در کلام بزرگان

شهید مطهری در کلام بزرگان
 

استاد مطهری از نگاه امام خمینی (ره)
گرچه انقلاب اسلامی ایران به‌رغم بدخواهان و ماجراجویان به خواست و توفیق خداوند متعال به پیروزی رسید و نهادهای اسلامی انقلاب یکی پس از دیگری در ظرف تقریباً یک سال با آرامش و موفقیت انجام گرفت، لکن بر ملت ما و به حوزه‌های اسلامی و علمی خسارت‌های جبران‌ناپذیر نیز به دست منافقین ضدانقلاب واقع شد؛ همچون ترور خائنانه مرحوم دانشمند و اسلام‌شناس عظیم‌الشان حجت‌الاسلام آقای حاج شیخ مرتضی شهید مطهری رحمه‌الله علیه.
اینجانب نمی‌توانم در این حال احساسات و عواطف خود را نسبت به این شخصیت عزیز ابراز کنم. آنچه باید عرض کنم درباره او آن است که او خدمت‌های ارزشمندی به اسلام و علم نمود و موجب تأسف بسیار است که دست خیانتکار، این درخت ثمربخش را از حوزه‌های علمی و اسلامی‌گرفت و همگان را از ثمرات ارجمند آن، محروم نمود.
مطهری فرزندی عزیز برای من و پشتوانه‌ای محکم برای حوزه‌های دینی و علمی و خدمتگزاری سودمند برای ملت و کشور بود. خدایش رحمت کند و در جوار خدمتگزاران بزرگ اسلام جایگزین فرماید.
اکنون شنیده می‌شود که مخالفین اسلام و گروه‌های ضدانقلاب درصدد هستند که با تبلیغات اسلام شکن خود دست جوانان عزیز دانشگاهی ما را از استفاده از کتب این استاد کوتاه کنند. من به دانشجویان و طبقه روشنفکران متعهد توصیه می‌کنم که کتاب‌های استاد عزیز را نگذارند با دسیسه‌های غیر اسلامی فراموش شود.
مرحوم آقای مطهری یک فرد بود، جنبه‌های مختلف در او جمع شده بود و خدمتی که به نسل جوان و دیگران مرحوم مطهری کرده است، کم کسی کرده است.
آثاری که از او [شهید مطهری] هست، بی‌استثنا، همه آثارش خوب است و من کس دیگری را سراغ ندارم که بتوانم بگویم بی‌استثنا آثارش خوب است. ایشان بی‌استثنا آثارش خوب است، انسان‌ساز است؛ برای کشور خدمت کرده، در آن حال خفقان خدمت‌های بزرگ کرده است این مرد عالی‌قدر.
آثار قلم و زبان او بی‌استثنا آموزنده و روان‌بخش است و مواعظ و نصایح او كه از قلبی سرشار از ‏ایمان و عقیدت نشاءت می‌گرفت، برای عارف و عامی سودمند و فرح‌زا است. ‏
من فرزند بسیار عزیزی را از دست داده‌ام و در سوگ او نشستم كه از شخصیت‌هایی بود كه حاصل ‏عمرم محسوب می‌شد.
من اگرچه فرزند عزیزی كه پاره تنم بود از دست دادم لكن مفتخرم كه چنین فرزندان فداكاری در ‏اسلام وجود داشته و دارد. ‏
مطهری در طهارت روح و قوت ایمان و قدرت بیان کم‌نظیر بود رفت و به ملا اعلی پیوست لكن ‏بدخواهان بدانند كه با رفتن او، شخصیت اسلامی و علمی و فلسفی‌اش نمی‌رود. ‏
خدای را شكر كه آنچه از این استاد شهید باقی است با محتوای غنی خود مربی و معلم است. ‏
او در عمر كوتاه خود اثرات جاویدی به یادگار گذاشت. ‏
با ریختن خون عزیز ما انقلاب ما تأیید شد. ‏
مطهری پاره تن من بود.‏



