توجه :
 
 چنانچه مفاهیم یا عبارت ها و اصطلاحات به کار رفته در این صفحه را متوجه نمی شوید، می توانید مطالعه خود را از اولین جلسه آموزشی رباتیک شروع نمایید. بدین منظور روی لینک زیر کلیک فرمایید:
 
 
همچنین چنانچه بخشی از مطالب را قبلا خوانده اید، برای مشاهده فهرست موضوعات جلسات آموزشی رباتیک، لطفا روی لینک زیر کلیک فرمایید:
 
 
در این بخش از سایت رشد، مطالب آموزشی در زمینه رباتیک با زبان بسیار ساده و بر مبنای مطالبی که در سنین راهنمایی آموخته اید ارائه شده و در هر جلسه مطالب جدیدی آموزش داده شده اند.
 آخرین مطالب
 جلسه‌ی پنجاه و دوم
جلسه‌ی پنجاه و دوم
بررسی انواع سیستم‌های خاموش کردن آتش در ربات‌های آتش‌نشان ...

با عرض سلام و تبریک سال نو خدمت دوستان عزیزم ، سالی بسیار خوب و سرشار از شادی و موفقیت را برای دوستان خوبم آرزو می‌کنم.
برمی‌گردیم به بحث ربات‌های آتش‌نشان که در جلسه‌ی گذشته آغاز کردیم و همان‌طور که گفته شد قرار است در این جلسه هم سیستم‌های مختلف خاموش کردن آتش را مورد بررسی قرار دهیم.
یکی از ساده‌ترین و رایج‌ترین روش‌های خاموش کردن آتش پاشیدن آب یا مواد ضد اشتعال دیگر بر روی آتش است. برای مجهز کردن ربات به این سیستم، فقط نیاز به یک عدد پمپ آب و یک مخزن کوچک برای ذخیره‌ی آب و یک مدار راه اندازی مختصر داریم. این روش از نظر پیچیدگی از سایر روش‌های رایج ساده‌تر است و پیچیدگی مکانیکی و الکترونیکی زیادی هم ندارد.


پمب آب :

برای پمپ آب از پمپ آب شیشه شوی خودروی پراید استفاده می‌کنیم. برای تهیه‌ی این پمپ می‌توانید به فروشگاه‌های قطعات یدکی پراید مراجعه کنید.
این تصویر یک عدد پمپ شیشه شوی پراید به همراه منبع ذخیره‌ی آب آن است.
 



نحوه‌ی استفاده :

 این پمپ با ولتاژ 12 ولت راه اندازی می‌شود. وقتی به دو سر موتور این پمپ ولتاژ 12 ولت با جریان مناسب اعمال شود، این پمپ از دریچه‌ی 1 آب را به داخل می‌کشد و از دریچه‌ی 2 آب را با فشار به بیرون می‌پاشد. در نتیجه دریچه‌ی شماره 1 باید توسط یک شیلنگ به یک مخزن آب متصل شود و آب خروجی از دریچه‌ی 2 نیز باید توسط یک شیلنگ به سمتی هدایت شود که ربات بتواند آن را به روی آتش بریزد.
برای راه اندازی آن ابتدا سوکتی که بر روی دو سیم موتور نصب شده است با سیم چین جدا کنید (نیازی به آن سوکت نیست). حالا باید این دو سیم خارج شده از پمپ را توسط یک مدار کنترلی ساده کنترل کنید تا در مواقع لزوم پمپ روشن و خاموش شود.
مدار راه اندازی:
این پمپ جریان نسبتاً زیادی برای راه اندازی نیاز دارد، ما در اینجا قصد طراحی مداری را داریم که در آن یک خروجی 0 یا 5 ولت از میکرو کنترلر دریافت می‌کنیم و آن را به یک رله‌ی 5 ولت می‌دهیم تا رله تحریک شود، رله هم در حالت تحریک شده یک باطری 12 ولت را به پمپ متصل می‌کند. اما جریان خروجی میکروکنترلر ممکن است برای راه اندازی رله نیز کافی نباشد، در نتیجه از یک تقویت ترانزیستوری ساده نیز برای تقویت جریان خروجی میکروکنترلر به رله استفاده می‌کنیم. در نهایت مدار زیر را خواهیم داشت:


دقت کنید در این مدار ما از 2 منبع تغذیه استفاده می‌کنیم. یکی 12 ولت، یکی 5 ولت. ولتاژ 5 ولت برای استفاده در مدار میکروکنترلر، کلکتور ترانزیستور و در نهایت تحریک رله، و 12 ولت برای فعال سازی پمپ آب. همانطور که در جلسات گذشته گفته شد، برای تحریک رله‌ی 5ولت باید به پایه‌های تحریک آن ولتاژ 5 ولت بدهیم. در مدار بالا نیز پس از تحریک رله، ولتاژ 12 ولت به پمپ منتقل می‌شود و باعث فعال شدن آن می‌شود.
اما بپردازیم به راه‌های دیگری که برای خاموش کردن آتش وجود دارد. یکی دیگر از مطرح‌ترین روش‌ها برای خاموش کردن آتش، روش خفه کردن آن است.


