توجه :
 
 چنانچه مفاهیم یا عبارت ها و اصطلاحات به کار رفته در این صفحه را متوجه نمی شوید، می توانید مطالعه خود را از اولین جلسه آموزشی رباتیک شروع نمایید. بدین منظور روی لینک زیر کلیک فرمایید:
 
 
همچنین چنانچه بخشی از مطالب را قبلا خوانده اید، برای مشاهده فهرست موضوعات جلسات آموزشی رباتیک، لطفا روی لینک زیر کلیک فرمایید:
 
 
در این بخش از سایت رشد، مطالب آموزشی در زمینه رباتیک با زبان بسیار ساده و بر مبنای مطالبی که در سنین راهنمایی آموخته اید ارائه شده و در هر جلسه مطالب جدیدی آموزش داده شده اند.
 آخرین مطالب
 جلسه‌ی پنجاه و یکم
جلسه‌ی پنجاه و یکم
همان‌طور که در اوایل کار به دوستان عزیز وعده داده بودیم، بالاخره نوبت ساخت ربات آتش‌نشان است...

با عرض سلام خدمت دوستان عزیز
امیدوارم ایام به کام همه‌ی دوستان خوبم باشه.
همان‌طور که در اوایل کار به دوستان عزیز وعده داده بودیم، بالاخره نوبت ساخت ربات آتش‌نشان است!!! برای دوستانی که با ربات‌های آتش‌نشان هیچ آشنایی ندارند ابتدا بهتر است یک سری به جلسه‌ی پنجم بزنند بعد مطلب این جلسه را دنبال کنند.

ابتدا مقدمه‌ای کوتاه در باب ربات‌های آتش‌نشان:

همان‌طور که می دانید ربات آتش‌نشان از نظر پیچیدگی‌های فنی، عموماً در سطح دانش‌آموزی رده‌بندی می‌شود. از آن‌جا که این لیگ جزو لیگ‌های رسمی فدراسیون جهانی روبوکاپ نیست، برای طراحی و ساخت این ربات‌ها قوانین ثابتی وجود ندارد و در هر مسابقه قوانینی ویژه‌ی همان مسابقات وضع می‌شود. در مجموع شاید بتوان گفت وجه اشتراک ربات‌های آتش‌نشان در تمام مسابقات فقط همین عملیات اطفأ حریق آن‌هاست. در مورد سایر ویژگی‌های این ربات ها در مسابقات مختلف، تقریباً نکته‌ی مشترکی وجود ندارد و در هر مسابقه قوانینی مختص همان مسابقه وضع می‌شود. مثلاً در یک مسابقه سطح زمین مسابقه از ماسه بادی پوشیده شده است و در دیگری سطح زمین مسابقه از جنس MDF سفید است. در حال حاضر معتبرترین مسابقاتی که این لیگ را نیز دارا هستند، جام دانشگاه امیرکبیر (AUT CUP) و مسابقات دانشگاه نوشیروانی بابل است.
همان‌طور که گفته شد، مهمترین ویژگی و توانایی یک روبات آتش‌نشان، قابلیت یافتن و خاموش کردن آتش است. اما در مسابقات مختلف، برای بالا بردن سطح فنی روبات‌ها، تعریف روبات را کمی پیچیده‌تر می‌کنند و به عنوان مثال قابلیت مسیریابی ساده را نیز به روبات اضافه می‌کنند و روبات باید بخشی از زمین مسابقه را با توجه به خط سیاهی که در زمینه‌ی سفید کشیده شده است پیمایش کند.
برای تشریح ساختار یک روبات آتش‌نشان، نخست می‌پردازیم به روش های مختلف کشف و خاموش کردن آتش:
همان‌طور که قبلاً هم گفته شد، آتش یک منبع پرنور در طیف مادون قرمز است، به بیان دیگر آتش به شدت از خود مادون قرمز گسیل می کند. در نتیجه راحت‌ترین روش برای آشکار سازی آتش و تشخیص آن استفاده از سنسورهای مادون قرمز معمولی است که در جلسه‌ی چهاردهم دو مدار برای راه اندازی آن ارایه شد. اما روش پیدا کردن آتش:
سیستم حرکتی روبات‌های آتش نشان معمولاً دیفرانسلی (مانند تانک) است.
برای تشریح ساده‌ترین روش پیدا کردن آتش، شکل زیر را در نظر بگیرید:



