XMod
 مشاهده‌ي DNA
مشاهده‌ي DNAمشاهده‌ي علمي
در اين آزمايش من راه‌حل ساده‌اي براي استخراج DNA از موز شرح مي‌دهم، اگرچه شما حتي مي‌توانيد با ميوه‌ها وسبزيجات ديگر هم اين آزمايش را انجام دهيد.اين آزمايش هم در خانه و هم در آزمايشگاه مدرسه قابل اجرا است.

چگونه از ميوه DNA استخراج كنيم؟

در سال‌هاى اخير غير عادى نيست كه درباره‌ي DNA ، مطالبي در مجله‌هاى علمي يا عمومي بخوانيم. DNA) Deoxyribonucleic Acid) كه اين روزها مدام ازآن ياد مي‌كنند مولكول بلندي است كه اطلاعات ‍‍ژنتيك را درتمام موجودات زنده اعم از گياه، جانور، يا ميكرو‌ارگانيسم‌هاي  ساده نگهدارى مي كند.
اين مولكول قادر به كپي كردن خود وسنتز RiboNucleic Acid)RNA) است.در فرم‌هاي پيچيده‌تر حيات، DNA در هسته‌ي سلول قرار دارد. بجز در سلول‌هاي قرمز خون پستانداران كه تهي از هسته است، هر موجود زنده داراى DNA مخصوص به خود است.سلول‌هاى هر ارگانيسم قسمت‌هاي معيني از مولكول DNA يا ژن‌ها را مورد استفاده قرار مي‌دهد تا پروتئين‌هاى مورد نيازعملكرد خود را بسازند.

در اين آزمايش من راه‌حل ساده‌اي براي استخراج DNA از موز شرح مي‌دهم، اگرچه شما حتي مي‌توانيد با ميوه‌ها وسبزيجات ديگر هم اين آزمايش را انجام دهيد.اين آزمايش هم در خانه و هم در آزمايشگاه مدرسه قابل اجرا است.

 

خلاصه ى روش كار:

روشى كه در زيرشرح داده خواهد شد بر گرفته از اين حقيقت است كه غشاي خارجي سلول‌ها وغشاي هسته ازتركيبات چربى ساخته شده كه مي تواند بوسيله‌ي يك شوينده‌ي ساده شكسته شود.
در اين روش ابتدا ميوه را بصورت تفاله در آورده بطوري كه سلول از هم جدا مي شود و بدين ترتيب راحت‌تر در مقابل تأثير شوينده قرار مي‌گيرد.
در مرحله دوم شوينده به تفاله ميوه اضافه مي شود تا DNA از غشاي سلول‌ها كه بصورت كپسول آن را احاطه كرده آزاد شود.
در سومين مرحله لازم است كه بوسيله صافي نوكلئيك اسيد را از باقيمانده غشاي سلولي جدا كنيم.
در نهايت DNA در الكل رسوب مي‌كند و قابل مشاهده مي‌شود .
DNA اي كه شما به اين روش به دست مي‌آوريد بوسيله‌ي ميكروسكوپ قابل مشاهده است ومي‌توان براي آزمايش‌هاى ديگر نظير الكتروفورز از آن استفاده كرد.


مقدمات آزمايش:

مواد لازم:


- ديگ كوچك
- دماسنج
- كاسه‌ى پلاستيكي
- تكه‌هاى يخ
cc -50 ايزوپروپيل 95-70% يا الكل تقليبى (اتانول) در يك بطري در بسته
 - پارچه كهنه و دستمال كاغذى

روش كار:

يك روز قبل از آزمايش مقداري يخ قالبي آماده كنيد.
حداقل 2 ساعت قبل cc 50 از ايزوپروپيل يا اتانول تقليبي 95-70% رادر يك بطري  پلاستيكي در بسته بريزيد وآنرا در فريزر قرار دهيد.(از محكم بودن در بطري مطمئن شويد چرا كه بخار الكل قابل اشتعال است)
15 دقيقه قبل از شروع آزمايش يك ديگ كوچك آب را تا c  60ْ  گرم كنيد.


آماده‌سازي محلول استخراج:

همانطور كه قبلاً اشاره شد،DNA در داخل هسته‌ى سلول‌هاى ميوه قرار دارد.براي آزاد كردن DNA‌ لازم است كه غشاهاى سلول‌ها وهسته‌هاي آنها تخريب شود.از آنجا كه اين غشاها از فسفوليپيد ساخته شده اند ، كه مولكول‌هايي غني از چربي هستند، ما آنها را بوسيله‌ى يك شوينده‌ى خانگي ساده حل مي‌كنيم. همچنين از كمي نمك خوراكي استفاده مي‌كنيم.اين نمك كمك مي‌كند پروتئين‌هايي به نام هيستون كه DNA روي آنها پيچ خورده حذف شوند.

مواد لازم:

 

- cc 100 آب مقطر(آب معمولي نيز مي‌توان استفاده كرد)
- ترازو براي اندازه‌گيري وزن (در صورت امكان)
- 3 گرم نمك خوراكي (نصف قاشق چايخوري)
-  cc10 شوينده‌ي مايع
-1عدد سرنگ cc 10 بدون سر سرنگ
- يك بشر cc100
- ميله‌ي شيشه‌اي

روش كار:

مقدار 3 گرم نمك وcc 80 آب مقطر را در يك بشر cc 100 بريزيد.آنها را مخلوط كنيد تا نمك كاملا ً حل شود.
به وسيله سرنگ، cc 10  از مايع شوينده برداريد و به محلول اضافه كنيد.
آب مقطر اضافه كنيد تا كل محلول به حجم  cc100    برسد.
محلول را طوري مخلوط كنيد كه حباب ايجاد نشود و يك محلول يكنواخت (هموژن) حاصل شود.
محلول استخراج آماده است.


آماده‌سازي تفاله:


اين عمل براي جدا كردن سلول ها از يكديگر  بكار مي رود و براي تأ‌ثيربهتر محلول استخراج روي سلول ها لازم است.

مواد لازم:



-  gr 100 موز( يا  كيوى، سيب ، گلابي، خرمالو،نخود فرنگي، پياز وغيره)
- ترازو
- چاقو
- تخته آشپزخانه و چنگال
- بشر cc 250
- قاشق چايخوري

روش كار:

100 گرم موز(بدون پوست) را روي تخته‌ي آشپزخانه قرار مي‌دهيم وبوسيله چنگال آن را له مي‌كنيم تا يك خمير يكنواخت به دست آيد.اگر پياز استفاده مي‌كنيد بوسيله چاقو مكعب‌هايي به ضلعmm  5 يا كمتر جدا كنيد. شما مي‌توانيد از هاون يا مخلوط كن هم استفاده كنيد. درصورت استفاده از آنها گوشت ميوه(تفاله) را زياد خرد نكنيد.
تفاله را در بشر cc 250 بريزيد.
 

