XMod
 پیل سوختی
پیل سوختیمشاهده‌ي علمي
پیل سوختی وسیله‌ای است شبیه باتری که انرژی الکتروشیمیایی را مستقیماً به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کند ...

پیل سوختی

انرژی و راهکارهای متفاوت دست‌یابی به آن، از دغدغه‌های مهم انسان قرن بیست و یک محسوب می‌شود. رقابت کشورهای مختلف بر سر تامین منابع سوختی بحثی است که نه تنها به کشورهای پیشرفته، بلکه به کل جامعه جهانی، اعم از کشورهای درحال توسعه و جهان سومی معطوف می‌شود. افزایش انرژی بهای سوخت‌های فسیلی در دهه‌ی اخیر، دشواری‌ها و معضلات محیطی استفاده از انرژی هسته‌ای و طبیعت محدود و تجدیدناپذیر سوخت‌های متداول، دلایلی است که تحقیقات در یافتن منابع جدید انرژی را وسعت داده است. این منابع باید دارای ویژگی‌هایی باشند. از آن جمله:
دسترسی آسان، تجدیدپذیری، فاقد آلودگی زیست‌محیطی، انرژی بالا، قیمت پایین، ذخیره‌سازی آسان و قابلیت حمل با صرفه‌ی اقتصادی است.

گروه اندکی از انرژی‌ها در حال حاضر در این دسته قرار می‌گیرند. از جمله انرژی‌هایی که سال‌هاست به‌طور گسترده مورد پژوهش قرار گرفته، انرژی پیل سوختی است. پیل سوختی وسیله‌ای است شبیه باتری که انرژی الکتروشیمیایی را مستقیماً به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کند. ساختار کلی و اساس کار پیل سوختی مطابق واکنش‌هایی است که در یک سلول گالوانی یا ولتایی صورت می‌گیرد، البته با کمی تفاوت!! پیل سوختی به‌طور ساده شامل دو الکترود متخلخل و یک الکترولیت جامد یا مایع است که این اجزاء مداری بسته برای هدایت یون‌ها ایجاد می‌کند (همان ساختار سلول گالوانی خودمان). اما منبع تامین انرژی در پیل سوختی، عنصر هیدروژن است. هیدروژن به‌عنوان حامل انرژی در پیل سوختی از منابع مختلفی نظیر فراورده‌های نفتی (حدود 77%) زغال سنگ (حدود18%) ، الکترولیز آب (4%) و (1%) منابع دیگر تامین می‌شود. همان‌طور که می‌بینید سهم عمده تامین حامل هیدروژن، هیدروکربن‌هایی است که به‌طور متداول در سوخت فسیلی وجود دارد، اما تفاوت کاربرد آنها در پیل سوختی این است که در این دستگاه از سوختن هیدروکربن‌ها به‌طور مستقیم خبری نیست و تولید الکتریسیته توسط فعل و انفعالات هیدروژن موجود در سوخت فسیلی و اکسیژن هوا، بدون فرایند احتراق صورت می‌پذیرد. (Cold combustion process).

انواع مختلفی از پیل سوختی وجود دارد که تفاوتِ‌شان در نوع الکترولیت آنهاست. علاوه بر این، ترکیبات مختلفی از سوخت و اکسنده و همچنین کاتالیست‌های آندی و کاتدی نیز امکان‌پذیر است. سوخت‌ها می‌تواند دیزل، بنزین، یا متانول و حتی گاز طبیعی و متان باشد. هوا، کلر یا دی-اکسید-کلر می‌تواند به‌عنوان اکسنده در پیل به‌کار رود.
یک واحد پیل سوختی از سه بخش مشخص تشکیل شده است. آند (الکترود منفی)، الکترولیت و کاتد (الکترود مثبت). نحوه‌ی واکنش در پیل سوختی به این صورت است که در آند با دخالت یک کاتالیست، هیدروژن (H2) الکترون خود را از دست داده و به پروتون یون (+H) و الکترون آزاد (-e) تبدیل می‌شود. پروتون از طریق الکترولیت به سمت کاتد حرکت می‌کند. الکترولیت ترکیبی است به حالت جامد یا مایع و طوری طراحی شده که تنها پروتون (و نه الکترون) از خلال آن قادر به عبور کردن است. از عنصر پلاتین معمولا به عنوان کاتالیست در مجاورت آند یا یون هیدروژن استفاده می‌شود.

الکترون نیز از طریق مدار خارجی (در اینجا یک سیم متصل به منبع نوری مانند لامپ) به سوی کاتد هدایت می‌شود. سپس یون‌ها و الکترون‌ها در مجاورت کاتد با اکسیژن واکنش داده و تولید آب می‌کنند. حرکت الکترون از آند به کاتد از طریق مدار خارجی جریان برق را به‌وجود می‌آورد که قابل استفاده در وسایل برقی است و آب حاصل در کاتد نیز می‌تواند مورد استفاده مجدد قرار گیرد. از عنصر نیکل معمولاً به‌عنوان کاتالیست در قطب کاتد استفاده می‌شود.
 
