XMod
 بازیافت سبز
بازیافت سبزمشاهده‌ي علمي
چگونه می‌توان یک سیستم بازیافت خانگی ساخت؟ ورمی کمپوستی شیوه ای برای بازیافت سبز






G
REEN RECYCLING


تا به حال از خود پرسیدید حجم عظیمی از زباله‌هایی که روزانه توسط بشر تولید می‌شود به کجا می‌رود و چه سرنوشتی دارد؟
بله جوابتان درست است؛ بازیافت. با واژه‌ی بازیافت مدتهاست که آشنا شده‌ایم. آن را بارها از رسانه‌ها شنیده ایم و در گوشه و کنار شهرهایمان نشانه هایی شاید اندک از آن را دیده‌ایم. بیایید خوشبین باشیم و تصور کنیم که تمام زباله‌های تولید شده توسط ما راهی کارخانه‌های بازیافت می‌شوند! باز هم می‌بینیم که حتی بازیافت کردن زباله‌های ما بدون آلودگی محیط زیست امکان‌پذیر نیست. از تردد ماشین‌های حمل زباله تا سیستم‌های مکانیزهِ جداسازی و بازیافت و صنایع وابسته؛ همچنین در بدبینانه ترین حالت یعنی استفاده از روش سنتی معدوم کردن زباله در کوره‌های زباله سوز (روش سوزاندن) ، و یا دفن زباله‌ها در مکان‌هایی به نام  لندفیل (Landfill)، این فرآیندها میزان زیادی آلودگی را به همراه خواهند داشت. به همین خاطر محققان همواره در تلاشند تا با بهینه کردن روش‌های بازیافت از آلودگی بیشتر کره زمین بکاهند.
 

اما راه حل ساده‌ای در طبیعت وجود دارد. در طبیعت معدود ارگانیسم‌هایی (میکرو و ماکرو) وجود دارد که توانایی تبدیل پسماندهای آلی را به منابع با ارزش مغذی و معدنی برای گیاهان دارد. باکتری‌ و کرم خاکی از این دست ارگانیسم‌های زیستی هستند. این منابع برای بهره‌وری و حاصلخیزی خاک ضروری‌اند. چنانکه طبق تحقیقات، جمعیت کرم‌های خاکی در زمین‌های دست نخورده 8 تا 10 برابر بیشتر از این جمعیت در خاک‌های تخریب شده است. بنابراین جمعیت کرم خاکی معیار سنجش قابل اعتمادی از تنزل درجه و فرسایش خاک محسوب می شود.
روش بیوتکنولوژیکی که امروزه برای حل مسئله‌ی بازیافت و افزایش کیفیت خاک به طور همزمان به کار گرفته شده است "ورمی کمپوستی" نام دارد.
Vermicomposting  از دو واژه‌ی vermis  ،لاتین؛ به معنی کرم و compost  به معنی زباله‌ی آلی تشکیل شده است و به معنی استفاده از کرم خاکی برای تهیه‌ی کود آلی از پسماندهای ارگانیک است.
  مزیت های این روش بازیافت :
در این فرایند گونه‌های خاصی از کرم خاکی  مورد استفاده قرار می‌گیرد تا بازیافت را تسهیل و محصول نهایی بهتری تولید کند.
 این فرایند از روش تولید کمپوست معمولی بسیار سریع تر است. و طی عبور مواد از دستگاه گوارش کرم، ماده‌ی حاصل که در واقع فضولات کرم خاکی محسوب می شود دارای فعالیت بالای میکروبی (میکروب های مفید خاک مانند اکتینومیست ها) ،و حاوی آنزیم های افزایش دهنده رشد گیاهان و موادی است که خصوصیت دفع آفت های گیاهی ،پاتوژن هایی نظیر Salmonella , E-coli  و تخم کرم های پارازیتی دیگر را دارد. در واقع یک آفت کش طبیعی است.
 با افزودن کرم به توده پسماند آلی نیازی به جابجایی توده برای عمل هوادهی نمی باشد. چون کرم خاکی با حرکت در توده‌ی زباله موجب جابجایی مکانیکی خاک خواهد شد، ودر نتیجه تهویه توده و تسریع هوازدگی و تجزیه شیمیایی توده را به همراه خواهد داشت. 
فعالیت کرم در خاک و تهویه توده، سهم بسیار زیادی در کاهش بوی بد توده زباله دارد.
هر کرم خاکی با وزنی حدود 5/0 تا 6/0 گرم می تواند نیم تا یک برابر وزن خود در روز غذا مصرف کند و تقریبا هر نوع ماده‌ی آلی را به عنوان غذا میل می‌کند. برای مثال 1 کیلوگرم کرم می تواند در روز حدود 5/0تا 1کیلوگرم پسماند آلی بخورد. این کرم ها هرگز از خوردن خسته نمی شوند! در یک کلمه این موجودات توانایی تبدیل زباله  به طلا رادارند!

پارامترهای موجود در ورمی کپوست و کمپوست معمولی در جدول مقایسه شده اند.

 پارامتر  کمپوست معمولی  ورمی کمپوست 
 PH 7.80 6.80
 بار الکتریکی 3.60 11.70
نیتروژن کل ماده 0.80 1.61-0.51
 نیترات نیتروژن 0.00156 0.00902
 فسفر 0.35 1.02-0.19
 پتاسیم 0.48 0.73-0.15
 کلسیم 2.27 7.61-1.18
 سدیم 0.01> 0.158-0.058
 منیزیم 0.57 0.568-0.093
 آهن 1.1690 1.3313-0.2050
 روی 0.0012 0.0110-0.0042
 منگنز 0.0414 0.2038-0.0105
 مس 0.0017 0.0048-0.0026
 بور 0.0025 0.0034
 آلومینیم 0.00738 0.07012
 کربن آلی 12.2 13.4-9.8

  انواع کرم های خاکی مناسب                      

از بین 4400 گونه شناخته شده تنها چند گونه برای کمپوستینگ مناسبند. از این میان گونه‌های Eisenia foetida و  Eisenia hortensis, Lumbricus rebellus که گونه‌هایی ترموتولرنت هستند و توانایی تحمل درجه حرارت و PH بالاتری دارند مناسب اند.
توجه: کرم های خاکی که برای کمپوستینگ مناسب اندآنهایی که به طور معمول در خاک پیدا می شوند و در هنگام بارندگی روی سطح خاک مشاهده می شوند ( Allolobophora caliginosa) نیستند. این کرم‌ها به صورت تجاری به فروش می رسند یا آنها را می توان از فروشگاه‌های شکار به عنوان طعمه‌ی ماهیگیری خریداری نمود.