استخراج DNA :

هدف از اين عمل تخريب سلول‌ها و هسته‌هاي آنها براي آزاد كردنDNA است.
تفاله (گوشت ميوه) تا c  60ْ  گرم مي‌شود تا به روند تخريب سلول‌ها سرعت بخشد.


 


گرم كردن تفاله همچنين به غير فعال شدن آنزيم‌هاى DNAase  كه مقدار DNA را كم مي‌كند، كمك مي‌كند.هر چند اگرتفاله ميوه را  به مدت طولاني در دماي بيشتري نگه داريد،DNA شروع به قطعه قطعه شدن مي كند. به همين خاطر توصيه مي‌شود كه تفاله را بعد از 15 دقيقه در يك حمام آب خنك (ظرف پلاستيكي حاوي يخ) قرار دهيد.

مواد لازم:

- دماسنج
- ديگ حاوي آب c  60ْ 
- كاسه‌ى پلاستيكي حاوي يخ و آب

 

 

روش كار:

محلول استخراج را در تفاله بريزيد.
بشر را در بن ماري (ديگ حاوي آب) c  60ْ   قرار دهيد.
تفاله را بهم بزنيد تا محلول استخراج پخش شود و دما يكنواخت گردد.
بعد از 15دقيقه بشر را در بن ماري دارى يخ قرار دهيد. مخلوط را بهم بزنيد تا يكنواخت شود.
بعد از 5 دقيقه بشر را خارج كنيد و خود را براي مرحله بعد آماده كنيد.


صاف كردن:
:
مرحله صاف كردن براي جمع‌آوري مايع حاوي DNA و جدا كردن آن از باقيمانده‌هاي سلولي وديگر بافت‌هاى ميوه كه دور ريخته مي‌شوند انجام مي‌شود.

مواد لازم:



- الك با قطر حدود cm 12
- كاغذ صافي قهوه (مخصوص دستگاه قهوه‌ساز)- كاغذ صافي آزمايشگاه بسيار ضخيم است- كاغذ‌خشك‌كن آشپزخانه هم مي‌تواند بكار رود، مشروط به اينكه سوراخ قابل ديد نداشته باشد.
- كاسه

روش كار:

الك را روي كاسه قرار دهيد.
يك كاغذ صافي برداريد و آنرا خيس كرده روى الك بگذاريد.
مقداري تفاله برداريد و آنرا روي كاغذ صافي بگذاريد. مراقب باشيد تا تمام مواد ازبين كاغذ صافي عبور كند.
آنرا به آرامي بهم بزنيد تا به روند صاف كردن كمك كند و مراقب باشيد تا كاغذ صافي كنار نرود.
مايعي كه بدست خواهيد آورد حاوي DNA  است.
 

جدا كردن پروتئين: (اختياري)


بوسيله اين عملياتِ اضافه، شما مي‌توانيد يك عصاره‌ي خالص DNA داشته باشيد ولي براي ديدن

DNA ضروري نيست. به خاطر اينكه DNA به دور پروتئين‌هايي به نام هيستون پيچيده شده، براي به دست آوردن DNA خالص بايد اين پروتئين‌ها را جدا كنيد. براي جدا كردن هيستون ها شما مي‌توانيد از آنزيم‌هاي پروتئوليتيك مانند پروتئاز استفاده كنيد. شما مي‌توانيد آنزيم پروتئاز را از مغازه‌اي كه مواد شيميايي و آزمايشگاهي مي‌فروشد، تهيه كنيد يا مي‌توانيد آن را به وسيله ماده ديگري جايگزين كنيد كه بسيار راحت‌تر پيدا مي شود، اين ماده در آب آناناس پيدا مي‌شود كه حاوي بروملائين است. ماده‌اي كه مي‌تواند پروتئين‌ها را به آمينو اسيدهاي سازنده‌شان تجزيه كند.

مواد لازم:

 - آنزيم پروتئوليتيك (مثل پروتئاز يا آب آناناس- آب آناناس را از ميوه‌ي  آناناس تهيه كنيد)
- يك سرنگ cc 5 بدون سر سرنگ
روش كار:
در يك لوله آزمايش cc 5 از مايع شوينده بريزيد.
cc 1آب آناناس بريزيد ومخلوط كنيد.
3-2 دقيقه صبر كنيد تا پروملائين اثر خود را بگذارد.


 

رسوب دادن DNA: 

DNA مقداري در آب محلول و غير قابل ديدن است. در حالي كه در الكل نا‌محلول است و در آن رسوب كرده و قابل ديدن مي شود. با اضافه كردن الكل به محلول، صاف شده‌ي DNA  در لوله آزمايش  DNA ظاهر مي شود.

 مواد لازم:
 - تعدادي لوله آزمايش براي تكرار آزمايش
- گيره
- الكل سرد (الكلي كه مدتي در فريزر بوده است)

روش كار:

- به آرامي! مقداري از الكل سرد را داخل لوله آزمايش مرحله‌ي قبل مي‌ريزيم به‌طوري‌كه با محلول صاف شده مخلوط نشود.
- حجم الكل بايد با حجم محلول برابر باشد.
- بگذاريد لوله آزمايش 5 دقيقه ساكن بماند تا DNA رسوب كرده و در لوله جمع شود.

 


اكنون در نقطه‌ي تماس الكل و محلول صاف شده شما قادر به ديدن ماده‌اي شيري رنگ هستيد كه با گذشت زمان به حجم آن اضافه مي‌گردد. اين ماده‌ي شيري DNA موز است. متاسفانه در اين توده‌ي شيري كوچك شما تعداد زيادي حباب كوچك مشاهده مي‌كنيد. وجود اين حباب‌ها به اين دليل است كه حل‌پذيري گازها در مايعات سرد بيشتر از مايعات گرم است. هنگامي كه الكل در فريزر است مقداري گاز را جذب مي‌كند كه با گرم شدن مايع اين گازها آزاد مي‌شوند.















 

مشاهده با میکروسکوپ(اختیاری)

مواد لازم:

- لام تميز ميكروسكوپ
 - يك قلاب كه بوسيله مفتول فلزي ساخته شده
- رنگ براى رنگ‌آميزي هسته (تولوئيدن، متيلن بلو، استواورسئين)
- قطره چكان
- ميكروسكوپ

روش كار:

بوسيله يك مفتول فلزي قلاب‌دار مقداري از DNA را از داخل لوله آزمايش خارج كنيد و آنرا روى لام تميز قرار دهيد.توده‌ى را روى لام با رنگ هسته رنگ‌آميزي كنيد.اگر لازم است يك قطره كوچك آب اضافه كنيد و لامل را روي آن قرار دهيد.با مشاهده آن زير ميكروسكوپ انتظار نداشته باشيد كه نردبان دوبل-هليكس DNA را ببينيد. شما حتي به كمك ميكروسكوپ الكتروني هم نمي‌توانيد آن را ببينيد. چيزي كه خواهيد ديد انبوهي از توده‌ى DNA است كه شبيه رشته‌هاى به هم پيچيده‌ى پروتئين است.
 

