XMod
 آرزوي من تحقق توليد زئوليت در سطح پايلوت است(مصاحبه و گزارش شماره‌ي 30)
آرزوي من تحقق توليد زئوليت در سطح پايلوت است(مصاحبه و گزارش شماره‌ي 30)
در آینده اولین قدم ما - که آرزوی بیست ساله‌ی من نيز بوده است - تولید زئولیت‌ها در سطح پایلوت است. - مصاحبه با دكتر «حسين كاظميان» - قسمت اول

دكتر حسين كاظميان:
آرزوي من تحقق توليد زئوليت در سطح پايلوت است
(قسمت اول)


اشاره

«زئوليت» (Zeolite) به‌عنوان «غربال‌گر» در فيلتر مولكولي در بیش‌تر فرایندهای جذبی کاتالیستی نفت و گاز و پتروشیمی، صنایع شوینده، كنترل آلودگي، توليد اكسيژن، تصفيه‌ی گازها، ذخيره‌سازي انرژي خورشيدي، كشاورزي و ... کاربرد دارد.

ساختار منظم و فضاهاي با ابعاد مولكولي در زئوليت، جايگيري و جداشدن اتم‌هايي با قطر كوچك‌تر را در خود آسان كرده است.

هم‌چنین «زئولیت» دارای خواصي مانند: ظرفيت بالای تبادل يون كاتيوني و خاصیت کاتالیستی، خاصیت جذب آب و سایر مولکول‌ها بدون ايجاد هيچ تغيير فيزيكي است.

اگر بخواهیم به تاریخچه‌ی کشف زئولیت و برخی از کانی‌های آن اشاره داشته باشیم می‌توانیم از موارد ذیل صحبت کنیم:

«کرانستد» (F. A. F. Cronstedt) کاني‌شناس سوئدي در سال 1135 (1756 ميلادي) - هم‌زمان با کشف «استيلبيت» (کاني سيليکات هيدراته) -(Al, Ca, Na)، «زئوليت»ها را به‌عنوان گروهي از کاني‌ها معرفي کرد.

واژه‌ي «زئوليت» از واژگان يوناني δεοσ و λίθοσ به‌معني «سنگ جوشان» اقتباس شده است زيرا هنگامي که در برابر حرارت «فوتک کاني‌شناسي» قرار مي‌گيرد و گرم مي‌شود آب آن به‌صورت بخار بيرون مي‌رود و منظره‌اي همانند: جوشيدن پديد مي‌آورد.

در حال حاضر واژه‌ي «زئوليت» به هر نوع «آلومينيوسيليکاتي» که ويژگي‌هاي زئوليت‌ها را نشان دهد اطلاق مي‌شود.

در سال 1224 (1845 ميلادي) مشخص شد بعضي از خاک‌ها توانايي آن را دارند تا نمک‌هاي آمونيم را در خود نگاه دارند.

«دامور» (Damour) در سال 1236 (1857 ميلادي) دريافت بي آن‌که شبکه‌ي زئوليت‌ها از هم بپاشد و ويران شود مي‌تواند آب خود را از دست بدهد يا آبگيري کند.

«فريدل» (Feriedel) در سال 1275 (1896 ميلادي) دريافت مايعات گوناگون مانند: بنزين، الکل، کلروفرم و جيوه به‌وسيله‌ي زئوليت‌هايي که آب خود را از دست داده‌اند جذب مي‌شوند.

«گراند جين» (Grand Jean) در سال 1288 (1909 ميلادي) نشان داد که بعضي از زئوليت‌ها نظير: «شابازيت» داراي خاصيت جذب بعضي از گازها نظير: هيدروژن، اسيد سولفوريک، آمونياک و ... هستند.

«ويگل» (Weigel) و «استينهوف» (Steinhoff) در سال 1304 (1925 ميلادي) و «مک بين» (McBain) در سال 1311 (1932 ميلادي) به ويژگي «غربال مولکولي» زئوليت‌هاي آب‌زدايي شده پي بردند.

در سال 1293 (1914 ميلادي) يک فهرست نوزده‌تايي از زئوليت‌ها ارائه شد و از آن به بعد به‌طور ميانگين هر سه سال يک نوع زئوليت جديد کشف شد به‌گونه‌ای که امروزه بالغ بر 41 نوع زئوليت طبيعي ثبت شده است.

در بررسي‌هاي آغازين تنها بلورهاي زئوليتي با خاستگاه هيدروترمال موجود در سنگ‌هاي آذرين به‌عنوان زئوليت شناخته مي‌شدند و از آن‌جايي که اين‌گونه زئوليت‌ها، انباشته‌ها يا کانسارهايي اقتصادي و مطلوب نبودند لذا شيميدان‌ها تلاش‌هاي فراوانی کردند تا بتوانند زئوليت‌ها را به‌طور مصنوعي تهيه کنند.

ساخت نخستين زئوليت‌هاي مصنوعي در سال 1269 (1890 ميلادي) گزارش شده است؛ براي مثال «موردنيت» (Mordenit)، «هلانديت» (Helandit) و «کلينوپتيلوليت» (Clinoptilolite) به‌ترتيب در سال‌هاي 1948، 1963 و 1977 ميلادي به‌طور مصنوعي ساخته شدند.

«اي. جانسون» (A. Johannsen) در سال 1293 (1914 ميلادي)، «سي. اس. راس» (C. S. Ross) و «بريدلي» (W. H. Bradley) در سال 1307 (1928 ميلادي)، «کر» (Kerr) در سال 1310 (1931 ميلادي)، «اي. پوسناک» (E. Posjnak) و «ام. ان. براملت» (M. N. Bramlette) در سال 1312 (1933 ميلادي) و «فنر» (Fnner) در سال 1315 (1936 ميلادي) به وجود زئوليت‌ها در توف‌هاي آئوسن، رسوب‌هاي درياچه‌هاي شور، بنتونيت‌ها و ... اشاره کرده‌اند.

احتمالاً قديمي‌ترين گزارش زئوليت‌ها از سنگ‌هاي رسوبي در سال 1876 توسط «لو» (Lou) منتشر شده است، وي وجود «شابازيت» در توف‌هاي لايه‌اي نزديک منطقه‌ی «بووي» (Bowie) آريزونا را گزارش کرده است.