بیشتر بدانیم یا آنچه باید درباره‌ی کرم های خاکی بدانیم!!!

کرم های خاکی دارای بدنی کشیده، فاقد پای حقیقی و فاقد اسکلت سخت هستند. توسط حلقه‌های ماهیچه‌ای مخطط که در امتداد بدن وجود دارد و ماده‌ای مخاطی و لغزنده که سراسر سطح بدن را می پوشاند در خاک می‌خزند و حرکت رو به جلو و عقب دارند.

کرم‌ها از طریق پوست خود تنفس می‌کنند و وجود ماده‌ی مخاطی با خاصیت کشش سطحی این امر را تسهیل می‌کند. به همین خاطر پوست آنها همیشه مرطوب است.

غذا از طریق دهان وارد معده (چینه دان) و سپس وارد سنگدان می‌شود و به همراه سنگریزه هایی که بلعیده شده کاملا خرد و در طول روده جذب می‌شود و آنچه که باقی می‌ماند دفع می شود.
 کرم‌های خاکی هرمافرودیت هستند. اما برای تولیدمثل وجود دو کرم ضروری است. حاصل تولید مثل تعداد زیادی ساختار پیله‌ای است که دو تا چند نوزاد کرم را درون خود دارد. کرم‌های نوزاد در هفته ی سوم از پیله‌ها خارج می‌شوند و در طی 4 تا 6 هفته بالغ می‌شوند.

  چگونه یک سیستم بازیافت خانگی بسازیم؟       

برای این کار نیاز به مواد زیر داریم:
1. یک مخزن پلاستیکی به ابعاد 50* 45 و عمق 30 سانتی متر
2. مخلوط مقوای نازک، کاغذ روزنامه ریز شده، برگ خشک و مواد فیبری دیگر به عنوان بستر
3. کمپوست یا خاک معمولی همراه با مقداری شن ریزه
4. مته برای ایجاد سوراخ در مخزن
5. کرم خاکی
6.
زباله خانگی

مخزن‌های بازیافت می‌تواند از چوب یا پلاستیک تهیه شود. از آنجایی که این گونه‌ی کرم‌ تمایل به تغذیه در سطح دارد مخزن نباید بیشتر از 20 تا 30 cm عمق داشته باشد. برای هر 500 گرم زباله‌ی تر در حدود 30 سانتیمتر مربع سطح لازم است. بنابراین اگر برای مثال در هفته 3 کیلوگرم زباله خانگی‌‌ِ تر داشته باشید شما نیاز به مخزنی با 180 سانتیمتر مربع  مساحت دارید. به این ترتیب با در نظر گرفتن مقدار تولید زباله خانگی‌تان می‌توانید مخزنی با ابعاد مطلوب پیش بینی کنید.
 
به منظور تهویه، در سرپوش و لبه های بالایی دیواره‌ی مخزن پلاستیکی با مته سوراخ ایجاد کنید. تعدادی سوراخ هم درکف مخزن برای خروج آب اضافی ایجاد کنید. می‌توانید در زیر مخزن سینی پلاستیکی جهت جمع آوری این عصاره کمپوست در نظر بگیرید. 

 


 توضیح: به این عصاره مایع در اصطلاح Compost tea  می‌گویند که در باغبانی به عنوان کود و آفت‌کش برای گیاهان استفاده می‌شود.

 

روزنامه‌ی ریز شده و سایر مواد بستر را  کاملا با آب مرطوب کنید. فراموش نکنید که  رطوبت بستر برای زنده ماندن کرم‌ها مهم  است و این رطوبت باید همواره حفظ شود.


روزنامه‌ها را در کف مخزن قرار دهید و خاک کمپوست به همراه مقداری شن به مخزن اضافه کنید و سپس کرم‌ها را به مخزن اضافه کنید.

هنگام قرار‌ دادن پسماندها دقت کنید که آن را کاملا درون بستر پنهان کنید و روی آن را با بستر بپوشانید تا موجب جلب مگس و پشه نشود. پسماندها را در چند نقطه مختلف از مخزن قرار دهید تا از انباشته شدن مواد غذایی در یک نقطه جلوگیری شود. خردکردن غذا به تکه‌های ریزتر به روند بازیافت سرعت می‌بخشد.
پسماند غذا را طبق زمان بندی خودتان به مخزن اضافه کنید. مثلا یک تا دوبار در هفته. اما از اضافه کردن حجم زیاد غذا بپرهیزید.

    

مکان مناسبی برای مخزن انتخاب کنید تا از نور مستقیم خورشید، باران، سرما و یخبندان در امان باشد. با اینکه گونه های ذکر شده توانایی تحمل دمای 0 تا40 درجه سانتیگراد را دارند اما بهترین دما برای فعالیت مفید و تولید مثل بین 25 تا 30 درجه سانتیگراد است. باید در زمستان هم این دما ثابت نگه داشته شود.
 

  روش برداشت کمپوست                                   
روش برداشت کمپوست

اضافه کردن پسماند به مخزن را می توان برای 2 تا 3 ماه ادامه داد یا تا زمانی که ببینید مواد بستر کاملا محو شده است. در این زمان شما می توانید کمپوست را برداشت کنید. کمپوست ایجاد شده را در یک گوشه از مخزن جمع کنید و فضای خالی را با بستر جدید کاملا تر شده بپوشانید و غذای کرم ها را در این بستر جدید پنهان کنید. به تدریج کرم ها از داخل کمپوست به سمت دیگر رفته و شما می توانید کمپوست برجای مانده را برداشت کنید.

