توجه :
 
 چنانچه مفاهیم یا عبارت ها و اصطلاحات به کار رفته در این صفحه را متوجه نمی شوید، می توانید مطالعه خود را از اولین جلسه آموزشی رباتیک شروع نمایید. بدین منظور روی لینک زیر کلیک فرمایید:
 
 
همچنین چنانچه بخشی از مطالب را قبلا خوانده اید، برای مشاهده فهرست موضوعات جلسات آموزشی رباتیک، لطفا روی لینک زیر کلیک فرمایید:
 
 
در این بخش از سایت رشد، مطالب آموزشی در زمینه رباتیک با زبان بسیار ساده و بر مبنای مطالبی که در سنین راهنمایی آموخته اید ارائه شده و در هر جلسه مطالب جدیدی آموزش داده شده اند.
 آخرین مطالب
 جلسه‌ی نوزدهم
جلسه‌ی نوزدهم
تکمیل مدار اصلی ربات مسیریاب ساده...

به نام خدا

سلام به همه‌ي دوستان عزيزم

طبق قولي که داده بوديم از اين به بعد تا پايان تابستون، انشاالله ما هر 5 روز يک جلسه مطلب جديد بر روي سايت قرار خواهيم داد. اميدوارم دوستاني هم که از سرعت پايين کار گلايه داشتند، از روند فعلي کار راضي باشند.

بدون مقدمه ي بيشتر وارد بحث مي شويم...

در جلسه قبل در مورد الگوريتم کلي حرکت يک ربات مسير ياب براي دنبال کردن خط آشنا شديم و ديديم ربات براي دنبال کردن خط بايد با توجه به اطلاعاتي که از سنسورها دريافت مي کند، هرگاه سنسور هر سمت خط را ديد(يعني هرگاه بر روي خط قرار گرفت و خط را حس کرد)، موتور متناظر همان سمت خاموش شود تا ربات روي خط باقي بماند.

همچنين در جلسه ي پيش توضيح داده شد که چگونه مي توان به وسيله ي يک جفت گيرنده فرستنده ي مادون قرمز، خط سياه را در زمينه ي سفيد تشخيص داد.

همانطور که در جلسه ي پنجم توضيح داده شد، ربات به 3 قسمت تقسيم مي شود: 1-ورودي ها 2-پردازش 3-خروجي

تا به اينجا ما در مورد قسمت ورودي هاي ربات، يعني همان گيرنده فرستنده ها توضيحاتي داده ايم. پيشنهاد مي شود براي بالاتر رفتن دقت ربات، براي هر طرف، 3 جفت گيرنده _فرستنده بر روي ربات تعبيه شود.دوستان اگر روي لحيم کاري بردهاي سوراخ دار(يا فيبري) تسلط دارند، مي توانند اين 6 جفت گيرنده_فرستنده را بر روي يک برد هزارسوراخ(فيبري) لحيم کنند.(مانند آخرين عکس جلسه ي پيش ).

اما در مورد بخش پردازش...

بخش پردازشگر و کنترل کننده ي مرکزي

در اين قسمت ما بايد با توجه به آموخته هاي فعلي خود بتوانيم مداري طراحي کنيم که بتواند الگوريتم مورد نظر ما را پياده سازي کند. يعني 3 سنسور هر طرف را چک کند و اگر هر کدام خط را ديدند به موتور آن سمت دستور خاموش شدن بدهد. براي اينکار، با توجه به اينکه رنگ زمينه سفيد، و رنگ خط سياه است، بهتر است براي راه اندازي سنسورها از مدار شماره 2(به جلسه ي 14 مراجعه شود) استفاده شود. سپس يک AND 3 ورودي درست کرده(به جلسه ي هفدهم مراجعه شود) و خروجي سنسورها را به اين 3 ورودي وصل کنيم.

به همين ترتيب براي 3 سنسور طرف ديگر هم همين مدار را مي بنديم.

حال نتيجه ي مدار را بررسي مي کنيم. (به عنوان مثال سمت راست را بررسي مي کنيم)

در حالت عادي که هيچ يک از سنسورها روي خط نيستند، سنسورها در ناحيه ي سفيد رنگ هستند و خروجي انها 1 منطقي است و در نتيجه، خروجي AND نيز 1 مي باشد، و اگر هر کدام از سنسورها بر روي خط بروند، خروجي آ ن سنسور 0 مي شود و در نتيجه خروجي AND نيز 0 منطقي مي شود.

حالا چگونه به وسيله ي خروجي AND هر طرف موتور آن سمت را خاموش و روشن کنيم؟


بخش خروجي ربات(کنترل موتورها)

ما در اين قسمت بايد مداري را براي موتورها ببنديم که بتوان با آن، به وسيله ي خروجيِ ANDي که در قسمت پردازشگر آماده کرده ايم، موتور را روشن و خاموش کرد. يعني هرگاه خروجي AND ، 1 منطقي بود، موتور روشن باشد و هرگاه خروجي AND ، 0 منطقي بود، موتور خاموش شود.

