سي و هشتمين المپياد جهاني فيزيك در حالي در ايران بهكار خود پايان داد كه كشور ميزبان با يك پله صعود نسبت به سال گذشته به مقام هفتم جهان دست يافت و پرچم مسابقههای 1387( 2008 میلادی) را به «ويتناميها» واگذار كرد.
| دكتر محمد سپهريراد در سي و هفتمين المپياد جهاني فيزيك در سال 2006 در آرژانتين |
بهگزارش ايسنا با توجه به جايگاه علمي اين مسابقههای جهاني در گزارشي اجمالي به بررسي تاريخچهی حضور 18 سالهی ايرانيان در عرصهی المپياد بينالمللي فيزيك پرداخته است، مسابقههایی كه در مجموع 27 مدال طلا، 28 مدال نقره، 14 مدال برنز و 10 ديپلم افتخار بههمراه داشته است.
اولين حضور ايرانيان در المپياد جهاني فيزيك بهسال 1368 (1989 میلادی) و بيستمين دورهی المپياد جهاني فيزيك در «لهستان» باز ميگردد؛ مسابقههایی كه دانشاموزان كشورمان با كسب دو مدال برنز و يك ديپلم افتخار پشت سر نهادند و آن را سرآغاز حضوري براي موفقيتهاي آتي خود قرار دادند بهنحوي كه در سال 1369 (1990 میلادی) با وجود آنكه تنها تجربهی يكبار حضور در رقابت جهاني فيزيك را داشتند موفق به كسب مقام چهاردهم در بيست و يكمين دورهی المپياد جهاني فيزيك شدند.
| اعضاي تيم ايران در سي و هشتمين المپياد جهاني فيزيك در اصفهان |
روند صعودي حضور جمهوري اسلامي ايران در بيست و دومين مرحلهی المپياد جهاني فيزيك در كوبا در سال 1370 (1991 میلادی) ادامه يافت و نوجوانان كشورمان توانستند درميان 35 كشور شركتكننده و با كسب سه مدال برنز و يك ديپلم افتخار و دو پله ارتقا، مقام دوازدهم را كسب كنند.
| تيم ايران در المپياد جهاني فيزيك در سال 2006 در آرژانتين |
هرچند اين روند در المپياد فيزيك در «فنلاند» افول كرد و تيم ايران در اين دوره از مسابقهها بدون مدال و تنها با كسب دو ديپلم افتخار به مقام بيست و يكمي جهان دست يافت.
عليرغم آنكه محققان و دولتمردان علمي جهان بر عدم تأثيرگذاري سياست بر علم تأكيد دارند اما متأسفانه در سال 1372 (1993 میلادی) و المپياد بيست و چهارم در امريكا، سياست بر علم سايه افكند. تيم جمهوري اسلامي ايران عليرغم توانمنديهاي علمي اعضايش بهدليل عدم صدور ويزا از سوي دولتمردان امريكا موفق به حضور در اين دوره از مسابقهها نشدند.
| صعود چشمگير دانشاموزان ايراني در المپياد فيزيك از مقام بیست و یکم | جهاني به پنجم در چين |
با برگزاري بيست و پنجمين مرحلهی المپياد جهاني فيزيك در چين (1373)، ايران با جهشي چشمگير نسبت به سالهاي قبل از ميان 27 كشور شركتكننده با كسب دو مدال برنز و سه ديپلم افتخار به مقام پنجم جهان دست يافت و روند اين موفقيت ادامه يافت تا جايي كه توانست سال بعد براي اولين بار از ميان 51 كشور شركتكننده در بيست و ششمين مرحلهي المپياد (1374) در كشور استراليا با دو مدال طلا و سه نقره، مقام سوم جهان را از آن خود سازد. در بيست و هفتمين مرحلهی المپياد جهاني فيزيك در كشور «نروژ»، جمهوري اسلامي ايران با كسب يك مدال طلا و 4 نقره مقام چهارمي جهان را در حالي بهخود اختصاص داد كه با توان بيشتر به پيشواز مقام سومي جهان با يك مدال طلا، سه نقره و يك برنز در بيست و هشتمين مرحلهی المپياد جهاني فيزيك در كشور كانادا رفت و همچنان اين جايگاه را در بيست و نهمين دورهی المپياد در كشور «ايسلند» با يك مدال طلا، سه مدال نقره و يك برنز حفظ كرد.
| آزمون تئوري 25امين المپياد جهاني فيزيك در سال 1999
| |
آزمون عملي 25امين المپياد جهاني فيزيك در سال 1999 |
| كسب مقام نايب قهرماني المپياد جهاني فيزيك براي اولين بار |
دانشاموزان نخبهی ايراني توانستند پس از 10 سال حضور، در سي امين دورهی المپياد (1378) در كشور ايتاليا از ميان 62 كشور شركتكننده، با دريافت 5 مدال طلا، رتبهی دوم جهان را براي كشور بهارمغان آورند و اين در حالي بود كه سال بعد با حضور در سي و يكمين مرحلهی المپياد جهاني فيزيك در كشور انگلستان از ميان 62 كشور شركتكننده با سه مدال طلا و دو نقره جايگاه چهارم جهان را به خود اختصاص دادند. تيم ايران در سال 1380 با يك پله افول نسبت به سال گذشته توانست مقام پنجمي سي و دومين المپياد جهاني فيزيك در «تركيه» را نصيب خود سازد و در پي جبران آن در سي و سومين مرحلهی المپياد در كشور اندونزي رتبهی چشمگير دومي جهان را از ميان 70 كشور جهان با 5 مدال طلا از آن خود كرد و در كارنامهی افتخارهاي علمي جهان نام خود را بهعنوان نايب قهرمان المپياد سي و سوم براي هميشه ثبت كرد.
سي و چهارمين مرحلهی المپياد جهاني فيزيك در كشور «تايوان» در حالي بهپايان رسيد كه مقام چهارمي ايران با دو مدال طلا و سه نقره به جمهوري اسلامي ايران اختصاص يافت و ايران توانست سي و پنجمين مرحلهی المپياد جهاني فيزيك را نيز با انرژي بيشتر از سال قبل، با سه مدال طلا، يك نقره و يك برنز و مقام دومي در كشور كرهی جنوبي كسب كند.
ايران همچنان حضور پُررنگ خود را در اين دورهی مسابقهها حفظ كرد تا جايي كه در سال 1384 همزمان با برگزاري سي و ششمين مرحلهی المپياد جهاني فيزيك در اسپانيا توانست با دو مدال طلا، دو نقره و يك برنز با چهار پله نزول، مقام ششم را كسب كند.
در سي و هفتمين دورهی اين المپياد - كه سال گذشته در كشور «سنگاپور» با حضور گستردهی 86 كشور جهان برگزار شد - جمهوري اسلاي ايران با دريافت يك مدال طلا و دو مدال نقره به مقام هشتمي رضايت داد و در انتظار ميزباني سي و هشتمين دورهی المپياد جهاني فيزيك در اصفهان بهسر برد.
و امروز پس از 18 سال، در سي و هشتيمن دورهی المپياد جهاني فيزيك در اصفهان تيم جمهوري اسلامي ايران با يك پله صعود نسبت به سال گذشته و با وجود امتياز ميزباني بهمقام هفتم مسابقهها دست يافت و نخبگان ايراني با كولهباري از تجربه خود را براي حضور موفق در المپياد سي و نهم در ويتنام آماده ميكنند تا برگ زرين ديگري بهصفحههای پُرافتخار علمي كشور بيافزايند.
|