روش دوم: اگر مشکلی با کثیف شدن ندارید این روش مخصوص شماست! محتویات داخل مخزن را طبق تصویر مقابل بر روی یک پوشش پلاستیکی خالی کنید. آنها را به چندین توده تقسیم کنید. از آنجایی که کرم‌ها از نور می گریزند، کم کم به قسمت های زیرین توده حرکت خواهند کرد. سپس به آرامی قسمت‌های رویی توده کمپوست را برداشت کنید. کرم‌های باقی مانده را برای ادامه‌ی فعالیت به مخزن بازیافت باز گردانید.
از کمپوست تولید شده می‌توانید به عنوان کود در خاک گلدان و باغچه استفاده کنید.
 

    مشکلات رایج                                                                     
مشکلات رایج
. بوی نامطبوع: مخزن بیش از حد مرطوب است. مقداری بستر خشک اضافه کنید.
مقدار زیاد زباله در بستر. برای یک تا دو هفته زباله ی بیشتری اضافه نکنید و اجازه دهید کرم‌ها زباله‌ها را هضم کنند.
تهویه کافی وجود ندارد. سوراخ های تهویه را بیشتر کنید.
 مخزن بیش از اندازه خشک است. زباله های آبدار مانند پوست هندوانه به مخزن اضافه کنید.
 مردن کرم‌ها که تولید بویی شبیه بوی ماهی در مخزن می‌کند. دقت کنید که کرم‌ها غذای کافی و رطوبت مناسب داشته باشند.
________________________________________

کلید- واژه ها
Landfill: زمینی که برای امحاء و دفن پسماندهای شهری در نظر گرفته می شود. 
Compost: کود آلی؛ توده ای سیاهرنگ که ترکیبی از مواد تجزیه شده گیاهی، جانوری و مواد معدنی است و به طور عمده توسط فرآیند تجزیه هوازی به وجود می آید.
Vermicomposting: تولید کمپوست با استفاده از کرم خاکی
Actinobacteria , Actinomycete: باکتری های گرم مثبت که در آب و خاک وجود دارند. این باکتری ها نقش اساسی در تجزیه مواد آلی مانند سلولز و کیتین دارند و به همین خاطر در بازیافت مواد آلی و بخصوص چرخه ی کربن ضروری هستند.
Hermaphrodites: دوجنسی، دارای ارگان های جنسی نر و ماده
Thermotolerent: قادر به تحمل حرارت
Worm farm : مزرعه ی کرم


مشاهده قبلي (انرژی ارزان و پاک)

صفحه‌ي اصلي مشاهده علمي

مشاهده بعدی (بیوگاز)


1389/2/13بخش مشاهده‌ی علمی - سرویس فعالیت‌های علمی شبکه رشد لينک مستقيم

فرستنده :
داود رستمی HyperLink HyperLink 1391/3/10
مـتـن : لطفا درمورد خریدو تهیه کرمها وفروش محصول اطلاعاتبیشتری بدین
پاسـخ : سلام. در اين مورد بايد از كساني كه لوازم كشاوزي و باغداري مي‌فروشند سؤال كني.

فرستنده :
محمود HyperLink HyperLink 1391/3/10
مـتـن : خیلی عالی بود و از این روش میتوان یه سود خوبی کردش ولی این کرمارو از کجا میشه خرید ؟ و برای شروع این کار باید از کجا شروع کرد ؟ البته هر 1 کیلو از این کرما 55 تومان هستش که یکم زیاد نیستش ؟!
پاسـخ : اين طرح‌ها بيشتر با مشاوره كساني كه در رشته كشاورزي و رشته‌هاي مشابه كار مي‌كنن در منازل هم قابل اجراست. خود اشخاص هم اگر مطالعه‌ي كافي در اين زمينه داشته باشن مي تونن اجرايي كنند. براي همين بايد در مورد تمام جنبه‌هاي هر طرحي مطالعه كافي از منابع تخصصيشون داشته باشي.

فرستنده :
خدیجه HyperLink HyperLink 1391/3/10
مـتـن : خوب بود منظور از کرم خاکی همین کرمهای خاکی قرمز معمولی هستند یا نه و ااز کجا باید کرم را تهیه نماییم لطفا ادرس بدهید.

فرستنده :
نیره HyperLink HyperLink 1389/8/27
مـتـن : این سیستم برای خانه های آپارتمانی کاربرد ندارد.و ازآنجایی که تولید زباله های تر خانگی بیشتر ازحجم جعبه ی مورد نظر است لذا نمی توان همه ی زباله ها را بازیافت کرد.

فرستنده :
شیرین HyperLink HyperLink 1389/6/15
مـتـن : خیلی مفید بود ولی یه خورده چندش اور بود
پاسـخ : شیرین جان کمی حق با شماست :) اما یادت باشه نتیجه ای که از این نوع بازیافت می گیریم چقدر عالی و فوق العاده است.مهم نتیجه است اینطور نیست؟! موفق باشی.

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1389/5/4
مـتـن : عالی بود

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1389/5/4
مـتـن : عالی بود

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 بازیافت سبز
بازیافت سبزمشاهده‌ي علمي
چگونه می‌توان یک سیستم بازیافت خانگی ساخت؟ ورمی کمپوستی شیوه ای برای بازیافت سبز






G
REEN RECYCLING


تا به حال از خود پرسیدید حجم عظیمی از زباله‌هایی که روزانه توسط بشر تولید می‌شود به کجا می‌رود و چه سرنوشتی دارد؟
بله جوابتان درست است؛ بازیافت. با واژه‌ی بازیافت مدتهاست که آشنا شده‌ایم. آن را بارها از رسانه‌ها شنیده ایم و در گوشه و کنار شهرهایمان نشانه هایی شاید اندک از آن را دیده‌ایم. بیایید خوشبین باشیم و تصور کنیم که تمام زباله‌های تولید شده توسط ما راهی کارخانه‌های بازیافت می‌شوند! باز هم می‌بینیم که حتی بازیافت کردن زباله‌های ما بدون آلودگی محیط زیست امکان‌پذیر نیست. از تردد ماشین‌های حمل زباله تا سیستم‌های مکانیزهِ جداسازی و بازیافت و صنایع وابسته؛ همچنین در بدبینانه ترین حالت یعنی استفاده از روش سنتی معدوم کردن زباله در کوره‌های زباله سوز (روش سوزاندن) ، و یا دفن زباله‌ها در مکان‌هایی به نام  لندفیل (Landfill)، این فرآیندها میزان زیادی آلودگی را به همراه خواهند داشت. به همین خاطر محققان همواره در تلاشند تا با بهینه کردن روش‌های بازیافت از آلودگی بیشتر کره زمین بکاهند.
 

