امروزه چای از متداولترین نوشیدنیها در جهان است با این حال بسیاری از قارچهای ساپروفیت در مراحل مختلف تهیه چای نظیر: کشت، چیدن، آمادهسازی، بستهبندی و انبار کردن میتوانند باعث آلودگی آن شده و در صورت مساعد بودن شرایط آب و هوایی، قارچها رشد کرده و توانایی تولید مایکوتوکسینها را دارا می باشند. بهگزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محققان کشورمان در پژوهشی از ٥٦ نوع چای تجاری اعم از: سیاه، سبز و کیسهای موجود در بازارهای شیراز نمونهگیری بهعمل آمد. ٢٨٠ نمونه از چایها را بر روی محیطهای چاپکس داکس آگار، سابورو دکستروز آگارد و آبگوشت سابورد حاوی ٢٠٠ هزار واحد در لیتر پنیسیلین و ٣/٠ گرم استرپتومایسین کشت داده شده و در دمای ٢٥ و ٢٨ درجه سانتیگراد برای مدت ٥ روز نگهداری شد. قارچهای جدا شده بهروش معمول آزمایشگاهی شناسایی شدند و شدت آلودگی با اسپورهای قارچی به سه روش شمارش تعداد کلونی در هر گرم چای خشک تعیین شد. براساس یافتههای این بررسی، ٩٢ درصد چای سیاه، ٩١ درصد چای کیسهای و ١٠٠ درصد چای سبز آلوده به گونههای مختلف قارچی بودند. در بیشتر نمونهها، آلودگی توأم با چند قارچ دیده شد و گونههای قارچی جدا شده از نمونههای چای متعلق به جنسهای اسپرژیلوس پنیسیلیوم موکورالها بودند. اسپرژیلوس متداولترین قارچ جدا شده از نمونههای چای بود. در آزمایش کیفیت قارچی مشخص شد که بیشترین بار آلودگی اسپور قارچی در چای سیاه، سبز و کیسهای بهترتیب ٢٠٠، ٥٠ و ٤٠٠ اسپور قارچی در هر گرم چای بود. نتیجهی این بررسی نشان می دهد که چای کیسهای میزان آلودگی قارچی شدیدی نسبت به چای سبز و سیاه معمولی داشتند که ممکن است بهعلت استفاده از برگهای خراب و فرسوده کیفیت چای پایین باشد. براساس پیشنهاد این مطالعه، از آنجایی که آلودگی قارچی یک محصول نشاندهندهی کیفیت غذایی آن میباشد مراقبتهایی جهت تهیه و تولید محصول نهایی و شرایط نگهداری آن برای بالا بردن کیفیت یک محصول الزامی است. |