نتيجه‌گيري:

 انجام آزمايش آن قدر هم سخت نبود.بود؟
هدف از اين آزمايش ساده، آماده كردن شما براي آشنايي با روش‌هايي است كه در زيست‌شناسي مولكولي به كار مي‌رود. اغلب تكنيك‌هاي مورد استفاده در آزمايش‌هاي ميكروبيولوژي مدرن ساختار ساده‌اى شبيه اين دارند. در مواردي هم پروسه تا حدودي پيچيده‌تر مي‌شود و نياز به تجهيزات بيشتري دارد.در همه‌ي اين موارد داشتن دانش ضمني درباره‌ى زيست وشيمي ضرورى است. اين آزمايش براي علاقمند كردن شما براي كشف‌هاى آينده است.



 

 

مطالب مفید برای مطالعه در این زمینه:

 

آموزش گام به گام استخراج دی ان ای

ساختمان دی ان ای

آزمایش پاپ اسمیر

 

 



1387/4/6 لينک مستقيم

فرستنده :
یک بیولوژیست HyperLink HyperLink 1391/3/10
مـتـن : عالیه راهت رو ادامه بده
موفق باشی

فرستنده :
الهام HyperLink HyperLink 1389/8/17
مـتـن : بابت اطلاعات خوبت ممنونم .کاش منبع دقیق رو هم ذکر می کردی تا ارزش کارت بیشتر از اینکه هست باشه!

فرستنده :
dr.Rajab HyperLink HyperLink 1389/8/11
مـتـن : ba tashakor az zahamate shoma man kheiliiii az in hame motaleat va tahghighate shoma moteshakeram

فرستنده :
علي تولايي HyperLink HyperLink 1388/7/19
مـتـن : من اين مقاله را دو سه سال پيش با كلي تحقيق و آزمايش نوشتم ثبت اختراع كردم و در خوارزمي شركت دادم البته روش من يكم بهتره و در 10 دقيقه كل مراحل كار انجام ميشه و عكس برداري هم كردم و روي ژل بردم
امسال هم در ششمين همايش بيوتكنولوژي شركت كردم و در انجمن بيوتكنولوژي كه تنها مرجع بيوتكنولوژي در ايران است عضو افتخاري شدم چون الان 16 سال دارم
پاسـخ : با سلام به شما. امیدوارم در همه ی مراحل تحصیلی موفق باشید. این مطلب ترجمه شده ی چارت درسی آزمایش هایی است که در مقطع راهنمایی (سنین 10 - 15 )در مدارس امریکا به عنوان آزمایش های علمی به دانش آموزان ارائه می شود و از دانش آموزان خواسته می شود تا بصورت گروهی آزمایشی را برای همکلاسان خود انجام دهند. به هر ترتیب در صورتی که این ترجمه شباهتی با تحقیق و آزمایش شما دارد بسیار متاسفیم.

فرستنده :
ashkan HyperLink HyperLink 1388/7/8
مـتـن : kheyli jaleb boooooood mamnonam

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1388/2/19
مـتـن : جالب است، آفرين

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1388/1/22
مـتـن : salam
ettelati damord e anvae kaghaz safi mikham
mersi
پاسـخ : با سلام، كاغذ صافي بر اساس ميزان درشتي و ريزي روزنه هاي كاغذ تعريف مي شه كه براي جدا كردن مواد مختلف بايد از كاغذ صافي مناسب با آن ماده استفاده كرد. اكثر تجهيزات آزمايشگاهي با استاندارد هاي شركت هاي توليد كننده مطابقت داره و براي خريداري كردن مثلا كاغذ صافي بايد بروشور هاي مربوط به آن كه اطلاعات مربوط به محصول رو در بر دارد را مطالعه بفرماييد.

فرستنده :
مهدي HyperLink HyperLink 1387/12/27
مـتـن : من پرينت گرفتم اميدوارم جالب باشد.

فرستنده :
مجتبی HyperLink HyperLink 1387/11/27
مـتـن : salam aliiiiii boooood
faghat age azmaiesh dar morede chizaye digeham darin bezarin
lazem daram
mamnnoooooon
movafagh bashid
پاسـخ : با تشكر از شما مجتبي جان.

فرستنده :
بهتوچه HyperLink HyperLink 1387/10/6
مـتـن : خيلي مظخرفه

فرستنده :
faraz HyperLink HyperLink 1387/4/20
مـتـن : salam
mishe baraye estekhraj anziim porotaz be jaye ananas az kompot ananas estefade bokonim????????????????????????
پاسـخ : سلام.جواب سوال شما در مشاهده ي اين هفته است!

فرستنده :
sasan HyperLink HyperLink 1387/4/20
مـتـن : salam
migam mishe braye estefade az anzim protaz az kompote ananas estefade konim???????????????????mer30 kheili azmayesh bahaliie
پاسـخ : سلام دوست عزيز.براي گرفتن جواب آرمايش و مشاهده ي اين هفته رو مطالعه بفرماييد.حتما جوابتون رو مي گيريد.

فرستنده :
فريد اميرغياثوند HyperLink HyperLink 1387/4/20
مـتـن : عالي بود،
شروع به كارتون رو تبريك مي‌گم

فرستنده :
elham HyperLink HyperLink 1387/4/8
مـتـن : salamchand ta soal dashtam 1anzim haye proteaz gheir az ananas dar mive haye dige ham vojod dare?2mishe ye mikroskop khob be man moarefi konid?va bayad begam ke kare kheili jalebi anjam dadid mer30  
پاسـخ : در مورد سوال اول ميتونم از بين ميوه ها كيوي و ساير ميوه هاي استوايي رو نام ببرم ودر بين سبزيجات،گياه مارچوبه.پيدا كردن بقيه اش به عهده‌ي خودت!در مورد سوال دوم من دقيقا نمي دونم الان چه ميكروسكوپ هايي در بازار وجود داره كه بشه خريداريش كرد اما در بين ميكروسكوپ ها،ميكروسكوپ نوري زايس(شركت ZEISS )در سطح كارهاي آزمايشگاهي بسيار معروف وشناخته شده است.من پيشنهاد مي كنم كه از ميكروسكوپي كه درآزمايشگاه مدرسه وجود داره استفاده كني و خودت رو به دردسر نندازي!

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 مشاهده‌ي DNA
مشاهده‌ي DNAمشاهده‌ي علمي
در اين آزمايش من راه‌حل ساده‌اي براي استخراج DNA از موز شرح مي‌دهم، اگرچه شما حتي مي‌توانيد با ميوه‌ها وسبزيجات ديگر هم اين آزمايش را انجام دهيد.اين آزمايش هم در خانه و هم در آزمايشگاه مدرسه قابل اجرا است.