یک واحد (سلول) پیل سوختی معمولی ولتاژی در حدود 6/0 تا 7/0 ولت تولید می‌کند. برای تولید ولتاژ بالا، تعداد زیادی از این ساختارهای ساندویچ مانند به‌صورت سری و موازی به یکدیگر بسته می‌شوند. (stack). راندمان این پیل‌ها 50 % تا بالای 70 تا 80 درصد در مواردی است که از راندمان یک موتور احتراقی (راندمان 40%) در تولید انرژی الکتریکی بیشتر است.

از مهم‌ترین مزایای پیل‌های سوختی راندمان بالا در تولید انرژی و اتلاف بسیار کمِ انرژی و حرارت، آلایندگی کم، قابلیت نقل و انتقال و نصب آسان و هزینه‌های نگهداری کم، قابل اعتماد بودن سیستم، کم صدا و کم حجم بودن دستگاه، انعطاف‌پذیر بودن با انواع سوخت مصرفی و مواردی از این دست است که همگی این مزایا، پیل سوختی را به‌عنوان منبع تولید‌کننده انرژی بسیار مناسب در وسایل نقلیه، تجهیزات همراه یا پرتابل و سایر پایانه‌های ثابت نظیر نیروگاه‌های تولید برق با توان‌های متفاوت قابل بهره‌برداری کرده است. همچنین قابلیت تامین انرژی ساختمان‌ها به‌خصوص در شرایطی که دسترسی به شبکه سراسری امکان‌پذیر نیست یا ساختمان‌هایی که قطع برق در آن جبران‌ناپذیر است نظیر بیمارستان‌ها یا دکل‌های مخابراتی، از این نوع منبع انرژی جای‌گزین به‌خوبی بهره‌برداری شده است.


کمی تاریخچه:

اولین پیل سوختی توسط سر ویلیام رابرت گروو در 1839 و بر اساس یافتههای یک محقق آلمانی ساخته شد. پیل ساخته شده توسط سر ویلیام از نظرساختار بسیار شبیه به پیل سوختی اسید فسفریک امروزی است.

طرح اولیه سپس در سال‌های 58 - 1955 توسط دو شیمی‌دان از شرکت جنرال الکتریک به نام‌های نیدراش (Niedrach) و گراب (Grubb) بهبود داده شد و توسط ناسا برای پروژه سفینه فضایی جمینی به‌کار گرفته شد. در سال 1959 مهندس انگلیسی، فرانسیس توماس بیکن، مدلی از یک پیل سوختی 5 کیلو-واتی ساخت که بعدها به‌عنوان منبع تامین کننده برق و آب آشامیدنی در شاتل‌های فضایی به‌کار گرفته شد.

شکل‌هایی از کاربرد پیل سوختی:

شکل مدل آزمایشیFuel Cell Race Car ford Fusion Hydrogen 999 :رکورد دار سرعت 333.38 کیلومتر بر ساعت

پیل سوختی در ابتدا برای سفینه‌های فضایی طراحی و ساخته شد اما امروزه در اکثر وسایل نقلیه به‌کار می‌رود. اتومبیل‌های برقی با موتورهای سوخت هیدروژن که انرژی خود را از واکنش هیدروژن و اکسیژن در موتور تامین می‌کند و گاز خروجی از اگزوز بخار آب (H2o) است. بازده این اتومبیل‌ها 3 برابر موتورهای سوخت بنزینی است. امروزه در صنعت حمل و نقل، شرکت‌های بزرگ اتومبیل‌سازی در تلاشند تا هر چه سریع‌تر این تکنولوژی را در تولید خودروهای نسل جدید خود به‌کار گرفته و پیل سوختی را به مرحله بهره‌برداری تجاری برسانند.

در تجهیزات الکترونیکی نظیر لپ‌تاپ، گوشی‌های همراه، اعضای مصنوعی مانند سمعک و تجهیزات دیگری که نیاز به باتری با دوام و عمری برای تامین انرژی است، این پیل سوختی جای‌گزین بسیار مناسب باتری‌های نسل پیشین است، چرا که کاربر را از شارژ باتری بی‌نیاز می‌کند.

کوچک ترین پیل سوختی دنیا

باتری های هیبرید Li-fuel cell شرکت سونی دارای پورت USB


مزرعه پیل سوختی

پیل سوختی ساخت شرکت سامسونگ برای مصارف نظامی 

یک واحد کوچک گاز- پیل سوختی ثابت؛ توکیو


انواع پیل های سوختی ساخته شده به اختصار:

 

Phosphoric Acid fuel cell (PAFC) پیل سوختی اسید فسفریک - که امروزه به صورت تجاری در دسترس اند
 
Proton Exchange Membrane fuel cell (PEM): غشاء مبادله کننده پروتون
این نوع از پیل سوختی به دلیل واکنش در دمای پایین در اتومبیل ها کاربرد دارد.

