گرما و ترموديناميک...سؤال همراه با جواب
سؤال
يک سيلندر افقي با طول 2l بوسيلهي يک پيستون عايق گرما به دو قسمت مساوي که هرکدام n مول گاز تک اتمي در دماي T است، تقسيم شده است. پيستون بوسيلهي دو فنر با ضريب کشساني K به دو انتهاي سيلندر وصل شده است. اگر مقدار گرماي Q به گاز سمت راست داده شود، پيستون به اندازهي x=1/2 به سمت راست جابهجا ميشود. در اين حالت، مقدار گرماي 'Q را تعيين کنيد که از گاز سمت چپ در دماي T به يک ترموستات که در تمام مدت با گاز مبادله گرمايي دارد.
جواب
يک حالت مياني از مکان پيستون را در نظر ميگيريم که به اندازهي y از محل ابتدايي جابهجا شده است. فرض کنيد که فشار گاز در قسمت راست محفظه، P2 و در قسمت چپ P1 باشد. چون پيستون در حالت تعادل است، حاصل جمع نيروهاي وارد بر آن صفر است:
(۱)
که S مساحت پيستون است.
کُل کار انجام شده طي جابهجايي کوچک بعدي پيستون Δy برابر ΔA2+ΔA1=ΔA است که ΔA2 کار انجام شده بهوسيلهي گاز سمت راست و ΔA1 کار انجام شده توسط گاز سمت چپ است:
(۲)
بنابراين با جابهجا شدن پيستون بهاندازهي x=l/2 کار کُل انجام شده توسط گاز برابر حاصل جمع انرژيهاي پتانسيل ذخيره شده در فنرهاست.
(۳)
اگر به اندازهي Q گرما به گاز سمت راست داده شود و گاز چپ مقدار 'Q گرما به ترموستات منتقل کند، کُل گرماي داده شده به سيستم برابر Q'-Q است. پس ميتوانيم بنويسم (قانون اول ترموديناميک):
(۴)
ΔU تغيير انرژي داخلي گاز است. از آنجايي که پيستون گرما را منتقل نميکند، دماي گاز سمت چپ تغيير نميکند، و تغيير در انرژي دروني گاز،(ΔU) فقط وابسته به گرم شدن گاز درون سمت راست به اندازهي ΔT است. براي n مول گاز ايدهآل داريم: ΔU=3/2nRΔT. تغيير دما ΔT را ميتوان از شرايط پايدار در آخر فرايند پيدا کرد.
برطبق معادلهي حالت، فشار گاز در قسمت راست محفظه برابر است با
(P=nR(T+ΔT)/ s(l+l/2
از طرف ديگر اين بايد با حاصل جمع فشار گاز (P'=nRT/ s(l-l/2 در سمت چپ و فشار P"=2kl/ 2s توليد شده توسط فنرها برابر باشد، يعني:
(۵)
بنابراين در مييابيم که:
(۶)
در آخر، با استفاده از معادله ۴ به نتيجه زير ميرسيم:
(۷)