روش خفه کردن آتش :

در این روش با گذاشتن یک در پوش بر روی ظرفی که در آن آتش درست شده است، مانع رسیدن اکسیژن به آتش می‌شویم و به این طریق آتش به سرعت خاموش می‌شود.
 

این روش سرعت بسیار مناسبی دارد و اگر به درستی اجرا شود بسیار سریعتر از روش قبلی می‌تواند آتش را خاموش کند. اما پیاده سازی این سیستم بر روی روبات کمی پیچیده است. پیچیدگی مکانیکی این سیستم نسبتاً بیشتر از سیستم قبلی است و نیاز به طراحی مکانیکی دقیق و کمی تجربه در این زمینه دارد.
برای خاموش کردن آتش روش‌های ابتکاری دیگری هم وجود دارد، از دوستان عزیز هم تقاضا می‌کنم اگر ایده‌ی خاصی برای خاموش کردن آتش به ذهنشون می‌رسه در بحث ما مشارکت کنند و ایده‌ی خوبشون را با بقیه‌ی دوستان در میان بگذارند.
جلسه‌ی آینده دوباره به سراغ برنامه نویسی زبان C می‌رویم و شما را با مبحث توابع در زبان C آشنا خواهیم کرد. در باب اهمیت این مبحث باید عرض کنم که مبحث توابع شاید بتوان گفت مهمترین و پر کاربردترین مبحث در زبان C و اصولاً پایه‌ی برنامه نویسی درمتُد ساخت یافته است.

سوالات و نظرات خودتون را هم از طریق پرسش و پاسخ همین بخش حتماً با ما در میان بگذارید. از دوستانی که از ما سوال کرده بودند و هنوز جوابی دریافت نکرده‌اند صمیمانه عذر خواهی می‌کنم. انشاالله به زودی پاسخ تمام سوالات دوستان بر روی سایت قرار داده خواهد شد.
شاد و پیروز باشید
فراز امیرغیاثوند



1389/2/7 لينک مستقيم

فرستنده :
رضا HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : سلام و خسته نباشید
من تازه امروز به و جود این سایت پی بردم. من دانشجوی مخابراتم از آنجایی که یکی از دروس ما اصول میکرو هستش و با توجه به پروژه ایی که استاد مربوطه از من خواسته (ربات مسیر یاب) و آشنایی کامل ما با bascom و اسمبلی و ++cشروع به نوشتن برنامه با bascom کردم و الان تنها مشکل من در ساخت این ربات ، مکانیک کار هستش من هنوز تمام صفحاتتونو نخوندم ولی می خواستم ببینم من با توجه به مطالب شما به انتهای کار خواهم رسید یا خیر؟
ضمناً اگر میشه ذکر کنید که سخت ترین قسمت این پروژه کجاش میتونه باشه؟
با تشکر از زحمات بی دریق شما و یادآوری این موضوع که امروزه کمتر کسی چنین الطافی رو به همنوعان خودش خواهد داشت ،بسیار ممنونم.
پاسـخ : سلام رضا جان
خواهش می کنم، ممنونم از لطفت.
در این سایت در مورد بدنه، انتخاب جنس آن، نحوه ی اتصال موتور به بدنه و ... توضیحاتی داده شده است. یکی از مهمترین قسمت های ربات مسیریاب برد سنسورهای آن است که بهتون پیشنهاد می کنم از مداری که در همین سایت معرفی شده استفاده کنید، زیرا ساده ترین و پرکاربردترین مدار راه اندازی موتورهاست.
برای مقاومت مدار راه اندازی هم بهتر است از پتانسیومتر 104 (100 کیلو اهم)استفاده کنید تا بتونید با چرخاندن پیچ پتانسیومتر، حساسیت سنسور را نسبت به نور، در مقدار مناسب تنطیم کنید.
برای پیدا کردن مطالب مورد نظرتون در سایت، بهتر است از قسمت سمت چپ این صفحه که جلسات به همراه خلاصه مطلبشان نشان داده شده، استفاده کنید.
پیروز باشید.

