توجه :
 
 چنانچه مفاهیم یا عبارت ها و اصطلاحات به کار رفته در این صفحه را متوجه نمی شوید، می توانید مطالعه خود را از اولین جلسه آموزشی رباتیک شروع نمایید. بدین منظور روی لینک زیر کلیک فرمایید:
 
 
همچنین چنانچه بخشی از مطالب را قبلا خوانده اید، برای مشاهده فهرست موضوعات جلسات آموزشی رباتیک، لطفا روی لینک زیر کلیک فرمایید:
 
 
در این بخش از سایت رشد، مطالب آموزشی در زمینه رباتیک با زبان بسیار ساده و بر مبنای مطالبی که در سنین راهنمایی آموخته اید ارائه شده و در هر جلسه مطالب جدیدی آموزش داده شده اند.
 آخرین مطالب
 جلسه‌ي چهل و هفتم
جلسه‌ي چهل و هفتم
آشنایی با قوانین روبوکاپ در مورد حمل توپ در لیگ ربات های فوتبالیست. معرفی و تشریح مکانیزمی برای حمل توپ در زمین مسابقه ( دریبلینگ ) .

به نام خدا
با عرض سلام خدمت دوستان عزيزم. مجدداً پوزش مي‌طلبم به خاطر نا هماهنگي و تاخير در ارايه‌ي مطلب جديد.

اين جلسه هم مبحث ربات‌هاي فوتباليست را كه در دو جلسه‌ي گذشته به آن پرداخته بوديم ادامه خواهيم داد و با مكانيزم بسيار مهمي در ربات‌هاي فوتباليست آشنا خواهيم شد كه براي حفظ توپ از آن استفاده مي‌شود.

اولين سوالي كه مطرح مي‌شود اين است كه در حالت كلي روبات چه نيازي به چنين سيستمي دارد؟

همان‌طور كه مي‌دانيد، يكي از مهمترين قابليت‌هاي يك بازيكن فوتبال، توانايي او در حفظ توپ يا به اصطلاح پا به توپ بودن اوست. اين موضوع در رقابت ربات‌ها هم به همين اندازه اهميت دارد و رباتي كه توانايي بيشتري در حفظ توپ داشته باشد، صاحب موقعيت‌هاي بيشتري در زمين خواهد شد و در نتيجه مي تواند بهتر بازي كند.

اما چگونه مي توان براي ربات چنين سيستمي طراحي كرد؟

براي پاسخ به اين سوال ابتدا بايد به قوانين اين ليگ مراجعه كرد تا از محدوديت‌هايي كه براي استفاده از چنين سيستم‌هايي وضع شده است مطلع شويم. بند زير ترجمه‌ايست از قانوني كه فدراسيون جهاني روبوكاپ براي حركت توپ در مسابقات اين ليگ وضع كرده است.

حركت توپ:

1- يك ربات نمي‌تواند توپ را نگه دارد.
تذكر: نگه داشتن توپ به اين معناست كه رباتي كنترل كامل توپ را از طريق حذف تمام درجات آزادي توپ در دست گيرد. مثلاً متصل كردن توپ به بدنه روبات، احاطه كردن توپ توسط بدنه‌ي ربات و مانع شدن از دسترسي ربات‌هاي ديگر، چرخاندن و يا به دام انداختن توپ توسط هر كدام از اجزاي بدنه‌ي روبات. زمانيكه ربات در حركت است، در صورتيكه چرخش توپ متوقف شود و يا در جلوي ربات نچرخد، مي‌تواند نشان دهنده‌ي اين باشد كه توپ به دام افتاده است.

2- توپ نمي‌تواند زير بدنه‌ي ربات نگه داشته شود.

3- در تمامي زمان‌ها توپ بايد قابل ديدن باشد.

4- ربات‌هاي ديگر بايد به توپ دسترسي داشته باشند.

5- تنها استثنا براي نگه داشتن توپ، استفاده از استوانه‌اي چرخشي است كه به توپ چرخش به عقب مي‌دهد تا توپ را روي سطح خود نگه دارد.