اما راه حل ساده‌ای در طبیعت وجود دارد. در طبیعت معدود ارگانیسم‌هایی (میکرو و ماکرو) وجود دارد که توانایی تبدیل پسماندهای آلی را به منابع با ارزش مغذی و معدنی برای گیاهان دارد. باکتری‌ و کرم خاکی از این دست ارگانیسم‌های زیستی هستند. این منابع برای بهره‌وری و حاصلخیزی خاک ضروری‌اند. چنانکه طبق تحقیقات، جمعیت کرم‌های خاکی در زمین‌های دست نخورده 8 تا 10 برابر بیشتر از این جمعیت در خاک‌های تخریب شده است. بنابراین جمعیت کرم خاکی معیار سنجش قابل اعتمادی از تنزل درجه و فرسایش خاک محسوب می شود.
روش بیوتکنولوژیکی که امروزه برای حل مسئله‌ی بازیافت و افزایش کیفیت خاک به طور همزمان به کار گرفته شده است "ورمی کمپوستی" نام دارد.
Vermicomposting  از دو واژه‌ی vermis  ،لاتین؛ به معنی کرم و compost  به معنی زباله‌ی آلی تشکیل شده است و به معنی استفاده از کرم خاکی برای تهیه‌ی کود آلی از پسماندهای ارگانیک است.
  مزیت های این روش بازیافت :
در این فرایند گونه‌های خاصی از کرم خاکی  مورد استفاده قرار می‌گیرد تا بازیافت را تسهیل و محصول نهایی بهتری تولید کند.
 این فرایند از روش تولید کمپوست معمولی بسیار سریع تر است. و طی عبور مواد از دستگاه گوارش کرم، ماده‌ی حاصل که در واقع فضولات کرم خاکی محسوب می شود دارای فعالیت بالای میکروبی (میکروب های مفید خاک مانند اکتینومیست ها) ،و حاوی آنزیم های افزایش دهنده رشد گیاهان و موادی است که خصوصیت دفع آفت های گیاهی ،پاتوژن هایی نظیر Salmonella , E-coli  و تخم کرم های پارازیتی دیگر را دارد. در واقع یک آفت کش طبیعی است.
 با افزودن کرم به توده پسماند آلی نیازی به جابجایی توده برای عمل هوادهی نمی باشد. چون کرم خاکی با حرکت در توده‌ی زباله موجب جابجایی مکانیکی خاک خواهد شد، ودر نتیجه تهویه توده و تسریع هوازدگی و تجزیه شیمیایی توده را به همراه خواهد داشت. 
فعالیت کرم در خاک و تهویه توده، سهم بسیار زیادی در کاهش بوی بد توده زباله دارد.
هر کرم خاکی با وزنی حدود 5/0 تا 6/0 گرم می تواند نیم تا یک برابر وزن خود در روز غذا مصرف کند و تقریبا هر نوع ماده‌ی آلی را به عنوان غذا میل می‌کند. برای مثال 1 کیلوگرم کرم می تواند در روز حدود 5/0تا 1کیلوگرم پسماند آلی بخورد. این کرم ها هرگز از خوردن خسته نمی شوند! در یک کلمه این موجودات توانایی تبدیل زباله  به طلا رادارند!

پارامترهای موجود در ورمی کپوست و کمپوست معمولی در جدول مقایسه شده اند.

 پارامتر  کمپوست معمولی  ورمی کمپوست 
 PH 7.80 6.80
 بار الکتریکی 3.60 11.70
نیتروژن کل ماده 0.80 1.61-0.51
 نیترات نیتروژن 0.00156 0.00902
 فسفر 0.35 1.02-0.19
 پتاسیم 0.48 0.73-0.15
 کلسیم 2.27 7.61-1.18
 سدیم 0.01> 0.158-0.058
 منیزیم 0.57 0.568-0.093
 آهن 1.1690 1.3313-0.2050
 روی 0.0012 0.0110-0.0042
 منگنز 0.0414 0.2038-0.0105
 مس 0.0017 0.0048-0.0026
 بور 0.0025 0.0034
 آلومینیم 0.00738 0.07012
 کربن آلی 12.2 13.4-9.8

  انواع کرم های خاکی مناسب                      

از بین 4400 گونه شناخته شده تنها چند گونه برای کمپوستینگ مناسبند. از این میان گونه‌های Eisenia foetida و  Eisenia hortensis, Lumbricus rebellus که گونه‌هایی ترموتولرنت هستند و توانایی تحمل درجه حرارت و PH بالاتری دارند مناسب اند.
توجه: کرم های خاکی که برای کمپوستینگ مناسب اندآنهایی که به طور معمول در خاک پیدا می شوند و در هنگام بارندگی روی سطح خاک مشاهده می شوند ( Allolobophora caliginosa) نیستند. این کرم‌ها به صورت تجاری به فروش می رسند یا آنها را می توان از فروشگاه‌های شکار به عنوان طعمه‌ی ماهیگیری خریداری نمود.

بیشتر بدانیم یا آنچه باید درباره‌ی کرم های خاکی بدانیم!!!

کرم های خاکی دارای بدنی کشیده، فاقد پای حقیقی و فاقد اسکلت سخت هستند. توسط حلقه‌های ماهیچه‌ای مخطط که در امتداد بدن وجود دارد و ماده‌ای مخاطی و لغزنده که سراسر سطح بدن را می پوشاند در خاک می‌خزند و حرکت رو به جلو و عقب دارند.

کرم‌ها از طریق پوست خود تنفس می‌کنند و وجود ماده‌ی مخاطی با خاصیت کشش سطحی این امر را تسهیل می‌کند. به همین خاطر پوست آنها همیشه مرطوب است.

غذا از طریق دهان وارد معده (چینه دان) و سپس وارد سنگدان می‌شود و به همراه سنگریزه هایی که بلعیده شده کاملا خرد و در طول روده جذب می‌شود و آنچه که باقی می‌ماند دفع می شود.
 کرم‌های خاکی هرمافرودیت هستند. اما برای تولیدمثل وجود دو کرم ضروری است. حاصل تولید مثل تعداد زیادی ساختار پیله‌ای است که دو تا چند نوزاد کرم را درون خود دارد. کرم‌های نوزاد در هفته ی سوم از پیله‌ها خارج می‌شوند و در طی 4 تا 6 هفته بالغ می‌شوند.