در سال 1854، «کومبز» (Coombs) به حضور چندين نوع زئوليت گوناگون در سنگ‌هاي دگرگونه‌ي دماي پايين زلاندنو پي برد. اين رويداد ميدان ديد و فکر زمين‌شناسان را در مورد زئوليت‌ها گسترش داد.

در سال 1891، «رنارد» (Renard) و «موراي» (Murray) در جريان انجام تحقيقات زمين‌شناسي‌ کشتي «چالنجر» وجود زئوليت‌هايي از نوع «فيليپسيت» و «کلينوپتيلوليت» را در نهشته‌هاي ژرف دريا گزارش کردند.

گسترش روزافزون مطالعه‌هاي انجام شده بر روي زئوليت‌ها، حضور آن‌ها را در بسياري از کشورها از آن شمار: امريکا، ژاپن، چين، کره، مکزيک، ايران، ترکيه، آلمان، مجارستان، بلغارستان، ايتاليا و ... مشخص ساخته است.

به‌بهانه‌ی برگزاری «اولین همایش ملی زئولیت ایران» - که در تاریخ اول و دوم اسفند 1386 در دانشگاه تهران برگزار می‌شود - مصاحبه‌ای را با «دکتر حسین کاظمیان» ایده‌پرداز و دبیر این همایش ترتیب دادیم.




به‌عنوان اولین سؤال لطفاً خودتان را معرفی کنید.

«حسین کاظمیان» هستم متولد 1347 در بهاباد یزد.



در چه زمینه‌ای فعالیت می‌کنید؟

کار اصلی و مورد علاقه‌ی من «زئولیت»ها است که تیم ما تصمیم دارد از مقیاس آزمایشگاهی تولید زئولیت‌های مصنوعی - که سال‌هاست روی آن کار می‌کنیم- به‌سمت پایلوت و تولید صنعتی زئولیت برویم که فکر می‌کنم تا دو، سه ماه آینده ساخت آن را در مقیاس پایلوت شروع کنیم.



نحوه‌ی استخراج زئولیت طبیعی چگونه است؟

به‌سادگی. زئولیت به‌صورت یک معدن روباز است و احتیاجی به تونل ندارد و با یک انفجار بسیار ساده خرد و با لودر بار می‌شود.

بعد با سنگ‌شکن خرد و با توجه به نوع مصرف‌اشان دانه‌بندی خاصی شده و به مرحله‌ی مصرف می‌رسند.



موارد مصرف زئولیت چیست؟

ساده‌ترین مورد مصرف آن - که در ایران نیز استفاده می‌شود - به‌عنوان مکمل غذایی برای دام و طیور است.

در شیلات، آبزیان و آب‌های شیرین برای ماهی و میگو استفاده می‌شود. در این موارد باید این ماده ترکیب‌هايي را جذب کند مثلاً آمونیاک جذب شود تا نشخوارکننده میل بیش‌تری به خوردن غذا داشته و عملاً زودتر پروار گردد.

از زئولیت‌ها می‌توان در غذا و یا حوضچه‌ی پرورش ماهی‌ها ‌و یا برای تولید اکسیژن مورد نیاز استفاده کرد.

همان‌گونه که می‌دانید در روزهای آخر رشد، ماهی‌ها به اکسیژن فراوانی احتیاج دارند به‌طوری که هوادهی ساده (ورود هوا با فشار به آب) کافی نیست بنابراین در این موارد با استفاده از زئولیت، اکسیژن هوا گرفته شده و به درون آب منتقل می‌گردد.

زئولیت‌ها در کشاورزی نیز در کودسازی استفاده می‌شوند که اصطلاحاً به آن‌ها «کودهای هوشمند» می‌گویند.

به این ترتیب که وقتی شما کودی را با زئولیت می‌سازید باعث می‌شود به کاتیون‌های سنگین سمی اجازه ندهد که جذب گیاه بشوند و در عوض عناصر مورد نیاز گیاه مانند: پتاسیم، فسفر و نیتروژن را در اختیار گیاه می‌گذارد.

اولین بار «سازمان هوا فضای امریکا» (ناسا) از این روش استفاده کرد و اولین کشت و کار در فضا تحت‌عنوان: «کشاورزی در فضا» (Astro Culture) روی زئولیت‌ها انجام شد.

در «صنعت هسته‌ای» نیز به‌عنوان تصفیه‌ی پسماندها و پساب‌های رادیواکتیو کاربرد دارد.

در «داروسازی» می‌تواند به‌عنوان داروهای «آهسته رهش» (Slow Release) عمل بکند.

وقتی آمپول تزریق می‌شود چون نوعی سم است در یک لحظه از مقدار مورد نیاز بدن فزونی می‌گیرد و به آن ضرر می‌رساند . این فرایند با افت شدید نیز همراه است به علت آن‌که مواد تزریق‌شده ناگهان خود را در بدن بیمار رها می‌کند.

کاری که داروهای زئولیتی انجام می‌دهد آن است که باعث می‌شود:


اولاً: به هنگام استفاده، از میزان مورد نیاز بدن بالاتر نرود

ثانیاًً: ماندگاری مواد تزریق شده در بدن طولانی‌تر شود.


در حال حاضر در حدود ده نوع دارو در دنیا با استفاده از زئولیت‌ها ساخته شده است؛ برخی از آن‌ها بر پایه‌ی خواص «ضد سرطانی» و «ضد باکتری» و «ضد میکروبی» آن‌ها است.

در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی می‌توان گفت: نزدیک به هشتاد درصد کاتالیست‌ها و جاذب‌های مورد استفاده در این صنایع بر پایه‌ی زئولیت‌ها ساخته می‌شوند. به‌عنوان مثال: زئولیت‌ها هم در «تشکیل پیوند» و هم در «شکست» می‌توانند به‌عنوان کاتالیست عمل بکنند.