چگونه از ميوه DNA استخراج كنيم؟

در سال‌هاى اخير غير عادى نيست كه درباره‌ي DNA ، مطالبي در مجله‌هاى علمي يا عمومي بخوانيم. DNA) Deoxyribonucleic Acid) كه اين روزها مدام ازآن ياد مي‌كنند مولكول بلندي است كه اطلاعات ‍‍ژنتيك را درتمام موجودات زنده اعم از گياه، جانور، يا ميكرو‌ارگانيسم‌هاي  ساده نگهدارى مي كند.
اين مولكول قادر به كپي كردن خود وسنتز RiboNucleic Acid)RNA) است.در فرم‌هاي پيچيده‌تر حيات، DNA در هسته‌ي سلول قرار دارد. بجز در سلول‌هاي قرمز خون پستانداران كه تهي از هسته است، هر موجود زنده داراى DNA مخصوص به خود است.سلول‌هاى هر ارگانيسم قسمت‌هاي معيني از مولكول DNA يا ژن‌ها را مورد استفاده قرار مي‌دهد تا پروتئين‌هاى مورد نيازعملكرد خود را بسازند.

در اين آزمايش من راه‌حل ساده‌اي براي استخراج DNA از موز شرح مي‌دهم، اگرچه شما حتي مي‌توانيد با ميوه‌ها وسبزيجات ديگر هم اين آزمايش را انجام دهيد.اين آزمايش هم در خانه و هم در آزمايشگاه مدرسه قابل اجرا است.

 

خلاصه ى روش كار:

روشى كه در زيرشرح داده خواهد شد بر گرفته از اين حقيقت است كه غشاي خارجي سلول‌ها وغشاي هسته ازتركيبات چربى ساخته شده كه مي تواند بوسيله‌ي يك شوينده‌ي ساده شكسته شود.
در اين روش ابتدا ميوه را بصورت تفاله در آورده بطوري كه سلول از هم جدا مي شود و بدين ترتيب راحت‌تر در مقابل تأثير شوينده قرار مي‌گيرد.
در مرحله دوم شوينده به تفاله ميوه اضافه مي شود تا DNA از غشاي سلول‌ها كه بصورت كپسول آن را احاطه كرده آزاد شود.
در سومين مرحله لازم است كه بوسيله صافي نوكلئيك اسيد را از باقيمانده غشاي سلولي جدا كنيم.
در نهايت DNA در الكل رسوب مي‌كند و قابل مشاهده مي‌شود .
DNA اي كه شما به اين روش به دست مي‌آوريد بوسيله‌ي ميكروسكوپ قابل مشاهده است ومي‌توان براي آزمايش‌هاى ديگر نظير الكتروفورز از آن استفاده كرد.


مقدمات آزمايش:

مواد لازم:


- ديگ كوچك
- دماسنج
- كاسه‌ى پلاستيكي
- تكه‌هاى يخ
cc -50 ايزوپروپيل 95-70% يا الكل تقليبى (اتانول) در يك بطري در بسته
 - پارچه كهنه و دستمال كاغذى

روش كار:

يك روز قبل از آزمايش مقداري يخ قالبي آماده كنيد.
حداقل 2 ساعت قبل cc 50 از ايزوپروپيل يا اتانول تقليبي 95-70% رادر يك بطري  پلاستيكي در بسته بريزيد وآنرا در فريزر قرار دهيد.(از محكم بودن در بطري مطمئن شويد چرا كه بخار الكل قابل اشتعال است)
15 دقيقه قبل از شروع آزمايش يك ديگ كوچك آب را تا c  60ْ  گرم كنيد.


آماده‌سازي محلول استخراج:

همانطور كه قبلاً اشاره شد،DNA در داخل هسته‌ى سلول‌هاى ميوه قرار دارد.براي آزاد كردن DNA‌ لازم است كه غشاهاى سلول‌ها وهسته‌هاي آنها تخريب شود.از آنجا كه اين غشاها از فسفوليپيد ساخته شده اند ، كه مولكول‌هايي غني از چربي هستند، ما آنها را بوسيله‌ى يك شوينده‌ى خانگي ساده حل مي‌كنيم. همچنين از كمي نمك خوراكي استفاده مي‌كنيم.اين نمك كمك مي‌كند پروتئين‌هايي به نام هيستون كه DNA روي آنها پيچ خورده حذف شوند.

مواد لازم:

 

- cc 100 آب مقطر(آب معمولي نيز مي‌توان استفاده كرد)
- ترازو براي اندازه‌گيري وزن (در صورت امكان)
- 3 گرم نمك خوراكي (نصف قاشق چايخوري)
-  cc10 شوينده‌ي مايع
-1عدد سرنگ cc 10 بدون سر سرنگ
- يك بشر cc100
- ميله‌ي شيشه‌اي

روش كار:

مقدار 3 گرم نمك وcc 80 آب مقطر را در يك بشر cc 100 بريزيد.آنها را مخلوط كنيد تا نمك كاملا ً حل شود.
به وسيله سرنگ، cc 10  از مايع شوينده برداريد و به محلول اضافه كنيد.
آب مقطر اضافه كنيد تا كل محلول به حجم  cc100    برسد.
محلول را طوري مخلوط كنيد كه حباب ايجاد نشود و يك محلول يكنواخت (هموژن) حاصل شود.
محلول استخراج آماده است.


آماده‌سازي تفاله:


اين عمل براي جدا كردن سلول ها از يكديگر  بكار مي رود و براي تأ‌ثيربهتر محلول استخراج روي سلول ها لازم است.

مواد لازم:



-  gr 100 موز( يا  كيوى، سيب ، گلابي، خرمالو،نخود فرنگي، پياز وغيره)
- ترازو
- چاقو
- تخته آشپزخانه و چنگال
- بشر cc 250
- قاشق چايخوري

روش كار:

100 گرم موز(بدون پوست) را روي تخته‌ي آشپزخانه قرار مي‌دهيم وبوسيله چنگال آن را له مي‌كنيم تا يك خمير يكنواخت به دست آيد.اگر پياز استفاده مي‌كنيد بوسيله چاقو مكعب‌هايي به ضلعmm  5 يا كمتر جدا كنيد. شما مي‌توانيد از هاون يا مخلوط كن هم استفاده كنيد. درصورت استفاده از آنها گوشت ميوه(تفاله) را زياد خرد نكنيد.
تفاله را در بشر cc 250 بريزيد.
 

استخراج DNA :

هدف از اين عمل تخريب سلول‌ها و هسته‌هاي آنها براي آزاد كردنDNA است.
تفاله (گوشت ميوه) تا c  60ْ  گرم مي‌شود تا به روند تخريب سلول‌ها سرعت بخشد.


 


گرم كردن تفاله همچنين به غير فعال شدن آنزيم‌هاى DNAase  كه مقدار DNA را كم مي‌كند، كمك مي‌كند.هر چند اگرتفاله ميوه را  به مدت طولاني در دماي بيشتري نگه داريد،DNA شروع به قطعه قطعه شدن مي كند. به همين خاطر توصيه مي‌شود كه تفاله را بعد از 15 دقيقه در يك حمام آب خنك (ظرف پلاستيكي حاوي يخ) قرار دهيد.