  چگونه یک سیستم بازیافت خانگی بسازیم؟       

برای این کار نیاز به مواد زیر داریم:
1. یک مخزن پلاستیکی به ابعاد 50* 45 و عمق 30 سانتی متر
2. مخلوط مقوای نازک، کاغذ روزنامه ریز شده، برگ خشک و مواد فیبری دیگر به عنوان بستر
3. کمپوست یا خاک معمولی همراه با مقداری شن ریزه
4. مته برای ایجاد سوراخ در مخزن
5. کرم خاکی
6.
زباله خانگی

مخزن‌های بازیافت می‌تواند از چوب یا پلاستیک تهیه شود. از آنجایی که این گونه‌ی کرم‌ تمایل به تغذیه در سطح دارد مخزن نباید بیشتر از 20 تا 30 cm عمق داشته باشد. برای هر 500 گرم زباله‌ی تر در حدود 30 سانتیمتر مربع سطح لازم است. بنابراین اگر برای مثال در هفته 3 کیلوگرم زباله خانگی‌‌ِ تر داشته باشید شما نیاز به مخزنی با 180 سانتیمتر مربع  مساحت دارید. به این ترتیب با در نظر گرفتن مقدار تولید زباله خانگی‌تان می‌توانید مخزنی با ابعاد مطلوب پیش بینی کنید.
 
به منظور تهویه، در سرپوش و لبه های بالایی دیواره‌ی مخزن پلاستیکی با مته سوراخ ایجاد کنید. تعدادی سوراخ هم درکف مخزن برای خروج آب اضافی ایجاد کنید. می‌توانید در زیر مخزن سینی پلاستیکی جهت جمع آوری این عصاره کمپوست در نظر بگیرید. 

 


 توضیح: به این عصاره مایع در اصطلاح Compost tea  می‌گویند که در باغبانی به عنوان کود و آفت‌کش برای گیاهان استفاده می‌شود.

 

روزنامه‌ی ریز شده و سایر مواد بستر را  کاملا با آب مرطوب کنید. فراموش نکنید که  رطوبت بستر برای زنده ماندن کرم‌ها مهم  است و این رطوبت باید همواره حفظ شود.


روزنامه‌ها را در کف مخزن قرار دهید و خاک کمپوست به همراه مقداری شن به مخزن اضافه کنید و سپس کرم‌ها را به مخزن اضافه کنید.

هنگام قرار‌ دادن پسماندها دقت کنید که آن را کاملا درون بستر پنهان کنید و روی آن را با بستر بپوشانید تا موجب جلب مگس و پشه نشود. پسماندها را در چند نقطه مختلف از مخزن قرار دهید تا از انباشته شدن مواد غذایی در یک نقطه جلوگیری شود. خردکردن غذا به تکه‌های ریزتر به روند بازیافت سرعت می‌بخشد.
پسماند غذا را طبق زمان بندی خودتان به مخزن اضافه کنید. مثلا یک تا دوبار در هفته. اما از اضافه کردن حجم زیاد غذا بپرهیزید.

    

مکان مناسبی برای مخزن انتخاب کنید تا از نور مستقیم خورشید، باران، سرما و یخبندان در امان باشد. با اینکه گونه های ذکر شده توانایی تحمل دمای 0 تا40 درجه سانتیگراد را دارند اما بهترین دما برای فعالیت مفید و تولید مثل بین 25 تا 30 درجه سانتیگراد است. باید در زمستان هم این دما ثابت نگه داشته شود.
 

  روش برداشت کمپوست                                   
روش برداشت کمپوست

اضافه کردن پسماند به مخزن را می توان برای 2 تا 3 ماه ادامه داد یا تا زمانی که ببینید مواد بستر کاملا محو شده است. در این زمان شما می توانید کمپوست را برداشت کنید. کمپوست ایجاد شده را در یک گوشه از مخزن جمع کنید و فضای خالی را با بستر جدید کاملا تر شده بپوشانید و غذای کرم ها را در این بستر جدید پنهان کنید. به تدریج کرم ها از داخل کمپوست به سمت دیگر رفته و شما می توانید کمپوست برجای مانده را برداشت کنید.

روش دوم: اگر مشکلی با کثیف شدن ندارید این روش مخصوص شماست! محتویات داخل مخزن را طبق تصویر مقابل بر روی یک پوشش پلاستیکی خالی کنید. آنها را به چندین توده تقسیم کنید. از آنجایی که کرم‌ها از نور می گریزند، کم کم به قسمت های زیرین توده حرکت خواهند کرد. سپس به آرامی قسمت‌های رویی توده کمپوست را برداشت کنید. کرم‌های باقی مانده را برای ادامه‌ی فعالیت به مخزن بازیافت باز گردانید.
از کمپوست تولید شده می‌توانید به عنوان کود در خاک گلدان و باغچه استفاده کنید.
 

    مشکلات رایج                                                                     
مشکلات رایج
. بوی نامطبوع: مخزن بیش از حد مرطوب است. مقداری بستر خشک اضافه کنید.
مقدار زیاد زباله در بستر. برای یک تا دو هفته زباله ی بیشتری اضافه نکنید و اجازه دهید کرم‌ها زباله‌ها را هضم کنند.
تهویه کافی وجود ندارد. سوراخ های تهویه را بیشتر کنید.
 مخزن بیش از اندازه خشک است. زباله های آبدار مانند پوست هندوانه به مخزن اضافه کنید.
 مردن کرم‌ها که تولید بویی شبیه بوی ماهی در مخزن می‌کند. دقت کنید که کرم‌ها غذای کافی و رطوبت مناسب داشته باشند.
________________________________________

