور زيست‌شناسي مي‌شناسيد؟ تمام آن‌چيزي كه در كتاب‌هاي زيست‌شناسي مي‌خوانيد را مي‌توانيد با نگاه كردن به طبيعت دور و بر خود مرور كنيد. باور كنيد خيلي ساده است! يك زيست‌شناس وقتي به يك درخت نگاه مي‌كند تنها ظاهر بيروني آن را نمي‌بيند بلكه تمام آوندهاي چوبي و آبكش، تمام سلول‌هاي مزانشيم، ديواره سلولزي، اجزاي درون سلول و ... آن را مي‌بيند يا وقتي كه يك حشره كوچك را مي‌بيند به فكر كشتن آن نيست بلكه در ذهن خود طبقه‌بندي آن را مرور مي‌كند ... جانوران، بي‌مهره‌گان، ... حشرات...
توصيه‌ي من اين است: طبيعت را دوست بداريد و ديدن آن زيست‌شناسي را مرور كنيد!

 

كليد طلايي پنجم:

 3شكل‌ها و جدول‌ها را جدي بگير!

كتاب‌هاي زيست‌شناسي معمولا پر از شكل و عكس و جدول و نمودار هستند. اين شكل‌ها درنگاه اول بي‌استفاده و حوصله سربر به‌نظر مي‌رسند! اما اين‌ها در فهميدن مطلب بسيار بسيار مهم هستند. حتي مهم‌تر از خود متن! پس بيش‌ترين وقت را روي اين‌ها بگذاريد و هر وقت هم كه مي‌خواهيد خلاصه‌هاي‌اتان را مرور كنيد، عكس‌ها و جدول‌ها را بدون هيچ اختصاري مرور كنيد!

 

كليد طلايي ششم:

 3دوستان خوب را درياب!

هر چند كه معمولا بهترين شيوه‌ي مطالعه تنها مطالعه كردن است اما براي مرور و بحث در مورد مطالب زيست‌شناسي بهتر است از دوستان خوب و درس خوان خود استفاده كنيد. شما مي‌توانيد جلساتي را براي بحث در مورد هر مبحث اختصاص دهيد و با دوستان خود مشغول گفتگو شويد. br> در اين روش نه‌تنها درس‌هاي خود را مرور مي‌كنيد بلكه به برخي از اشتباهات خود نيز پي مي‌بريد.

 

شما هم تجربه‌هاي خود از مطالعه‌ي زيست‌شناسي را
با ما و دوستان‌اتان در ميان بگذاريد.

1386/2/24 لينک مستقيم

فرستنده :
yasaman HyperLink HyperLink 1387/3/24
مـتـن : shoma baraye in mataleb kheyli zahmat keshidid vali be nazare man inruza tamame bachehai ke dars mikhunan in ravesharo hefzehefzan va bekar bordane in ravesha baraye manabee zist be andazeye ye omr vaght mikhad

فرستنده :
پري ناز HyperLink HyperLink 1386/9/20
مـتـن : لطف كنيد تكراري ننويسيد اين مطالب را همه بلدن.براي من كه مفيد نبود.

فرستنده :
دنیا HyperLink HyperLink 1386/8/5
مـتـن : دست اونایی که این رو از شما خواستن و شمایی که به خواستشون عمل کردید درد نکنه

فرستنده :
مریم HyperLink HyperLink 1386/7/20
مـتـن : مرسی روش درس خواندنتون خیلی خوب بود .ولی باید بگم که من همیشه این طوری درس می خونم.(از دبستان تا حالا که دبیرستانم)پس الان باید نابغه شده باشم نه؟!!!!!!!!

فرستنده :
فاطمه HyperLink HyperLink 1386/7/13
مـتـن : من همین امروز مطلب شما را خواندم امیدوارم ماثر واقع بشود این چیزهایی

که می نویسید واقعیت دارد واقعا مردم برای شما این ایمیل هارا می فرستند
البته با عرض معذرت
پاسـخ : فاطمه جان !!

فرستنده :
مهبد HyperLink HyperLink 1386/6/31
مـتـن : سلام. مطالبتون واقعا توپ بود. مرسي. من يه سوال داشتم. من امسال ميرم اول و قصد دارم براي المپياد بخونم. ولي تا حالا هيچي كار نكردم. علامه حلي هم درس مي‌خونم. راستشو بگيد با در نظر گرفتن مبتدي بودن من اميدي به قبولي برام هست؟ يعني دير نيست؟
پاسـخ : مهبد جان براي موفقيت هيچ وقت دير نيست دست‌دست نكن شروع كن تو موفق مي‌شي.

