کانديداهاي مسنترين ستارههاي کهکشان راه شيري شناخته شدند.
ادامه از قبل
در پژوهشهای فوق، محققان براي رصد و بررسي ستارهها از تلسکوپ نقشه بردار آسمان ( SkyMapper telescope) استفاده ميکنند که متعلق به دانشگاه ملي استراليا است. اين تلسکوپ ميتواند پنج ميليون ستاره را در برآمدگي راه شيري بررسي کند. پژوهشگران براي رسيدن به هدف خود، خطوط طيفي ستارهها را مورد بررسي قرار ميدهند. خطوط طيفي هر ستاره، در حقيقت اثر انگشت آن ستاره است.
کارآگاهان تيزبين:
در ابتدا تلسکوپ نقشه بردار از ميان پنج ميليون ستاره، حدود 14000 ستاره را از بقيه متمايز کرد که به طور باالقوه مقدار کمي عنصر سنگين داشتند. سپس دانشمندان با استفاده از تلسکوپ انگليسي-استراليايي رصدخانهي استراليا، بيش از 500 ستاره را شناسايي کردند که مقدار عنصرهاي فلزي در آنها بسيار ناچيز بود. هر کدام از اين ستارهها حاوي يک هزارم مقدار آهني بودند که در خورشيد موجود است. همان طور که انتظار ميرفت، تعداد قابل توجهي از اين پانصد ستاره، در نواحي بالايي و يا پاييني برآمدگي مرکزي کهکشان واقع شده بودند و در صفحهي مرکز کهکشاني قرار نداشتند.
محققان براي اين که دوباره بتوانند تعداد ستارههاي کانديد خود را کمتر و دايرهي انتخابشان را تنگتر کنند، اين بار به سراغ تلسکوپ ماژلان در رصدخانهي کامپاناس رفتند. اين تلسکوپ که در کشور شيلي قرار دارد، توانست 23 ستاره را از بقيه متمايز کند که مقدار عنصرهاي فلزيشان کمتر از ساير ستارهها بود. دانشمندان با بررسي اين 23 ستاره به نتيجهي جالبي رسيدند. علاوه بر اينکه درصد فلزها در اين ستارهها بسيار کم بود، درصد عنصر کربن نيز در آنها بسيار ناچيز بود. در حالي که بررسي ستارههاي مسن که قبلاً در هالهي نوري کهکشان کشف شده بودند، نشان ميداد که حاوي مقدار زيادي کربن هستند. درصد کربن موجود در آنها تقريباً هماندازهي کربن خورشيد بود. هاوز دراين باره ميگويد :«اين موضوع بر خلاف پيش بينيهاي ما بود.»
تصویر زینتی است و در مرکز کهکشان که این تصویر بخشی از آن است خوشه های ستاره ای و ستاره های کهنسال کهکشان را در مرکز کهکشان میتوانید ببینید.
اينيافته فرضيهاي جديد را مطرح کرد: احتمال دارد ستارههاي نسل اول در اثر انفجارهاي ابرنواختري از بين نرفته باشند، بلکه در زمان مرگشان انفجارهايي ده برابر قويتر را تجربه کرده باشند. محققان نام هايپرنوا را بر اين نوع انفجارها نهادهاند. هاوز ميگويد: «اين پژوهشها ديدگاه ما را دربارهي ستارههاي نسل اول تغيير داد. اين که شکل ظاهري آنها چگونه بوده، چگونه مراحل مختلف زندگي خود را طي کردهاند و نحوهي مرگشان بايد دوباره مورد بررسي و پژوهش قرار بگيرد. همچنين ما بايد دربارهي شکلگيري عنصرها نيز بيشتر تحقيق کنيم.»
وي ادامه ميدهد: «پژوهشي که ما انجام داديم فقط يک سوم از ناحيهي برآمدگي کهکشان راه شيري را در بر ميگيرد. در پهنهي بيکران آسمان ستارههاي بسياري هستند که ميتوانند نامزد پيرترين ستارهي کهکشان باشند اما هنوز رصد نشدهاند. اخترشناسان بايد با ورود به اين حوزه، زمينهساز مطالعه و بررسيهاي بيشتري شوند.» نتايج تحقيق اين گروه از اخترشناسان با جزئيات در ژورنال نيچر به تاريخ 11 نوامبر متشر شده است.
منبع:
Space
کهکشان راه شیری
کهکشان خواری
منابع مفید:
تصادف کهکشانها- دانشنامه
کهکشان راه شیری دانشنامه
مرگ ستارگان
خوشه های ستاره ای
ستاره های دوتایی
ستارگان متغیر
هاله داغ کهکشان
ماده تاریک
خورشید: نزدیک ترین ستاره
تولد ستارگان
فضای میان ستاره ای
انواع ستاره-دانشنامه
تولد ستارگان - دانشنامه
خورشید - دانشنامه
ستاره نوترونی
-دانشنامه
تلسکوپ فضایی هابل
-دانشنامه
Universe Today
Space: Milky way Galaxy facts
Space: History of the universe
Louise Howes
Supernovae