کلید- واژه ها
Landfill: زمینی که برای امحاء و دفن پسماندهای شهری در نظر گرفته می شود. 
Compost: کود آلی؛ توده ای سیاهرنگ که ترکیبی از مواد تجزیه شده گیاهی، جانوری و مواد معدنی است و به طور عمده توسط فرآیند تجزیه هوازی به وجود می آید.
Vermicomposting: تولید کمپوست با استفاده از کرم خاکی
Actinobacteria , Actinomycete: باکتری های گرم مثبت که در آب و خاک وجود دارند. این باکتری ها نقش اساسی در تجزیه مواد آلی مانند سلولز و کیتین دارند و به همین خاطر در بازیافت مواد آلی و بخصوص چرخه ی کربن ضروری هستند.
Hermaphrodites: دوجنسی، دارای ارگان های جنسی نر و ماده
Thermotolerent: قادر به تحمل حرارت
Worm farm : مزرعه ی کرم


مشاهده قبلي (انرژی ارزان و پاک)

صفحه‌ي اصلي مشاهده علمي

مشاهده بعدی (بیوگاز)


1389/2/13بخش مشاهده‌ی علمی - سرویس فعالیت‌های علمی شبکه رشد لينک مستقيم

فرستنده :
داود رستمی HyperLink HyperLink 1391/3/10
مـتـن : لطفا درمورد خریدو تهیه کرمها وفروش محصول اطلاعاتبیشتری بدین
پاسـخ : سلام. در اين مورد بايد از كساني كه لوازم كشاوزي و باغداري مي‌فروشند سؤال كني.

فرستنده :
محمود HyperLink HyperLink 1391/3/10
مـتـن : خیلی عالی بود و از این روش میتوان یه سود خوبی کردش ولی این کرمارو از کجا میشه خرید ؟ و برای شروع این کار باید از کجا شروع کرد ؟ البته هر 1 کیلو از این کرما 55 تومان هستش که یکم زیاد نیستش ؟!
پاسـخ : اين طرح‌ها بيشتر با مشاوره كساني كه در رشته كشاورزي و رشته‌هاي مشابه كار مي‌كنن در منازل هم قابل اجراست. خود اشخاص هم اگر مطالعه‌ي كافي در اين زمينه داشته باشن مي تونن اجرايي كنند. براي همين بايد در مورد تمام جنبه‌هاي هر طرحي مطالعه كافي از منابع تخصصيشون داشته باشي.

فرستنده :
خدیجه HyperLink HyperLink 1391/3/10
مـتـن : خوب بود منظور از کرم خاکی همین کرمهای خاکی قرمز معمولی هستند یا نه و ااز کجا باید کرم را تهیه نماییم لطفا ادرس بدهید.

فرستنده :
نیره HyperLink HyperLink 1389/8/27
مـتـن : این سیستم برای خانه های آپارتمانی کاربرد ندارد.و ازآنجایی که تولید زباله های تر خانگی بیشتر ازحجم جعبه ی مورد نظر است لذا نمی توان همه ی زباله ها را بازیافت کرد.

فرستنده :
شیرین HyperLink HyperLink 1389/6/15
مـتـن : خیلی مفید بود ولی یه خورده چندش اور بود
پاسـخ : شیرین جان کمی حق با شماست :) اما یادت باشه نتیجه ای که از این نوع بازیافت می گیریم چقدر عالی و فوق العاده است.مهم نتیجه است اینطور نیست؟! موفق باشی.

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1389/5/4
مـتـن : عالی بود

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1389/5/4
مـتـن : عالی بود

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 New Blog
شما بايد وارد شده واجازه ساخت و يا ويرايش وبلاگ را داشته باشيد.
 Blog Archive
 Blog List
 test
Use module action menu to edit content
 1











