محققان ژاپنی با انتقال ژنی به ساختار ژنتیکی برنج موفق به تولید نوعی واکسن شدند که میتواند بهگونهای مؤثر و کارامد برای مقابله با بیماری کشندهی وبا در کشورهای در حال توسعه استفاده شود. بهگزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این واکسن برخلاف واکسنهای متداول برای وبا که تا زمان تزریق به بیمار باید در یخچال نگهداری شوند تا چند سال در دمای معمولی اتاق قابل نگهداری است. این ویژگی باعث میشود که درمانهای آزمایشی برای مقابله با این بیماری آسانتر و با هزینهی کمتر در مناطق مهم شیوع این بیماری از جمله: آفریقا، امریکای لاتین و بخشی از آسیا انجام شود. در این پژوهش محققان یک ژن باکتری وبا موسوم به «ویبریو کولرا» را وارد ژنوم گیاه «برنج کیتاک» کردند.
این گیاه سپس سمی تولید کرد که وقتی به موشها تزریق شد در بدن موش در برابر باکتری اسهالاور وبا مصونیت ایجاد کرد.
این واکسن برنجی همچنین در برابر فرایند هضم توسط مایعات درون معده مقاوم است و حتی پس از نگهداری بلندمدت در دمای معمولی اتاق قابل استفاده باقی میماند. باکتری وبا - که معمولا از طریق آب و غذای آلوده شیوع پیدا میکند - منجر به بروز اسهال میشود که در صورت عدم درمان باعث از دست رفتن آب بدن و در نهایت شوک میشود. این عفونت اگر با نمکهای بازگرداننده آب بدن درمان نشود کشنده خواهد بود. این محققان میگویند از آنجا که دانههای برنج حاوی مقادیر متفاوتی از این واکسن هستند لذا برای اطمینان از دریافت دوز مناسب این واکسن از برنج مزبور قرصهای مناسب تهیه شود. |