Molten Carbonate fuel cell (MCFC), دمای بالا)) پیل سوختی کربنات مذاب

Solid Oxide fuel cell (SOFC), پیل سوختی اکسید جامد

Alkaline fuel cell (AFC) این پیل سوختی توسط ناسا و برای سفر انسان به ماه مورد استفاده قرار گرفت. ( بازده مفید 70 درصد 
Direct Methanol fuel cell (DMFC), پیل سوختی متانول مستقیم

Zinc Air fuel cell (ZAFC) پیل سوختی روی ؛ پیل های سوختی بسیار ارزانی که به طور گسترده در سمعک ها و خودروهای برقی کوچک آزمایشی به کار گرفته شده است
Regenerative fuel cell ,پیل سوختی دومظوره یا احیا شونده
Protonic Ceramic fuel cell (PCFC),پیل سوختی سرامیک پروتونیک
Microbial fuel cell (MFC) پیل سوختی میکروبی


امروزه از فناوری های نانو در تولید پیل سوختی به طور گسترده استفاده می شود. تولید انواع مختلفی ازغشای متخلخل مبادله پروتون با کمک نانو فناوری، بهبود کاتالیست ها و همچنین تولید الکترولیت با کمک این فناوری؛ برای مثال تولید الکترولیت های جامد سرامیک در پیل سوختی سرامیک پروتونیک ، نمونه هایی از کاربرد نانو در تولید پیل سوختی است.
شما می توانید جدید ترین اخبار درباره ی پیل سوختی در حوزه ی نانو فناوری را از این وب سایت مطالعه کنید: http://nano.ir
مورد اخیر یعنی پیل های سوختی میکروبی که با کمک گرفتن از باکتری به عنوان عامل تولید کننده پروتون طراحی شده است را در مشاهده علمی بعدی بررسی خواهیم کرد.



منابع برای مطالعه بیشتر: 
http://electrochem.cwru.edu/encycl/art-f03-fuel-cells.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Fuel_cell#High_temperature_fuel_cells در این صفحه جدول کاملی از پیل های سوختی، نوع الکترولیت آنها، دمای بهینه برای فعالیت و سایر اطلاعات وجود دارد.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_vehicle
http://www1.eere.energy.gov/hydrogenandfuelcells/fuelcells/m/fc_types.html#comparison




مشاهده قبلي (طراحی و استحصال بیوگاز لندفیل)

صفحه‌ي اصلي مشاهده علمي

مشاهده مویرگ‌زایی تومور



1389/4/13
Copyright ©2010 سرویس فعالیت‌های علمی شبکه رشد - بخش مشاهده‌ی علمی
لينک مستقيم

فرستنده :
آقا HyperLink HyperLink 1391/3/10
مـتـن : خلاصه ومفیدبودبویژه اینکه تصاویرتوجه من خیلی جلب کرده بود.

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 پیل سوختی
پیل سوختیمشاهده‌ي علمي
پیل سوختی وسیله‌ای است شبیه باتری که انرژی الکتروشیمیایی را مستقیماً به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کند ...

پیل سوختی

انرژی و راهکارهای متفاوت دست‌یابی به آن، از دغدغه‌های مهم انسان قرن بیست و یک محسوب می‌شود. رقابت کشورهای مختلف بر سر تامین منابع سوختی بحثی است که نه تنها به کشورهای پیشرفته، بلکه به کل جامعه جهانی، اعم از کشورهای درحال توسعه و جهان سومی معطوف می‌شود. افزایش انرژی بهای سوخت‌های فسیلی در دهه‌ی اخیر، دشواری‌ها و معضلات محیطی استفاده از انرژی هسته‌ای و طبیعت محدود و تجدیدناپذیر سوخت‌های متداول، دلایلی است که تحقیقات در یافتن منابع جدید انرژی را وسعت داده است. این منابع باید دارای ویژگی‌هایی باشند. از آن جمله:
دسترسی آسان، تجدیدپذیری، فاقد آلودگی زیست‌محیطی، انرژی بالا، قیمت پایین، ذخیره‌سازی آسان و قابلیت حمل با صرفه‌ی اقتصادی است.

گروه اندکی از انرژی‌ها در حال حاضر در این دسته قرار می‌گیرند. از جمله انرژی‌هایی که سال‌هاست به‌طور گسترده مورد پژوهش قرار گرفته، انرژی پیل سوختی است. پیل سوختی وسیله‌ای است شبیه باتری که انرژی الکتروشیمیایی را مستقیماً به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کند. ساختار کلی و اساس کار پیل سوختی مطابق واکنش‌هایی است که در یک سلول گالوانی یا ولتایی صورت می‌گیرد، البته با کمی تفاوت!! پیل سوختی به‌طور ساده شامل دو الکترود متخلخل و یک الکترولیت جامد یا مایع است که این اجزاء مداری بسته برای هدایت یون‌ها ایجاد می‌کند (همان ساختار سلول گالوانی خودمان). اما منبع تامین انرژی در پیل سوختی، عنصر هیدروژن است. هیدروژن به‌عنوان حامل انرژی در پیل سوختی از منابع مختلفی نظیر فراورده‌های نفتی (حدود 77%) زغال سنگ (حدود18%) ، الکترولیز آب (4%) و (1%) منابع دیگر تامین می‌شود. همان‌طور که می‌بینید سهم عمده تامین حامل هیدروژن، هیدروکربن‌هایی است که به‌طور متداول در سوخت فسیلی وجود دارد، اما تفاوت کاربرد آنها در پیل سوختی این است که در این دستگاه از سوختن هیدروکربن‌ها به‌طور مستقیم خبری نیست و تولید الکتریسیته توسط فعل و انفعالات هیدروژن موجود در سوخت فسیلی و اکسیژن هوا، بدون فرایند احتراق صورت می‌پذیرد. (Cold combustion process).