 صفحه‌ي اول

تنظیمات میزبان
مديريت پورتال‌ها
تعاریف ماژول‌ها
مدیریت فایل
مشتريان تبليغات
SQL
زمانبندي برنامه‌ها
مديريت زبان‌ها
مديريت جستجو
مديريت لیست‌ها
مديريت کاربران ارشد
Open-SearchEngine Admin
رویه ها
تنظیمات سایت
مديريت صفحات
نقش های امنیتی
مديريت كاربران
مشتريان تبليغات
گزارشات سایت
گروه های خبری
مدیریت فایل
سطل بازيافت
نمایشگر رخدادها
رویه ها
مديريت زبان‌ها
تنظیمات سایت
احراز هویت
مرورگر راهكارها
PageBlaster
What's New
صفحات شركت صفر و يك
نظرسنجي انجمن كامپيوتر
تست براي خانم معزي
صفحه خالي
ورود
جواد
مخفي3
مخفي 4
صفحه چت و گفتگو
تست - اميرغياثوند
تست انجمن
مسابقات المپيادها
المپيادهاي علمي رشد
تالار گفتگو
زنگ تفريح المپيادها
تست معرفي سايت
عليمرداني
صدري
خانه كامپيوتر
تست نظرسنجي
عليمرداني 2
پيمان داودي
عليمرداني 4
المپياد رياضي
المپياد كامپيوتر
المپياد فيزيك
المپياد زيست شناسي
عليمرداني 5
وب 2
وب 2 (صفحه اول)
قريبي فر
زنگ‌تفريح‌ها
فلش‌هاي بزرگ شيمي
عليمرداني 6
عليمرداني 10
عليمرداني 12
تست آلبوم
فراز اميرغياثوند
پرسش و پاسخ زيست شناسي
پرسش و پاسخ علمي
پرسش و پاسخ كامپيوتر
پرسش و پاسخ علمي
فعاليت‌هاي علمي
صدري تست
تست
فلش‌هاي رياضي
برندگان شيمي واقعي2
درباره رشد
نقشه سايت
ارتباط با رشد
صفحه اصلي انجمنها
راهنماي استفاده از انجمن
پایگاههای مدارس و استانها
پایگاههای رشد
پایگاههای مفید
وزارت آموزش و پرورش
معرفي چرخه‌ي سوخت هسته‌اي ايران
شهيد بهشتي و آموزش و پرورش
پایگاه مدارس جمهوری اسلامی ایران
فراخوان مقاله‌ی پدافند غيرعامل
ويژه‌نامه‌ی ماه مبارك رمضان
فراخوان مقاله‌ی اقتصاد سالم
ويژه‌نامه‌ی نوروز 1388 هجری شمسی
مسابقه‌ی عكاسی - مكان‌های ديدنی ايران - 1388
جشنواره‌ی فرهنگی و هنری پايداری ملی
پدافند غيرعامل - شبكه‌ی رشد
گالري عكس پدافند غيرعامل رشد
اخبار پدافند غيرعامل
پيوندهای مفيد پدافند غيرعامل
آموزش پدافند غيرعامل
دفاع غيرعامل در دفاع مقدس
بانك فايل پدافند غيرعامل
مقالات منتخب فرهنگيان - پدافند غيرعامل
آموزش دفاع غيرعامل - نظامی
اخبار جشنواره پايداری
بيانيه‌ی هيئت داوران جشنواره‌ی پايداری ملی
مصاحبه با دكتر جلالی - رييس سازمان پدافند غيرعامل
معرفي اعضای شورای سياستگذاری و مسئولين كميته‌ها
جشنواره از منظر دبير جشنواره - سيد محمدرضا مصطفوی
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - شعر و داستان
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - هنرهای تجسمی
آثار برتر جشنواره پايداری ملی -سايت و پايگاه مجازی
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - مقالات علمی عمومی
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - مقالات فرهنگيان
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - مقالات علمی ترجمه‌
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - پژوهش‌های علمی
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - كتاب‌ها
آثار برتر جشنواره پايداری -پايان‌نامه‌های دانشجویی
آثار برتر جشنواره پايداری - مجلات و نشريات
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - گزارش مستند
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - فيلم
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - لوح فشرده
هفت‌سين چيست؟
آيين‌های نوروزی ايرانيان
پيامك‌های نوروزي
صوت و اسكرين‌سيور نوروزی
عيد در فرهنگ اسلامی
نوروز از ديدگاه دكتر شريعتی
گالری تصاوير نوروز 1388 رشد
مسابقه‌ی عكاسی مكان‌های ديدنی ايران - نوروز 1388
دعاهای روزهاي ماه رمضان
ربناهای قرآن
پایگاه مدارس استان آذربایجان شرقی
پایگاه مدارس استان آذربایجان غربی
پایگاه مدارس استان اردبیل
پایگاه مدارس استان اصفهان
پایگاه مدارس استان ایلام
پایگاه مدارس استان بوشهر
پایگاه مدارس استان تهران
پایگاه مدارس استان چهارمحال و بختیاری
پایگاه مدارس استان خراسان شمالی
پایگاه مدارس استان خراسان رضوی
پایگاه مدارس استان خراسان جنوبی
پایگاه مدارس استان خوزستان
پایگاه مدارس استان زنجان
پایگاه مدارس استان سمنان
پایگاه مدارس استان سیستان و بلوچستان
پایگاه مدارس استان فارس
پایگاه مدارس استان قزوین
پایگاه مدارس استان قم
پایگاه مدارس استان کردستان
پایگاه مدارس استان کرمان
پایگاه مدارس استان کرمانشاه
پایگاه مدارس استان کهکیلویه و بویراحمد
پایگاه مدارس استان گلستان
پایگاه مدارس استان گیلان
پایگاه مدارس استان لرستان
پایگاه مدارس استان مازندران
پایگاه مدارس استان مرکزی
پایگاه مدارس استان هرمزگان
پایگاه مدارس استان همدان
پایگاه مدارس استان یزد
پایگاه های علمی، آموزشی، فرهنگی
سازمان های دولتی
رسانه ها
معرفی پایگاههای دانشگاهی و موسسات آموزش عالی
معرفی مدارس
بانك نرم‌افزار رشد
آلبوم عكس
دانشنامه
آزمون الكترونيكي و بانك سؤال
فعاليت‌هاي علمي رشد
هدايت تحصيلی
آموزش الكترونيكي
امتحانات نهایی پايه‌ی سوم متوسطه
سؤالات نهایی رشته‌های حرفه‌ای سال 86
سؤالات نهايي رشته‌هاي نظري سال 85
سؤالات نهايي رشته‌هاي فني سال 85
سؤالات نهايي رشته‌هاي حرفه‌اي سال 85
سؤالات نهایی رشته‌های نظری سال 86
سؤالات نهایی رشته‌های فنی سال 86
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های نظری خرداد 87
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های فنی خرداد 87
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های حرفه‌ای خرداد 87
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های حرفه‌ای خرداد 88
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های نظری خرداد 88
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های فنی خرداد 88
آموزش ويندوز و نرم‌افزارهاي كاربردي
آموزش تایپ فارسی
آموزش الکترونیکی كتاب‌های درسی
متن کتاب های درسی
انتخاب من
مشاغل من
مجموعه سوالات
مشاوره‌ي تيزهوشان و اولیاي آن‌ها
مصاحبه المپيادها
پيوندها
المپياد رياضي
نتايج نظرسنجي
علوم و فنون جديد
رباتيك
مشاهده‌ي علمي
مناسبت‌ها
لينك‌هاي مسابقه‌ها و زنگ‌تفريح‌هاي المپيادها
كارآفريني
المپياد كامپيوتر
المپياد فيزيك
المپياد شيمي
المپياد زيست‌شناسي
زنگ تفريح زيست
مسابقه‌ي زيست‌
سرفصل‌ها
آموزش زيست‌شناسي
مصاحبه و گزارش زيست‌شناسي
انيميشن‌هاي زنگ‌تفريح‌هاي زيست‌شناسي
تاريخچه‌ي المپياد جهاني زيست‌شناسي
راهنماي سايت المپياد زيست‌شناسي
برندگان مسابقه‌ي المپياد زيست‌شناسي
پرسش و پاسخ شيمي
مسابقه‌ي المپياد شيمي
راهنماي سايت المپياد شيمي
زنگ تفريح شيمي
تاريخچه‌ي المپياد جهاني شيمي
آموزش شيمي
مصاحبه و گزارش شيمي
تاريخچه‌ي المپياد جهاني شيمي
تاريخچه‌ي المپياد جهاني شيمي - 3
مسابقه‌ي شيمي > برندگان مسابقه‌ي شيمي
برندگان شيمي واقعي(مخفي)
مسابقه‌ي فيزيك
زنگ تفريح فيزيك
تاريخچه‌ي ني فيزيك
برندگان مسابقه‌ي المپياد فيزيك
راهنماي سايت المپياد فيزيك
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت پانزدهم
بزرگان فيزيك
آموزش فيزيك
مصاحبه و گزارش فيزيك
عكس روز فيزيك
عكس المپياد فيزيك
مسابقه كامپيوتر
زنگ تفريح كامپيوتر
تاريخچه‌ي المپياد جهاني كامپيوتر
مصاحبه و گزارش كامپيوتر
راهنماي سايت المپياد كامپيوتر
انيميشمن‌هاي كامپيوتر
برندگان مسابقه‌ي المپياد كامپيوتر
مسابقه‌ي رياضي
زنگ تفريح رياضي
تاريخچه‌ي رياضي
راهنماي سايت المپياد رياضي
برندگان مسابقه‌ي رياضي
آموزش رياضي
مصاحبه و گزارش المپياد رياضي
گزارش‌هاي تصويري المپياد رياضي
زنگ تفريج رياضي
گزارش المپياد جهاني فيزيك - قسمت پنجم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت سيزدهم
گزارشی از المپیاد جهانی فیزیک - قسمت هفتم
گزارش از المپياد جهاني فيزيك - قسمت يازدهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت هشتم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت دهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت شانزدهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت هفدهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت نهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت دوازدهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيک- قسمت اول
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت سوم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت دوم
پشت صحنه‌ي المپياد جهاني فيزيك - قسمت اول
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت چهارم
المپياد جهاني رياضي در سال 1387
المپياد جهاني فيزيك در سال 1387
المپياد جهاني كامپيوتر در سال 1387
المپياد جهاني شيمي در سال 1387
المپياد جهاني زيست‌شناسي در سال 1387
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت بيستم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت نوزدهم
راهنما
وضعيت:نمايشويرايشDesign پنل كنترل نمايش داده شود؟
عملكردهاي صفحه
اضافه كردن تنظيمات حذف