در کشور ما از زئولیت‌ها چه استفاده‌ای می‌شود؟

متأسفانه‌ تنها کاری که در ایران در زمینه‌ی زئولیت‌ها انجام می‌شود استخراج بی‌رویه‌ی آن‌ها و استفاده‌ی بی‌رویه‌ی آن در خوراک دام، طیور و کشاورزی است و این در حالی است که قیمت هر کیلو از آن‌ها تنها بین 30 تا 60 تومان است و یا به‌ندرت در مصارفی بسیار فانتزی مثل: حذف بوی بستر حیوانات خانگی نیز استفاده می‌شود.

در مورد زئولیت‌ها ارزان‌ترین کار در ایران صورت می‌گیرد یعنی استخراج از معدن و فروش ارزان آن به خریداران.

به‌طور خلاصه کاربرد با ارزش افزوده‌ی بالا از این مواد به دو دلیل هنوز در ایران شروع نشده است:


- نداشتن دانش فنی کارامد و عدم سرمایه‌گذاری جدی در ارتباط با فراوری انواع طبیعی و تولید صنعتی انواع سنتزی


- سوء استفاده‌هایی که به‌دلیل ابهام در قوانین مالکیت معنوی که در کشور ما وجود دارد.


در ایران دانش استفاده از زئولیت‌ها وجود دارد اما در سطح پایلوت و صنعتی هیچ نوع حمایت مالی وجود ندارد. به‌نظر می‌رسد وضعیت اقتصاد جهانی به‌سمتی پیش می‌رود که صنایع مجبور به حمایت بشوند. الان مشکل اصلی نبود حمایت برای صنعتی کردن این «ترکیبات سحرامیز» است.

من کتابی نوشته‌ام به‌نام «زئولیت‌ها: کانی‌های سحرامیز»؛ چون به‌نظر من واقعاً ترکیبات شگفت‌انگیز و جذابی هستند.
 




برای آینده چه اهدافی مد نظر دارید؟


در آینده اولین قدم ما - که آرزوی بیست ساله‌ی من نيز بوده است - تولید زئولیت‌ها در سطح پایلوت است که در ابتدا با هزینه‌ی خودمان شروع کردیم و در دو، سه ماه آینده می‌خواهیم یک یا دو نوع زئولیت را تولید کنیم.

کار دومی که انجام می‌دهیم برگزاری کارگاه‌های تخصصی است که در این زمینه فعالیت کرده و علاقه‌مندان را با زئولیت آشنا کنند (فرهنگ‌سازی).

کشورهایی که شاید یک‌صدم پتانسیل زئولیت ما را دارند دارای «انجمن ملی زئولیت» هستند ولی متأسفانه ما هنوز فاقد چنین تشکیلاتی هستیم. هم‌چنین هرساله در کشورهای جهان «همایش ملی زئولیت» برگزار می‌شود این در حالی است که کشور ما سابقه‌ی برگزاری این چنین همایشی را تاکنون نداشته است.

البته قدم اول را برداشته‌ایم و در یکم و دوم اسفند 1386 «اولین همایش ملی زئولیت ایران» را برگزار خواهیم کرد و خوشبختانه نخبه‌ترین اساتید کشور به‌عنوان کمیته‌ی علمی قبول زحمت کردند که با ما همکاری کنند و مراکزی مثل: دانشگاه تهران، سازمان محیط زیست، شرکت پخش و پالایش و برخی شرکت‌های خصوصی قول همکاری داده‌اند و امیدواریم بتوانیم یک همایش سطح بالایی را برگزار کنیم و وقتی به حد مطلوب‌تری رسید به آن جنبه‌ی بین‌المللی ببخشیم.


پايان قسمت اول


قسمت دوم مصاحبه



















احتمالاً قديمي‌ترين گزارش زئوليت‌ها از سنگ‌هاي رسوبي در سال 1876 توسط «لو» (Lou) منتشر شده است
















در حال حاضر واژه‌ي «زئوليت» به هر نوع «آلومينيوسيليکاتي» که ويژگي‌هاي زئوليت‌ها را نشان دهد اطلاق مي‌شود.


















ساختار منظم و فضاهاي با ابعاد مولكولي در زئوليت، جايگيري و جداشدن اتم‌هايي با قطر كوچك‌تر را در خود آسان كرده است.

















«اولین همایش ملی زئولیت ایران» در تاریخ اول و دوم اسفند 1386
در دانشگاه تهران برگزار می‌شود


















در حال حاضر در حدود ده نوع دارو
 در دنیا با استفاده از زئولیت‌ها ساخته شده است.


















نزدیک به هشتاد درصد کاتالیست‌ها و جاذب‌های مورد استفاده در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی بر پایه‌ی زئولیت‌ها ساخته می‌شوند.

1386/4/16 لينک مستقيم

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 آرزوي من تحقق توليد زئوليت در سطح پايلوت است(مصاحبه و گزارش شماره‌ي 30)
آرزوي من تحقق توليد زئوليت در سطح پايلوت است(مصاحبه و گزارش شماره‌ي 30)
در آینده اولین قدم ما - که آرزوی بیست ساله‌ی من نيز بوده است - تولید زئولیت‌ها در سطح پایلوت است. - مصاحبه با دكتر «حسين كاظميان» - قسمت اول

دكتر حسين كاظميان:
آرزوي من تحقق توليد زئوليت در سطح پايلوت است
(قسمت اول)


اشاره

«زئوليت» (Zeolite) به‌عنوان «غربال‌گر» در فيلتر مولكولي در بیش‌تر فرایندهای جذبی کاتالیستی نفت و گاز و پتروشیمی، صنایع شوینده، كنترل آلودگي، توليد اكسيژن، تصفيه‌ی گازها، ذخيره‌سازي انرژي خورشيدي، كشاورزي و ... کاربرد دارد.

ساختار منظم و فضاهاي با ابعاد مولكولي در زئوليت، جايگيري و جداشدن اتم‌هايي با قطر كوچك‌تر را در خود آسان كرده است.

هم‌چنین «زئولیت» دارای خواصي مانند: ظرفيت بالای تبادل يون كاتيوني و خاصیت کاتالیستی، خاصیت جذب آب و سایر مولکول‌ها بدون ايجاد هيچ تغيير فيزيكي است.