 
در شکل بالا روبات و آتش به صورت نمادین نشان داده شده‌اند و قسمت جلوی ربات نیز با فلش مشخص شده است (در قسمت جلوی ربات باید یک چرخ هرز‌گرد نیز نصب شود). حال کافیست یک سنسور نوری را در جلوی ربات و در راستایی که فلش نشان می دهد نصب کنید (یعنی راستای دید سنسور در جهتی باشد که شکل نشان می‌دهد). این سنسور را با یکی از آن دو مدار راه‌اندازی کنید. ساده‌ترین الگوریتم کشف آتش این است که به ربات دستور دهیم تا در جا به‌دور خود بچرخد، این امر باعث می‌شود سنسوری که در جلوی آن قرار دارد، کل زمین را با یک بار چرخیدنِ روبات ببیند. حال کافیست به روبات دستور دهیم که هر وقت سنسور جلوی روبات آتش را دید، چرخیدن را متوقف کنند و مستقیماً به سمت آتش حرکت کند. به این ترتیب ربات به سرعت می‌تواند آتش را پیدا کند و به سمت آن حرکت کند. این الگوریتم آنقدر ساده است که حتی بدون استفاده از مدارات میکروکنترلردار نیز می‌توان آن را پیاده سازی کرد.

حالا مشکل این است که اگر روبات همین‌طور مستقیم به سوی آتش حرکت کند با آن برخورد خواهد کرد و احتمالاً آسیب خواهد دید. پس نیاز به سیستم دیگری داریم که روبات را در فاصله‌ی مناسبی از آتش متوقف کند تا از برخورد با آتش جلوگیری شود و روبات از آن‌جا بتواند آتش را با مکانیزم‌هایی که بعداً در مورد آن صحبت خواهیم کرد خاموش کند. این فاصله در حدود 20 سانتی‌متر است که البته در مورد ربات‌های مختلف متفاوت است. برای این کار نیز الگوریتم ساده‌ای وجود دارد که باز هم با یک سنسور نوری معمولی مشکل ما را حل می‌کند. کافیست یک سنسور نوری را به شکلی بر روی ربات نصب کنید تا فقط هنگامی که ربات به آتش نزدیک شد این سنسور آتش را ببیند. مهمترین نکته‌ی این روش هم مکان نصب این سنسور نوری است. این سنسور باید در قسمت جلوی ربات (در شکل بالا با فلش نشان داده شده است) و با ارتفاع 15 سانتی‌متر از شاسی ربات نصب شود. جهت دید آن نیز باید عمود بر زمین مسابقه باشد. یعنی این سنسور باید بر روی یک پایه‌ی 15 سانتی متر بر روی همان سنسور اول نصب شود، و زاویه‌ی آن نیز عمود بر زمین مسابقه باشد (یعنی راستای دید آن به سمت کف زمین مسابقه باشد تا بتواند از بالا آتش را مستقیماً ببیند). به این ترتیب این سنسور فقط زمانی آتش را می‌بیند که ربات دقیقاً بر روی اتش قرار گرفته باشد، حال می‌توان با کمی تغییر زاویه‌ی این سنسور آن را طوری تنظیم کرد که از کمی عقب‌تر نیز همین سنسور آتش را ببیند.
در نهایت کافیست به ربات دستور دهیم تا به محض دیدن آتش توسط سنسور دوم، حرکت خود را متوقف کند و عملیات اطفا حریق را آغاز کند.

در جلسه‌ی آینده در مورد انواع روش‌های خاموش کردن آتش توضیح خواهیم داد. همچنین گریزی خواهیم زد به قوانین مسابقات مختلفی که در این لیگ برگزار می‌شود.
جهت اطلاع دوستان عزیز عرض می‌کنم که نزدیکترین مسابقاتی که دارای لیگ ربات‌های آتش نشان نیز هست، مسابقات دانشگاه نوشیروانی بابل است که در هفته‌ی اول اردیبهشت ماه برگزار خواهد شد. این مسابقات یکی از قدیمی‌ترین مسابقاتی است که در کشور ما برگزار می شود و امسال نیز دوره‌ی هشتم آن برگزار خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر در باره‌ی این مسابقات دوستان می‌توانند به سایت رسمی مسابقات 
http://eleccomp.ir  مراجعه کنند.

منتظر نظرات و پیشنهادات دوستان خوبم هستم.
پیروز و شاد باشید
دوست شما، فراز امیر غیاثوند



1388/12/23 لينک مستقيم

فرستنده :
علي HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : سلام.من ميخوام براي درايورام از ترانزيستور استفاده كنم ممنون ميشم برام يك ترانزيستورnpnخوب معرفي كنيد.............از زحمات شما ممنون
پاسـخ : سلام دوست عزیز
TIP41 یک ترانزیستور npn و TIP42 نیز یک ترانزیستور PNP پرکاربرد است. امیدوارم برای کارنون مناسب باشد. پیروز باشید...