استاد مطهری از نگاه مقام معظم رهبری
شهید مطهری (رضوان‌الله علیه) چشمه فیاض و جوشانی بود. اگر ما به خاطر شهادت ایشان متأسفیم در حالی که شهادت خلعت ذی‌قیمتی است که خدای متعال بر تن خاصان می‌پوشاند و آن بزرگوار با شهادت، به مقامات عالی و معنوی که همه مشتاق آن هستند، عروج کرد علت آن است که این چشمه می‌توانست برکات جدیدی را به عالم اسلام ارزانی کند. هر یک ساعت و یک روز از عمر با برکت کسی مثل آن شهید بزرگوار، برای امت اسلام و یکایک مردم مسلمان، دارای فایده است و برای او حسنه.
فضیلت مردمی مثل شهید مطهری، واقعاً در طول سال‌ها هم قابل بیان کردن به شکلی که حقش ادا شود، نیست. لذا، بازهم ملت ما باید از مطهری عزیز، این شهید بزرگوار بشنود. آن جمله این است که شهید مطهری یک مبارز در راه خدا؛ یعنی یک مجاهد فی سبیل الله بود. منتها جهاد، انواعی دارد. یکی از سخت‌ترین جهادها این است که در مقابله با هجوم افکار و فرهنگ‌های غلط و انحرافی و درک غلط جمعی از مردم، انسانی که حق را می‌شناسد، بایستد و بخواهد از حق دفاع کند و با بیان، با فکر، با منطق و سلاح زبان و قلم، ذهن‌ها را به سمت آنچه درست است هدایت کند. این، از آن جهادهای بسیار دشوار است و شهید مطهری، این جهاد سخت را سال‌های متمادی انجام داد.
او انسان بصیر و نافذ البصیره ای بود؛ آدم معمولی نبود؛ بینش تیزی داشت؛ به سطح جامعه نگاه می‌کرد و اشتباهاتی را که در فهم عمومی ملت ما وجود داشت و متأثر از تلقین دشمنان بود، می‌فهمید که چیست و شروع می‌کرد با آن‌ها مبارزه کردن. همین مبارزه که مبارزه در راه خدا بود، کمک بسیار زیادی به پیروزی این انقلاب کرد؛ چون تا مردم فکرشان درست نباشد، کار درست از آن‌ها سر نمی‌زند. فکر که درست شد، انسان درست عمل می‌کند. اعتقاد به یک راه درست که پیدا کرد، در آن راه به حرکت درمی‌آید و آن راه را می‌پیماید. شهید مطهری به شناخت مردم کمک می‌کرد که راه را بشناسند. پس به پیروزی این انقلاب و به هدایت این حرکت عمومی کمک کرد.
هرچه از شهادت آن عزیز (استاد مطهری) می‌گذرد، آثار و برکات معنوی فکری او، ابعاد تازه‌تری را از خود نشان می‌دهد. آثار فکری و علمی آن روحانی بزرگوار، روزبه‌روز بیشتر در افق مطبوعات کشور و معلومات دینی ما آشکار می‌شود و انسان می‌فهمد که یک روحانی متفکر و دارای مسئولیت، چه زندگی پرباری می‌تواند داشته باشد.
البته آثار بزرگوار شهید مطهری، مثل یاد او زنده است. کتاب‌های شهید مطهری، قابل مردن و قابل تمام شدن نیست. مبادا کسی خیال کند که ما از بعد از انقلاب تا حالا که مرتب کتاب‌های شهید مطهری را طبع و منتشر می‌کنیم، تکراری است. نه در سخن حق و در کلام حکمت، تکرار نیست. هنوز جامعه و نسل جوان و جامعه فرهنگی و علمی ما، به دانستن همان مطالبی که آن بزرگوار از زبان و قلمش فیضان کرد و در اختیار امت اسلامی گذاشت، محتاج‌اند.
مشتاق نخواهند گذاشت که این مطالب عمیق و عریق، از دست و ذهنیت جامعه خارج بشود. من گاهی می‌بینم بعضی از افراد درباره شهید مطهری مطلبی می‌نویسند، یا حرفی می‌زنند که ناشی از نشناختن مطهری است. مطالب غلط و حرف‌های عجیب و غریب درباره او می‌نویسند و بیان می‌کنند که روح او هم از مطالب و حرف‌ها خبردار نبود. متأسفانه، این از واقعیات است؛ معنی همان کسانی که یک عمر، در دوران اوج تفکر شهید مطهری با او مبارزه کردند، امروز چون نام شهید مطهری نام درخشانی است، اینجا و آنجا به نام او تمسک می‌کنند و زیر لوای این نام، باز همان حرف‌های خودشان را می‌زنند.
این‌قدر حرف هست برای گفتن. دریای آب شیرین بی‌نهایت قرآن و حکمت قرآنی این‌قدر مطلب دارد که هرچه شما بنویسید، هرچه ذخیره کنید و هرچه بردارید، کم نمی‌شود و تکراری هم نمی‌شود. مبنا را تفکرات شهید مطهری بگذارید و کارهای بعدی را روی آن بنا کنید؛ «العلی محظوره الاعلی/ من بنا فوق بناء السلف.»
نکته دیگر این‌که همان مبارزه موجب شد که مطهری به شرف شهادت نائل شود؛ یعنی آن دشمنی که مطهری را بر زمین انداخت و خون او را جاری کرد، دشمنی بود که از ارشادها و آگاهی‌هایی که او به مردم می‌داد، صدمه می‌دید. چون شهید مطهری در مقابل التقاط ایستاد، در مقابل نفاق ایستاد، در مقابل تهاجم فرهنگ غرب و شرق ایستاد و اسلام ناب و اسلام فقاهتی را ترویج کرد، لذا کسانی که با این چیزها مخالف بودند، او را بر زمین انداختند. اگر دستشان می‌رسید، هر کسی را هم که شبیه مطهری و کوچک‌تر از مطهری و در راه مطهری بود، بر زمین می‌انداختند، اما خدای متعال به آن‌ها این فرصت را نداد و انشاء الله، هرگز هم نخواهد داد.
 