مواد لازم:

- دماسنج
- ديگ حاوي آب c  60ْ 
- كاسه‌ى پلاستيكي حاوي يخ و آب

 

 

روش كار:

محلول استخراج را در تفاله بريزيد.
بشر را در بن ماري (ديگ حاوي آب) c  60ْ   قرار دهيد.
تفاله را بهم بزنيد تا محلول استخراج پخش شود و دما يكنواخت گردد.
بعد از 15دقيقه بشر را در بن ماري دارى يخ قرار دهيد. مخلوط را بهم بزنيد تا يكنواخت شود.
بعد از 5 دقيقه بشر را خارج كنيد و خود را براي مرحله بعد آماده كنيد.


صاف كردن:
:
مرحله صاف كردن براي جمع‌آوري مايع حاوي DNA و جدا كردن آن از باقيمانده‌هاي سلولي وديگر بافت‌هاى ميوه كه دور ريخته مي‌شوند انجام مي‌شود.

مواد لازم:



- الك با قطر حدود cm 12
- كاغذ صافي قهوه (مخصوص دستگاه قهوه‌ساز)- كاغذ صافي آزمايشگاه بسيار ضخيم است- كاغذ‌خشك‌كن آشپزخانه هم مي‌تواند بكار رود، مشروط به اينكه سوراخ قابل ديد نداشته باشد.
- كاسه

روش كار:

الك را روي كاسه قرار دهيد.
يك كاغذ صافي برداريد و آنرا خيس كرده روى الك بگذاريد.
مقداري تفاله برداريد و آنرا روي كاغذ صافي بگذاريد. مراقب باشيد تا تمام مواد ازبين كاغذ صافي عبور كند.
آنرا به آرامي بهم بزنيد تا به روند صاف كردن كمك كند و مراقب باشيد تا كاغذ صافي كنار نرود.
مايعي كه بدست خواهيد آورد حاوي DNA  است.
 

جدا كردن پروتئين: (اختياري)


بوسيله اين عملياتِ اضافه، شما مي‌توانيد يك عصاره‌ي خالص DNA داشته باشيد ولي براي ديدن

DNA ضروري نيست. به خاطر اينكه DNA به دور پروتئين‌هايي به نام هيستون پيچيده شده، براي به دست آوردن DNA خالص بايد اين پروتئين‌ها را جدا كنيد. براي جدا كردن هيستون ها شما مي‌توانيد از آنزيم‌هاي پروتئوليتيك مانند پروتئاز استفاده كنيد. شما مي‌توانيد آنزيم پروتئاز را از مغازه‌اي كه مواد شيميايي و آزمايشگاهي مي‌فروشد، تهيه كنيد يا مي‌توانيد آن را به وسيله ماده ديگري جايگزين كنيد كه بسيار راحت‌تر پيدا مي شود، اين ماده در آب آناناس پيدا مي‌شود كه حاوي بروملائين است. ماده‌اي كه مي‌تواند پروتئين‌ها را به آمينو اسيدهاي سازنده‌شان تجزيه كند.

مواد لازم:

 - آنزيم پروتئوليتيك (مثل پروتئاز يا آب آناناس- آب آناناس را از ميوه‌ي  آناناس تهيه كنيد)
- يك سرنگ cc 5 بدون سر سرنگ
روش كار:
در يك لوله آزمايش cc 5 از مايع شوينده بريزيد.
cc 1آب آناناس بريزيد ومخلوط كنيد.
3-2 دقيقه صبر كنيد تا پروملائين اثر خود را بگذارد.


 

رسوب دادن DNA: 

DNA مقداري در آب محلول و غير قابل ديدن است. در حالي كه در الكل نا‌محلول است و در آن رسوب كرده و قابل ديدن مي شود. با اضافه كردن الكل به محلول، صاف شده‌ي DNA  در لوله آزمايش  DNA ظاهر مي شود.

 مواد لازم:
 - تعدادي لوله آزمايش براي تكرار آزمايش
- گيره
- الكل سرد (الكلي كه مدتي در فريزر بوده است)

روش كار:

- به آرامي! مقداري از الكل سرد را داخل لوله آزمايش مرحله‌ي قبل مي‌ريزيم به‌طوري‌كه با محلول صاف شده مخلوط نشود.
- حجم الكل بايد با حجم محلول برابر باشد.
- بگذاريد لوله آزمايش 5 دقيقه ساكن بماند تا DNA رسوب كرده و در لوله جمع شود.

 


اكنون در نقطه‌ي تماس الكل و محلول صاف شده شما قادر به ديدن ماده‌اي شيري رنگ هستيد كه با گذشت زمان به حجم آن اضافه مي‌گردد. اين ماده‌ي شيري DNA موز است. متاسفانه در اين توده‌ي شيري كوچك شما تعداد زيادي حباب كوچك مشاهده مي‌كنيد. وجود اين حباب‌ها به اين دليل است كه حل‌پذيري گازها در مايعات سرد بيشتر از مايعات گرم است. هنگامي كه الكل در فريزر است مقداري گاز را جذب مي‌كند كه با گرم شدن مايع اين گازها آزاد مي‌شوند.















 

مشاهده با میکروسکوپ(اختیاری)

مواد لازم:

- لام تميز ميكروسكوپ
 - يك قلاب كه بوسيله مفتول فلزي ساخته شده
- رنگ براى رنگ‌آميزي هسته (تولوئيدن، متيلن بلو، استواورسئين)
- قطره چكان
- ميكروسكوپ

روش كار:

بوسيله يك مفتول فلزي قلاب‌دار مقداري از DNA را از داخل لوله آزمايش خارج كنيد و آنرا روى لام تميز قرار دهيد.توده‌ى را روى لام با رنگ هسته رنگ‌آميزي كنيد.اگر لازم است يك قطره كوچك آب اضافه كنيد و لامل را روي آن قرار دهيد.با مشاهده آن زير ميكروسكوپ انتظار نداشته باشيد كه نردبان دوبل-هليكس DNA را ببينيد. شما حتي به كمك ميكروسكوپ الكتروني هم نمي‌توانيد آن را ببينيد. چيزي كه خواهيد ديد انبوهي از توده‌ى DNA است كه شبيه رشته‌هاى به هم پيچيده‌ى پروتئين است.
 

نتيجه‌گيري:

 انجام آزمايش آن قدر هم سخت نبود.بود؟
هدف از اين آزمايش ساده، آماده كردن شما براي آشنايي با روش‌هايي است كه در زيست‌شناسي مولكولي به كار مي‌رود. اغلب تكنيك‌هاي مورد استفاده در آزمايش‌هاي ميكروبيولوژي مدرن ساختار ساده‌اى شبيه اين دارند. در مواردي هم پروسه تا حدودي پيچيده‌تر مي‌شود و نياز به تجهيزات بيشتري دارد.در همه‌ي اين موارد داشتن دانش ضمني درباره‌ى زيست وشيمي ضرورى است. اين آزمايش براي علاقمند كردن شما براي كشف‌هاى آينده است.