فرستنده :
سورنا HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : سلام.
اگه در باره منطق و برنامه نويسي ربات اتش نشان اطلاعاتي رو سايت قرار بديد ممنون ميشيم. خيلي كارمون گيره.
بازهم مر30 (:
پاسـخ : سلام دوست عزیز. اگر بفرمایید دقیقاً در کدام بخش برنامه مشکل دارید من راحت تر می تونم کمکتون کنم. موفق باشید.

فرستنده :
شاکر HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : برنامه خوبی را شروع کرده اید. تشکر
درمورد مالتی پلکسر، سنسور کامپس و اولترا سونیک و سایر مدارات مورد استفاده در جونیور توضیچ بدهید.
سایر لیگ ها را معرفی کنید و روش شروع هر یک را آموزش دهید
بانک مقالات علمی و .... ایجاد کنید
پاسـخ : سلام دوست عزیز. از پیشنهادات بسیار خوبتون ممنونم. حتماً در مورد همه ی این مطالبی که فرمودید بحث خواهیم کرد. در مورد بانک مقالات علمی هم دوستان بخش فنی در حال آماده کردن زیر ساخت های فنی هستند که انشاالله هر وقت آماده بشه، ما آمدگی راه اندازی این بخش را داریم. پیروز باشید

فرستنده :
معین HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : سلام واقعا خسته نباشید عجب کار با حالی .
من فقط تا جلسه 9 خوندم و می خواستم بپرسم خیلی عقب نیستم و هنوز می تونم برسم؟
و می خواستم بدونم من که نمی تونم یه گروه برای خودم تشکیل بدم جون هر کسی اطراف من هست همه شون حال و انگیزه این جور کارا رو ندارند با این حال می تونم مطالب شما رو بخوانم؟
متشکرم.
پاسـخ : سلام معین جان
ممنونم دوست عزیز
خوشحالم که به جمع ما پیوستی. خیر، هیچ زمانی برای شروع کردن دیر نیست. شما با همین روند ادامه بدهید انشاالله به زودی به سایر دوستان خواهید رسید.
به هر حال اینکه افراد با انگیزه در اطراف شما کم هستند نباید باعث بشه شما هم انگیزتونو از دست بدهید، شما با انرژی مسیرتون ادامه بدهید، انشاالله مشکلتون حل می شه و فرد یا افراد مناسبی را هم برای کارتون پیدا خواهید کرد.
پیروز باشید

فرستنده :
sarvenaz HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : salam aghaye ghiasvand.man hodoode 2salo nime ke robotic kar mikonam va mosabeghate ziadi ham sherkat kardam,ba in hal matalebetoon vasam jaleb bood.chon ta alan nadide boodam ke kasi enghadr movafaghiat amiz be tadrise majaziye robotic pardakhte bashe.moasesate ziadi ta alan sa'y kardan ke be soorate majazi robatic ro amoozesh bedan,ama hichvaght esteghbale ziadi azashoon nashode,va in vasam jaleb bood ke esteghbale ziadi az karetoon shode va javve doostanei ijad shode ke doostane azizemoon soalashoon ro matrah konan.nemidoonam chera ba'd az in jalase dige bahs ro edame nadadid.bahse jalebio matrah karde boodin,agar momkene lotfan mabhas ro edame bedid
yek enteghad va jesaratan chand pishnehad
matalebetoon kheili parakandast.behtar nabood age ye mabhas mesle electronic tamoom mishod va ba'd be barname nevisi miresidid?hatta dar bakhshe masiryab,enghadr tozihatetoon darbareye boarde asli robot jame' nabood ke doostane moghaddamati betoonan yek board tarrahi konan va yek robote masiryabe khoob besazan.dar zemn,jesaratan be onvane yek pishnehad arz mikonam,shoma mitoonid matalebe site ro daste bandi konid,makhsooosan alan ke mabahes ta in had pishraft karde,mitoonid mataleb ro be 2dasteye moghaddamati va pishrafte taghsim konid va dar har bakhsh mabahese electronic,barname nevisi va mechanic joda bashe ta dastresi be mataleb sadetar beshe va lazem nabashe adam be khatere peida kardane javabe yek soal kolle jalsato dore kone!!!omidvaram az pishnehadat va enteghadatam narahat nashode bashid!serfan pishnahadi bood baraye jazbe doostane bishtar!dar zemn yek soal,mishe vaseye raf'e eshkal az shoma soalati porsid ke marboot be matalebe onvan shode nabashe? ba tashakkor az zahamate faravane shoma
khoda negahdar
پاسـخ : سلام دوست عزیز
ممنونم از انتقادات و پیشنهادات بسیار خوبتون.
در مورد پرداگندگی مطالب فرمایشتون رو قبول دارم. اما نکته اینجاست که روش نگارش در آموزش مجازی با روش نگارش در کتاب تفاوت دارد. اگرد ما در حال نگارش یک کتاب مرجع بودیم، انتقاد شما کاملاً به جا. اما در آموزش مجازی هدف نگارش یک کتاب مرجع نیست و تلاش می شود که شرایط یک کلاس درس واقعی شبیه سازی شود. به هر حال ما منکر نارسایی هایی که در این سیستم وجود دارد نیستیم و انشاالله با کمک دوستان این مشکلات هم حل خواهد شد.
باز هم تشکر می کنم از پیشنهادات و انتقادات خوب و سازندتون. بله، سوالتون را مطرح بفرمایید در صورت امکان حتماً پاسخگویی خواهد شد.
براتون آرزوی موفقیت می کنم.

