توجه :
 
 چنانچه مفاهیم یا عبارت ها و اصطلاحات به کار رفته در این صفحه را متوجه نمی شوید، می توانید مطالعه خود را از اولین جلسه آموزشی رباتیک شروع نمایید. بدین منظور روی لینک زیر کلیک فرمایید:
 
 
همچنین چنانچه بخشی از مطالب را قبلا خوانده اید، برای مشاهده فهرست موضوعات جلسات آموزشی رباتیک، لطفا روی لینک زیر کلیک فرمایید:
 
 
در این بخش از سایت رشد، مطالب آموزشی در زمینه رباتیک با زبان بسیار ساده و بر مبنای مطالبی که در سنین راهنمایی آموخته اید ارائه شده و در هر جلسه مطالب جدیدی آموزش داده شده اند.
 آخرین مطالب
 جلسه‌ی بیستم
جلسه‌ی بیستم
استفاده از L298 در ربات مسیریاب ساده، ULN2003، یک ترفند در مسیریابی ...

جلسه‌ي نوزدهم

صفحه ي اصلي رباتيك

جلسه‌ي بيست و يكم


به نام خدا

با عرض سلام خدمت همه ي دوستان عزيزم

اميدوارم سلامت و پيروز باشيد

همونطور که در جلسه ي پيش گفتيم، اين جلسه ابتدا سعي مي کنيم از L298 در راه اندازي موتور ربات استفاده کنيم.


نحوه ي استفاده از L298 در يک ربات مسيرياب ساده


همونطور که در جلسات پيش توضيح داده شد، يک آي سي L298 قابليت راه اندازي 2 موتور به صورت همزمان را دارد. البته L298 يک درايور موتور نسبتاً حرفه ايست و در اين ربات ما ضرورتي در استفاده از اين آي سي نيست، و اين مطالب بيشتر جنبه ي آموزشي دارد، يعني هدف ما اينه که دوستان کاربرد عملي اين آي سي را در ربات ببينند.

در اين آي سي براي هر موتور 2 ورودي و 2 خروجي وجود دارد. 2 پايه ي خروجي را که مستقيماً به پايه هاي موتور متصل مي کنيم. (به جلسه ي هفدهم مراجعه شود).

اما 2 پايه ي ورودي هر موتور!!

در اينجا هم يکي از 2 پايه ي ورودي را مستقيماً به – متصل کرده و پايه ي ديگر را به خروجي ANDِ متناظر موتور وصل مي کنيم.

براي موتور ديگر هم دقيقاً همين روند را تکرار مي کنيم، يعني ابتدا خروجي ها را به موتور متصل کرده و سپس ورودي ها را يکي به – و ديگري به خروجي AND متناظر وصل مي کنيم.


آي سي ULN2003

اين آي سي نيز عملکردي شبيه بافر 74245 دارد، با اين تفاوت که اصطلاحاً(Open collector) است، يعني شما مي توانيد سطح ولتاژ خروجي را خودتان تعيين کنيد و مثل 74245 الزاماً 5ولت نيست. يعني هر ولتاژي (حداکثر تا 50ولت) که شما به پايه ي تغذيه ي آي سي بدهيد، بر روي خروجي ها نيز قرار مي گيرد. اما سطح ولتاژ ورودي همان 0تا 5 ولت است. ترتيب پايه هاي آي سي در زير آمده است.


در اين آي سي پايه ي 8 بايد به – يا همانGND متصل شود و پايه ي 9 نيز به ولتاژ مورد نظر ما براي خروجي ها. پايه هاي سمت چپ، ورودي ها، و پايه هاي سمت راست خروجي هاي آي سي هستند.


يک ترفند در  مسيريابي

در مسابقات مسيرياب، گاهاً در مسير مسابقه خط هايي به صورت عمود به خط اصلي، و يا دايره ي سياه رنگ در بعضي قسمتهاي مسير قرار مي دهند و ربات بايد بتواند بدون توجه به آنها، مسير اصلي را دنبال کند.