كپي Export Import
اضافه كردن ماژول جديداضافه كردن ماژول موجودماژول: <يك ماژول انتخاب كنيد>LinksRotatorSimple GallerySimple Gallery Tag CloudSnapsis PageBlasterText/HTMLXML/XSLXMod FormViewZeroAndOne_Menuآكاردئونآناليزگر گوگلاخباراطلاعیه هاانجمناوقات شرعیبازخوردپرسش و پاسختب استريپتب استريپ پيشرفتهچت و گفتگوحساب کاربرفرم سازقاب تبلیغاتیقاب محتواگالري تصاويرگرداننده محتوالینک درختیلینک عکس دارمحتواي زندهمستنداتمعرفی سایتمنومنوي کنارينتایج جستجونظرسنجینقشه سايتنمايش اسلايدي محتواي زندهنمايشگر عكس تصادفيوبلاگورودورودی جستجوکاربران آنلاین SSOکتابهاکتابها-منتخبکتابها-مولفان قاب: ContentPane
عنوان: الحاق: بالاانتها اضافه كردن
قابليت مشاهده: شبيه صفحهفقط ويرايشگران صفحه رديف كردن: چپمركزراستنا مشخص

نصب ماژولهاي اضافي امور معمول
سايت كاربران نقش‌ها

فايل ها راهنما Solutions



شبكه‌ی رشد
سرویسهای آموزشی
گالري‌ها
پيوندها
انجمن‌ها
پست الکترونیکی
شما و رشد
مخفی
اخبار و اطلاعيه‌ها
menuu
مدیریت
میزبان


چهار‌شنيه ۱۵ مهر ۱۳۸۸ خروج ProfileAdmin



صفحه اولدانشنامهفعالیتهای علمیآموزش الکترونیکیهدایت تحصیلیسوال و آزموناخبار و اطلاعیه هاگالری عکسپیوند هابانک نرم افزارانجمنهاپست الکترونیکی

Edit TabStrip



عنوان

عنوان را در اين قسمت وارد نمائيد
متن

متن را در اين قسمت وارد نمائيد جعبه متن اصلی ویرایشگر متن قوی

  صفحه‌ي اصلي
تيزهوشان: چملات الهام بخش
مصاحبه: دكتر كاظم‌پور - 1
مصاحبه: دكتر كاظم‌پور - 2
مشاوره تيزهوشان | مصاحبه | خبر
    فعاليت‌هاي علمي
تيزهوشان: چملات الهام بخش
مصاحبه: دكتر كاظم‌پور - 1
مصاحبه: دكتر كاظم‌پور - 2
مشاوره تيزهوشان | مصاحبه | خبر
 
  المپياد رياضي
مسابقه: عبور مكعب‌ها از هم (22 شهريور)
زنگ‌تفريح: ماشين كانوي (2 شهريور)
آموزش | مسابقه | زنگ تفريح | مشاوره
    المپياد فيزيك
مسابقه: رولر كاستر (10 شهريور)
زنگ‌تفريح: ماشين كانوي (2 شهريور)
آموزش | مسابقه | زنگ تفريح | مشاوره
 
  المپياد كامپيوتر
مسابقه: عبور مكعب‌ها از هم (22 شهريور)
زنگ‌تفريح: ماشين كانوي (2 شهريور)
آموزش | مسابقه | زنگ تفريح | مشاوره
    المپياد شيمي
مسابقه: عبور مكعب‌ها از هم (22 شهريور)
زنگ‌تفريح: ماشين كانوي (2 شهريور)
آموزش | مسابقه | زنگ تفريح | مشاوره
 
  المپياد زيست‌شناسي
مسابقه: عبور مكعب‌ها از هم (22 شهريور)
زنگ‌تفريح: ماشين كانوي (2 شهريور)
آموزش | مسابقه | زنگ تفريح | مشاوره
    خبر
» ماشين كانوي (2 شهريور)
» ماشين كانوي (2 شهريور)


متن Html خام


ترتيب نمايش

ترتيب نمايش را در اين قسمت وارد نمائيد
كليدواژه

كليد واژه ها را در اين قسمت وارد نمائيد

تاييد انصراف حذف







صفحه‌‌ی اول | درباره‌‌ی رشد | ارتباط با رشد | نقشه‌‌ی رشد
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامه‌ريزی آموزشی
معاونت فن آوری ارتباطات و اطلاعات آموزشی > دفتر توسعه فناوری اطلاعات آموزشی

مدت زمان ساخت صفحه 0.5468925 ثانيه
 11
Use module action menu to edit content