فرستنده :
ناصر حسن نیا HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : سلام فراز جان امیدوارم همینجوری با پشتکار به کارت ادامه بدی .من دانشجوی کاردانی الکترونیکم و برای پروژه این ترم باید ربات مسیر یاب بدم اما بعد از بر نامه نویسی در codevision که می خوام برنامه رو کامپایل کنم وقتی shift+f9 رو فشار میدم پیغام مکیده که اسمبلر رو پیدا نمیکنه و باید avr studio رو نصب کنم خواهش میکنم کمکم کن , واب رو به ایمیلم ب فرست . خیلی ازت ممنونم.
پاسـخ : سلام ناصر جان
ممنونم. اگر در مورد همه ی برنامه هاتون این error تکرار می شه، فکر می کنم مشکل از CodeVision باشه، به بار UnInstall کنید دوباره نصبش کنید. اگر مشکل حل نشد دوباره من در جریان بگذارید.
موفق باشید

فرستنده :
افشین کوشافر HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : می خواستم بدونم که آیا امکان دارد که فایل pdf این آموزش ها را تهیه نمایید و برای دانلود در سایت قرار دهید.
پاسـخ : سلام. من پیشهاد شما را حتماً با بخش فنی در میان خواهم گذاشت.پیروز باشید

فرستنده :
لیدا HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : اگه بخوایم ربات جدید باایده خودمون درست کنیم چی کار بایدبکنیم-برای هرکاری-من به رباتیک علاقه ی زیادی دارم اماتو شهرما اموزشگاه های متعددی وجود نداره ..... لطفادرمورد رشته ی رباتیک در شهرهای کوچیک یه فکری بکنید.
....متشکرم
پاسـخ : سلام دوست عزیز
شما برای ساخت تمام ربات هایی که در سطح دانش آموزی هستند، باید یک سری اصول مشترکی را آموزش ببینید. این اصول همین مطالبی هستند که در این سایت آمورش داده شده است.
متاسفانه در شهر های کوجک تر امکانات زیادی وجود ندارد. هدف اصلی ما هم از راه اندازی این بخش دوستان شهرستانی بودند. امیدوارم که توانسته باشیم یک قدم هر چند کوچک برای این عزیزان برداشته باشیم.
پیروز باشید.

فرستنده :
zeitoon HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : سلام.متشکرم از بابت کار نو و جدید شما در مورد رباتیک. من و دوستانم واسه پروژه کارشناسی مهندسی کامپیوتر داریم روبات آتش نشان می سازیم .من در راه تحقیق با این سایت آشنا شدم .جلسات اول واسه من مباحث خیلی تکراری بود اما چیزی که مهمه اینه که همه اونایی که قصد ساخت روبات دارن باید ابتدا درک کاملی ازمفاهیم ابتدایی داشته باشن.
ببخشید طولانی شد می خواستم بدونم چند تا جلسه دیگه مونده و اینکه اگه ممکنه ایمیل خودتو واسم به ادرسی که گذاشتم بفرست متشکر میشم ازت.
پاسـخ : سلام
ممنونم دوست عزیز
بله، درست می فرمایید، برای ساخت ربات ابتدا باید مقدمات اولیه آموزش داده شود. چند جلسه تا پایان کدوم مبحث منظورتونه دقیقاً؟
اگر براتون مقدوره سوالاتتون را در همین محل مطرح بفرمایید تا سایر دوستان هم از مکاتبات ما بتوانند استفاده کنند.
پیروز باشید

فرستنده :
مهرداد HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : با سلام
مطالب تا اینجا بسیار پربار و شیوا بود
آیا جلسات ادامه دارد؟
با تشکر
پاسـخ : سلام دوست عزیز. ممنونم. بله، حتماً ادامه خواهد داشت.پیروز باشید.

