توجه :
 
 چنانچه مفاهیم یا عبارت ها و اصطلاحات به کار رفته در این صفحه را متوجه نمی شوید، می توانید مطالعه خود را از اولین جلسه آموزشی رباتیک شروع نمایید. بدین منظور روی لینک زیر کلیک فرمایید:
 
 
همچنین چنانچه بخشی از مطالب را قبلا خوانده اید، برای مشاهده فهرست موضوعات جلسات آموزشی رباتیک، لطفا روی لینک زیر کلیک فرمایید:
 
 
در این بخش از سایت رشد، مطالب آموزشی در زمینه رباتیک با زبان بسیار ساده و بر مبنای مطالبی که در سنین راهنمایی آموخته اید ارائه شده و در هر جلسه مطالب جدیدی آموزش داده شده اند.
 آخرین مطالب
 جلسه‌ي چهل و نهم
جلسه‌ي چهل و نهم
مدار راه‌انداز سلنوید در سیستم شوت در ربات فوتبالیست دانش‌آموزی، آخرین تغییرات اعمال شده از سوی فدراسیون جهانی روبوکاپ در قوانین این لیگ

با عرض سلام خدمت دوستان عزیز
امیدوارم خوب و خوش و سلامت باشید.
در این جلسه طبق قرار ابتدا به مداری نسبتاً ساده برای سیستم شوت می‌پردازیم. برای طراحی مدارات الکترونیکی راه‌اندازی سلنویید در سیستم شوت ربات روش‌های مختلفی وجود دارد، ما ابتدا به تشریح روشی که در جلسه‌ی گذشته معرفی شد خواهیم پرداخت.
اساس کار و مبنای علمی طراحی این مدار در جلسه‌ی گذشته تشریح شد. در زیر مداری را می‌بینیم که 2 عدد خازن را در حالت نخست که رله‌ها تحریک نشده‌اند، توسط ولتاژ 12 ولت شارژ می‌کند، و در حالت دوم (رله‌ها تحریک شده‌اند) خازن‌ها به‌صورت سری بر روی سلنویید تخلیه می‌شوند.


حالت نخست:


 
حالت دوم:
 


البته مداری که برای سیستم شوت بسته می‌شود معمولاً از تعداد بیشتری خازن استفاده می‌شود تا ولتاژ نهایی که بر روی سلنویید قرار می‌گیرد بیشتر باشد. اما ما در اینجا برای ساده‌‌تر شدن مدار، فقط از 2 خازن استفاده کرده‌ایم.
همچنین نوع رله‌ای که برای این مدارها معمولاً استفاده می‌شود، از نوعی که در مدار بالا استفاده می‌شود نیست، نوع دیگر رله وجود دارد که با تحریک آن می‌توان همزمان 2 اتصال را برقرار کرد که به اصطلاح به این نوع رله 2 کانتَکت (یا 2 کُنتاکت) می‌گویند. در حقیقت به‌جای هر دو رله‌ی معمولی (یک کانتَکت) در مدار بالا، می‌توان از یک رله‌ی 2-کانتَکت استفاده کرد.
 
همان‌طور که گفته شد، برای راه‌اندازی سلنویید در سیستم شوت ربات‌های فوتبالیست روش‌های دیگری هم وجود دارد که یکی از مهم‌ترین مزایای آن‌ها اشغال فضای کمتر نسبت به روش بالا است،اما محدودیت‌هایی هم دارند که از جمله‌ی آن‌ها می‌توان به هزینه‌ی بالای آن اشاره کرد. در جلسات آینده با روش دیگری آشنا خواهیم شد که بدون استفاده از خازن و رله‌های متعدد، سلنوید را تحریک کرد.
در ادامه‌ی این جلسه به مبحث ربات‌های فوتبالیست دانش‌آموزی برمی‌گردیم و آخرین تغییراتی که از سوی فدراسیون جهانی روبوکاپ اعمال شده است را در قوانین این لیگ بررسی خواهیم کرد.
یکی از مهم‌ترین تغییراتی که در قوانین اعمال شده است، در رنگ‌آمیزی کف زمین مسابقه و دیواره‌هاست. در قوانین جدید کف زمین مسابقه توسط یک موکت سبز رنگ پوشیده شده است.
فضای داخل دروازه‌ها نیز در یک سمت به‌رنگ زرد و در سمت دیگر به‌رنگ آبی، رنگ‌آمیزی شده است.