فرستنده :
الهام HyperLink HyperLink 1386/6/31
مـتـن : من حدود 2سال است كه به اين كليد هاي طلايي با مطالعه كتاب هاي مختلف وهمچنين شنيدن روش مطالعه دانش آموزان زرنگ كلاس رسيده ام.ودر آن موقع آن قدر افسوس خوردم كه تصميم گرفتم بانوشتن مقاله اي در اين مورد ازتلف شدن سالهاي تحصيلي يك سري از دانش آموزان جلوگيري كنم . ولي اين آتيش در همان روز هاي اول داغ بود!!!! واقعا ازتان ممنوع هستم.
پاسـخ : الهام جان سعي كن آتيشش رو هميشه داغ نگه داري

فرستنده :
مونا HyperLink HyperLink 1386/5/23
مـتـن : خیلی عالی بود چه طور میتونم تو انجمن عضو بشم متشکرم
پاسـخ : تاريخ: 17/05/1386
مونا جان!
ما هم از ارتباط شما با دوستان‌اتان تشكر مي‌كنيم.
متأسفانه به‌علت ارتقاي سيستم ثبت‌نام در سايت رشد، فعلاً ثبت‌نام ممكن نيست. انشاء‌الله در اولين فرصت اين نقيصه نيز برطرف خواهد شد.

فرستنده :
unknown HyperLink HyperLink 1386/5/23
مـتـن : IBO questions are available in www.joyjan.blogfa.com
پاسـخ : تاريخ: 13/05/1386

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1386/5/23
مـتـن : مطالب خيلي خوبي بود خيلي ممنون من از امروز يعني 8/5/86 تصميم گرفتم مطالعه خودم را شروع كنم براي المپياد در ضمن من امسال به كلاس سوم مي خواهم بروم فكر نمي كنيد دير باشد
پاسـخ : تاريخ: 08/05/1386

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1386/4/25
مـتـن : واقعا مطالبي مفيد در اختيار بچه ها قرار مي دهيد ممنون
.
پاسـخ : خواهش مي‌كنم! ما هم از شما ممنون هستيم.

فرستنده :
shahrzad HyperLink HyperLink 1386/4/9
مـتـن : عالی بود ممنون.
آیا به نظر شما برای مطالعه کتابهای زیاد وحجیم المپیاد کارساز است؟

فرستنده :
سميرا HyperLink HyperLink 1386/4/9
مـتـن : واااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااقعا عالي بود من مشكل خلاصه نويسي داشتم

فرستنده :
sare HyperLink HyperLink 1386/4/9
مـتـن : az rahnamaee hayetoon mamnoon

فرستنده :
دينا HyperLink HyperLink 1386/4/9
مـتـن : خوبه بدنيست البته ازماكه گذشت!!!!!!!!!

فرستنده :
atoosa HyperLink HyperLink 1386/4/2
مـتـن : fekr konam behtare ye chize jadid bezarin alan bish az 40 rooze ke chize tazeie nazashtin
.
پاسـخ : چشم آتوسا خانوم! شما يشنهادي براي اين قسمت نداريد؟مطلبي مورد نظر شما نيست؟

فرستنده :
تلاطم HyperLink HyperLink 1386/3/30
مـتـن : به نظر من اینایی که گفتین خیلی عالیه اما کافی نیست
.
پاسـخ : ممنون از نظر شما. اگر شما هم نكته اي براي مطالعه زيست شناسي مي دانيد به ما و دوستان خود بگوئيد.

فرستنده :
سایاسایا HyperLink HyperLink 1386/3/26
مـتـن : من امروز وبلاگو دیدم خیلی پسندیدم ادامه بدید لطفا من اونو دنبال میکنم.
.
پاسـخ : دوست عزيز! ما هم خوشحاليم كه دوستان خوبي مثل شما داريم. سعي ما بر اين است كه همواره اين سايت را به روز كنيم.

فرستنده :
محسن آئيني HyperLink HyperLink 1386/3/26
مـتـن : عاليه من رو خيلي كمك كرد
من ميخواستم عضو شم پس ميخواستم من رو كمك كنيد
كه شايد ما هم يكي از بركزيده هاي سال بعد باشيم
.
پاسـخ : محسن جان! ممنون از لطفت. ما از هر كاري از دستمان بر بيايد براي موفقيت شما مي كنيم. حتما از قسمت مشاوره و پرسش و پاسخ علمي هم استفاده كن.

فرستنده :
هديه HyperLink HyperLink 1386/3/21
مـتـن : من مي خوام از اين تابستون شروع كنم و دارم مي رم سوم
دير نيست؟
پاسـخ : نه دوست من! اصلا دير نيست. خيلي هم به موقع است.از تابستانت استفاده كن.

فرستنده :
پویا HyperLink HyperLink 1386/3/13
مـتـن : ممنونم منو خیلی راهنمایی کردی دوست خوب
.
پاسـخ : من هم از مشا ممنونم دوست عزيز.