انواع مختلفی از پیل سوختی وجود دارد که تفاوتِ‌شان در نوع الکترولیت آنهاست. علاوه بر این، ترکیبات مختلفی از سوخت و اکسنده و همچنین کاتالیست‌های آندی و کاتدی نیز امکان‌پذیر است. سوخت‌ها می‌تواند دیزل، بنزین، یا متانول و حتی گاز طبیعی و متان باشد. هوا، کلر یا دی-اکسید-کلر می‌تواند به‌عنوان اکسنده در پیل به‌کار رود.
یک واحد پیل سوختی از سه بخش مشخص تشکیل شده است. آند (الکترود منفی)، الکترولیت و کاتد (الکترود مثبت). نحوه‌ی واکنش در پیل سوختی به این صورت است که در آند با دخالت یک کاتالیست، هیدروژن (H2) الکترون خود را از دست داده و به پروتون یون (+H) و الکترون آزاد (-e) تبدیل می‌شود. پروتون از طریق الکترولیت به سمت کاتد حرکت می‌کند. الکترولیت ترکیبی است به حالت جامد یا مایع و طوری طراحی شده که تنها پروتون (و نه الکترون) از خلال آن قادر به عبور کردن است. از عنصر پلاتین معمولا به عنوان کاتالیست در مجاورت آند یا یون هیدروژن استفاده می‌شود.

الکترون نیز از طریق مدار خارجی (در اینجا یک سیم متصل به منبع نوری مانند لامپ) به سوی کاتد هدایت می‌شود. سپس یون‌ها و الکترون‌ها در مجاورت کاتد با اکسیژن واکنش داده و تولید آب می‌کنند. حرکت الکترون از آند به کاتد از طریق مدار خارجی جریان برق را به‌وجود می‌آورد که قابل استفاده در وسایل برقی است و آب حاصل در کاتد نیز می‌تواند مورد استفاده مجدد قرار گیرد. از عنصر نیکل معمولاً به‌عنوان کاتالیست در قطب کاتد استفاده می‌شود.
 
یک واحد (سلول) پیل سوختی معمولی ولتاژی در حدود 6/0 تا 7/0 ولت تولید می‌کند. برای تولید ولتاژ بالا، تعداد زیادی از این ساختارهای ساندویچ مانند به‌صورت سری و موازی به یکدیگر بسته می‌شوند. (stack). راندمان این پیل‌ها 50 % تا بالای 70 تا 80 درصد در مواردی است که از راندمان یک موتور احتراقی (راندمان 40%) در تولید انرژی الکتریکی بیشتر است.

از مهم‌ترین مزایای پیل‌های سوختی راندمان بالا در تولید انرژی و اتلاف بسیار کمِ انرژی و حرارت، آلایندگی کم، قابلیت نقل و انتقال و نصب آسان و هزینه‌های نگهداری کم، قابل اعتماد بودن سیستم، کم صدا و کم حجم بودن دستگاه، انعطاف‌پذیر بودن با انواع سوخت مصرفی و مواردی از این دست است که همگی این مزایا، پیل سوختی را به‌عنوان منبع تولید‌کننده انرژی بسیار مناسب در وسایل نقلیه، تجهیزات همراه یا پرتابل و سایر پایانه‌های ثابت نظیر نیروگاه‌های تولید برق با توان‌های متفاوت قابل بهره‌برداری کرده است. همچنین قابلیت تامین انرژی ساختمان‌ها به‌خصوص در شرایطی که دسترسی به شبکه سراسری امکان‌پذیر نیست یا ساختمان‌هایی که قطع برق در آن جبران‌ناپذیر است نظیر بیمارستان‌ها یا دکل‌های مخابراتی، از این نوع منبع انرژی جای‌گزین به‌خوبی بهره‌برداری شده است.


کمی تاریخچه:

اولین پیل سوختی توسط سر ویلیام رابرت گروو در 1839 و بر اساس یافتههای یک محقق آلمانی ساخته شد. پیل ساخته شده توسط سر ویلیام از نظرساختار بسیار شبیه به پیل سوختی اسید فسفریک امروزی است.

طرح اولیه سپس در سال‌های 58 - 1955 توسط دو شیمی‌دان از شرکت جنرال الکتریک به نام‌های نیدراش (Niedrach) و گراب (Grubb) بهبود داده شد و توسط ناسا برای پروژه سفینه فضایی جمینی به‌کار گرفته شد. در سال 1959 مهندس انگلیسی، فرانسیس توماس بیکن، مدلی از یک پیل سوختی 5 کیلو-واتی ساخت که بعدها به‌عنوان منبع تامین کننده برق و آب آشامیدنی در شاتل‌های فضایی به‌کار گرفته شد.