 

 

مطالب مفید برای مطالعه در این زمینه:

 

آموزش گام به گام استخراج دی ان ای

ساختمان دی ان ای

آزمایش پاپ اسمیر

 

 



1387/4/6 لينک مستقيم

فرستنده :
یک بیولوژیست HyperLink HyperLink 1391/3/10
مـتـن : عالیه راهت رو ادامه بده
موفق باشی

فرستنده :
الهام HyperLink HyperLink 1389/8/17
مـتـن : بابت اطلاعات خوبت ممنونم .کاش منبع دقیق رو هم ذکر می کردی تا ارزش کارت بیشتر از اینکه هست باشه!

فرستنده :
dr.Rajab HyperLink HyperLink 1389/8/11
مـتـن : ba tashakor az zahamate shoma man kheiliiii az in hame motaleat va tahghighate shoma moteshakeram

فرستنده :
علي تولايي HyperLink HyperLink 1388/7/19
مـتـن : من اين مقاله را دو سه سال پيش با كلي تحقيق و آزمايش نوشتم ثبت اختراع كردم و در خوارزمي شركت دادم البته روش من يكم بهتره و در 10 دقيقه كل مراحل كار انجام ميشه و عكس برداري هم كردم و روي ژل بردم
امسال هم در ششمين همايش بيوتكنولوژي شركت كردم و در انجمن بيوتكنولوژي كه تنها مرجع بيوتكنولوژي در ايران است عضو افتخاري شدم چون الان 16 سال دارم
پاسـخ : با سلام به شما. امیدوارم در همه ی مراحل تحصیلی موفق باشید. این مطلب ترجمه شده ی چارت درسی آزمایش هایی است که در مقطع راهنمایی (سنین 10 - 15 )در مدارس امریکا به عنوان آزمایش های علمی به دانش آموزان ارائه می شود و از دانش آموزان خواسته می شود تا بصورت گروهی آزمایشی را برای همکلاسان خود انجام دهند. به هر ترتیب در صورتی که این ترجمه شباهتی با تحقیق و آزمایش شما دارد بسیار متاسفیم.

فرستنده :
ashkan HyperLink HyperLink 1388/7/8
مـتـن : kheyli jaleb boooooood mamnonam

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1388/2/19
مـتـن : جالب است، آفرين

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1388/1/22
مـتـن : salam
ettelati damord e anvae kaghaz safi mikham
mersi
پاسـخ : با سلام، كاغذ صافي بر اساس ميزان درشتي و ريزي روزنه هاي كاغذ تعريف مي شه كه براي جدا كردن مواد مختلف بايد از كاغذ صافي مناسب با آن ماده استفاده كرد. اكثر تجهيزات آزمايشگاهي با استاندارد هاي شركت هاي توليد كننده مطابقت داره و براي خريداري كردن مثلا كاغذ صافي بايد بروشور هاي مربوط به آن كه اطلاعات مربوط به محصول رو در بر دارد را مطالعه بفرماييد.

فرستنده :
مهدي HyperLink HyperLink 1387/12/27
مـتـن : من پرينت گرفتم اميدوارم جالب باشد.

فرستنده :
مجتبی HyperLink HyperLink 1387/11/27
مـتـن : salam aliiiiii boooood
faghat age azmaiesh dar morede chizaye digeham darin bezarin
lazem daram
mamnnoooooon
movafagh bashid
پاسـخ : با تشكر از شما مجتبي جان.

فرستنده :
بهتوچه HyperLink HyperLink 1387/10/6
مـتـن : خيلي مظخرفه

فرستنده :
faraz HyperLink HyperLink 1387/4/20
مـتـن : salam
mishe baraye estekhraj anziim porotaz be jaye ananas az kompot ananas estefade bokonim????????????????????????
پاسـخ : سلام.جواب سوال شما در مشاهده ي اين هفته است!

فرستنده :
sasan HyperLink HyperLink 1387/4/20
مـتـن : salam
migam mishe braye estefade az anzim protaz az kompote ananas estefade konim???????????????????mer30 kheili azmayesh bahaliie
پاسـخ : سلام دوست عزيز.براي گرفتن جواب آرمايش و مشاهده ي اين هفته رو مطالعه بفرماييد.حتما جوابتون رو مي گيريد.

فرستنده :
فريد اميرغياثوند HyperLink HyperLink 1387/4/20
مـتـن : عالي بود،
شروع به كارتون رو تبريك مي‌گم

فرستنده :
elham HyperLink HyperLink 1387/4/8
مـتـن : salamchand ta soal dashtam 1anzim haye proteaz gheir az ananas dar mive haye dige ham vojod dare?2mishe ye mikroskop khob be man moarefi konid?va bayad begam ke kare kheili jalebi anjam dadid mer30  
پاسـخ : در مورد سوال اول ميتونم از بين ميوه ها كيوي و ساير ميوه هاي استوايي رو نام ببرم ودر بين سبزيجات،گياه مارچوبه.پيدا كردن بقيه اش به عهده‌ي خودت!در مورد سوال دوم من دقيقا نمي دونم الان چه ميكروسكوپ هايي در بازار وجود داره كه بشه خريداريش كرد اما در بين ميكروسكوپ ها،ميكروسكوپ نوري زايس(شركت ZEISS )در سطح كارهاي آزمايشگاهي بسيار معروف وشناخته شده است.من پيشنهاد مي كنم كه از ميكروسكوپي كه درآزمايشگاه مدرسه وجود داره استفاده كني و خودت رو به دردسر نندازي!

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 New Blog
شما بايد وارد شده واجازه ساخت و يا ويرايش وبلاگ را داشته باشيد.
 Blog Archive
 Blog List
 test
Use module action menu to edit content
 1











