متن كامل خبر
تکثیر رقم برنج اصلاح شده‌ی مقاوم به کرم ساقه خوار

تاريخ خبر : 20/9/1386امتياز بده :ارسال به دوستتعدادمشاهده : 652

معاون پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری گفت: «قائم – 1» رقم برنج مقاوم به کرم ساقه خوار در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری به مرحله تکثیر رسید

تکثیر رقم برنج اصلاح شده‌ی مقاوم به کرم ساقه خوار



معاون پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری گفت: «قائم – 1» رقم برنج مقاوم به کرم ساقه خوار در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری به مرحله تکثیر رسید.

 به گزارش سرویس پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، دکتر غلامعلی رنجبر با بیان این خبر افزود: در هفته پژوهش، پژوهشگران دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری توانستند اولین رقم برنج مقاوم به کرم ساقه خوار و خوابیدگی اصلاح را برای توزیع در بین زارعان آماده تکثیر کنند.

معاون پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، برنج «قائم - 1» را محصول یک دهه تلاش پژوهشگران این دانشگاه به خصوص دکتر قربانعلی نعمت زاده مبتکر این طرح دانست که به روش شجره‌یی و تلاقی برگشتی موفق شدند نخستین برنج پر محصول، زودرس، مقاوم به کرم ساقه خوار و خوابیدگی اصلاح را به جامعه معرفی کنند.

وی، دانشگاه‌ها و پژوهش را پشتوانه توسعه کشور و اقتدار ملی دانست و تصمیم گیری همراه با پژوهش را راهکار برون رفت از معضلات کشورهای در حال توسعه عنوان و تصریح کرد: این دانشگاه در صورت سرمایه گذاری کافی آمادگی دارد که بر روی بسیاری از محصولات دیگر زراعی نیز اقدام مشابه را انجام دهد.

دکتر نعمت زاده، مبتکر برنج «قائم -1» نیز رقم مذکور را از نظر خاص فیزیکوشیمیایی (طول ، عرض و شکل دانه) در گروه ارقام محلی (طارم محلی) خواند که برای شمال کشور و ذائقه مردم ایران بسیار مناسب است.

رئیس پژوهشکده برنج و مرکبات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی شاخص های عمده این رقم را زودرسی و همزمانی دوره بذر پاشی تا برداشت با ارقام محلی مانند طارم، مقاومت به بلاست و کرم ساقه‌خوار، قابل رقابت بودن کیفیت این رقم با ارقام کیفی محلی، حدود دو برابری این رقم در قیاس با رقم طارم و قابلیت برداشت دوم برشمرد که امکان افزایش تولید در واحد سطح را فراهم می‌کند.

دکتر نعمت زاده با اشاره به کشت این رقم در 30 مزرعه استان و افزایش آن در سال های آتی، افزود : اقدامات لازم در جهت بهره مندی کشاورزان پس از انجام مراحل اداری ثبت و گواهی بذر در دست اجرا است که امید است با دقت نظر دستگاه‌های اجرایی به اهمیت فعالیت پژوهشگران و دوری از موانع اداری، مالی و اعتباری از سرگردانی و کندی فعالیت پژوهشگران جلوگیری شود.

گفتنی است، دکتر قربانعلی نعمت زاده استاد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، برنده جایزه تحقیقات از جشنواره خوارزمی در سال 1376، مبتکر ارقام پر محصول برنج نعمت و ندا و مبتکر تولید پنج رقم نر عقیم سیتوپلاسمی از جمله نعمت A، ندا A، دشتA، چمپا A و آمل A3 است.

       دبیر المپیاد زیست

برنج پس از گندم یکی از یکی از مهم ترین محصولات زراعی است و تولید آن بخش قابل توجه ای از برنامه تأمین غذایی و خودکفایی را دربر دارد. به علت محدود بودن زمین های قابل استفاده در زراعت برنج، تولید آن از طریق افزایش محصول در واحد سطح در مد نظر قرار می گیرد. اصلاح ارقام، بهبود عملیات زراعی، کنترل علف های هرز، بیماری ها و آفت ها و اصلاح کیفت دانه برای مصرف کنندگان از هدف های اصلی افزایش میزان محصول می باشد. کیفیت برنج به رشد گیاه در طول مراحل رویشی، رشد خوشه، مواد غذایی خاک که به دانه می رسد و مرحله رسیدگی دانه بستگی دارد. در گذشته، محققان درحال تولید ارقام جدیدی با خصوصیات زراعی خوب و میزان محصول بالاتر بوده اند. درحال حاضر، توجه آن ها معطوف به کیفیت دانه و افزایش ارزش غذایی آن می باشد. در ایران به دلیل این که 95 درصد برنج های زراعی از ارقام هندی هستند، کیفیت پخت و خوراکی از مسائل جدّی به حساب می آید.


     منبع خبر : ايسنا

بازگشت