شکل‌هایی از کاربرد پیل سوختی:

شکل مدل آزمایشیFuel Cell Race Car ford Fusion Hydrogen 999 :رکورد دار سرعت 333.38 کیلومتر بر ساعت

پیل سوختی در ابتدا برای سفینه‌های فضایی طراحی و ساخته شد اما امروزه در اکثر وسایل نقلیه به‌کار می‌رود. اتومبیل‌های برقی با موتورهای سوخت هیدروژن که انرژی خود را از واکنش هیدروژن و اکسیژن در موتور تامین می‌کند و گاز خروجی از اگزوز بخار آب (H2o) است. بازده این اتومبیل‌ها 3 برابر موتورهای سوخت بنزینی است. امروزه در صنعت حمل و نقل، شرکت‌های بزرگ اتومبیل‌سازی در تلاشند تا هر چه سریع‌تر این تکنولوژی را در تولید خودروهای نسل جدید خود به‌کار گرفته و پیل سوختی را به مرحله بهره‌برداری تجاری برسانند.

در تجهیزات الکترونیکی نظیر لپ‌تاپ، گوشی‌های همراه، اعضای مصنوعی مانند سمعک و تجهیزات دیگری که نیاز به باتری با دوام و عمری برای تامین انرژی است، این پیل سوختی جای‌گزین بسیار مناسب باتری‌های نسل پیشین است، چرا که کاربر را از شارژ باتری بی‌نیاز می‌کند.

کوچک ترین پیل سوختی دنیا

باتری های هیبرید Li-fuel cell شرکت سونی دارای پورت USB


مزرعه پیل سوختی

پیل سوختی ساخت شرکت سامسونگ برای مصارف نظامی 

یک واحد کوچک گاز- پیل سوختی ثابت؛ توکیو


انواع پیل های سوختی ساخته شده به اختصار:

 

Phosphoric Acid fuel cell (PAFC) پیل سوختی اسید فسفریک - که امروزه به صورت تجاری در دسترس اند
 
Proton Exchange Membrane fuel cell (PEM): غشاء مبادله کننده پروتون
این نوع از پیل سوختی به دلیل واکنش در دمای پایین در اتومبیل ها کاربرد دارد.

Molten Carbonate fuel cell (MCFC), دمای بالا)) پیل سوختی کربنات مذاب

Solid Oxide fuel cell (SOFC), پیل سوختی اکسید جامد

Alkaline fuel cell (AFC) این پیل سوختی توسط ناسا و برای سفر انسان به ماه مورد استفاده قرار گرفت. ( بازده مفید 70 درصد 
Direct Methanol fuel cell (DMFC), پیل سوختی متانول مستقیم

Zinc Air fuel cell (ZAFC) پیل سوختی روی ؛ پیل های سوختی بسیار ارزانی که به طور گسترده در سمعک ها و خودروهای برقی کوچک آزمایشی به کار گرفته شده است
Regenerative fuel cell ,پیل سوختی دومظوره یا احیا شونده
Protonic Ceramic fuel cell (PCFC),پیل سوختی سرامیک پروتونیک
Microbial fuel cell (MFC) پیل سوختی میکروبی


امروزه از فناوری های نانو در تولید پیل سوختی به طور گسترده استفاده می شود. تولید انواع مختلفی ازغشای متخلخل مبادله پروتون با کمک نانو فناوری، بهبود کاتالیست ها و همچنین تولید الکترولیت با کمک این فناوری؛ برای مثال تولید الکترولیت های جامد سرامیک در پیل سوختی سرامیک پروتونیک ، نمونه هایی از کاربرد نانو در تولید پیل سوختی است.
شما می توانید جدید ترین اخبار درباره ی پیل سوختی در حوزه ی نانو فناوری را از این وب سایت مطالعه کنید: http://nano.ir
مورد اخیر یعنی پیل های سوختی میکروبی که با کمک گرفتن از باکتری به عنوان عامل تولید کننده پروتون طراحی شده است را در مشاهده علمی بعدی بررسی خواهیم کرد.



منابع برای مطالعه بیشتر: 
http://electrochem.cwru.edu/encycl/art-f03-fuel-cells.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Fuel_cell#High_temperature_fuel_cells در این صفحه جدول کاملی از پیل های سوختی، نوع الکترولیت آنها، دمای بهینه برای فعالیت و سایر اطلاعات وجود دارد.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_vehicle
http://www1.eere.energy.gov/hydrogenandfuelcells/fuelcells/m/fc_types.html#comparison




مشاهده قبلي (طراحی و استحصال بیوگاز لندفیل)

صفحه‌ي اصلي مشاهده علمي

مشاهده مویرگ‌زایی تومور



1389/4/13
Copyright ©2010 سرویس فعالیت‌های علمی شبکه رشد - بخش مشاهده‌ی علمی
لينک مستقيم

فرستنده :
آقا HyperLink HyperLink 1391/3/10
مـتـن : خلاصه ومفیدبودبویژه اینکه تصاویرتوجه من خیلی جلب کرده بود.