همان‌طور كه مي بينيد براي طراحي چنين سيستمي قوانين بسيار سخت گيرانه‌اي وضع شده است تا از اختلال‌هاي احتمالي در تقابل سيستم‌هاي مختلف با يكديگر جلوگيري شود؛ و در حقيقت فقط يك شيوه براي حفظ توپ قابل طراحي و استفاده است كه در ادامه تشريح مكانيزم آن خواهيم پرداخت.

مبناي فعاليت اين مكانيزم اين است كه با اعمال نيرويي به توپ، آن را در جهتي به دوران در مي‌اورد كه باعث مي‌شود توپ به سمت خود ربات هدايت شود. به شكل زير نگاه كنيد:

 


 

 
اين شكل، تصويري شماتيك از مكانيزم سيستم حفظ توپ يك تيم حرفه‌اي است كه اين مكانيزم را ابتدا در نرم افزارهاي حرفه‌اي طراحي جامدات طراحي كامپيوتري كرده‌اند. اگر اين استوانه در راستايي كه در شكل نشان داده شده است بچرخد، توپي كه با آن در تماس است به سمت خود استوانه متمايل مي شود و در نتيجه همواره با نيروي مناسبي متمايل به سمت خود ربات است. در اين سيستم توپ همواره در حال دوران است و در مواقعي كه ربات ثابت است، توپ بر روي زمين سر مي‌خورد تا بتواند دوران داشته باشد.
رباتي كه در تصوير مي‌بينيد به اين سيستم مجهز شده است:

 

 


 
همان‌طور كه گفته شد، اين سيسنم تنها سيستم مجاز براي حفظ توپ در زمين مسابقه است. براي طراحي چنين سيستمي، نياز به يك موتور مجزا با سرعت چرخش زياد (rpm بالا) داريم كه بتواند با سرعت بالايي توپ را بر روي زمين بچرخاند.

ربات به وسيله‌ي اين سيستم نسبتاً ساده، مي تواند توپ را به هر نقطه از زمين مسابقه جابجا كند و اگر اين مكانيزم دقيق طراحي شود مي‌تواند توپ را حتي در هنگامي كه ربات با سرعت زياد به سمت عقب حركت مي‌كند هم حفظ كند. كاربرد اين مكانيزم فقط محدود به ربات‌هاي دانش‌اموزي نيست و تقريباً در تمام سطوحِ ربات‌هاي فوتباليست اين سيستم مورد استفاده قرار مي‌گيرد. در زير تصوير ربات يكي از مطرح‌ترين تيم‌هاي حاضر در ليگ ربات‌هاي فوتباليست دانش‌جويي سايز كوچك است كه با همين سيستم حفظ توپ مي‌كند.

 

 


 
در جلسه‌ي آينده با مكانيزم ديگري آشنا خواهيم شد كه به ربات قابليت شوت زدن را مي‌دهد و مبناي كار آن آهنرباهاي الكتريكي است. همچنين با مدارات الكترونيكي و سيستم‌هاي كنترل قدرت در آن آشنا خواهيم شد.
در انتها از تمامي دوستاني كه نظرات خودشون را با ما در ميان گذاشته‌اند صميمانه تشكر و قدر داني مي‌كنم و اگر هنوز به سوالات و نظراتشان پاسخ داده نشده است پوزش فراوان مي‌طلبم، انشاالله به زودي نظرات به نمايش در خواهند آمد.