اگر بخواهیم به تاریخچه‌ی کشف زئولیت و برخی از کانی‌های آن اشاره داشته باشیم می‌توانیم از موارد ذیل صحبت کنیم:

«کرانستد» (F. A. F. Cronstedt) کاني‌شناس سوئدي در سال 1135 (1756 ميلادي) - هم‌زمان با کشف «استيلبيت» (کاني سيليکات هيدراته) -(Al, Ca, Na)، «زئوليت»ها را به‌عنوان گروهي از کاني‌ها معرفي کرد.

واژه‌ي «زئوليت» از واژگان يوناني δεοσ و λίθοσ به‌معني «سنگ جوشان» اقتباس شده است زيرا هنگامي که در برابر حرارت «فوتک کاني‌شناسي» قرار مي‌گيرد و گرم مي‌شود آب آن به‌صورت بخار بيرون مي‌رود و منظره‌اي همانند: جوشيدن پديد مي‌آورد.

در حال حاضر واژه‌ي «زئوليت» به هر نوع «آلومينيوسيليکاتي» که ويژگي‌هاي زئوليت‌ها را نشان دهد اطلاق مي‌شود.

در سال 1224 (1845 ميلادي) مشخص شد بعضي از خاک‌ها توانايي آن را دارند تا نمک‌هاي آمونيم را در خود نگاه دارند.

«دامور» (Damour) در سال 1236 (1857 ميلادي) دريافت بي آن‌که شبکه‌ي زئوليت‌ها از هم بپاشد و ويران شود مي‌تواند آب خود را از دست بدهد يا آبگيري کند.

«فريدل» (Feriedel) در سال 1275 (1896 ميلادي) دريافت مايعات گوناگون مانند: بنزين، الکل، کلروفرم و جيوه به‌وسيله‌ي زئوليت‌هايي که آب خود را از دست داده‌اند جذب مي‌شوند.

«گراند جين» (Grand Jean) در سال 1288 (1909 ميلادي) نشان داد که بعضي از زئوليت‌ها نظير: «شابازيت» داراي خاصيت جذب بعضي از گازها نظير: هيدروژن، اسيد سولفوريک، آمونياک و ... هستند.

«ويگل» (Weigel) و «استينهوف» (Steinhoff) در سال 1304 (1925 ميلادي) و «مک بين» (McBain) در سال 1311 (1932 ميلادي) به ويژگي «غربال مولکولي» زئوليت‌هاي آب‌زدايي شده پي بردند.

در سال 1293 (1914 ميلادي) يک فهرست نوزده‌تايي از زئوليت‌ها ارائه شد و از آن به بعد به‌طور ميانگين هر سه سال يک نوع زئوليت جديد کشف شد به‌گونه‌ای که امروزه بالغ بر 41 نوع زئوليت طبيعي ثبت شده است.

در بررسي‌هاي آغازين تنها بلورهاي زئوليتي با خاستگاه هيدروترمال موجود در سنگ‌هاي آذرين به‌عنوان زئوليت شناخته مي‌شدند و از آن‌جايي که اين‌گونه زئوليت‌ها، انباشته‌ها يا کانسارهايي اقتصادي و مطلوب نبودند لذا شيميدان‌ها تلاش‌هاي فراوانی کردند تا بتوانند زئوليت‌ها را به‌طور مصنوعي تهيه کنند.

ساخت نخستين زئوليت‌هاي مصنوعي در سال 1269 (1890 ميلادي) گزارش شده است؛ براي مثال «موردنيت» (Mordenit)، «هلانديت» (Helandit) و «کلينوپتيلوليت» (Clinoptilolite) به‌ترتيب در سال‌هاي 1948، 1963 و 1977 ميلادي به‌طور مصنوعي ساخته شدند.

«اي. جانسون» (A. Johannsen) در سال 1293 (1914 ميلادي)، «سي. اس. راس» (C. S. Ross) و «بريدلي» (W. H. Bradley) در سال 1307 (1928 ميلادي)، «کر» (Kerr) در سال 1310 (1931 ميلادي)، «اي. پوسناک» (E. Posjnak) و «ام. ان. براملت» (M. N. Bramlette) در سال 1312 (1933 ميلادي) و «فنر» (Fnner) در سال 1315 (1936 ميلادي) به وجود زئوليت‌ها در توف‌هاي آئوسن، رسوب‌هاي درياچه‌هاي شور، بنتونيت‌ها و ... اشاره کرده‌اند.

احتمالاً قديمي‌ترين گزارش زئوليت‌ها از سنگ‌هاي رسوبي در سال 1876 توسط «لو» (Lou) منتشر شده است، وي وجود «شابازيت» در توف‌هاي لايه‌اي نزديک منطقه‌ی «بووي» (Bowie) آريزونا را گزارش کرده است.

در سال 1854، «کومبز» (Coombs) به حضور چندين نوع زئوليت گوناگون در سنگ‌هاي دگرگونه‌ي دماي پايين زلاندنو پي برد. اين رويداد ميدان ديد و فکر زمين‌شناسان را در مورد زئوليت‌ها گسترش داد.

در سال 1891، «رنارد» (Renard) و «موراي» (Murray) در جريان انجام تحقيقات زمين‌شناسي‌ کشتي «چالنجر» وجود زئوليت‌هايي از نوع «فيليپسيت» و «کلينوپتيلوليت» را در نهشته‌هاي ژرف دريا گزارش کردند.

گسترش روزافزون مطالعه‌هاي انجام شده بر روي زئوليت‌ها، حضور آن‌ها را در بسياري از کشورها از آن شمار: امريکا، ژاپن، چين، کره، مکزيک، ايران، ترکيه، آلمان، مجارستان، بلغارستان، ايتاليا و ... مشخص ساخته است.

به‌بهانه‌ی برگزاری «اولین همایش ملی زئولیت ایران» - که در تاریخ اول و دوم اسفند 1386 در دانشگاه تهران برگزار می‌شود - مصاحبه‌ای را با «دکتر حسین کاظمیان» ایده‌پرداز و دبیر این همایش ترتیب دادیم.




به‌عنوان اولین سؤال لطفاً خودتان را معرفی کنید.

«حسین کاظمیان» هستم متولد 1347 در بهاباد یزد.



