اطلاعات، هواپيماهاي بدون سرنشين و قلبهاي چاپ شده توسط پرينترهاي سه بعدي
نگاهي به نقاط قوت و پيشرفتهاي مهم در حوزهي علوم رايانه و هوش مصنوعي در سالي که گذشت:
سال گذشتهي ميلادي براي آزمايشگاه علوم رايانه و هوش مصنوعي دانشگاه MIT (CSAIL) سال پر مشغلهاي بود. محققان اين آزمايشگاه در سال 2015 ميلادي موفق شدند جايزهي تورينگ را کسب کنند، الگوريتم ايجاد دو کد ثابت و تشخيص بيماري را تعريف کنند و روباتها و سيستمهاي هوش مصنوعي جديدي را توسعه دهند. در اينجا تعدادي از نوآوريها و موفقيتهاي محققان آزمايشگاه دانشگاه MIT را توضيح خواهيم داد:
۱- مسابقات روباتيک دارپا (DARPA Robotics Challenge)
در ماه ژوئن سال گذشته يک تيم روباتيک از دانشگاه MIT در رقابت روباتيک دارپا شرکت کردند و با اختلافي بسيار کم، در مرحلهي نهايي مقام اول را از دست دادند. اين مسابقه از طرف وزارت دفاع ايالات متحده و با هدف ساخت يک روبات کمکرسان در زمان بروز فاجعههاي انساني برگزار ميشود. روبات طراحي شدهي اين گروه اطلس (ATLAS) نام داشت که با 2 متر قد و 180 کيلوگرم وزن، قادر بود از پلهها بالا و پايين برود، دربها را باز کند و يک اتوموبيل را براند. همهي اينها بوسيلهي يک الگوريتم با قابليت تغيير انجام ميشد.
۲- ماشينهاي دستيار پزشک
محققان ابزارهاي متعددي در حوزهي پزشکي و مراقبتهاي بهداشتي توسعه دادهاند، از جمله: مدلهاي پيشبيني کننده که در تشخيص سرطانها و بيماريهاي مربوط به زوال عقل و پارکينسون به پزشک کمک ميکنند.روشي براي اعمال تغييير در سوخت و ساز بدن که ميتواند راز دستيابي به تناسباندام و درمان چاقي باشد.
چاپ مدل شبيهسازي شدهي قلب بيماران توسط پرينترهاي سه بعدي با اين هدف که پزشکان جراحيهاي دقيقتري داشته باشند. وسيلهاي که با استفاده از بازتابهاي امواج بيسيم ميتواند بارانهاي راديواکتيو را پيش بيني و رصد کند. اين ابزار در کاخ سفيد در مقابل رئيس جمهور ايالات متحده، باراک اوباما رونمايي شد.
۳- روباتهايي با قابليتهاي فيزيکي مختلف
روباتهايي که امسال در آزمايشگاه علوم رايانهاي ساخته شدهاند تواناييهاي جالبي دارند. مانند: ميکرو روبات يک سانتي متري که توانايي شنا، بالا رفتن از ارتفاع، راه رفتن و تحمل جرمي معادل دو برابر وزن خود را دارد و جالب تر از همه اينکه ميتواند با روش حل شدن در آب، اقدام به خودتخريبي کند.
يک باغ روباتيک متشکل از لامپهاي ال اي دي و بيش از 100 روبات اوريگامي که ميتوانند بخزند، شنا کنند و مانند گل شکفته شوند. يک پنجهي روباتيک که ميتواند اشياي متعددي را بردارد و حمل کند، مانند تخم مرغ، ديسک و حتي يک برگ کاغذ.
۴- استون بريکر جايزهي يک ميليون دلاري نوبل محاسبات را از آن خود کرد.
امسال يک محقق در حوزهي اطلاعات به نام مايکل استون بريکر (Michael Stonebraker) موفق به کسب جايزهي رقابت تورينگ (A.M. Turing Award) شد. رقابت تورينگ که با بودجهي کمپاني گوگل برگزار ميشود، معمولاً به دليل اهميت بالايي که دارد، به عنوان «جايزهي نوبل محاسبات» معرفي ميشود. استون بريکير در طول چهار دههي اخير انقلابي در سيسيتمهاي مديريت پايگاه داده به راه انداخته است. او اکنون با شرکتهاي مهم و بزرگي همکاري ميکند و بودجههاي ميليارد دلاري را وارد صنعت اطلاعات با حجم زياد (big data) کرده است.
۵- طراحي الگوريتم رمزخوان
محققان الگوريتمي را تعريف کردند که ميتواند رمزها را بهينهسازي، رمزگشايي و بازيابي کند. هليوم (Helium) نرم افزاري است که با حذف کدهاي قديمي، به ارتقاي سرعت سيستم کمک ميکند.کدفيج (CodePhage) نرم افزارهاي خطرناک و آسيب رسان را به طور خودکار از بين ميبرد و محيط امن تري را براي نرم افزارهاي سيستم ايجاد ميکند. ديود (DIODE) باگهاي متداول برنامهنويسي را که معمولاً باعث حملهي هکرها ميشوند شناسايي و معرفي ميکند.
۶- هواپيماهاي بدون سرنشيني که از موانع عبور ميکنند.
بيشترين اخبار هواپيماهاي بدون سرنشين امسال مربوط به تصادف دو هواپيما بود. محققان آزمايشگاه علوم رايانه معتقدند که با استفاده از نرم افزاري که آنها طراحي کردهاند، ديگر چنين اتفاقاتي رخ نخواهد داد. گروه سازندهي هواپيماي بدون سرنشين با استفاده از الگوريتم ديد استريو توانستند هواپيماي خود را از موانع مختلف مانند درختان با سرعت 50 کيلومتر بر ساعت هدايت کنند. اين الگوريم قابليت تهيهي نقشه از محيط پيرامون هواپيما را در هر زمان دارد.
۷- امنيت سايبري در آزمايشگاه علوم رايانه و هوش مصنوعي
مهم ترين دستاوردهاي محققان در زمينهي تأمين امنيت سايبري عبارتند از:
آغاز سه پروژهي جديد براي تأمين امنيت فضاي سايبري در زمينههاي تکنولوژي و امنيت جستجوهاي اينترنتي
تلاش براي ترغيب سران سياسي در جهت رمزگذاري اطلاعات شخصي شهروندان با هدف جلوگيري از دستيابي مقامات حکومتي به اطلاعات شخصي افراد.
اثبات اين موضوع که برنامهي محبوب تور (anonymity-protecting network Tor) آسيبپذيريهاي کليدي دارد که به هکرها اجازهي حمله و سرقت اطلاعات را ميدهد.
منبع:
MIT news
Cyber security
Computers and cancer
CSAIL
منابع مفید:
در جستجوی قلب مصنوعی
الگوریتم درک و شهود
امنیت بالاتر شبکه
۵ نکته امنیتی در مجازی سازی شبکه ها
کامبرین روبات ها به چه معناست؟
آیا وجود خودروهای بدون راننده لازم است؟
شناسایی مواد سمی در پرینترهای سه بُعدی
هوش مصنوعی و الگوریتم های یادگیری (Learning)
3Dprint.com
پهباد
DARPA
TOR users