جستجو بر اساس تاريخ مطلب
 تنظيم عرض صفحه
 آسپرین
آسپرینزنگ تفريح زيست
زنگ‌تفریح شماره 140


آسپرین: استیل سالیسیلیک اسید (آ.اس.آ) (A.S.A)

 

 


اکثر ما با استرها آشنا هستیم، اما از حضور آنها در زندگی روزمره غافلیم. به عنوان مثال، متیل سالسیلات در روغن گیاهان همیشه سبز،  ایزوپنتیل استات در روغن موز و گلابی، بوتیل بوتانوات بوی مشابه با آناناس، اوکتیل استات در پرتقال و اتیلن گلیکول به عنوان ضد یخ استفاده می شود. همچنین یکی از رایج ترین داروها با ساختار استری آسپرین است. در واقع آسپرین هم به عنوان یک استر آلی و هم به عنوان یک اسید آلی است.


 

 

تاریخچه آسپرین:


بقراط پدر علم پزشكي مدرن، ازجمله افرادي است كه در استفاده از موادي به عنوان داروي ضددرد براي درمان بيماران سابقه درخشاني دارد. او از گذشته‌هاي دور از چوب و برگ درختان بيد براي تسكين درد بيماران و كاهش تب استفاده مي‌كرد تا اين كه سال 1829 ميلادي دانشمندان دريافتند در گياه بيد تركيبي به نام ساليسين وجود دارد كه مي‌تواند گزينه مناسبی براي ساخت داروهاي ضددرد باشد.
در سال 1899 يك شيميدان آلماني به نام فليكس هافمن كه براي شركت آلماني باير كار مي‌كرد محصول جديد دارويي ضد درد آسپرين را به نام خود به ثبت رساند كه پس از آن نيز در كشورهاي ديگر تحقيقاتي گسترده در اين باره انجام شد. از آن جا که اين دارو از درخت بيد با نام علمي Salix alba منشا گرفته است و اين درخت داراي اسيد ساليسيليك اسيد يا به اختصار A.S.A است لذا اين دارو به نام آ.اس .آ يا آسپرين نام دارد. پدر هافمن كه از درد آتروز به ستوه آمده بود نخستين فردي بود كه استفاده از داروي آسپرين را تجربه كرد كه خوشبختانه در مدت زمان كوتاهي پس از خوردن اين قرص، درد او به شدت كاهش يافت و پس از آن هافمن شركت باير را متقاعد ساخت تا توليد اين داروي اعجاب‌انگيز را به عهده گيرد.



در آغاز داروي آسپرين به صورت پودر فروخته مي‌شد و نخستين قرص آسپرين سال 1915 ميلادي تهيه شد. چند روز پس از كشف آسپرين، هافمن ماده ديگري را كشف كرد كه همان هروئين است. از اين ماده مخدر در جنگ جهاني اول به عنوان يك دارو استفاده مي‌شد كه امروزه از فهرست داروها حذف شده است.

تهیه آسپرین:


استیله کردن 2-هیدروکسی بنزوئیک اسید -o)هیدروکسی بنزوئیک اسید( که به نام سالیسیلیک اسید نیز شناخته شده است، به تهیه آسپرین منجر می شود، که احتمالا پرمصرفترین دارو در جهان است. ظرفیت تولید آن ها در ایالت متحده آمریکا حدود 22 میلیون پوند (10 میلیون کیلوگرم) در سال است. یکی از روش های آزمایشگاهی تهیه آسپرین به روش زیر است.

 

 

مواد شیمیایی لازم تجهیزات
سالیسیلیک اسید    250 ml ارلن مایر
استیک انیدرید     حمام آب داغ، حمام یخ
سولفوریک اسید غلیظ کاغذ صافی
  میله شیشه ای
  دستکش و عینک محافظ

 

 

در یک ارلن مایر 250 میلی لیتری 3 گرم اسید سالیسیلیک و 6 میلی لیتر استیک انیدرید ریخته و 4 قطره اسید سولفوریک غلیظ به آن اضافه کنید.  ارلن را به منظور مخلوط شدن خوب بهم بزنید. با دست زدن به ارلن مایر باید احساس گرما کنید اگر گرمایی احساس نشد! دو قطره ی دیگر از اسید سولفوریک غلیظ به مخلوط واکنش اضافه کنید. سپس مخلوط واکنش را به مدت 10 دقیقه در حمام آبی با دمای 60-50 درجه سانتیگراد قرار دهید و در عین حال محلول را بهم زنید تا واکنش کامل شود.
سپس ارلن حاوی مخلوط واکنش را با قرار دادن در حمام یخ سرد کنید و به آرامی 50 میلی لیتر آب سرد (برای از بین بردن اسید اضافی و كامل شدن تبلور) به آن اضافه کنید. هم زدن را تا تشکیل بلور ادامه دهید. رسوب تشکیل شده را با کاغذ صافی صاف کنید و اجازه دهید در مجاورت هوا خشک شود. پودر کرم رنگ تهیه شده آسپرین است. شما موفق به ساخت آن شده اید!!! (استفاده از دستکش و عینک محافظ در تمام مراحل کار فراموش نشه، سولفوریک اسید و استیک انیدرید به شدت خورنده هستند. از استنشاق بخارات و تماس آن ها با پوست به شدت دوری کنید)

مکانیسم تهیه آسپرین هم به صورت زیر است:




آسپرین به عنوان داروی مسکن، تب بر، ضد روماتیسم (ضد تورم، به خصوص برای درد مفاصل) و به عنوان مهار کننده تجمع پلاکتی مصرف می شود. گر چه داروی پر مصرفی است ولی دارای اثرات جانبی ناخواسته، به خصوص سوزش معده و حتی خونریزی است. تحقيقات نشان مي‌دهند كه استفاده از آسپيرين يا داروهاي حاوي آسپيرين در كودكاني كه بيماري ويروسي دارند يا به تازگي از يك بيماري ويروسي بهبود پيدا كرده‌اند، مي‌تواند منجر به بروز سندرم رای (یک نوع بیماری مغزی) شود. به دلیل این اثرات نامطلوب، به تدریج سایر مسکن ها مانند استامینوفن (تیلنول) که از 4- آمینوفنل -p)آمینو فنل( تهیه می شود، افزایش یافته است.

 

 

1390/12/26 لينک مستقيم

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1392/2/18
مـتـن : خیلی عالی بود اسنفاده کردم

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 تنظيم عرض صفحه - وسط
 فعاليت‌هاي علمي رشد

 

     

 

 

صفحه‌ي اصلي

     

 

راهنماي سايت

     

 

 

آموزش

     

 

بانك سوال

     

 

 

مسابقه

     

 

 

زنگ تفريح

     

 

 

مصاحبه و گزارش

     

 

 

معرفي كتاب

     

 

 

مشاوره

     

 

 

پرسش‌و‌پاسخ‌علمي

     

 

اخبار

     

 

فعاليت‌هاي علمي

 تماس با ما
 بازديدها
خطایی روی داده است.
خطا: بازديدها فعلا" غیر قابل دسترسی می باشد.

 تنظيم عرض صفحه - راست