تا جلسه‌ي آينده خدانگه‌دار
دوست شما، فراز اميرغياثوند





1388/8/3 لينک مستقيم

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1388/11/8
مـتـن : بسيار خوب و قابل استفاده بود.
فقط يك سوال به غير از رباتهاي فوتباليست دانش آموزي ديگه چه جور ربات هايي داريم؟ و اونها چه فرقي با اين دارن؟
مي شه يه سايت براي مطالعه معرفي كنين فرقي نمي كنه اگه هم به زبان انگليسي باشه.
باز هم تشكر.
پاسـخ : سلام دوست عزیز
ممنونم. در جلسه ی اول توضیحاتی در مورد شاخه های رباتیک مسابقاتی داده شد. ربات های مین یاب، امدادگر، آتش نشان، تعقیب خط و ...
در چه مورد سایت مد نظرتون هست دقیقاً؟
موفق باشید

فرستنده :
بهرامي خواه HyperLink HyperLink 1388/11/8
مـتـن : با سلام و خسته نباشيد فراوان
مطالب خيلي خوب و جامع است دست همگي دست اندركاران درد نكند
در صورت امكان اگر از تصاوير فلش براي آموزش استفاده كنيد ممونتان مي شوم
پاسـخ : سلام دوست عزیز، ممنونم از پیشنهادتون، حتماً بررسی خواهیم کرد. پیروز باشید.

فرستنده :
tara HyperLink HyperLink 1388/11/8
مـتـن : salam agha faraz , khaste nabashid . mikhastam beporsam ke barname nevisi vase sakhte robot bayad che zabanairo balad bashim goruhi kar mikonim ke man bakhshe computero gereftam barname nevisimam nesbatan khube . zabanaye C & pascalo baladam vali baghiyaro na ziyad . rasti man taze in ghesmato peyda kardam & chon khodam ye chizai midunam faghat mikham rahnamaim konid mamno0n misham Ba Bye
پاسـخ : سلام دوست عزیز
ممنونم. زبان C زبان بسیار کامل و پرکاربردی است، پس شما اگر به این زبان مسلط باشید خواهید توانست تمام نیازهاتون را پوشش دهید. اگر سوالی دارید در این باب من در خدمتتون هستم.
پیروز باشید

فرستنده :
vahid HyperLink HyperLink 1388/8/27
مـتـن : آقا فراز خیلی چاکریم فقط یه سوال چون تازه وارد مجموعه میخوام بشم میشه مطالب همه ی جلسات رو تو یه فایل pdf بذاری تا دانلود کنم؟
پاسـخ : سلام وحید جان
پیشنهادتون رو با تیم پشتیبانی حتماً در میون خواهم گذاشت. موفق باشی

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1388/8/27
مـتـن : سلام!
خسته نباشید!
ببخشید اطلاعاتی درباره ی سنسور های تشخیص رنگ می خوام!
ممنون!
پاسـخ : سلام. ممنونم دوست عزیز. چشم، انشاالله در جلسات آینده در مورد سنسور رنگ مفصلاً توضیح خواهیم داد.
پیروز باشید

فرستنده :
مریم HyperLink HyperLink 1388/8/27
مـتـن : سلام . چند جلسه قبل گفتید قوانین مسابقات رباتهای فوتبالیست دانش آموزی تغییر کرده وباعث تغییرات بنیادین در ساختار این رباتها شده من کلاس سوم دبیرستان هستم وحالا می خواهم شروع به ساخت ربات کنم آیا می توانم از این روش ساخت استفاده کنم؟ و از چه طریق می توانیم از زمان برگزاری مسابقات مطلع شویم؟ و چه مدت طول می کشه تا ربات تمام بشه .
پاسـخ : سلام دوست عزیز
بله، حتماً می تونید، این تغییرات تناقض زیادی با مطالبی که تا کنون گفته شده ندارد. من سعی می کنم از طریق همین سایت اخبار مسابقات را اعلام کنم، بسیاری از مسابقات هم به مراکز آموزشی اعلان عمومی می کنند و می توانید از همین طریق مطلع شوید. مدت زمان ساخت ربات به شرایط علمی و امکانات شما دارد، حداقل یک ما کار بسیار فشرده برای ساخت یک ربات حرفه ای زمان لازم است.
پیروز باشید.

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1388/8/27
مـتـن : سلام!
ممنون!
واقعا مطالب آموزنده اند.
پاسـخ : سلام. ممنونم دوست عزیز

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 

 

 فعاليت هاي علمي
 تماس با ما