اين مدار همانطور که احتمالاً حدس زده ايد بسيار ساده است، فقط کافيست ما پايه ي – موتور هر سمت را به – منبع تغذيه متصل کنيم، و + آن موتور را هم نيز به خروجي AND هر طرف وصل کنيم.

حالا مدار اصلي ربات را به صورت شماتيک رسم مي کنيم.



نکته: در مدار بالا، براي مختصرتر شدن مدار شماتيک، فرستنده هاي مادون قرمز در مدار کشيده نشده اند، دوستان فراموش نکنند که در مدار اصلي در کنار هر گيرنده بايد يک فرستنده تعبيه شود!!

نکته ي بسيار مهم:

همانطور که در شکل مي بينيد، خروجي آي سي 7408 مستقيماً به موتورها متصل نشده است، بلکه وارد بافر شده و از از پايه ي متناظر به موتور وصل شده. همانطور که در جلسات قبل نيز گفته شده بود، آي سي هاي معمولي مثل 7408 و 7432 و ...، جريان دهي پاييني دارند و نمي توان آن ها را مستقيماً به موتور يا ساير قطعاتي که جريان بالايي مي خواهند متصل کرد، به همين منظور ما از بافر74245 استفاده مي کنيم. اما معمولاَ اين أي سي نيز توانايي راه اندازي موتور ربات را ندارد. ساده‌ترين راه براي حل اين مشكل، يك تقويت ترانزيستوري ساده است. يعني خروجي بافر را توسط يك ترانزيستور(مثلاً TIP41) تقويت كنيم. در صورت استفاده از ترانزيستور معمولاً ديگر نيازي به استفاده از بافر نيست و مي‌توان خروجي آي سي 7408 را مستقيماً به پايه‌ي Base ترانزيستور متصل نمود و  آن را به اين شكل تقويت كرد.

 
البته براي موتورها قوي تر، بايد از درايورهاي مخصوص مثل L298 استفاده کنيم که جلسه ي بعد به آن اشاره خواهد شد.

همچنين در جلسه ي بعد با آي سي ULN2003 نيز آشنا خواهيد شد (براي راه اندازي موتور). چند نکته ي حرفه اي هم در مورد ربات مسير ياب مطرح خواهيم کرد.

موفق و پيروز باشيد.تا جلسه ي آينده خدا نگه دار

دوست شما، فراز

 


جلسه‌ي هجدهم

صفحه ي اصلي رباتيك

جلسه‌ي بيستم


1387/5/26 لينک مستقيم

فرستنده :
hichkas HyperLink HyperLink 1388/1/17
مـتـن : سلام فراز جان عزیز
می خواستم بدونم برای سنسورها و icبافروic7408یه باتری کتابی 9vروباicرگولاتوربه5vتبدیل کنم برای کل مدار بسه یا باید تقذیه هر کدوم جدا باشه ؟؟؟؟؟؟؟
خواهش میکنم کامل توضیح بده.
ممنونم فراز جان
پاسـخ : سلام دوست عزيز
بله، براي اين ربات كافيست، اما اگر موتور‌هاي شما 12 ولت باشد و از L298 استفاده كرده باشيد، بايد يك تغذيه‌ي 12 ولت جداگانه‌هم به پايه‌ي Vs در آي‌سي L298 بدهيد. موفق باشي

فرستنده :
hichkas HyperLink HyperLink 1387/12/7
مـتـن : سلام آقا فراز گل
ببخشید که من زیاد سوال میکنم دیگه درس روبوتیک و کنجکاوی های من
چند تا سوال داشتم:1. شما در جلسه 8درباره آی سی بافر74245گفتیدکه پایه1یا همانDIRاگربه زمین متصل شود,جهت بافرها از BبهAاست(یعنیBورودی وAخروجی است).
پس چرا در نقشه شماتیک مدار ربات با اینکه پایه1یا همانDIRبه زمین وصل شده است جهت بافر از AبهBاست؟؟؟؟؟!!!!!
2.شماگفتیدکه بافرها از0شروع می شوند!پس چرا بافرها از1شروع شده اند؟؟؟!!!!
3.میشه برای فرستنده بکار رفته در ربات,همه فرستنده ها را سری کردوقبل ازاولین فرستنده برای همه یک مقاومت100اهم با آنها سری کرد؟؟؟
4.عکسی که از ربات در گوشه سمت راست وبالا هست, از بالای ربات هست یا از زیر؟؟؟
ممنون که به سوال هایم پاسخ میدهید.
شهادت مظلومانه سالار شهیدان اباعبدالله حسین(ع)را به شماوتمام مسلمانان جهان تسلیت میگم.
پاسـخ : سلام دوست عزيز
ممنون از دقت نظرتون، خيلي عاليِ.
در مورد سوال اول من اشتباه كرده بودم و حق با شماست. نقشه رو اصلاح كردم.
سوال دومتون هم متوجه نشدم، لطفاً بيشتر توضيح بديد.
در مورد سوال سوم : اگر اين كار را بكنيد، جريان كافي براي فعال شدن فرستنده‌ها تامين نمي‌شود و فرستنده‌ها نور كافي را از خود ساتع نمي‌كنند، زيرا جرياني كه بايد به يك فرستنده ميرسيده، حالا بايد بين 3 فرستنده تقسيم شود. در نتيجه شما بايد يا يك مقاومت 33 اهم ببنديد، يا 3 مقاومت 100 اهم را با يكديگر موازي كنيد تا جريان كافي براي مدار تامين شود.
موفق باشي دوست عزيزم

