علوم و فنون جدید

 نظرسنجي شماره 1
در مورد كدام‌يك از موضوعات مطرح شده مايل به كسب اطلاعات بيشتر هستيد؟






ارائه نظر 
 عطارد: بخش دوم
عطارد: بخش دومزنگ تفريح فيزيك
هفت درس جالب از مأموريت مسنجر به عطارد

 


عطارد جوان و بي‌قرار است.

بسياري از ويژگي‌هاي زمين شناسي که در سياره‌ي عطارد ديده شده اند، در سيارات ديگر نظير ندارد. يکي از مهم‌ترين اين ويژگي‌ها سطوح حفره‌دار است، حفره‌هايي پراکنده و جفت جفت که به نظر مي‌رسد بخش‌هايي از آن‌ها ريخته اند. شايد اين ناحيه‌ها شامل عناصري مثل پتاسيم، گوگرد و کلرين بوده اند و در اثر برخورد شهاب‌سنگ، دمايشان به نقطه ي جوش رسيده و تبخير شده اند. در جاي خالي اين مواد حفره‌هايي ايجاد شده است و بعدها اين حفره‌ها دچار فروريزش شده‌اند. فراواني اين مواد فرّار روي سطح عطارد پديده‌اي غير منتظره است. نکته‌ي جالب‌تر اين است که چنين حفره‌هايي به نظر تازه مي‌رسند و گويي هنوز هم در حال تشکيل شدن هستند.

 

 


عطارد يک دنباله‌ دارد، مانند دنباله‌دارها.

اتم‌هاي سديم و کلسيم سطح عطارد، به علت تابش‌هاي شديد خورشيدي (فاصله‌ي عطارد تا خورشيد به طور متوسط فقط 58 ميليون کيلومتر است) مي‌جوشند و يک اتمسفر بسيار نازک را ايجاد مي‌کنند. بادهاي خورشيدي و فشار تابشي خورشيد بخشي از اين اتمسفر را به سمت بيرون هل مي‌دهند و يک دم روان و بلند را مي‌سازند. اگر کسي يک شب روي سطح عطارد بايستد، مي‌تواند نوعي درخشش نارنجي کم نور را که از اين دم ساطع مي‌شود ببيند، نوري که شبيه به نور لامپ‌هاي سديمي‌ نصب شده در خيابان‌ها است.

 

یک صخره ی 400 مایلی به نام Beagle Rupes روی سطح عطارد

 


عطارد در حال کوچک شدن است.

عطارد بر خلاف سطح بسيار داغي که دارد (در طول روز دماي آن به 425 درجه ي سلسيوس مي‌رسد) در حال از دست دادن گرمااست. مشاهدات مسنجر پيامدهاي چشمگير اين سرد شدن را نشان مي‌دهد: کل سياره مانند يک کشمش چروک مي‌شود و در اثر چين‌خوردگي، در سطح سياره شبکه اي از صخره‌ها به نام پرتگاه‌هاي تکه‌اي ايجاد مي‌شود. بزرگ‌ترين اين پرتگاه‌ها 3 کيلومتر ارتفاع و 1600 کيلومتر طول دارد. براساس برآوردهاي دانشمندان، امروز قطر عطارد 13 کيلومتر کمتر از قطر اين سياره در زمان تولدش است. اين کوچک شدن و چروک شدن در نهايت پس از چند ميليارد سال براي سياره‌ي ما نيز اتفاق خواهد افتاد و دليل اين مدت زمان طولاني‌تر، جثه ي بزرگتر سياره‌ي ماست.

 


عطارد يک قلب آهني دارد.

از مدت‌ها قبل دانشمندان مي‌دانستند که عطارد نسبت به اندازه‌اش بسيار پرجرم است. مسنجر دليل اين موضوع را يافت: عطارد يک هسته‌ي آهني و چگال بزرگ دارد که 85 درصد حجم کل سياره را شامل مي‌شود. در واقع اين سياره ‌يک توپ آهني است که با يک لايه‌ي سنگي نازک پوشيده شده است. لايه‌ي وسطي اين هسته مذاب و ديناميک است و يک ميدان مغناطيسي قوي را توليد مي‌کند. هنوز کسي دليل وجود اين هسته ي بزرگ را نمي‌داند. شايد زماني در اثر يک برخورد شديد، بيشتر قسمت‌هاي سنگي عطارد از آن کنده شده باشند. البته فراواني عناصري که به سادگي به نقطه‌ي جوش مي‌رسند، مانند گوگرد، چنين فرآيند خشونت باري را رد مي‌کند. با وجودي که يافتن پاسخ صحيح درک مارا از نحوه ي شکل گيري زمين و ساير سيارات دروني بالاتر مي‌برد، اما حتي مسنجر هم نتوانسته است جواب اين معما را بيابد.

 

مقایسه‌ی ساختار درونی زمین و عطارد


در آينده ملاقات کنندگان بعدي سياره‌ي عطارد، راه مسنجر را ادامه مي‌دهند. قرار است در سال 2024 مأموريت مشترک ژاپن و اروپا به نام bepicolombo به سوي عطارد برود. البته تا آن زمان دانشمندان حدود 2700 تصوير ارسالي از مسنجر در اختيار دارند که نيازمند بررسي هستند.
 


منبع:

 

 Messenger's Mission


منابع مفيد:


عطارد بخش اول

 

MESSENGER


Messenger- NASA


Messenger-WIKI


Mercury-WIKI


عطارد


سياره عطارد


منظومه شمسي در يک نگاه

 

 Mercury's Magnetic Field

1394/2/28 لينک مستقيم

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف

 فعاليت هاي علمي
 تماس با ما
 بازديدها
خطایی روی داده است.
خطا: بازديدها فعلا" غیر قابل دسترسی می باشد.