توجه :
 
 چنانچه مفاهیم یا عبارت ها و اصطلاحات به کار رفته در این صفحه را متوجه نمی شوید، می توانید مطالعه خود را از اولین جلسه آموزشی رباتیک شروع نمایید. بدین منظور روی لینک زیر کلیک فرمایید:
 
 
همچنین چنانچه بخشی از مطالب را قبلا خوانده اید، برای مشاهده فهرست موضوعات جلسات آموزشی رباتیک، لطفا روی لینک زیر کلیک فرمایید:
 
 
در این بخش از سایت رشد، مطالب آموزشی در زمینه رباتیک با زبان بسیار ساده و بر مبنای مطالبی که در سنین راهنمایی آموخته اید ارائه شده و در هر جلسه مطالب جدیدی آموزش داده شده اند.
 آخرین مطالب
 جلسه‌ي ششم
جلسه‌ي ششم
ديود نوري، 7Segment،ديودهاي مادون قرمز، ترانزيستور، باياسينگ ترانزيستور....

جلسه‌ي پنجم (بررسي چشم‌انداز پروژه)

صفحه ي اصلي رباتيك

جلسه‌ي هفتم


به نام خدا


سلام به دوستاي عزيزم
   با عرض پوزش فراوان به خاطر بدقولي در ارايه ي مطلب، با توجه به شروع فصل امتحانات و نظرات دوستان، ما مجبور شديم سرعت کار رو کاهش بديم تا همه ي عزيزان علاقه مند بتونن مطالب ارايه شده را با همين نظم و ترتيب و همراه با ما خوانده و استفاده کنند. ما سعي خواهيم کرد در بازه ي زماني امتحانات حجم و سرعت ارايه ي مطالب رو کاهش بديم تا دوستان عزيز دچار مشکل نشوند. انشاالله از بعد از امتحانات ترم، ما کار را به صورت جدي تر و سري تري دنبال خواهيم کرد...
   از مبحث ديود ها، ديود نوري، 7Segment و گيرنده فرستنده ي مادون قرمز باقي مونده که در اين جلسه ابتدا به توضيح اين  قطعات خواهيم پرداخت.

 

ديود نوري(LED):


    همان طور که از اسم پيداست، اين نيز نوعي ديود است که زمانيکه در باياس مستقيم قرار گيرد و جريان مناسب باشد، از خود نور توليد مي کند.
    باياس کردن يعني اتصال پايه هاي قطعه(ديود، ترانزيستور،...) به منبع تغذيه. باياس مستقيم به معناي اتصال صحيح به منبع تغذيه(اتصال پايه‌ي + به قطب + و پايه ي - به قطب - منبع تغذيه) و باياس معکوس به معناي اتصال برعکس مي باشد.
   LEDها مزاياي بسياري نسبت به لامپ هاي معمولي کوچک دارند، از جمله: مصرف بسيار پايين، طول عمر بالا، سرعت قطع و وصل بالا هنگام قطع و وصل شدن منبع تغذيه و... LEDها در رنگهاي مختلفي ساخته مي‌شوند (زرد، سبز، قرمزو...).

 

نمايشگر LED هفت قسمي(7Segment):

   اين قطعه نوعي نمايشگر است که براي نشان دادن عددها و بعضي از حروف کاربرد دارد. طبيعتاً اگر چند 7Segment در کنار هم قرار گيرند مي توانند اعداد و جملات طولاني تري را نمايش دهند.
    ساختار داخلي اين قطعه بسيار ساده است، اين قطعه از 8 LED (7تا براي حروف، يکي هم براي نقطه)ساخته شده که با کنترل پايه هاي آن مي توان با روشن و خاموش کردن LEDهاي مختلف، اعداد و حروف گوناگون را بر روي آن نمايش داد.
 


   اين قطعه به 2 صورت کاتد مشترک و آند مشترک ساخته مي شود. در کاتد مشترک پايه ي – همه ي LEDها به يکديگر وصل شده (طبق شکل) و يک پايه به عنوان پايه ي – همه ي LEDها در اختيار کاربر قرار مي گيرد. کاربر اين پايه را به قطب – وصل مي کند. حال براي کنترل هر LED کافيست کاربر پايه ي متناظر با آن را به + وصل کند. اين کار علي رغم پيچيدگي ظاهري بسيار کار ما را ساده خواهد کرد.

