دندانهای پیدا شده در غاری در جنوب چین نشان میدهد که حدود ۱۰۰ هزار سال پیش انسانهای هوشمند (Homo sapiens) به چین رسیدهاند، در حالی که بیشتر محققان فرض میکردند تا آن زمان گونههای ما از افریقا چندان دور نشده بودند.
به گفتهی Michael Petraglia باستانشناس دانشگاه آکسفورد بریتانیا که در این تحقیق شرکت نداشته است، این یک کشف خیره کننده است. این یافته یکی از مهمترین یافتهها در آسیا در دههی گذشته است.
غارهای سنگ آهک فراوانی در Daoxian واقع در استان Hunan چین وجود دارند. کاوشهای اخیر در یک سیستم غار موجود در این منطقه تا بیش از سه کیلومتر مربع منجر به کشف ۴۷ دندان انسان، به علاوهی بقایای کفتارها، پانداهای غول پیکر منقرض شده و حدود ده گونهی جانوری دیگر شد. محققان در این کاوشها هیچ ابزار سنگی پیدا نکردند. این احتمال وجود دارد که انسانها هرگز در این غارها زندگی نمیکردهاند، بلکه باقیماندهی اجساد آنها توسط شکارچیانشان به این غارها آورده شده است.
به گفتهی Maria Martinon-Torres که با همکاری Wu Liu و Xiu-jie Wu از موسسهی دیرینشناسی مهرهداران در پکن مدیریت مدیریت این مطالعه را بر عهده دارد، این دندانها بدون شک متعلق به انسانهای هوشمند (Homo sapiens) است. اندازهی کوچک، ریشههای نازک و تاجهای تخت این دندانها مربوط به آناتومی انسانهای مدرن است. همچنین شکل کلی این دندانها بسیار شبیه به دندانهای انسانهای باستان و امروزی است. این تیم حدود ۱۰ روز پیش نتایج خود را در ژورنال Nature ارائه کردهاند.
تعیین سن این دندانها کاری بسیار دشوار است. آنها حاوی هیچ کربن رادیواکتیو (که حدوداً پس از ۵۰ هزار سال از بین رفته است) نیستند. بنابراین تیم تحقیقاتی رسوبات کلسیت مختلف موجود در غار را بررسی کردند و با استفاده از مجموعهای از بقایای حیوانات استنباط کردند که این دندانها احتمالاً بین ۸۰ تا ۱۲۰ هزار سال قدمت دارند.
به گفتهی Martinon-Torres این اعداد به دست آمده خلاف باور سنتی موجود است که طبق آن انسانهای هوشمند (Homo sapiens) حدود پنجاه تا شصت هزار سال پیش شروع به حرکت از افریقا به نقاط مختلف جهان کردند. آثار قدیمی-تری از انسانهای مدرن خارج از محدودهی افریقا یافت شدهاند. برای مثال بقایایی با قدمت صد هزار سال در غارهای Skhul و Qafzeh واقع در فلسطين مشاهده شدهاند. اما بسیاری از محققان معتقد بودند که این بقایا تنها شواهدی از تلاش نافرجام برای مهاجرت گستردهتر بوده است.
به گفتهی Petraglia که معتقد به مهاجرت زود هنگام انسانهای مدرن از داخل آسیا در یک مسیر جنوبی است، این شواهد نشان میدهد که این مهاجرت ناموفق نبوده است. بلکه مدرکی بسیار محکم مبنی بر حضور زود هنگام انسانهای هوشمند در آسیای شرقی میباشد. Chris Stringer از موزهی تاریخ طبیعی لندن که عقیده داشت این بقایا در غارهای Skhul و Qafzeh نشانهی مهاجرت ناموفق است، میگوید که اکنون تحت تأثیر دندانهای یافت شده در Doaxian قرار گرفته است.
بدون DNA این دندانها، امکان تعیین رابطه میان انسانهای Doaxian و سایر انسانها از جمله مردم آسیایی امروزی وجود ندارد. اما Jean-Jacques Hublin از موسسهی انسانشناسی تکاملی ماکسپلانک واقع در Leipzig آلمان معتقد است که یک گروههای بعدی از انسانها جایگزین آنها شدهاند. شواهد ژنتیکی دیگر نشان میدهد که نیاکان ساکنین امروزی آسیای شرقی، انسانهایی هستند که حدود ۵۵ تا ۶۰ هزار سال پیش با نئاندرتالها در غرب آسیا زاد و ولد کردهاند.
همچنین مشخص نیست که چرا انسانهای مدرن بسیار زودتر از رسیدن به اروپا به آسیای شرقی رسیدهاند، زیرا قدیمیترین بقایای آنها در اروپا مربوط به ۴۵ هزار سال پیش است. Martinon-Torres معتقد است که انسانها قبل از انقراض نئاندرتالهای اروپا نمیتوانستند مکانی برای زندگی در آنجا پیدا کنند. به گفتهی Pertaglia آب و هوای بسیار سرد عصر یخبندان در اروپا ممکن است مانعی دیگر برای افراد سازگار با شرایط آب و هوایی افریقا بوده باشد.
اگرچه Hublin ادعا دارد که امکان قدمت بیشتر از هشتاد هزار سال این دندانها وجود دارد، وی به این نکته نیز اشاره میکند که چند مورد از این دندانها حفرههای قابل مشاهدهای دارند و این ویژگی در دندانهای انسانهای قدیمیتر از ۵۰ هزار سال بسیار نادر است. وی میگوید: «ممکن است انسانهای پیشرفتهی آن زمان رژیم غذایی عجیبی در مناطق استوایی آسیا داشتهاند.» Martinon-Torres میگوید که تیم او قصد دارد نگاه دقیقتری به این حفرهها و رژیم غذایی انسانهای Doaxian با بررسی الگوهای سایش دندانها بیندازد.
جنوب چین پر از غارهای مشابه حاوی اطلاعات بیشتر از این انسانهاست، برای مثال در مورد ابزاری که این افراد میساختند. به گفتهی Pertaglia اطلاعات ما هماکنون بسیار کم است و برای نتیجهگیری درست باید تحقیق و بررسی بسیار بیشتری انجام دهیم.
منبع:
Nature.com
منابع مفيد:
Oldest known human genom
Early European may have had Neanderthal great-great-grandparent
انسانهاي اوليه
رشتهي باستان شناسي
کلسيت
حلقه گمشده ژنتيک در زنجيره تکامل انسان-۲
حلقه گمشده ژنتيک در زحيره تکامل انسان-۱
نئاندرتال-ويکيپديا
غار-ويکيپديا
Homo Spiens
مهاجرت انسانهاي اوليه-ويکيپديا