فرستنده :
محمد HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : سلام
خسته نباشید
می شود در مورد طریقه استفاده از قطب نما و نحوه ی بستن آن در مدار توضیح دهید.
تشکر می کنم از مطالب خوب و پر محتوایتان
پاسـخ : سلام مجدد. ممنونم. بله، حتماً در جلسات آینده مفصل در مورد Compass یا همان قطب نمای الکتریکی بحث خواهیم کرد.
پیروز باشید.

فرستنده :
محمد HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : با سلام وخسته نباشید
اخیرا سازمان بسیج دانشجویی قزوین اقدام به برگزاری کلاس هاس رباتیک همراه با اعطای مدرک از زیمنس آلمان در صورت قبولی در آزمون نهایی کرده است.
آیا این مدرک معتبر می باشد ویا اصلا به درد می خورد؟
نظر شما راجع به این دورها که با قیمت بسیار پایین (70000) برای 60 ساعت است چیست؟
پاسـخ : سلام محمد جان
من از کم و کیف این کلاس ها هیچگونه اطلاعاتی ندارم. اما به هر حال این مدرک ارزش خاصی ندارد و اصلاً بعید می دانم شرکت زیمنس آلمان همچین مدرکی را ارایه کند. تا آنجا که بنده اطلاع دارم شرکت زیمنس کلاً همکاریهاش را با ایران متوقف کرده و خیلی بعید می دونم این مدرک اصالت داشته باشد. موفق باشید

فرستنده :
خانه علوم شهرستان بندرانزلی HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : سلام. خیلی ممنون. لطفا به علت نزدیکی به زمان امتحانات سریع تر تدریس کنین.
پاسـخ : سلام دوست عزیز. چشم. حتماً تمام تلاشمون را در این راستا خواهیم کرد.
پیروز باشید

فرستنده :
سعید HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : سلام
من دو هفته است که با سایت آشنا شدم (از بیستم فروردین) و توی این دو هفته همه مطالبو خوندم
واقعا برای من خیلی مفید بود از این بابت ازتون خیلی ممنونم و خواستم به خاطر همین به عنوان تشکر اولین نظر رو برای شما بزارم
ولی یه انتقاد هم دارم که چرا اینقدر فاصله بین مطلبهاتون هست من تاریخ نوشته هارو که نگاه میکردم خیلی فاصله داشت امیدوارم که در صورت امکان این فاصله به چند روز برسه
با تشکر
پاسـخ : سلام سعید جان
خوشحالم که شما هم به جمع ما پیوستی.ممنونم دوست عزیز
حتماً تلاش می کنیم تا این فاصله را تا جای ممکن کاهش دهیم. پیروز باشید

فرستنده :
سردبیر بخش HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : سایر سولات دوستان به دست ما رسیده است و در اسرع وقت به نمایش در خواهند آمد. با تشکر . امیرغیاثوند
پاسـخ :

فرستنده :
رضا HyperLink HyperLink 1389/2/17
مـتـن : با عرز سلام و خسته نباشید برای راه اندازیه رله از چه ترانزیستوری استفاده می کنیم؟
لطفا در باره ی ربات اتش نشان کامل توضیح دهید اخه یک مسابقه ی استانی در پیش رو داریم و من می خوام در ان شرکت کنم برام هم خیلی مهمه
راستی یکی تز دوستام میگفت از سنسوره دود استفاده میکنه اون بهتره یا سنسوره مادوم قرمز؟
پاسـخ : سلام دوست عزیز.
ممنون از سوال بسیار خوبتون.
از ترانزیستور TIP41 که یک ترانزیستور npn است استفاده خواهیم کرد. ترتیب پایه های آن(زمانیکه نوشته های روی آی سی به طرف شماست) به ترتیب از چپ به راست، بیس، کلکنور و امیتر است. در حقیقت پایه ی وسط به +5 متصل می شود و پایه سمت راست آن که امیتر است به پایه ی تحریک رله وصل می شود.
خیر، سنسور مادون قرمز خیلی مناسب تر است، زیرا ارزانتر، کارا تر، و بسیار ساده تر است.
براتون آرزوی موفقیت می کنم دوست عزیز. اگر کمکی از دست بنده بر بیاد در خدمتتون هستم.

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 

 

 فعاليت هاي علمي
 تماس با ما