 


   

ديود گيرنده و فرستنده ي مادوم قرمز:


   ديودهاي مادون قرمز از نظر ساختماني تفاوت زيادي با ديودهاي ديگر ندارند. گيرنده ي مادون قرمز ياIR (InfraRed) معمولاً در باياس – مورد استفاده قرار مي گيرد. اين ديود زمانيکه مادون قرمز از محيط دريافت مي کند، جريان دهي آن در جهت معکوس افزايش مي يابد و زمانيکه مادون قرمز دريافت نکند، جريان دهي آن در جهت معکوس کم مي شود. البته اين جريان بسيار کوچک مي باشد و براي استفاده از آن بايد آنرا به نوعي تقويت کرد. سنسورهاي نوري ما در ساخت ربات ها معمولاً همين ديودهاي نوري مي باشند. روش استفاده از اين ديودها به عنوان سنور (با جريان دهي مناسب) در جلسات آتي توضيح داده خواهد شد.
   فرستنده ي مادون قرمز به صورت مستقيم باياس مي شود(به منبع تغذيه وصل مي شود). البته براي جلوگيري از سوختن آن بايد جريان عبوري را با يک مقاومت که به صورت سري با آن بسته مي شود، کنترل کرد.
   ديود هاي مادون قرمز انواع و اشکال گوناگوني دارند، اما مدلي که ما بيشتر با آن سر و کار داريم از نظر ظاهري کاملاً مشابه LEDهاي سرگِرد مي باشد.

ترانزيستور:


   اين قطعه پرکاربردترين قطعه در دنياي الکترونيک مي باشد. ساز و کار آن نيز بسيار پيچيده و نيازمند مقدماتي بسيار فراتر از بحث ما دارد که ما از آن ها گذشته و اين قطعه را به صورت کاربردي و سطحي معرفي مي کنيم.
    اصلي ترين کاربرد ترانزيستور در کار ما سويچينگ(کليد الکترونيکي)و تقويت کنندگي آن است.
    ترانزيستورها با 2 ساختار PNP  و  NPN  ساخته مي شوند. اين 2 ساختار از نظر کاراي در بحث ما تفاوت زيادي ندارند و تنها تفاوت در ترتيب پايه هاي آنها براي ما مشهود خواهد بود.
    ترانزيستور 3 پايه دارد: بيس(Base)، کلکتور(Collector)، اميتر(Emitter)
   ترانزيستور در حالت کلي به 3 دسته ي قدرت، نيمه قدرت و معمولي تقسيم مي شوند. ترانزيستورهاي قدرت و نيمه قدرت براي سوييچينگ به کار مي روند و ترانزيستورهاي معمولي براي تقويت جريان.
  

باياسينگ ترانزيستور:
   براي راه اندازي ترانزيستور به عنوان سوييچ يا تقويت کننده يا... بايد ابتدا آنرا باياس کرد.
   در ترانزيستور NPN جرياني که از کلکتور وارد ترانزيستور مي شود به وسيله جريان بسيار کوچکي که بر روي بيس قرار مي گيرد وارد اميتر مي شود. پس جرياني که از اميتر عبور مي کند برابرست با جمع جريان هاي بيس و کلکتور که به دليل بسيار کوچک بودن بيس نسبت به کلکتور تقريباً برابر است با جريان کلکتور:  

   باياسينگ ترانزيستورهاي PNP دقيقاً برعکس NPN است، يعني جرياني که از طريق اميتر وارد ترانزيستور مي شود به وسيله ي جريان بسيار کوچکي که بر روي بيس قرار مي گيرد وارد کلکتور مي شود:
   دقت کنيد که در هر 2 نوع ، جريان به وسيله ي بيس کنترل مي شود.