فرستنده :
مهدی HyperLink HyperLink 1387/12/7
مـتـن : با سلام
سایت بسیار خوب و مفیدی است. از اطلاعات گذاشته شده متشکریم.
اما مدارهای ج 19 قابل مشاهده نیست. لطفا بررسی کنید.
با تشکر.
پاسـخ : سلام مهدي جان
ممنون از تذكرت، فكر مي‌كنم مشكل برطرف شد.موفق باشي

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1387/6/15
مـتـن : این مدار به منبع تغذیه چند ولت نیاز داره ؟و کدام سیم ها به مثبت و کدام یک باید به منفی وصل شود؟ لطفا با توجه به این که من یک مبتدی تمام عیارم کامل پاسخ دهید. در ضمن اگر تمام ایترنت را بگردیم جایی مطالبی به این جالبی با مطالبی یه این کاملی نمی توان پیدا کرد.با تشکر...
پاسـخ : سلام دوست عزیز
این مدار باید تغذیه ی 5 ولت داشته باشه، زیرا آی سی های منطقی(And, or,...) باید حتماً تغذیه ی 5 ولت داشته باشند.
جاهایی که Vcc نوشته شده باید به + (در این مدار 5 ولت است) و جاهایی که چند خط کوچک موازی کشیده شده که به شکل یک مثلث هستند، باید به - وصل شود. البته این مطالب در جلسات قبل توضیح داده شده...
موفق و پیروز باشید.

فرستنده :
مصطفی HyperLink HyperLink 1387/6/2
مـتـن : سلام . از سایت خوبتون ممنون. من تازه با شما همراه شدم و خیلی عقب هستم. اگر از حالا مطالب قبلی را به طور فشرده کار کنم آیا می توانم به شما برسم؟ در رابطه با برنامه نویسی ربات ها هم می خواستم بدانم از چه زبان هایی می شود استفاده کرد و کدام بهتر و راحت تر است؟ باز هم ممنون
پاسـخ : سلام دوست عزیزم
خوشحالم که به جمع ما پیوستی، امیدوارم بتونی از سایت به خوبی استفاده کنی.
اصلاً نگران عقب بودنت نباش، یه کم تلاش کنی می تونی به سرعت به ما برسی. در مورد برنامه نویسی ربات هم هنوز یه کم زوده که بحث کنیم، انشاالله به موقع در موردش مفصل بحث می کنیم.
موفق باشی

فرستنده :
فاطمه HyperLink HyperLink 1387/6/2
مـتـن : سلام،خيلي ممنون از اينكه يه برنامه براي كلاسا گذاشتين!
پاسـخ : سلام، خوهش می کنم

فرستنده :
فاطيما HyperLink HyperLink 1387/6/2
مـتـن : سلام فراز.من دانشجوي ترم دوم كامپيوتر هستم توي رشته خودم واردم ولي ميخوام علم روبوتيك رو هم ياد بگيرم به نظرت رشته تحصيليم چقدر ميتونه كمكم كنه واينكه كتاب ديگه اي لازم نيست بخونم واينكه به نظرت اين ره كه من ميخوام بيام به تركستان نيست وميتونم مطمين بشم از عمر واستعدادم درست استفاده مي كنم چون من يه مدت دنبال هك رفتم ولي اهلش بهم گفت وقت تلف كردنه حالا ميخوام از تو به عنوان يه پيش كسوت روبوتيك مشورت بگيرم اميدوارم دوستانه راهنماييم كني...
پاسـخ : سلام دوست عزیز
رشته ی شما برای رباتیک کاملاً مناسبه، فقط شما باید کمی با رباتیک آشنا تر بشید که ببینید به کدوم بخش رباتیک بیشتر علاقه دارید و بعد کار رو حرفه ای دنبال کنید.
رباتیک رو شما نباید با هک و چیزای اینطوری مقایسه کنید، رباتیک تلفیقی از آموخته های و خلاقیت و ابتکار شماست و در سطح جهان اهمیت و جایگاه ویژه ای داره!!!
موفق و پیروز باشید

فرستنده :
روحی HyperLink HyperLink 1387/6/2
مـتـن : سلام خسته نباشید.
خیلی خوشحال شدم که این سایت رو پیدا کردم
خیلی خیلی ممنون از مطالب خیلی خوبتون.
ولی خوب بازم سر قولتون نیستین...
فقط خواهشا زود به زود مطلب بزارین.خیلی خیلی ممونون میشم.
تا بعدخدا نگهدار
پاسـخ : سلام دوست عزیز
خوشحالم که شما هم به جمع ما اضافه شدید، انشاالله بتونید از مطالب به خوبی استفاده کنید. حتماً!!
موفق و پیروز باشید

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 

 

 فعاليت هاي علمي
 تماس با ما