توجه :
 
 چنانچه مفاهیم یا عبارت ها و اصطلاحات به کار رفته در این صفحه را متوجه نمی شوید، می توانید مطالعه خود را از اولین جلسه آموزشی رباتیک شروع نمایید. بدین منظور روی لینک زیر کلیک فرمایید:
 
 
همچنین چنانچه بخشی از مطالب را قبلا خوانده اید، برای مشاهده فهرست موضوعات جلسات آموزشی رباتیک، لطفا روی لینک زیر کلیک فرمایید:
 
 
در این بخش از سایت رشد، مطالب آموزشی در زمینه رباتیک با زبان بسیار ساده و بر مبنای مطالبی که در سنین راهنمایی آموخته اید ارائه شده و در هر جلسه مطالب جدیدی آموزش داده شده اند.
 آخرین مطالب
 جلسه‌ی هفتم
جلسه‌ی هفتم
خبر خوب!، رگولاتور، Op-Amp

جلسه‌ي ششم

صفحه ي اصلي رباتيك

جلسه‌ي هشتم


به نام خدا

   با عرض سلام مجدد خدمت همه ي دوستاي عزيز...

يک خبر خوب: ما از بعد از پايان امتحانات ترم و قبل از شروع دوره ي الکترونيک ديجيتال، جلسات آزمايشگاه خواهيم داشت. در اين جلسات ما نحوه ي کار با قطعاتي که تا حالا به صورت تؤري با انها آشنا شديم رو به صورت عملي توضيح خواهيم داد. دوستاني که علاقه مند هستند تا اين آزمايشها را در منزل خودشون تکرار کنند بايد يک سري وسايل اوليه براي کار رو در منزل فراهم کنند. وسايلي که براي کار نياز هست نيز در جلسات آينده معرفي خواهيم کرد.
   در جلسات پيش به يک قطعه ي الکترونيکي به نام رگولاتور اشاره کرديم ، مي خواهيم در مورد کارکرد و انواع اين قطعه در اين جلسه توضيح دهيم.

رگولاتور:

   ما براي راه اندازي بسياري از قطعات و اِلِمان هاي الکترونيکي مدارها، نياز به يک ولتاژ ثابت و بدون نوسان، مثل V5 داريم. ما براي اين منظور در جلسه ي پنجم ديود زنر را به صورت سطحي معرفي کرديم که اين ديود توسط مدارهاي جانبي مي توانست اين عمل را براي ما انجام دهد، اما گفتيم به خاطر محدوديت هايي که اين قطعه دارد، از جمله محدوديت جريان، و همچين مدارهاي جانبي آن که موجب پيچيدگي کار مي شود، به جاي آن از قطعه اي به نام رگولاتور استفاده مي کنيم.

رگولاتورهاي ولتاژ، نوعي از نيمه رساناها هستند که براي تنظيم ولتاژ طراحي شده اند.

رگولاتورها در يک دسته بندي کلي به 3بخش زير تقسيم ميشوند:

1- رگولاتورهاي ولتاژ خروجي ثابتِ مثبت: که خروجي انها يک عدد ثابت و غير قابل تغيير + مي باشد که نام گذاري انها هم به صورت 78XX يا L78XX يا M78XX مي باشد.2 رقم سمت راست که به صورت XXنشان داده شده نشان دهنده ي ولتاژ خروجي است. مثلاً ولتاژ خروجي رگولاتور 7805 ، 5 ولت مي باشد. L يا Mهم نشان دهنده ي حداکثر جريان دهي آن است(L= تا 1 آمپر،=Mتا 1.5 امپر)

2- رگولاتورهاي ولتاژ خروجي ثابتِ منفي: که خروجي آنها يک عدد ثابت منفي و غير قابل تغيير – مي باشد که نامگذاري انها به صورت 79XX مي باشد.

3- رگولاتورهاي ولتاژ خروجي متغير: به وسيله ي اين رگولاتورها مي توان ولتاژ خروجي را کنترل کرد. معروف ترين و پر کاربردترين نوع خروجي + آنها LM317 و LM138 وLM338 و خروجي – انهاLM337 مي باشد. اين قطعه براي ره اندازي نياز به يک مدار جانبي مختصر دارد که در جلسات آزمايشگاه در اين مورد توضيح کامل داده مي شود.