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 New Blog
شما بايد وارد شده واجازه ساخت و يا ويرايش وبلاگ را داشته باشيد.
 Blog Archive
 Blog List
 test
Use module action menu to edit content
 1











 صفحه‌ي اول

تنظیمات میزبان
مديريت پورتال‌ها
تعاریف ماژول‌ها
مدیریت فایل
مشتريان تبليغات
SQL
زمانبندي برنامه‌ها
مديريت زبان‌ها
مديريت جستجو
مديريت لیست‌ها
مديريت کاربران ارشد
Open-SearchEngine Admin
رویه ها
تنظیمات سایت
مديريت صفحات
نقش های امنیتی
مديريت كاربران
مشتريان تبليغات
گزارشات سایت
گروه های خبری
مدیریت فایل
سطل بازيافت
نمایشگر رخدادها
رویه ها
مديريت زبان‌ها
تنظیمات سایت
احراز هویت
مرورگر راهكارها
PageBlaster
What's New
صفحات شركت صفر و يك
نظرسنجي انجمن كامپيوتر
تست براي خانم معزي
صفحه خالي
ورود
جواد
مخفي3
مخفي 4
صفحه چت و گفتگو
تست - اميرغياثوند
تست انجمن
مسابقات المپيادها
المپيادهاي علمي رشد
تالار گفتگو
زنگ تفريح المپيادها
تست معرفي سايت
عليمرداني
صدري
خانه كامپيوتر
تست نظرسنجي
عليمرداني 2
پيمان داودي
عليمرداني 4
المپياد رياضي
المپياد كامپيوتر
المپياد فيزيك
المپياد زيست شناسي
عليمرداني 5
وب 2
وب 2 (صفحه اول)
قريبي فر
زنگ‌تفريح‌ها
فلش‌هاي بزرگ شيمي
عليمرداني 6
عليمرداني 10
عليمرداني 12
تست آلبوم
فراز اميرغياثوند
پرسش و پاسخ زيست شناسي
پرسش و پاسخ علمي
پرسش و پاسخ كامپيوتر
پرسش و پاسخ علمي
فعاليت‌هاي علمي
صدري تست
تست
فلش‌هاي رياضي
برندگان شيمي واقعي2
درباره رشد
نقشه سايت
ارتباط با رشد
صفحه اصلي انجمنها
راهنماي استفاده از انجمن
پایگاههای مدارس و استانها
پایگاههای رشد
پایگاههای مفید
وزارت آموزش و پرورش
معرفي چرخه‌ي سوخت هسته‌اي ايران
شهيد بهشتي و آموزش و پرورش
پایگاه مدارس جمهوری اسلامی ایران
فراخوان مقاله‌ی پدافند غيرعامل
ويژه‌نامه‌ی ماه مبارك رمضان
فراخوان مقاله‌ی اقتصاد سالم
ويژه‌نامه‌ی نوروز 1388 هجری شمسی
مسابقه‌ی عكاسی - مكان‌های ديدنی ايران - 1388
جشنواره‌ی فرهنگی و هنری پايداری ملی
پدافند غيرعامل - شبكه‌ی رشد
گالري عكس پدافند غيرعامل رشد
اخبار پدافند غيرعامل
پيوندهای مفيد پدافند غيرعامل
آموزش پدافند غيرعامل
دفاع غيرعامل در دفاع مقدس
بانك فايل پدافند غيرعامل
مقالات منتخب فرهنگيان - پدافند غيرعامل
آموزش دفاع غيرعامل - نظامی
اخبار جشنواره پايداری
بيانيه‌ی هيئت داوران جشنواره‌ی پايداری ملی
مصاحبه با دكتر جلالی - رييس سازمان پدافند غيرعامل
معرفي اعضای شورای سياستگذاری و مسئولين كميته‌ها
جشنواره از منظر دبير جشنواره - سيد محمدرضا مصطفوی
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - شعر و داستان
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - هنرهای تجسمی
آثار برتر جشنواره پايداری ملی -سايت و پايگاه مجازی
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - مقالات علمی عمومی
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - مقالات فرهنگيان
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - مقالات علمی ترجمه‌
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - پژوهش‌های علمی
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - كتاب‌ها
آثار برتر جشنواره پايداری -پايان‌نامه‌های دانشجویی
آثار برتر جشنواره پايداری - مجلات و نشريات
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - گزارش مستند
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - فيلم
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - لوح فشرده
هفت‌سين چيست؟
آيين‌های نوروزی ايرانيان
پيامك‌های نوروزي
صوت و اسكرين‌سيور نوروزی
عيد در فرهنگ اسلامی
نوروز از ديدگاه دكتر شريعتی
گالری تصاوير نوروز 1388 رشد
مسابقه‌ی عكاسی مكان‌های ديدنی ايران - نوروز 1388
دعاهای روزهاي ماه رمضان
ربناهای قرآن
پایگاه مدارس استان آذربایجان شرقی
پایگاه مدارس استان آذربایجان غربی
پایگاه مدارس استان اردبیل
پایگاه مدارس استان اصفهان
پایگاه مدارس استان ایلام
پایگاه مدارس استان بوشهر
پایگاه مدارس استان تهران
پایگاه مدارس استان چهارمحال و بختیاری
پایگاه مدارس استان خراسان شمالی
پایگاه مدارس استان خراسان رضوی
پایگاه مدارس استان خراسان جنوبی
پایگاه مدارس استان خوزستان
پایگاه مدارس استان زنجان
پایگاه مدارس استان سمنان
پایگاه مدارس استان سیستان و بلوچستان
پایگاه مدارس استان فارس
پایگاه مدارس استان قزوین
پایگاه مدارس استان قم
پایگاه مدارس استان کردستان
پایگاه مدارس استان کرمان
پایگاه مدارس استان کرمانشاه