فرستنده :
hosna HyperLink HyperLink 1386/3/12
مـتـن : مرسی واقعا به اینا میگن کلید طلایی خیلی روشای خوبیه ولی اگه همشو بخوایم اجرا کنیم خیلی زمان لازم داره برای المپیاد و کنکور شاید ولی برای امتحانا وقت نمی کنیم همشو اجرا کنیم(مثلا تو 1 روز)مگه نه؟
.
پاسـخ : دوست عزيز! به نظر من تا مي‌تواني خيلي از اينها را از همين امروز شروع كني. بقيه را هم به تدريج به كار ببند. موفق باشي.

فرستنده :
آرزو HyperLink HyperLink 1386/3/9
مـتـن : سلام دوست عزیز ایجاد این وبلاگ لازم نبود چون زیست شناسی خیلی آسان و شیرین به نظر من زیست خیلی خوبه نظر تو چیه؟
.
پاسـخ : سلام به شما دوست خوب! من هم با شما موافقم. زيست شناسي بسيار آسان و شيرين است. ما دوست داريم اين سيريني را با همه تقسيم كنيم و در مورد آن با هم حرف بزنيم. براي همين اين سايت را راه انداخته ايم.

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1386/3/6
مـتـن : باحال بودولي كي حال داره انجام بده
.
پاسـخ : دوست من! با كمي همت و تلاش باور كن خيلي سخت نيست! موفق باشي

فرستنده :
نرگس HyperLink HyperLink 1386/3/6
مـتـن : من از هم فكري شما استفاده كردم اميدوارم كه نتيجه خوبي بگيرم.
.
پاسـخ : ما هم اميدواريم كه شما نتيجه مطلوب را كسب كنيد و موفق باشيد.

فرستنده :
فرحناز HyperLink HyperLink 1386/3/6
مـتـن : سلام واقعا ممنونم...خیلی خوب بود...من این روش را امتحان کردم و تونستم امتحانم رو خیلی خوب بدم...دستتون درد نکنه شما کمک بزرگی به من کردین..من هیچ موقع امتحان زیستم رو خوب نمی دادم ولی این بار خوب شد...بازم ازتون تشکر می کنم...
.
پاسـخ : فرحناز جان! خوشحالم كه امتحانت را خوب دادي. موفق باشي

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1386/2/29
مـتـن : نه ،من از شما یک انتقادی دارم !
واقعا چرا !؟
آخه چرا !؟
چرا !؟
.
پاسـخ : ممنون از انتقاد خوبتان!! ;)

فرستنده :
فرزانه HyperLink HyperLink 1386/2/27
مـتـن : سلام خيلي عالي بود باز هم از اين گونه مطالب بفرستيد.فكر اشكال كارم كه اون جور كه ميخوام نتيجه نميگيرم همين باشه.در صورتي كه خيلي به زيست علاقه مندم.ممنون.

فرستنده :
atoosa HyperLink HyperLink 1386/2/26
مـتـن : salam:kheyli khoob bood kash zoodtar neveshte boodinesh be har hal mamnoon

فرستنده :
oooo HyperLink HyperLink 1386/2/26
مـتـن : خيلي خوب بود واقعا" كمك فراواني به من كرد لطف بكنيد و اين گونه مطالب را بيشتر كنيد من يك دخترم ودرمدرسه ي تيزهوشان استان كرمانشاه درس مي خوانم
.
پاسـخ : سلام دوست عزيز! خوشحالم كه از اين مطلب راضي بوديد. اگر موضوع خاصي را براي زنگ تفريح هاي بعدي در نظر داريد؛ حتما با ما درميان بگذاريد.

فرستنده :
مهسا HyperLink HyperLink 1386/2/26
مـتـن : سلام.عالي بود.براي من كه خيلي مفيد بود.مي خوام از اين تابستان حسابي بچسبم به زيست.كتاب داستان قبل از خوابم هم شده نمونه سوالات المپياد سالهاي پيش!
.
پاسـخ : مهسا جان! ممنون از لطفت. حالا بعضي وقت‌ها كتاب داستان خواندن هم خوب است!

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 انيميشن‌هاي زيست‌شناسي

 
 المپياد زيست شناسي

 

 
 

 


 

صفحه‌ي اصلي


 

 
 


 

راهنماي سايت


 

 
 

 


 

آموزش


 

 
 


 

بانك سوال


 

 
 

 


 

مسابقه


 

 
 

 


 

زنگ تفريح


 

 
 

 


 

مصاحبه و گزارش


 

 
 

 


 

معرفي كتاب


 

 
 

 

 

مشاوره


 

 
 

 


 

پرسش‌و‌پاسخ‌علمي


 

 
 


 

اخبار

 

فعاليت‌هاي علمي

 پيوندها