 

این تغییر در رنگ کف زمین مسابقه باعث می‌شود نتوان سیستم مکان‌یابی‌ای که مبتنی بر طیف رنگی کف زمین است استفاده کرد و در نتیجه تعیین مختصات تقریبی ربات در زمین مسابقه کمی پیچیده‌تر می شود. در جلسات آینده در مورد انواع سیستم‌های مکان‌یابی بحث خواهیم کرد.
در قوانین جدید تغییر خاصی در سایز زمین و دروازه‌ها نداریم ‌، همچنین در سایز و وزن خودِ ربات‌ها هم تغییری وجود ندارد، به‌جز یک مورد که منطقه‌ی تسخیر توپ برای ربات 1 سانتی‌متر افزایش داشته است و در مجموع به 3 سانتی‌متر رسیده است.
منطقه‌ی تسخیر توپ (Ball Capturing Zones) در قوانین مسابقات خوارزمی 1388 این چنین ترجمه شده است:
"مناطق تسخیر توپ به‌عنوان هر فضای داخلی در ربات‌ها که شامل یک لبه مستقیم در قسمت‌های بر آمده ربات‌ها باشند، تعریف می‌شود."
در حقیقت بخشی از ربات که برای دریافت توپ در نظر گرفته شده است، منطقه‌ی تسخیر توپ در ربات نامیده می‌شود. طبق قوانین جدید حداکثر عمق نفوذ توپ در داخل بدنه‌ی ربات (که همان منطقه‌ی تسخیر توپ است) نمی‌تواند بیش از 3 سانتی‌متر باشد.
در نهایت مهم‌ترین تغییری که در قوانین جدید اعمال شده است، تغییر در نوع توپ مسابقات است. از مهم‌ترین مزایای این توپ جدید  نسبت مدل قبلی می‌توان از مصرف انرژی کمتر، عدم تداخل با نور محیط و مقاومت فیزیکی بیشتر نام برد.
در مورد ساختار فنی این توپ و روش‌های آشکار‌سازی امواجی مادون قرمزی که از آن انتشار می‌یابند در جلسه‌ی آینده توضیح خواهیم داد.
منتظر سوالات و نظرات دوستان عزیز هستم
موفق و پیروز باشید.
دوست شما، فراز امیرغیاثوند



1388/9/23 لينک مستقيم

فرستنده :
علی HyperLink HyperLink 1388/11/8
مـتـن : ممنون از این همه اطلاعات
سؤال من مرتبط با مو ضوع این جلسه نیست
می خواستم بپرسم در مدار سنسور مسیریاب باید حتما از آپ امپ استفاده بشه؟
پاسـخ : سلام علی جان
خواهش می کنم. خیر، در مدار مسیریاب لزومی به استفاده از OpAmp وجود ندارد، در مدار پیشنهادی ما هم از OpAmp استفاده نشده است. در جلسات گذشته مفصلاً در مورد ربات مسیریاب و مدار آن توضیح داده شده است. پیروز باشید

فرستنده :
ثمین HyperLink HyperLink 1388/11/8
مـتـن : سلام من همیشه میام اینجا جای باحالیه! اما انگار خسته شدی؟؟ نه؟؟ چرا ادامه نمیدی؟؟ ما منتظریم!!!! من عااااااااااااااااااااااشق رباتیکم و به جز اون به هیچ چیز دیگه ای اهمیت نمیدم!!!!!! هیچیییییییییییی! خوااااااااااااهش ادامه بده! من دارم با بچه های تیم واسه مسابقات ایران اپن آماده میشیم. امیدوارم همیشه موفق باشی!
پاسـخ : سلام دوست عزیز.ممنونم، خوشحالم که شما رو انقدر پر انرژی و مصمم می بینم.من هم خسته نشدم و انشالله تمام تلاشم را خواهم کرد بتونم مطالب جامع و مفیدی برای دوستان عزیزم آماده کنم. براتون آرزوی پیروزی می کنم.