براي حل اي مشکل، يک سنسور دقيقاً در وسط سنسورها 2 طرف به گونه اي تعبيه مي کنند که وقتي ربات دقيقاً روي خط قرار دارد، اين سنسور خط را ببيند. حال مدار را به گونه اي طراحي مي کنند که وقتي سنسور وسط روي خط است، بدون توجه به بقيه ي سنسورها، ربات به سمت جلو حرکت کند. البته پياده سازي اين روش روي ربات ما کار خيلي ساده اي نيست و اين روش براي ربات هاي مسير ياب حرفه اي ميکروکنترلر دار است.

منتظر سوالات و نظرات دوستان خوبم هستم

موفق و پيروز باشيد

تا جلسه ي آينده خدا نگه دار

دوست شما، فراز


جلسه‌ي نوزدهم

صفحه ي اصلي رباتيك

جلسه‌ي بيست و يكم


1387/6/3 لينک مستقيم

فرستنده :
ali HyperLink HyperLink 1387/6/18
مـتـن : سلام خسته نباشید
میخواستم بپرسم که اگه ما بخواهیم از ic l298 در ربات مسیریاب استفاده کنیم خروجی گیت ها رو ما باید به input وصل کنیم یا به EN
همونطور که در جلسه 17 گفته بودید EN (پایه ی 6 و 11 ) به ترتیب فعال ساز موتورهای A و B هستند پس این دو پایه را به کجا باید وصل کنیم.
پاسـخ : سلام علی جان
نه دوست عزیز، خروجی گیت ها باید به همان Input یا ورودی وصل شود. EN ها هم باید همیشه به +5 ولت وصل باشند تا بتوان با آن 2 موتور را کنترل کرد. این پایه در حقیقت کلید روشن و خاموش آی سی هست.
پیروز باشی!

فرستنده :
كريمي HyperLink HyperLink 1387/6/15
مـتـن : سپاس از مطلب خوبتون
پاسـخ : خواهش می کنم دوست عزیز

فرستنده :
sara owen! HyperLink HyperLink 1387/6/15
مـتـن : salam.age mishe rajebe sensor haye IR tozih bedin
پاسـخ : سلام
IR مخفف کلمه ی Infrared یا همون مادون قرمز هست که در جلسات قبل به تفصیل توضیحاتی داده شده. موفق باشید

فرستنده :
محمد HyperLink HyperLink 1387/6/15
مـتـن : باسلام
آقا فراز میشه چند تا منبع برای طرز کار ترانزیستورها و بافر ها و ... معرفی کنید.
البته اون کتاب آقای مشاقی طبری رو خریدم ولی چیز زیادی توش ننوشته بود.
ممنون.
پاسـخ : سلام محمد جان
اگر شما منظورتون ساختار داخلی این قطعات هست، باید عرض کنم که هنوز زوده که بخواهید با ساختار داخلی این آی سی ها آشنا بشید، چون نیاز به مقدمات زیادی داره، ولی اگر هم منظورتون طرز استفاده از این قطعات هست که ما در جلسات گذشته در حد نیاز توضیح دادیم. اما به هر حال اگر به زبان انگلیسی هم تسلط دارید، جستجو در اینترنت می تونه خیلی بهتون کمک کنه.
موفق باشی دوست عزیز

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1387/6/15
مـتـن : man bayad sakhte ye robote atash neshano shoroo konam age mishe ye zare sari tar pish berid ya baraye man e.meil koni ke bayad chi konam
mamnoon misham
پاسـخ : سلام
ما انشاالله از این جلسه مبحث میکرو کنترلر رو شروع می کنیم، ساخت ربات آتش نشان هم بعد از آموزش میکروکنتلر به سرعت شروع می کنیم.
موفق باشید

فرستنده :
نوید HyperLink HyperLink 1387/6/15
مـتـن : آیا می توان به جای ic l298 از ic l293 استفاده کرد ؟ چگونه؟
پاسـخ : سلام
بله، اتفاقاً برای این ربات L293 مناسب تر هم هست، ولی L293 نسبت به L298 قابلیت های کمتری دارد و ما هم دیگه وارد جزئیات اون نشدیم. شما باید data sheet این آی سی رو پیدا کنید و طرز کارش رو ببینید.

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 

 

 فعاليت هاي علمي
 تماس با ما