پایگاه مدارس استان کهکیلویه و بویراحمد
پایگاه مدارس استان گلستان
پایگاه مدارس استان گیلان
پایگاه مدارس استان لرستان
پایگاه مدارس استان مازندران
پایگاه مدارس استان مرکزی
پایگاه مدارس استان هرمزگان
پایگاه مدارس استان همدان
پایگاه مدارس استان یزد
پایگاه های علمی، آموزشی، فرهنگی
سازمان های دولتی
رسانه ها
معرفی پایگاههای دانشگاهی و موسسات آموزش عالی
معرفی مدارس
بانك نرم‌افزار رشد
آلبوم عكس
دانشنامه
آزمون الكترونيكي و بانك سؤال
فعاليت‌هاي علمي رشد
هدايت تحصيلی
آموزش الكترونيكي
امتحانات نهایی پايه‌ی سوم متوسطه
سؤالات نهایی رشته‌های حرفه‌ای سال 86
سؤالات نهايي رشته‌هاي نظري سال 85
سؤالات نهايي رشته‌هاي فني سال 85
سؤالات نهايي رشته‌هاي حرفه‌اي سال 85
سؤالات نهایی رشته‌های نظری سال 86
سؤالات نهایی رشته‌های فنی سال 86
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های نظری خرداد 87
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های فنی خرداد 87
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های حرفه‌ای خرداد 87
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های حرفه‌ای خرداد 88
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های نظری خرداد 88
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های فنی خرداد 88
آموزش ويندوز و نرم‌افزارهاي كاربردي
آموزش تایپ فارسی
آموزش الکترونیکی كتاب‌های درسی
متن کتاب های درسی
انتخاب من
مشاغل من
مجموعه سوالات
مشاوره‌ي تيزهوشان و اولیاي آن‌ها
مصاحبه المپيادها
پيوندها
المپياد رياضي
نتايج نظرسنجي
علوم و فنون جديد
رباتيك
مشاهده‌ي علمي
مناسبت‌ها
لينك‌هاي مسابقه‌ها و زنگ‌تفريح‌هاي المپيادها
كارآفريني
المپياد كامپيوتر
المپياد فيزيك
المپياد شيمي
المپياد زيست‌شناسي
زنگ تفريح زيست
مسابقه‌ي زيست‌
سرفصل‌ها
آموزش زيست‌شناسي
مصاحبه و گزارش زيست‌شناسي
انيميشن‌هاي زنگ‌تفريح‌هاي زيست‌شناسي
تاريخچه‌ي المپياد جهاني زيست‌شناسي
راهنماي سايت المپياد زيست‌شناسي
برندگان مسابقه‌ي المپياد زيست‌شناسي
پرسش و پاسخ شيمي
مسابقه‌ي المپياد شيمي
راهنماي سايت المپياد شيمي
زنگ تفريح شيمي
تاريخچه‌ي المپياد جهاني شيمي
آموزش شيمي
مصاحبه و گزارش شيمي
تاريخچه‌ي المپياد جهاني شيمي
تاريخچه‌ي المپياد جهاني شيمي - 3
مسابقه‌ي شيمي > برندگان مسابقه‌ي شيمي
برندگان شيمي واقعي(مخفي)
مسابقه‌ي فيزيك
زنگ تفريح فيزيك
تاريخچه‌ي ني فيزيك
برندگان مسابقه‌ي المپياد فيزيك
راهنماي سايت المپياد فيزيك
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت پانزدهم
بزرگان فيزيك
آموزش فيزيك
مصاحبه و گزارش فيزيك
عكس روز فيزيك
عكس المپياد فيزيك
مسابقه كامپيوتر
زنگ تفريح كامپيوتر
تاريخچه‌ي المپياد جهاني كامپيوتر
مصاحبه و گزارش كامپيوتر
راهنماي سايت المپياد كامپيوتر
انيميشمن‌هاي كامپيوتر
برندگان مسابقه‌ي المپياد كامپيوتر
مسابقه‌ي رياضي
زنگ تفريح رياضي
تاريخچه‌ي رياضي
راهنماي سايت المپياد رياضي
برندگان مسابقه‌ي رياضي
آموزش رياضي
مصاحبه و گزارش المپياد رياضي
گزارش‌هاي تصويري المپياد رياضي
زنگ تفريج رياضي
گزارش المپياد جهاني فيزيك - قسمت پنجم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت سيزدهم
گزارشی از المپیاد جهانی فیزیک - قسمت هفتم
گزارش از المپياد جهاني فيزيك - قسمت يازدهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت هشتم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت دهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت شانزدهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت هفدهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت نهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت دوازدهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيک- قسمت اول
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت سوم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت دوم
پشت صحنه‌ي المپياد جهاني فيزيك - قسمت اول
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت چهارم
المپياد جهاني رياضي در سال 1387
المپياد جهاني فيزيك در سال 1387
المپياد جهاني كامپيوتر در سال 1387
المپياد جهاني شيمي در سال 1387
المپياد جهاني زيست‌شناسي در سال 1387
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت بيستم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت نوزدهم
راهنما
وضعيت:نمايشويرايشDesign پنل كنترل نمايش داده شود؟
عملكردهاي صفحه
اضافه كردن تنظيمات حذف