فرستنده :
فرزاد HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : باسلام خدمت شما استاد ارجمند
مطالبتون بسيار عالي بود اميدوارم كه آنها را ادامه بدين وما را ازدانش خودتون بي نصيب نذاريد
منتظرادامه مباحث شما هستيم .لطفا اگر براتون مقدور بود از طريق ايميل مرا مطلع كنيد
باتشكر فراوان
پاسـخ : سلام فرزاد جان
ممنونم، خوشحالم که شما از مخاطبین ما هستید. براتون آرزوی موفقیت می کنم.

فرستنده :
مسلم HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : سلام
چرا دیگه ادامه نمیدین
داشت جالب می شد
پاسـخ : سلام دوست عزیز. ادمه خواهیم داد انشالله.

فرستنده :
گيتي HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : سلام ببخشيد آقاي امیر غیاثوند چطوري ولتاژ 12را بامدار به 6ولت تبديل كنم
پاسـخ : سلام. شما این کار را از طریق رگولاتورهای 6 ولت می توانید انجام بدهید. شماره مدل آی سی: 7806
پیروز باشید

فرستنده :
behnam HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : salam website khilee khobii dariiiiii
پاسـخ : ممنونم دوست عزیز

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : آیا آموزش همچنان ادامه دارد؟
پاسـخ : بله دوست عزیز، حتماً ادامه خواهد داشت.

فرستنده :
آرش آذرسعید HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : خواهشمند است سریع تر جلسه بعدی را تدریس کنید.
تدریس شما خیلی کند است.
پاسـخ : سلام. عذرخواهی می کنم از بابت روند کند کار. چشم.

فرستنده :
آسایش HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : با سلام
با تبریک سال نو خدمت شما و خسته نباشید.اگر امکان داره چند تا سایت در زمینه ربات به زبان انگلیسی معرفی کنید.البته مطالبش مثل مطالب خودتون کاملا گویا و مفید باشه.من واقعا از زحمات شما تشکر میکنم.لطفا آموزش ها را ادامه بدید.
پاسـخ : سلام دوست عزیز.
ممنونم.
پیشنهاد بسیار خوبیه، سعی می کنم هر جا مطالب مفیدی در باب مطالب هر جلسه دیدم، لینکش را در اختیار دوستان عزیز هم قرار بدهم.پیروز باشید.

فرستنده :
مهزیار HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : اقا در مورد انکودر دار کردن جرخ ربات با سنسور خاص یا مادوم قرمز توضیح میدی بسیار مچکرم
پاسـخ : سلام دوست عزیز. ممنونم از پیشنهاد بسیار خوبت. حتماً به زودی در مورد انکدرها مفصلاً توضیح خواهم داد. پیروز باشید.

فرستنده :
ننیکروش HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : خیلی ممنون از بخش رباتیک.
اگه امکان داره شکل پایه های LM335 (سنسور دما) رو به ایمیلم ارسال کنید.
MER30
پاسـخ : سلام دوست عزیز. چرا خودتون در اینترنت یک جستجو نمی کنید. مطمئن باشید به راحتی می تونید مطلب مورد نظرتون را پیدا کنید. اگر در جستجوتون موفق نبودید دوباره مشکلتون مطرح بفرمایید.
پیروز باشید

فرستنده :
omid HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : اين جلسه هم مطلب كم بود هم خيلي طول كشيد تا بزاريد!
پاسـخ : ممنونم از انتقادتون امید جان. حتماً ترتیب اثر خواهیم داد. پیروز باشید

فرستنده :
المیرا HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : yani aaaliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii bud vagean dametun garm kolle neto daram chand mahi migardam ama matalebe shoma ye chize digast mamnunam ishalla movafagtar shin ma ham az vojude shoma estefade konim
پاسـخ : سلام دوست عزیز. ممنونم. خوشحالم که مطالب سایت براتون جذاب بوده. موفق و پیروز باشید.

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : با تشکر از مطالب مفیدتون آقای غیاثوند!

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 

 

 فعاليت هاي علمي
 تماس با ما