در چه زمینه‌ای فعالیت می‌کنید؟

کار اصلی و مورد علاقه‌ی من «زئولیت»ها است که تیم ما تصمیم دارد از مقیاس آزمایشگاهی تولید زئولیت‌های مصنوعی - که سال‌هاست روی آن کار می‌کنیم- به‌سمت پایلوت و تولید صنعتی زئولیت برویم که فکر می‌کنم تا دو، سه ماه آینده ساخت آن را در مقیاس پایلوت شروع کنیم.



نحوه‌ی استخراج زئولیت طبیعی چگونه است؟

به‌سادگی. زئولیت به‌صورت یک معدن روباز است و احتیاجی به تونل ندارد و با یک انفجار بسیار ساده خرد و با لودر بار می‌شود.

بعد با سنگ‌شکن خرد و با توجه به نوع مصرف‌اشان دانه‌بندی خاصی شده و به مرحله‌ی مصرف می‌رسند.



موارد مصرف زئولیت چیست؟

ساده‌ترین مورد مصرف آن - که در ایران نیز استفاده می‌شود - به‌عنوان مکمل غذایی برای دام و طیور است.

در شیلات، آبزیان و آب‌های شیرین برای ماهی و میگو استفاده می‌شود. در این موارد باید این ماده ترکیب‌هايي را جذب کند مثلاً آمونیاک جذب شود تا نشخوارکننده میل بیش‌تری به خوردن غذا داشته و عملاً زودتر پروار گردد.

از زئولیت‌ها می‌توان در غذا و یا حوضچه‌ی پرورش ماهی‌ها ‌و یا برای تولید اکسیژن مورد نیاز استفاده کرد.

همان‌گونه که می‌دانید در روزهای آخر رشد، ماهی‌ها به اکسیژن فراوانی احتیاج دارند به‌طوری که هوادهی ساده (ورود هوا با فشار به آب) کافی نیست بنابراین در این موارد با استفاده از زئولیت، اکسیژن هوا گرفته شده و به درون آب منتقل می‌گردد.

زئولیت‌ها در کشاورزی نیز در کودسازی استفاده می‌شوند که اصطلاحاً به آن‌ها «کودهای هوشمند» می‌گویند.

به این ترتیب که وقتی شما کودی را با زئولیت می‌سازید باعث می‌شود به کاتیون‌های سنگین سمی اجازه ندهد که جذب گیاه بشوند و در عوض عناصر مورد نیاز گیاه مانند: پتاسیم، فسفر و نیتروژن را در اختیار گیاه می‌گذارد.

اولین بار «سازمان هوا فضای امریکا» (ناسا) از این روش استفاده کرد و اولین کشت و کار در فضا تحت‌عنوان: «کشاورزی در فضا» (Astro Culture) روی زئولیت‌ها انجام شد.

در «صنعت هسته‌ای» نیز به‌عنوان تصفیه‌ی پسماندها و پساب‌های رادیواکتیو کاربرد دارد.

در «داروسازی» می‌تواند به‌عنوان داروهای «آهسته رهش» (Slow Release) عمل بکند.

وقتی آمپول تزریق می‌شود چون نوعی سم است در یک لحظه از مقدار مورد نیاز بدن فزونی می‌گیرد و به آن ضرر می‌رساند . این فرایند با افت شدید نیز همراه است به علت آن‌که مواد تزریق‌شده ناگهان خود را در بدن بیمار رها می‌کند.

کاری که داروهای زئولیتی انجام می‌دهد آن است که باعث می‌شود:


اولاً: به هنگام استفاده، از میزان مورد نیاز بدن بالاتر نرود

ثانیاًً: ماندگاری مواد تزریق شده در بدن طولانی‌تر شود.


در حال حاضر در حدود ده نوع دارو در دنیا با استفاده از زئولیت‌ها ساخته شده است؛ برخی از آن‌ها بر پایه‌ی خواص «ضد سرطانی» و «ضد باکتری» و «ضد میکروبی» آن‌ها است.

در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی می‌توان گفت: نزدیک به هشتاد درصد کاتالیست‌ها و جاذب‌های مورد استفاده در این صنایع بر پایه‌ی زئولیت‌ها ساخته می‌شوند. به‌عنوان مثال: زئولیت‌ها هم در «تشکیل پیوند» و هم در «شکست» می‌توانند به‌عنوان کاتالیست عمل بکنند.



در کشور ما از زئولیت‌ها چه استفاده‌ای می‌شود؟

متأسفانه‌ تنها کاری که در ایران در زمینه‌ی زئولیت‌ها انجام می‌شود استخراج بی‌رویه‌ی آن‌ها و استفاده‌ی بی‌رویه‌ی آن در خوراک دام، طیور و کشاورزی است و این در حالی است که قیمت هر کیلو از آن‌ها تنها بین 30 تا 60 تومان است و یا به‌ندرت در مصارفی بسیار فانتزی مثل: حذف بوی بستر حیوانات خانگی نیز استفاده می‌شود.

در مورد زئولیت‌ها ارزان‌ترین کار در ایران صورت می‌گیرد یعنی استخراج از معدن و فروش ارزان آن به خریداران.

به‌طور خلاصه کاربرد با ارزش افزوده‌ی بالا از این مواد به دو دلیل هنوز در ایران شروع نشده است:


- نداشتن دانش فنی کارامد و عدم سرمایه‌گذاری جدی در ارتباط با فراوری انواع طبیعی و تولید صنعتی انواع سنتزی


- سوء استفاده‌هایی که به‌دلیل ابهام در قوانین مالکیت معنوی که در کشور ما وجود دارد.


در ایران دانش استفاده از زئولیت‌ها وجود دارد اما در سطح پایلوت و صنعتی هیچ نوع حمایت مالی وجود ندارد. به‌نظر می‌رسد وضعیت اقتصاد جهانی به‌سمتی پیش می‌رود که صنایع مجبور به حمایت بشوند. الان مشکل اصلی نبود حمایت برای صنعتی کردن این «ترکیبات سحرامیز» است.

من کتابی نوشته‌ام به‌نام «زئولیت‌ها: کانی‌های سحرامیز»؛ چون به‌نظر من واقعاً ترکیبات شگفت‌انگیز و جذابی هستند.
 