 صفحه‌ي اول

تنظیمات میزبان
مديريت پورتال‌ها
تعاریف ماژول‌ها
مدیریت فایل
مشتريان تبليغات
SQL
زمانبندي برنامه‌ها
مديريت زبان‌ها
مديريت جستجو
مديريت لیست‌ها
مديريت کاربران ارشد
Open-SearchEngine Admin
رویه ها
تنظیمات سایت
مديريت صفحات
نقش های امنیتی
مديريت كاربران
مشتريان تبليغات
گزارشات سایت
گروه های خبری
مدیریت فایل
سطل بازيافت
نمایشگر رخدادها
رویه ها
مديريت زبان‌ها
تنظیمات سایت
احراز هویت
مرورگر راهكارها
PageBlaster
What's New
صفحات شركت صفر و يك
نظرسنجي انجمن كامپيوتر
تست براي خانم معزي
صفحه خالي
ورود
جواد
مخفي3
مخفي 4
صفحه چت و گفتگو
تست - اميرغياثوند
تست انجمن
مسابقات المپيادها
المپيادهاي علمي رشد
تالار گفتگو
زنگ تفريح المپيادها
تست معرفي سايت
عليمرداني
صدري
خانه كامپيوتر
تست نظرسنجي
عليمرداني 2
پيمان داودي
عليمرداني 4
المپياد رياضي
المپياد كامپيوتر
المپياد فيزيك
المپياد زيست شناسي
عليمرداني 5
وب 2
وب 2 (صفحه اول)
قريبي فر
زنگ‌تفريح‌ها
فلش‌هاي بزرگ شيمي
عليمرداني 6
عليمرداني 10
عليمرداني 12
تست آلبوم
فراز اميرغياثوند
پرسش و پاسخ زيست شناسي
پرسش و پاسخ علمي
پرسش و پاسخ كامپيوتر
پرسش و پاسخ علمي
فعاليت‌هاي علمي
صدري تست
تست
فلش‌هاي رياضي
برندگان شيمي واقعي2
درباره رشد
نقشه سايت
ارتباط با رشد
صفحه اصلي انجمنها
راهنماي استفاده از انجمن
پایگاههای مدارس و استانها
پایگاههای رشد
پایگاههای مفید
وزارت آموزش و پرورش
معرفي چرخه‌ي سوخت هسته‌اي ايران
شهيد بهشتي و آموزش و پرورش
پایگاه مدارس جمهوری اسلامی ایران
فراخوان مقاله‌ی پدافند غيرعامل
ويژه‌نامه‌ی ماه مبارك رمضان
فراخوان مقاله‌ی اقتصاد سالم
ويژه‌نامه‌ی نوروز 1388 هجری شمسی
مسابقه‌ی عكاسی - مكان‌های ديدنی ايران - 1388
جشنواره‌ی فرهنگی و هنری پايداری ملی
پدافند غيرعامل - شبكه‌ی رشد
گالري عكس پدافند غيرعامل رشد
اخبار پدافند غيرعامل
پيوندهای مفيد پدافند غيرعامل
آموزش پدافند غيرعامل
دفاع غيرعامل در دفاع مقدس
بانك فايل پدافند غيرعامل
مقالات منتخب فرهنگيان - پدافند غيرعامل
آموزش دفاع غيرعامل - نظامی
اخبار جشنواره پايداری
بيانيه‌ی هيئت داوران جشنواره‌ی پايداری ملی
مصاحبه با دكتر جلالی - رييس سازمان پدافند غيرعامل
معرفي اعضای شورای سياستگذاری و مسئولين كميته‌ها
جشنواره از منظر دبير جشنواره - سيد محمدرضا مصطفوی
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - شعر و داستان
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - هنرهای تجسمی
آثار برتر جشنواره پايداری ملی -سايت و پايگاه مجازی
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - مقالات علمی عمومی
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - مقالات فرهنگيان
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - مقالات علمی ترجمه‌
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - پژوهش‌های علمی
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - كتاب‌ها
آثار برتر جشنواره پايداری -پايان‌نامه‌های دانشجویی
آثار برتر جشنواره پايداری - مجلات و نشريات
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - گزارش مستند
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - فيلم
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - لوح فشرده
هفت‌سين چيست؟
آيين‌های نوروزی ايرانيان
پيامك‌های نوروزي
صوت و اسكرين‌سيور نوروزی
عيد در فرهنگ اسلامی
نوروز از ديدگاه دكتر شريعتی
گالری تصاوير نوروز 1388 رشد
مسابقه‌ی عكاسی مكان‌های ديدنی ايران - نوروز 1388
دعاهای روزهاي ماه رمضان
ربناهای قرآن
پایگاه مدارس استان آذربایجان شرقی
پایگاه مدارس استان آذربایجان غربی
پایگاه مدارس استان اردبیل
پایگاه مدارس استان اصفهان
پایگاه مدارس استان ایلام
پایگاه مدارس استان بوشهر
پایگاه مدارس استان تهران
پایگاه مدارس استان چهارمحال و بختیاری
پایگاه مدارس استان خراسان شمالی
پایگاه مدارس استان خراسان رضوی
پایگاه مدارس استان خراسان جنوبی
پایگاه مدارس استان خوزستان
پایگاه مدارس استان زنجان
پایگاه مدارس استان سمنان
پایگاه مدارس استان سیستان و بلوچستان
پایگاه مدارس استان فارس
پایگاه مدارس استان قزوین
پایگاه مدارس استان قم
پایگاه مدارس استان کردستان
پایگاه مدارس استان کرمان
پایگاه مدارس استان کرمانشاه
پایگاه مدارس استان کهکیلویه و بویراحمد
پایگاه مدارس استان گلستان
پایگاه مدارس استان گیلان
پایگاه مدارس استان لرستان
پایگاه مدارس استان مازندران
پایگاه مدارس استان مرکزی
پایگاه مدارس استان هرمزگان
پایگاه مدارس استان همدان
پایگاه مدارس استان یزد
پایگاه های علمی، آموزشی، فرهنگی
سازمان های دولتی
رسانه ها
معرفی پایگاههای دانشگاهی و موسسات آموزش عالی
معرفی مدارس
بانك نرم‌افزار رشد
آلبوم عكس
دانشنامه
آزمون الكترونيكي و بانك سؤال
فعاليت‌هاي علمي رشد
هدايت تحصيلی
آموزش الكترونيكي
امتحانات نهایی پايه‌ی سوم متوسطه
سؤالات نهایی رشته‌های حرفه‌ای سال 86
سؤالات نهايي رشته‌هاي نظري سال 85
سؤالات نهايي رشته‌هاي فني سال 85
سؤالات نهايي رشته‌هاي حرفه‌اي سال 85
سؤالات نهایی رشته‌های نظری سال 86
سؤالات نهایی رشته‌های فنی سال 86
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های نظری خرداد 87
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های فنی خرداد 87
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های حرفه‌ای خرداد 87
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های حرفه‌ای خرداد 88
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های نظری خرداد 88
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های فنی خرداد 88
آموزش ويندوز و نرم‌افزارهاي كاربردي
آموزش تایپ فارسی
آموزش الکترونیکی كتاب‌های درسی
متن کتاب های درسی
انتخاب من
مشاغل من
مجموعه سوالات
مشاوره‌ي تيزهوشان و اولیاي آن‌ها
مصاحبه المپيادها
پيوندها
المپياد رياضي
نتايج نظرسنجي
علوم و فنون جديد
رباتيك
مشاهده‌ي علمي
مناسبت‌ها
لينك‌هاي مسابقه‌ها و زنگ‌تفريح‌هاي المپيادها
كارآفريني
المپياد كامپيوتر
المپياد فيزيك
المپياد شيمي
المپياد زيست‌شناسي
زنگ تفريح زيست
مسابقه‌ي زيست‌
سرفصل‌ها
آموزش زيست‌شناسي
مصاحبه و گزارش زيست‌شناسي
انيميشن‌هاي زنگ‌تفريح‌هاي زيست‌شناسي
تاريخچه‌ي المپياد جهاني زيست‌شناسي
راهنماي سايت المپياد زيست‌شناسي
برندگان مسابقه‌ي المپياد زيست‌شناسي
پرسش و پاسخ شيمي
مسابقه‌ي المپياد شيمي
راهنماي سايت المپياد شيمي
زنگ تفريح شيمي
تاريخچه‌ي المپياد جهاني شيمي
آموزش شيمي
مصاحبه و گزارش شيمي
تاريخچه‌ي المپياد جهاني شيمي
تاريخچه‌ي المپياد جهاني شيمي - 3
مسابقه‌ي شيمي > برندگان مسابقه‌ي شيمي
برندگان شيمي واقعي(مخفي)
مسابقه‌ي فيزيك
زنگ تفريح فيزيك
تاريخچه‌ي ني فيزيك
برندگان مسابقه‌ي المپياد فيزيك
راهنماي سايت المپياد فيزيك
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت پانزدهم
بزرگان فيزيك
آموزش فيزيك
مصاحبه و گزارش فيزيك
عكس روز فيزيك
عكس المپياد فيزيك
مسابقه كامپيوتر
زنگ تفريح كامپيوتر
تاريخچه‌ي المپياد جهاني كامپيوتر
مصاحبه و گزارش كامپيوتر
راهنماي سايت المپياد كامپيوتر
انيميشمن‌هاي كامپيوتر
برندگان مسابقه‌ي المپياد كامپيوتر
مسابقه‌ي رياضي
زنگ تفريح رياضي
تاريخچه‌ي رياضي
راهنماي سايت المپياد رياضي
برندگان مسابقه‌ي رياضي
آموزش رياضي
مصاحبه و گزارش المپياد رياضي
گزارش‌هاي تصويري المپياد رياضي
زنگ تفريج رياضي
گزارش المپياد جهاني فيزيك - قسمت پنجم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت سيزدهم
گزارشی از المپیاد جهانی فیزیک - قسمت هفتم
گزارش از المپياد جهاني فيزيك - قسمت يازدهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت هشتم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت دهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت شانزدهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت هفدهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت نهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت دوازدهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيک- قسمت اول
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت سوم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت دوم
پشت صحنه‌ي المپياد جهاني فيزيك - قسمت اول
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت چهارم
المپياد جهاني رياضي در سال 1387
المپياد جهاني فيزيك در سال 1387
المپياد جهاني كامپيوتر در سال 1387
المپياد جهاني شيمي در سال 1387
المپياد جهاني زيست‌شناسي در سال 1387
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت بيستم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت نوزدهم
راهنما
وضعيت:نمايشويرايشDesign پنل كنترل نمايش داده شود؟
عملكردهاي صفحه
اضافه كردن تنظيمات حذف