 



 

   ادامه‌ي مطلب در جلسه‌ي آينده...
  جلسه‌ي آينده صبح پنجشنبه13/10/1386 بر روي سايت قرار خواهد گرفت...
   منتظر سوالات دوستاي خوبم هستم
  فعلاً خدانگه‌دار


جلسه‌ي پنجم (بررسي چشم‌انداز پروژه)

صفحه ي اصلي رباتيك

جلسه‌ي هفتم


دوست شما، فراز
 

   ترانزيستورها در تقويت جريان خروجي از ICها براي انتقال به ديگر قطعات مانند موتور و رله و.... کاربرد بسار زيادي دارند.
   در 7Segmentهاي آند مشترک روند کار دقيقاً برعکس کاتد مشترک است. يعني کاربر بايد پايه ي متناظر با LED  مورد نظر را به – وصل کند تا LED روشن شود. يک پايه هم به عنوان پايه ي + همه ي LEDها وجود دارد.
  

1386/10/6 لينک مستقيم

فرستنده :
ناصر نجفیان HyperLink HyperLink 1388/4/4
مـتـن : سلام دوست عزیز.
من این اصطلاح یا گفته را که می گویند : برای این که جریان قطعه ای بالا نرودباید ان را با یک مقاومت سری کرد تا جریان ان را کنترل نمود و من این هم می دانم که میزان ان جریان را میزان مقاومت اهمی تعیین می کند اما ما از کجا بفهمیم که این میزان مقاومت چقدر از جریان رو کم می کند ایا با قانون اهم ؟ اگر این طور است لطفا بگویید چگونه؟
از شما به خاطر این که برای ما فرزندان ایرانی تلاش می کنید ممنونم و طاعات و عبادات شما مورد قبول درگاه. خدانگهدار
پاسـخ : سلام دوست عزيز
ممنونم از لطفتون.
سوال خوبيه. ما كافيست بدانيم قطعه‌ي مورد نظرمان حداكثر تا چه جرياني را مي‌تواند تحمل كند، سپس با استفاده از قوانين اهم، حساب مي‌كنيم كه با چه مقاومتي ميتوانيم چقدر از جريان بكاهيم. ما مي‌دانيم كه V/R=I، يعني از تقسيم ولتاژي كه بر روي دو سر قطعه قرار گرفته است بر مقاومتي كه با آن سري مي كنيم، مي توانيم حساب كنيم چقدر جريان از قطعه عبور مي‌كند. مثلاً اگر يك فرستنده‌ي نوري مادون قرمز را به 5 ولت وصل كنيم و آن‌را به يك مقاومت 100 اهم سري كنيم، يعني جريان را به 0.05 آمپر كاهش داده‌ايم، كه اين جريان براي راه اندازي يك فرستنده‌ي مادون قرمز ايده ال است.
پيروز باشيد

فرستنده :
شیما HyperLink HyperLink 1388/4/4
مـتـن : سلام کارتون خیلی قشنگه مرسی
پاسـخ : ممنونم دوست عزيز

فرستنده :
محمد HyperLink HyperLink 1386/10/14
مـتـن : خیلی متشکر
مطالب تون کامل وبی عیب ونقص است و البته زود فهم
پاسـخ : سلام
ممنونم محمد جان

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1386/10/10
مـتـن : باسلام و عرض خسته نباشی
می خواستم بدونم که بایاس معکوس چه فایده ای دارد؟
پاسـخ : سلام دوست عزیز
بایاس معکوس در حالت کلی استفاده های زیادی در مدارهای مختلف داره، ولی در دیود گیرنده ی مادون قرمز، قبلاً هم گفته بودیم که در بایاس معکوس دیودها جریان بسیار محدودی را از خود عبور میدهند، ولی ساختار این دیودها به گونه ای هست که نور را از محیط اطراف جذب می کنند، نور از انرژی تشکیل و این انرژی باعث شکستن پیوندهای P-N درون دیود می شود و در نتیجه تعداد بیشتری از الکترونها در بایاس معکوس از دیود عبور می کنند و در نتیجه جریان اندکی افزایش می یابد....
البته این توضیح بسیار سطحی است و شاید اهل فن ایراداتی بهش وارد کنن ، ولی جواب این سوال نیاز به مقدمات خیلی زیادی داره که چون ما اون مقدمات رو نگفتیم ، نمی تونیم توضیح کاملی هم ارایه بدیم!
موفق باشید!

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 

 

 فعاليت هاي علمي
 تماس با ما