برای آینده چه اهدافی مد نظر دارید؟


در آینده اولین قدم ما - که آرزوی بیست ساله‌ی من نيز بوده است - تولید زئولیت‌ها در سطح پایلوت است که در ابتدا با هزینه‌ی خودمان شروع کردیم و در دو، سه ماه آینده می‌خواهیم یک یا دو نوع زئولیت را تولید کنیم.

کار دومی که انجام می‌دهیم برگزاری کارگاه‌های تخصصی است که در این زمینه فعالیت کرده و علاقه‌مندان را با زئولیت آشنا کنند (فرهنگ‌سازی).

کشورهایی که شاید یک‌صدم پتانسیل زئولیت ما را دارند دارای «انجمن ملی زئولیت» هستند ولی متأسفانه ما هنوز فاقد چنین تشکیلاتی هستیم. هم‌چنین هرساله در کشورهای جهان «همایش ملی زئولیت» برگزار می‌شود این در حالی است که کشور ما سابقه‌ی برگزاری این چنین همایشی را تاکنون نداشته است.

البته قدم اول را برداشته‌ایم و در یکم و دوم اسفند 1386 «اولین همایش ملی زئولیت ایران» را برگزار خواهیم کرد و خوشبختانه نخبه‌ترین اساتید کشور به‌عنوان کمیته‌ی علمی قبول زحمت کردند که با ما همکاری کنند و مراکزی مثل: دانشگاه تهران، سازمان محیط زیست، شرکت پخش و پالایش و برخی شرکت‌های خصوصی قول همکاری داده‌اند و امیدواریم بتوانیم یک همایش سطح بالایی را برگزار کنیم و وقتی به حد مطلوب‌تری رسید به آن جنبه‌ی بین‌المللی ببخشیم.


پايان قسمت اول


قسمت دوم مصاحبه



















احتمالاً قديمي‌ترين گزارش زئوليت‌ها از سنگ‌هاي رسوبي در سال 1876 توسط «لو» (Lou) منتشر شده است
















در حال حاضر واژه‌ي «زئوليت» به هر نوع «آلومينيوسيليکاتي» که ويژگي‌هاي زئوليت‌ها را نشان دهد اطلاق مي‌شود.


















ساختار منظم و فضاهاي با ابعاد مولكولي در زئوليت، جايگيري و جداشدن اتم‌هايي با قطر كوچك‌تر را در خود آسان كرده است.

















«اولین همایش ملی زئولیت ایران» در تاریخ اول و دوم اسفند 1386
در دانشگاه تهران برگزار می‌شود


















در حال حاضر در حدود ده نوع دارو
 در دنیا با استفاده از زئولیت‌ها ساخته شده است.


















نزدیک به هشتاد درصد کاتالیست‌ها و جاذب‌های مورد استفاده در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی بر پایه‌ی زئولیت‌ها ساخته می‌شوند.

1386/4/16 لينک مستقيم

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 New Blog
شما بايد وارد شده واجازه ساخت و يا ويرايش وبلاگ را داشته باشيد.
 Blog Archive
 Blog List
 test
Use module action menu to edit content
 1