كپي Export Import
اضافه كردن ماژول جديداضافه كردن ماژول موجودماژول: <يك ماژول انتخاب كنيد>LinksRotatorSimple GallerySimple Gallery Tag CloudSnapsis PageBlasterText/HTMLXML/XSLXMod FormViewZeroAndOne_Menuآكاردئونآناليزگر گوگلاخباراطلاعیه هاانجمناوقات شرعیبازخوردپرسش و پاسختب استريپتب استريپ پيشرفتهچت و گفتگوحساب کاربرفرم سازقاب تبلیغاتیقاب محتواگالري تصاويرگرداننده محتوالینک درختیلینک عکس دارمحتواي زندهمستنداتمعرفی سایتمنومنوي کنارينتایج جستجونظرسنجینقشه سايتنمايش اسلايدي محتواي زندهنمايشگر عكس تصادفيوبلاگورودورودی جستجوکاربران آنلاین SSOکتابهاکتابها-منتخبکتابها-مولفان قاب: ContentPane
عنوان: الحاق: بالاانتها اضافه كردن
قابليت مشاهده: شبيه صفحهفقط ويرايشگران صفحه رديف كردن: چپمركزراستنا مشخص

نصب ماژولهاي اضافي امور معمول
سايت كاربران نقش‌ها

فايل ها راهنما Solutions



شبكه‌ی رشد
سرویسهای آموزشی
گالري‌ها
پيوندها
انجمن‌ها
پست الکترونیکی
شما و رشد
مخفی
اخبار و اطلاعيه‌ها
menuu
مدیریت
میزبان


چهار‌شنيه ۱۵ مهر ۱۳۸۸ خروج ProfileAdmin



صفحه اولدانشنامهفعالیتهای علمیآموزش الکترونیکیهدایت تحصیلیسوال و آزموناخبار و اطلاعیه هاگالری عکسپیوند هابانک نرم افزارانجمنهاپست الکترونیکی

Edit TabStrip



عنوان

عنوان را در اين قسمت وارد نمائيد
متن

متن را در اين قسمت وارد نمائيد جعبه متن اصلی ویرایشگر متن قوی

  صفحه‌ي اصلي
تيزهوشان: چملات الهام بخش
مصاحبه: دكتر كاظم‌پور - 1
مصاحبه: دكتر كاظم‌پور - 2
مشاوره تيزهوشان | مصاحبه | خبر
    فعاليت‌هاي علمي
تيزهوشان: چملات الهام بخش
مصاحبه: دكتر كاظم‌پور - 1
مصاحبه: دكتر كاظم‌پور - 2
مشاوره تيزهوشان | مصاحبه | خبر
 
  المپياد رياضي
مسابقه: عبور مكعب‌ها از هم (22 شهريور)
زنگ‌تفريح: ماشين كانوي (2 شهريور)
آموزش | مسابقه | زنگ تفريح | مشاوره
    المپياد فيزيك
مسابقه: رولر كاستر (10 شهريور)
زنگ‌تفريح: ماشين كانوي (2 شهريور)
آموزش | مسابقه | زنگ تفريح | مشاوره
 
  المپياد كامپيوتر
مسابقه: عبور مكعب‌ها از هم (22 شهريور)
زنگ‌تفريح: ماشين كانوي (2 شهريور)
آموزش | مسابقه | زنگ تفريح | مشاوره
    المپياد شيمي
مسابقه: عبور مكعب‌ها از هم (22 شهريور)
زنگ‌تفريح: ماشين كانوي (2 شهريور)
آموزش | مسابقه | زنگ تفريح | مشاوره
 
  المپياد زيست‌شناسي
مسابقه: عبور مكعب‌ها از هم (22 شهريور)
زنگ‌تفريح: ماشين كانوي (2 شهريور)
آموزش | مسابقه | زنگ تفريح | مشاوره
    خبر
» ماشين كانوي (2 شهريور)
» ماشين كانوي (2 شهريور)


متن Html خام


ترتيب نمايش

ترتيب نمايش را در اين قسمت وارد نمائيد
كليدواژه

كليد واژه ها را در اين قسمت وارد نمائيد

تاييد انصراف حذف







صفحه‌‌ی اول | درباره‌‌ی رشد | ارتباط با رشد | نقشه‌‌ی رشد
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامه‌ريزی آموزشی
معاونت فن آوری ارتباطات و اطلاعات آموزشی > دفتر توسعه فناوری اطلاعات آموزشی

مدت زمان ساخت صفحه 0.5468925 ثانيه
 11
Use module action menu to edit content