نقش شهید مطهری در اندیشه اسلامی یك نقش بارزی بود. ‏
تنها كسی كه هم از لحاظ كمیت و هم از لحاظ كیفیت خوب‌ترین فرآورده را تقدیم محیط اندیشه ‏اسلامی كرده، آقای مطهری است. ‏
مطهری یكی از معماران نظام جمهوری اسلامی بود. ‏
خط مطهری، خط حساسیت در مقابل حركات نفوذی در داخل اندیشه‌های اصیل اسلامی است. ‏
مطهری پرچم‌دار نهضت بازگرداندن شخصیت انسانی زن مسلمان به او بود.‏
مطهری اهل عبادت و اهل تزكیه اخلاق و روح بود. ‏
قلاب اسلامى در بطن و متن کتاب‌های استاد شهید مطهرى است.
این نظام جمهورى اسلامى، بر پایه آن تفکر و برداشتى از اسلام بنا شده که آقاى مطهرى آن را ارائه کرده.
شهید مطهرى انصافاً نادره زمان ما بود.
کتاب‌های شهید استاد مطهرى را خوانده و متن درسى خود قرار بدهید.
مرحوم آیت‌الله شهید مطهرى حقاً و انصافاً براى دیروز و امروز و فرداى کشور معلم بزرگى بود؛ یک متفکر دین‏شناسِ مؤمنِ با اخلاص و پُرکار.
[شهید مطهرى‏] خلاصه‌ای بود از اندیشه‏هاى اصلاحى عمیق امام که سالیانى دراز بر روى این اندیشه‏ها ایشان توقف کرده بودند.
حقیقتاً الآن این کسانى که تبلیغات اسلامى مى‏خواهند بکنند، به نظر من اگر یک دوره آثار مرحوم شهید مطهرى را نگاه بکنند، به چیزى احتیاج ندارند.

 منوی اصلی