 صفحه‌ي اول

تنظیمات میزبان
مديريت پورتال‌ها
تعاریف ماژول‌ها
مدیریت فایل
مشتريان تبليغات
SQL
زمانبندي برنامه‌ها
مديريت زبان‌ها
مديريت جستجو
مديريت لیست‌ها
مديريت کاربران ارشد
Open-SearchEngine Admin
رویه ها
تنظیمات سایت
مديريت صفحات
نقش های امنیتی
مديريت كاربران
مشتريان تبليغات
گزارشات سایت
گروه های خبری
مدیریت فایل
سطل بازيافت
نمایشگر رخدادها
رویه ها
مديريت زبان‌ها
تنظیمات سایت
احراز هویت
مرورگر راهكارها
PageBlaster
What's New
صفحات شركت صفر و يك
نظرسنجي انجمن كامپيوتر
تست براي خانم معزي
صفحه خالي
ورود
جواد
مخفي3
مخفي 4
صفحه چت و گفتگو
تست - اميرغياثوند
تست انجمن
مسابقات المپيادها
المپيادهاي علمي رشد
تالار گفتگو
زنگ تفريح المپيادها
تست معرفي سايت
عليمرداني
صدري
خانه كامپيوتر
تست نظرسنجي
عليمرداني 2
پيمان داودي
عليمرداني 4
المپياد رياضي
المپياد كامپيوتر
المپياد فيزيك
المپياد زيست شناسي
عليمرداني 5
وب 2
وب 2 (صفحه اول)
قريبي فر
زنگ‌تفريح‌ها
فلش‌هاي بزرگ شيمي
عليمرداني 6
عليمرداني 10
عليمرداني 12
تست آلبوم
فراز اميرغياثوند
پرسش و پاسخ زيست شناسي
پرسش و پاسخ علمي
پرسش و پاسخ كامپيوتر
پرسش و پاسخ علمي
فعاليت‌هاي علمي
صدري تست
تست
فلش‌هاي رياضي
برندگان شيمي واقعي2
درباره رشد
نقشه سايت
ارتباط با رشد
صفحه اصلي انجمنها
راهنماي استفاده از انجمن
پایگاههای مدارس و استانها
پایگاههای رشد
پایگاههای مفید
وزارت آموزش و پرورش
معرفي چرخه‌ي سوخت هسته‌اي ايران
شهيد بهشتي و آموزش و پرورش
پایگاه مدارس جمهوری اسلامی ایران
فراخوان مقاله‌ی پدافند غيرعامل
ويژه‌نامه‌ی ماه مبارك رمضان
فراخوان مقاله‌ی اقتصاد سالم
ويژه‌نامه‌ی نوروز 1388 هجری شمسی
مسابقه‌ی عكاسی - مكان‌های ديدنی ايران - 1388
جشنواره‌ی فرهنگی و هنری پايداری ملی
پدافند غيرعامل - شبكه‌ی رشد
گالري عكس پدافند غيرعامل رشد
اخبار پدافند غيرعامل
پيوندهای مفيد پدافند غيرعامل
آموزش پدافند غيرعامل
دفاع غيرعامل در دفاع مقدس
بانك فايل پدافند غيرعامل
مقالات منتخب فرهنگيان - پدافند غيرعامل
آموزش دفاع غيرعامل - نظامی
اخبار جشنواره پايداری
بيانيه‌ی هيئت داوران جشنواره‌ی پايداری ملی
مصاحبه با دكتر جلالی - رييس سازمان پدافند غيرعامل
معرفي اعضای شورای سياستگذاری و مسئولين كميته‌ها
جشنواره از منظر دبير جشنواره - سيد محمدرضا مصطفوی
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - شعر و داستان
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - هنرهای تجسمی
آثار برتر جشنواره پايداری ملی -سايت و پايگاه مجازی
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - مقالات علمی عمومی
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - مقالات فرهنگيان
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - مقالات علمی ترجمه‌
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - پژوهش‌های علمی
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - كتاب‌ها
آثار برتر جشنواره پايداری -پايان‌نامه‌های دانشجویی
آثار برتر جشنواره پايداری - مجلات و نشريات
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - گزارش مستند
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - فيلم
آثار برتر جشنواره پايداری ملی - لوح فشرده
هفت‌سين چيست؟
آيين‌های نوروزی ايرانيان
پيامك‌های نوروزي
صوت و اسكرين‌سيور نوروزی
عيد در فرهنگ اسلامی
نوروز از ديدگاه دكتر شريعتی
گالری تصاوير نوروز 1388 رشد
مسابقه‌ی عكاسی مكان‌های ديدنی ايران - نوروز 1388
دعاهای روزهاي ماه رمضان
ربناهای قرآن
پایگاه مدارس استان آذربایجان شرقی
پایگاه مدارس استان آذربایجان غربی
پایگاه مدارس استان اردبیل
پایگاه مدارس استان اصفهان
پایگاه مدارس استان ایلام
پایگاه مدارس استان بوشهر
پایگاه مدارس استان تهران
پایگاه مدارس استان چهارمحال و بختیاری
پایگاه مدارس استان خراسان شمالی
پایگاه مدارس استان خراسان رضوی
پایگاه مدارس استان خراسان جنوبی
پایگاه مدارس استان خوزستان
پایگاه مدارس استان زنجان
پایگاه مدارس استان سمنان
پایگاه مدارس استان سیستان و بلوچستان
پایگاه مدارس استان فارس
پایگاه مدارس استان قزوین
پایگاه مدارس استان قم
پایگاه مدارس استان کردستان
پایگاه مدارس استان کرمان
پایگاه مدارس استان کرمانشاه
پایگاه مدارس استان کهکیلویه و بویراحمد
پایگاه مدارس استان گلستان
پایگاه مدارس استان گیلان
پایگاه مدارس استان لرستان
پایگاه مدارس استان مازندران
پایگاه مدارس استان مرکزی
پایگاه مدارس استان هرمزگان
پایگاه مدارس استان همدان
پایگاه مدارس استان یزد
پایگاه های علمی، آموزشی، فرهنگی
سازمان های دولتی
رسانه ها
معرفی پایگاههای دانشگاهی و موسسات آموزش عالی
معرفی مدارس
بانك نرم‌افزار رشد
آلبوم عكس
دانشنامه
آزمون الكترونيكي و بانك سؤال
فعاليت‌هاي علمي رشد
هدايت تحصيلی
آموزش الكترونيكي
امتحانات نهایی پايه‌ی سوم متوسطه
سؤالات نهایی رشته‌های حرفه‌ای سال 86
سؤالات نهايي رشته‌هاي نظري سال 85
سؤالات نهايي رشته‌هاي فني سال 85
سؤالات نهايي رشته‌هاي حرفه‌اي سال 85
سؤالات نهایی رشته‌های نظری سال 86
سؤالات نهایی رشته‌های فنی سال 86
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های نظری خرداد 87
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های فنی خرداد 87
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های حرفه‌ای خرداد 87
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های حرفه‌ای خرداد 88
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های نظری خرداد 88
برنامه و سؤالات نهایی رشته‌های فنی خرداد 88
آموزش ويندوز و نرم‌افزارهاي كاربردي
آموزش تایپ فارسی
آموزش الکترونیکی كتاب‌های درسی
متن کتاب های درسی
انتخاب من
مشاغل من
مجموعه سوالات
مشاوره‌ي تيزهوشان و اولیاي آن‌ها
مصاحبه المپيادها
پيوندها
المپياد رياضي
نتايج نظرسنجي
علوم و فنون جديد
رباتيك
مشاهده‌ي علمي
مناسبت‌ها
لينك‌هاي مسابقه‌ها و زنگ‌تفريح‌هاي المپيادها
كارآفريني
المپياد كامپيوتر
المپياد فيزيك
المپياد شيمي
المپياد زيست‌شناسي
زنگ تفريح زيست
مسابقه‌ي زيست‌
سرفصل‌ها
آموزش زيست‌شناسي
مصاحبه و گزارش زيست‌شناسي
انيميشن‌هاي زنگ‌تفريح‌هاي زيست‌شناسي
تاريخچه‌ي المپياد جهاني زيست‌شناسي
راهنماي سايت المپياد زيست‌شناسي
برندگان مسابقه‌ي المپياد زيست‌شناسي
پرسش و پاسخ شيمي
مسابقه‌ي المپياد شيمي
راهنماي سايت المپياد شيمي
زنگ تفريح شيمي
تاريخچه‌ي المپياد جهاني شيمي
آموزش شيمي
مصاحبه و گزارش شيمي
تاريخچه‌ي المپياد جهاني شيمي
تاريخچه‌ي المپياد جهاني شيمي - 3
مسابقه‌ي شيمي > برندگان مسابقه‌ي شيمي
برندگان شيمي واقعي(مخفي)
مسابقه‌ي فيزيك
زنگ تفريح فيزيك
تاريخچه‌ي ني فيزيك
برندگان مسابقه‌ي المپياد فيزيك
راهنماي سايت المپياد فيزيك
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت پانزدهم
بزرگان فيزيك
آموزش فيزيك
مصاحبه و گزارش فيزيك
عكس روز فيزيك
عكس المپياد فيزيك
مسابقه كامپيوتر
زنگ تفريح كامپيوتر
تاريخچه‌ي المپياد جهاني كامپيوتر
مصاحبه و گزارش كامپيوتر
راهنماي سايت المپياد كامپيوتر
انيميشمن‌هاي كامپيوتر
برندگان مسابقه‌ي المپياد كامپيوتر
مسابقه‌ي رياضي
زنگ تفريح رياضي
تاريخچه‌ي رياضي
راهنماي سايت المپياد رياضي
برندگان مسابقه‌ي رياضي
آموزش رياضي
مصاحبه و گزارش المپياد رياضي
گزارش‌هاي تصويري المپياد رياضي
زنگ تفريج رياضي
گزارش المپياد جهاني فيزيك - قسمت پنجم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت سيزدهم
گزارشی از المپیاد جهانی فیزیک - قسمت هفتم
گزارش از المپياد جهاني فيزيك - قسمت يازدهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت هشتم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت دهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت شانزدهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت هفدهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت نهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت دوازدهم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيک- قسمت اول
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت سوم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت دوم
پشت صحنه‌ي المپياد جهاني فيزيك - قسمت اول
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت چهارم
المپياد جهاني رياضي در سال 1387
المپياد جهاني فيزيك در سال 1387
المپياد جهاني كامپيوتر در سال 1387
المپياد جهاني شيمي در سال 1387
المپياد جهاني زيست‌شناسي در سال 1387
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت بيستم
گزارشي از المپياد جهاني فيزيك - قسمت نوزدهم
راهنما
وضعيت:نمايشويرايشDesign پنل كنترل نمايش داده شود؟
عملكردهاي صفحه
اضافه كردن تنظيمات حذف