كپي Export Import
اضافه كردن ماژول جديداضافه كردن ماژول موجودماژول: <يك ماژول انتخاب كنيد>LinksRotatorSimple GallerySimple Gallery Tag CloudSnapsis PageBlasterText/HTMLXML/XSLXMod FormViewZeroAndOne_Menuآكاردئونآناليزگر گوگلاخباراطلاعیه هاانجمناوقات شرعیبازخوردپرسش و پاسختب استريپتب استريپ پيشرفتهچت و گفتگوحساب کاربرفرم سازقاب تبلیغاتیقاب محتواگالري تصاويرگرداننده محتوالینک درختیلینک عکس دارمحتواي زندهمستنداتمعرفی سایتمنومنوي کنارينتایج جستجونظرسنجینقشه سايتنمايش اسلايدي محتواي زندهنمايشگر عكس تصادفيوبلاگورودورودی جستجوکاربران آنلاین SSOکتابهاکتابها-منتخبکتابها-مولفان قاب: ContentPane
عنوان: الحاق: بالاانتها اضافه كردن
قابليت مشاهده: شبيه صفحهفقط ويرايشگران صفحه رديف كردن: چپمركزراستنا مشخص

نصب ماژولهاي اضافي امور معمول
سايت كاربران نقش‌ها

فايل ها راهنما Solutions



شبكه‌ی رشد
سرویسهای آموزشی
گالري‌ها
پيوندها
انجمن‌ها
پست الکترونیکی
شما و رشد
مخفی
اخبار و اطلاعيه‌ها
menuu
مدیریت
میزبان


چهار‌شنيه ۱۵ مهر ۱۳۸۸ خروج ProfileAdmin



صفحه اولدانشنامهفعالیتهای علمیآموزش الکترونیکیهدایت تحصیلیسوال و آزموناخبار و اطلاعیه هاگالری عکسپیوند هابانک نرم افزارانجمنهاپست الکترونیکی

Edit TabStrip



عنوان

عنوان را در اين قسمت وارد نمائيد
متن

متن را در اين قسمت وارد نمائيد جعبه متن اصلی ویرایشگر متن قوی

  صفحه‌ي اصلي
تيزهوشان: چملات الهام بخش
مصاحبه: دكتر كاظم‌پور - 1
مصاحبه: دكتر كاظم‌پور - 2
مشاوره تيزهوشان | مصاحبه | خبر
    فعاليت‌هاي علمي
تيزهوشان: چملات الهام بخش
مصاحبه: دكتر كاظم‌پور - 1
مصاحبه: دكتر كاظم‌پور - 2
مشاوره تيزهوشان | مصاحبه | خبر
 
  المپياد رياضي
مسابقه: عبور مكعب‌ها از هم (22 شهريور)
زنگ‌تفريح: ماشين كانوي (2 شهريور)
آموزش | مسابقه | زنگ تفريح | مشاوره
    المپياد فيزيك
مسابقه: رولر كاستر (10 شهريور)
زنگ‌تفريح: ماشين كانوي (2 شهريور)
آموزش | مسابقه | زنگ تفريح | مشاوره
 
  المپياد كامپيوتر
مسابقه: عبور مكعب‌ها از هم (22 شهريور)
زنگ‌تفريح: ماشين كانوي (2 شهريور)
آموزش | مسابقه | زنگ تفريح | مشاوره
    المپياد شيمي
مسابقه: عبور مكعب‌ها از هم (22 شهريور)
زنگ‌تفريح: ماشين كانوي (2 شهريور)
آموزش | مسابقه | زنگ تفريح | مشاوره
 
  المپياد زيست‌شناسي
مسابقه: عبور مكعب‌ها از هم (22 شهريور)
زنگ‌تفريح: ماشين كانوي (2 شهريور)
آموزش | مسابقه | زنگ تفريح | مشاوره
    خبر
» ماشين كانوي (2 شهريور)
» ماشين كانوي (2 شهريور)


متن Html خام


ترتيب نمايش

ترتيب نمايش را در اين قسمت وارد نمائيد
كليدواژه

كليد واژه ها را در اين قسمت وارد نمائيد

تاييد انصراف حذف







صفحه‌‌ی اول | درباره‌‌ی رشد | ارتباط با رشد | نقشه‌‌ی رشد
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامه‌ريزی آموزشی
معاونت فن آوری ارتباطات و اطلاعات آموزشی > دفتر توسعه فناوری اطلاعات آموزشی

مدت زمان ساخت صفحه 0.5468925 ثانيه
 11
Use module action menu to edit content