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1388/11/8
مـتـن : با سلام لطفا اگه میشه در مورد درایو کردن استپر های 4 سیمه راهنمایی کنید
پاسـخ : سلام دوست عزیز. چشم. در جلسات آینده حتماً در مورد step موتورها توضیح خواهیم داد. پیروز باشید.

فرستنده :
hoseinprim HyperLink HyperLink 1388/11/8
مـتـن : salam lotfan edameh bedin.
پاسـخ :

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1388/11/8
مـتـن : عالی است

فرستنده :
sh HyperLink HyperLink 1388/11/8
مـتـن : سلام
آيا پرگرامري كه شما ساخت آن را آموزش داديد به همين شكل ساده كار ميكند ونياز به مدار ديگري ندارد در اين صورت امكان سوختن ميكرو پيش نمياد؟
پاسـخ : سلام. بله کار می کند. اما می توانید برای اطمینان بیشتر، 4 سیم sck, miso, mosi , reset را توسط یک 74245 بافر کنید. یعنی بین کامپیوتر و میکرو یک آی سی بافر قرار دهید و داده ها را به صورت بافر شده به میکرو کنترلر بفرستید. پیروز باشید.

فرستنده :
hanzale HyperLink HyperLink 1388/11/8
مـتـن : سلام يه سوال از برنامه نويسي دارم
آبا براي اينكه سون سگمنت اعداد رو به صورت وارونه از يه عدد مشخص بشماره دستوري يا ترفندي در زبان c وجود داره؟
سوال ديگه اين كه مي شه ديتا شيت lm35 رو بهم ايميل كنيد منظورم اينه كه چه رابطه اي بين دما و ولت‍اژدو سر سنسور هست ممنون(خيلي عجله دارم)
پاسـخ : سلام دوست عزیز
خوب شما اگر سون سگمنت را به میکرو متصل کرده باشید، می توانید هر طور که می خواهید آن را کنترل کنید و اعداد را بر روی آن نمایش دهید.
با استفاده از سایت های جستجوگر می توانید به راحتی datasheet قطعه ی مورد نظرتون را پیدا کنید. سایت alldatasheet.com نیز datasheet اکثر آی سی های پر کاربرد را به راحتی در اختیار شما می گذارد.
پیروز باشید.

فرستنده :
Ali Imanifar HyperLink HyperLink 1388/11/8
مـتـن : Ba salam . zemne arze tashakkore faravan babate mataleb mofidetan mikhastam darkhast konam dar bareye nahveye estefade az timer ha dar halat normal va tafavote estefade az (delay_ms) va timer0 , timer1,timer2 mano rahnamayi konid
ba tashakkor
پاسـخ : سلام دوست عزیز
در مورد تایمرها در جلسات آینده انشاالله مفصلاً توضیح خواهیم داد. delay_ms() تابعی است برای ایجاد وقفه در روند اجرای برنامه و شباهت زیادی با Timerها ندارد. پیروز باشید

فرستنده :
مهدی HyperLink HyperLink 1388/11/8
مـتـن : سلام آقا فراز
من امسال خودم تو جشنواره خوارزمی شرکت کردم(البته فقط صرف تجربه شد)و سال پیش ربات فوتبالیست دانش آموزی رو ساختم اما ازتون ممنون می شم اگه یه خورده مطالب این ربات رو بازتر کنید یعنی همه قسمت ها رو توضیح بدید چون امسال هم به امید خدا حتما شرکت می کنم.
ممنون آموزش های خوبتون.
مهدی.
پاسـخ : سلام مهدی جان
تبریک میگم، خیلی عالیه، من سعی می کنم هرچقدر که تونستم مطلب در اختیارتون بذارم که انشالله امسال حضور موفق تری داشته باشید.
پیروز باشید.

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 

 

 فعاليت هاي علمي
 تماس با ما