   اين رگولاتورها 3 پايه دارند.مثبت + ، خروجي، زمين يا - ( قطب – منبع تغذيه را زمين نيز مي گوييم(Gnd)). به شکل نگاه کنيد. 


   در رگولاتورهاي سري 78XX ولتاژ ورودي بايد حداقل 2.3 ولت بيشتر از خروجي آنها باشد. حداقل ولتاژ ورودي و همچنين ولتاژ خروجي آنها در جدول زير آمده است:

حداقل ولتاژ ورودي

ولتاژخروجي

شماره مدل

7.3

5

7805

11.5    

9

7809

14.6

12

7812

21

18

7818

27.1

24

7824



تقويت کننده هاي تفاضلي( OP-AMP):

   اين قطعه معمولاً به صورت IC ساخته شده وبا مدارهاي مجتمع ترانزيستوري طراحي مي شود.کار کردن با اين قطعه نسبتاً ساده مي باشد و همين موضوع باعث استقبال فراوان از اين قطعه شده است.


   اين قطعه کاربردهاي فراواني از جمله مقايسه، تقويت، فيلترينگ، اسيلاتور و.... دارد که ما در اينجا فقط به بحث مقايسه کنندگي ان مي پردازيم. در بحث تقويت کنندگي ما ترجيحاً از ترانزيستورها استفاده مي کنيم زيرا کار کردن با آتها به مراتب ساده تر از OP-AMP مي باشد.

مقايسه کنندگي:


   OP-AMP داراي 2 پايه ي تغذيه ي + و – و 2 پايه ي ورودي + و – و يک پايه ي خروجي مي باشد.
  
در مُد مقايسه کنندگي، ولتاژ 2 پايه ي ورودي با هم مقايسه شده و اگر ولتاژ ورودي + بيشتر باشد، بر روي پايه ي خروجي ولتاژ + و در غير اين صورت بر روي پايه ي خروجي ولتاژ – قرار خواهد گرفت.
  
نحوه ي استفاده از اين قطعه نيز در جلسات آزمايشگاه ، به صورت کامل توضيح داده خواهد شد.
  
   منتظر سوالات دوستاي خوبم هستم
  
جلسه ي بعدي  پنجشنبه 20/10/1386 بر روي سايت قرار داده خواهد شد.
  
فعلاً خدا نگه دار

دوست شما، فراز


جلسه‌ي هفتم

صفحه ي اصلي رباتيك

جلسه‌ي هشتم


1386/10/14 لينک مستقيم

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1388/4/4
مـتـن : کارت خیلی درسته ممنونیم(من و هم گروهیام.)
پاسـخ : ممنونم دوست عزيز

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1388/4/4
مـتـن : خیلی خوب است

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1386/10/26
مـتـن : عالی

فرستنده :
محمد رضا HyperLink HyperLink 1386/10/26
مـتـن : سلام
من به طور اتفاقی با مطالب شما آشنا شدم. من درحال حاضر مشغول ساخت ربات تعقیب خط هستم در ضمن کلاس های آن را گذرانده ام اما درمورد تقویت کننده های تفاضلی مطلبی گفته نشده لطفا در مورد کارکر (IC(op-amp و طریقه استفاده آن توضیح بیشتری دهید.
پاسـخ : سلام دوست عزیز
در مورد طریقه ی استفاده از همه ی IC های نامبرده شده در جلسات آزمایشگاه توضیح داده خواهد شد
براتون آرزوی موفقیت می کنم

فرستنده :
سوسن HyperLink HyperLink 1386/10/21
مـتـن : salam ......kheyli aliye eykash in bakhsh zudtar rahandazi mishod !vali khob nashode dige.mishe ye kamam darbareye kithaee ke dar computer sohbat konid .mamnun az matalebe alitun.
پاسـخ : سلام
از لطفتون ممنونم، خوشحالم که این بخش تو همین مدت کوتاه تونسته مخاطب های خودشو پیدا کنه.
اگر شما منظورتون سخت افزار کامپیوتر هست، باید خدمتتون عرض کنم که این بحث بسیار پیچیده و فراتر از مطالب ماست. البته یک توضیحات مختصری در این زمینه در جلسات آینده خواهیم داد.

فرستنده :
HyperLink HyperLink 1386/10/20
مـتـن : عالی است

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 

 

 فعاليت هاي علمي
 تماس با ما