كپي Export Import
اضافه كردن ماژول جديداضافه كردن ماژول موجودماژول: <يك ماژول انتخاب كنيد>LinksRotatorSimple GallerySimple Gallery Tag CloudSnapsis PageBlasterText/HTMLXML/XSLXMod FormViewZeroAndOne_Menuآكاردئونآناليزگر گوگلاخباراطلاعیه هاانجمناوقات شرعیبازخوردپرسش و پاسختب استريپتب استريپ پيشرفتهچت و گفتگوحساب کاربرفرم سازقاب تبلیغاتیقاب محتواگالري تصاويرگرداننده محتوالینک درختیلینک عکس دارمحتواي زندهمستنداتمعرفی سایتمنومنوي کنارينتایج جستجونظرسنجینقشه سايتنمايش اسلايدي محتواي زندهنمايشگر عكس تصادفيوبلاگورودورودی جستجوکاربران آنلاین SSOکتابهاکتابها-منتخبکتابها-مولفان قاب: ContentPane
عنوان: الحاق: بالاانتها اضافه كردن
قابليت مشاهده: شبيه صفحهفقط ويرايشگران صفحه رديف كردن: چپمركزراستنا مشخص

نصب ماژولهاي اضافي امور معمول
سايت كاربران نقش‌ها

فايل ها راهنما Solutions



شبكه‌ی رشد
سرویسهای آموزشی
گالري‌ها
پيوندها
انجمن‌ها
پست الکترونیکی
شما و رشد
مخفی
اخبار و اطلاعيه‌ها
menuu
مدیریت
میزبان


چهار‌شنيه ۱۵ مهر ۱۳۸۸ خروج ProfileAdmin



صفحه اولدانشنامهفعالیتهای علمیآموزش الکترونیکیهدایت تحصیلیسوال و آزموناخبار و اطلاعیه هاگالری عکسپیوند هابانک نرم افزارانجمنهاپست الکترونیکی

Edit TabStrip



عنوان

عنوان را در اين قسمت وارد نمائيد
متن

متن را در اين قسمت وارد نمائيد جعبه متن اصلی ویرایشگر متن قوی

  صفحه‌ي اصلي
تيزهوشان: چملات الهام بخش
مصاحبه: دكتر كاظم‌پور - 1
مصاحبه: دكتر كاظم‌پور - 2
مشاوره تيزهوشان | مصاحبه | خبر
    فعاليت‌هاي علمي
تيزهوشان: چملات الهام بخش
مصاحبه: دكتر كاظم‌پور - 1
مصاحبه: دكتر كاظم‌پور - 2
مشاوره تيزهوشان | مصاحبه | خبر
 
  المپياد رياضي
مسابقه: عبور مكعب‌ها از هم (22 شهريور)
زنگ‌تفريح: ماشين كانوي (2 شهريور)
آموزش | مسابقه | زنگ تفريح | مشاوره
    المپياد فيزيك
مسابقه: رولر كاستر (10 شهريور)
زنگ‌تفريح: ماشين كانوي (2 شهريور)
آموزش | مسابقه | زنگ تفريح | مشاوره
 
  المپياد كامپيوتر
مسابقه: عبور مكعب‌ها از هم (22 شهريور)
زنگ‌تفريح: ماشين كانوي (2 شهريور)
آموزش | مسابقه | زنگ تفريح | مشاوره
    المپياد شيمي
مسابقه: عبور مكعب‌ها از هم (22 شهريور)
زنگ‌تفريح: ماشين كانوي (2 شهريور)
آموزش | مسابقه | زنگ تفريح | مشاوره
 
  المپياد زيست‌شناسي
مسابقه: عبور مكعب‌ها از هم (22 شهريور)
زنگ‌تفريح: ماشين كانوي (2 شهريور)
آموزش | مسابقه | زنگ تفريح | مشاوره
    خبر
» ماشين كانوي (2 شهريور)
» ماشين كانوي (2 شهريور)


متن Html خام


ترتيب نمايش

ترتيب نمايش را در اين قسمت وارد نمائيد
كليدواژه

كليد واژه ها را در اين قسمت وارد نمائيد

تاييد انصراف حذف







صفحه‌‌ی اول | درباره‌‌ی رشد | ارتباط با رشد | نقشه‌‌ی رشد
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامه‌ريزی آموزشی
معاونت فن آوری ارتباطات و اطلاعات آموزشی > دفتر توسعه فناوری اطلاعات آموزشی

مدت زمان ساخت صفحه 0.5468925 ثانيه
 11
Use module action menu to edit content