جستجو بر اساس تاريخ مطلب
 مطالب پیشنهادی
 بيونيك - قسمت اول
بيونيك - قسمت اولمشاهده‌ي علمي
طراحي چشم گربه، مثالي از كاربرد طبيعت در تكنولو‍ژي است كه امروزه آن را با واژه‌ي بيونيك مي‌شناسيم. ‌برداشت از طبيعت، ممكن است از يك الگوبرداري ساده آغاز شود (مثل چشم گربه) و حتي تا جزئيات مولكولي و ميكروسكوپي (در مشاهده علمي بعدي) پيش رود...

مقدمه
امروزه بشر سعی دارد تا دين خود را به طبيعت ادا كند. ما هر روز شاهد طراحي‌ها و ابداعاتي هستيم كه از طبيعت الهام گرفته شده است و روز به روز بر تعداد آنها افزوده می‌شود. طراحی چشم گربه ، مثالی از کاربرد طبیعت در تکنولوژی است که امروزه آن را با واژه‌ی بیونیك می‌شناسیم. برداشت از طبیعت، ممكن است از یک الگوبرداری ساده آغاز شود (در مثال چشم گربه) و حتی تا دیتیل مولکولی و میکروسکوپی (در مشاهده علمی بعدي) پیش رود. محققان بسیاری در رشته های مهندسی و علوم طبیعی، در  زمینه بيونيك كار می‌کنند، چرا که بر این باورند آنچه بر اثر انتخاب طبیعی (Natural selection) امروز در طبیعت بر جا مانده بی‌نقص‌ترین و پیشرفته‌ترین شکل دانش حیات است که بشر می‌تواند از آن استفاده کند.

چشم گربه

"چشم گربه" ابزاري انعكاسي است كه در احداث جاده‌ها از آن استفاده مي‌شود. اين وسيله نشانگري براي بالا بردن ايمني جاده‌ها در شب است كه اولين بار در سال 1933 در كشور انگلستان ساخته شد و امروزه در سراسر دنيا به كار مي‌رود.

ابداع كننده‌ي اين وسيله شخصي به نام "پرسي شاو" از اهالي هاليفاكس بود. ايده‌ي اين طرح را آقاي شاو از روي خصوصيت انعکاس چشم گربه، هنگام برخورد نور در شب، الهام گرفت و به این دلیل این وسیله به نام چشم گربه معروف شد.

اين ابزار در ابتدا از دو جفت آينه‌ي كروي ساخته شده بود كه روي آن يك سرپوش سفيد رنگ از جنس كائوچو قرار گرفته و در يك قاب فلزي محصور شده بود. اين آينه‌ها، باعث انعكاس نور چراغ اتومبيل‌ها در همان راستاي تابش در شب مي‌شدند.





اين طرح بسيار ساده ، كارآمد و زيبا بود. نكته‌ي اساسي در طراحي چشم گربه، سطح كائوچو (رزيني) گنبدي شكل با مقاومت شكنندگي بالاست كه در اثر ضربه و تردد هاي متوالي به راحتي شكسته نمي‌شد و سطح انعكاس كننده همواره تميز باقي مي‌ماند و همچنين با نصب آن در حاشيه‌ي راه با توليد صدا وتكان، راننده را متوجه نزديك شدن به حاشيه جاده مي‌كرد.
 


در ساختار چشم، نقطه‌اي حساس در پشت شبكيه وجود دارد
كه نور پس از عبور از عدسي در این نقطه متمركز مي‌شود و سپس (در چشم گربه) به طور موازی منعکس می‌شود. از آنجايي كه بافت اين لكه در چشم گربه زرد رنگ است و وسعت زيادي دارد در برخورد با نور، رنگ زرد درخشاني را منعكس مي‌كند.





                   

امروزه چشم گربه، به وسيله‌ي بسيار موثري در شرايط جوي بد مثل مه،جاده‌هاي برفي گلي و پر‌تردد و خطرناك تبديل شده است. از اين وسيله در رنگ‌هاي متفاوت براي نشانه‌گذاري محدوده‌هاي جاده‌ها و باند فرودگاه‌ها استفاده مي‌شود.

 

شكل اوليه پس از گذشت سال‌ها كامل‌تر شده است. >>>                        

   
درحال حاضر نمونه هایی از آن در بازار وجود دارد که در آن از لامپ LED وانرژی خورشیدی استفاده شده است.حتما متوجه چراغ های چشمک زن در حاشیه اتوبان ها شده اید!!
 

      

 

در مشاهده هاي علمي بعدي نمونه هاي ديگه اي رو براتون معرفي خواهم كرد.

شما مي تونيد براي مطاله بيشتر كلمه هايي نظيرBionics و يا Biomimetics رو در اينترنت جستجو كنيد.


منابع:   http://www.designmuseum.org/design/percy-shaw



1387/9/10 لينک مستقيم

فرستنده :
mohammad HyperLink HyperLink 1391/3/10
مـتـن : salamtadris mishe dar reshte memaridarse ensan tabiat memari

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1391/3/10
مـتـن : salam matalebetun aali bud kash oozve mipazirooftid va mataleb ro baraye karbaran mail mikardid
پاسـخ : سلام متاسفانه اين امكان ديگه وجود نداره. و بايد مطالب رو از همين صفحات بخوني. ميتوني بازه‌هاي زماني مشخص بياي صفحه‌هاي فعاليت‌هاي علمي كه چك كني.

فرستنده :
مارال HyperLink HyperLink 1389/4/3
مـتـن : نوشته جالبی بود.بیونیک از شاخه های چه رشته ای هست؟
پاسـخ : سلام مارال جان. تابستونت مبارک:) امیدوارم این تابستون با ما باشی و از خوندن مطالب این سایت لذت ببری. درباره ی سوالت باید بگم که بیونیک در حقیقت یکی از علوم بین رشته ای اِ که بصورت آکادمیک هنوز در دانشگاهی تدریس نمی شه. اما تعدادی از دانشگاه های معتبر دنیا یک بخش تحقیقاتی مستقل برای بیونیک تاسیس کردن. در این بخش مهندسان مکانیک و الکترونیک، شیمیست و بیولوژیست در کنار هم کار می کنن. یکی از مهمترین ویژگی های بیونیک همینه یعنی ارتباط تنگاتنگ علوم با تکنولوژی و هماهنگی متخصصان شاخه های مختلف با همدیگه برای اینکه چنین پروژه هایی به نتیجه برسه. در حقیقت باید بتونی یه مهندس خوب باشی و در عین حال یک طبیعت شناس صبور!!چیزی که معمولا اتفاق نمی افته یعنی کسی که دنبال علوم مهندسی می ره کاملا دنیاش با یک زیست شناس یا شیمیست فرق می کنه.

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 محتواي زنده مشاهده علمي

 فعاليت هاي علمي
 تماس با ما
 بازديدها
خطایی روی داده است.
خطا: بازديدها فعلا" غیر قابل دسترسی می باشد.