تحقیقات جدید نشان میدهد که محاسبههای قبلی از تعداد سلولهای باکتریایی در بدن ما، بسیار بیشتر از اندازهی واقعی بوده است.
برای سدهها دانشمندان میگفتند که بدن ما خانهای برای تجمع تعداد زیادی از میکروبها هستند. اما چه مقدار؟ تقریبا 10 باکتری به ازای هر سلول در بدن ما. اما تحقیقات جدید نشان میدهند که این عدد قدیمی به میزان قابل توجهی اشتباه است. طبق تحقیقات جدید بدنهای ما میزبان میکروبها هستند اما فقط به اندازهی 30 درصد بیشتر از سلولهای بدن انسان نه 9000 درصد بیشتر از آن.
محققین محاسبات و یافتههای جدیدشان را در 6 ژانویه به صورت آنلاین در bioRxiv.org به اشتراک گذاشتهاند.
دانشمندانی که بر روی ریزاندامگان همزیست (میکروبیومها – Microbiome) در بدن انسان (مجموعهای از میکروبهایی که بدن ما را خانه خودشان میدانند) مطالعه میکنند، یافتهها و تخمینشان را درباره باکتریهای داخل و سطح بدن انسان قبل از این منتشر کردهاند. ادعای آنها این بوده که میکروبها از حیث تعداد بسیار بیشتر از سلولهای بدن و چیزی بالغ بر 10 به یک یا 100 به یک می باشند. اما در سالهای اخیر دانشمندانی در مورد این اعداد تردید کردهاند.
جودا رزنر (Judah Rosner) بیولوژیست مولکولی از موسسهی ملی دیابت، گوارش و امراض کلیه نیز در بین آنان بود. در شمارهی سال 2014 نشریهی میکروب (Microbe Magazine) ، او نسبت 10 به یک را یک واقعیت دروغین خواند که درون پژوهشها و تحقیقات وارد شده است. وی میگوید که هر کسی اعدادی را که رند و بینقص باشند دوست دارد این نوعی تحمیل فشار بر روند تحقیقات است. اما او و سایر محققین به دنبال این بودند که این اعداد در ابتدا از کجا سرچشمه گرفتهاند.
در ابتدا گروهی از دانشمندان، چالشی را پیرامون یافتن این موضوع شروع کردند. آنها با همکاری یکدیگر تمامی مقالات چاپ شده را برای یافتن منشا این عدد قدیمی دربارهی تعداد میکروبها در بدن انسان جستجو کردند و آن را در مقالهای که در سال 1972، یافتند. سپس آنها تصمیم گرفتند ارقام تخمین زده شده توسط خودشان را با آنچه رایج بود، مقایسه کنند.
آنها دریافتند که گلبولهای قرمز پرتعدادترین سلولها در بدن انسان هستند. از هر 100 سلول در بدن ما، 84 تایش گلبولهای قرمز هستند. بعد از آن سایر سلولهای موجود در خون مانند گلبولهای سفید و سلولهای بندآورنده خونریزی یعنی پلاکتها، هستند. در مجموع 90 سلول از 100هر سلول بدن ما، سلولهای موجود در خون هستند.
واقعیت جالب این است که بسیاری از سلولهای بدن حاوی دی ان ای DNA نیستند. مانند گلبولهای قرمز که در هنگام بلوغ هستهی خود را از دست میدهند. این هستهها جایی هستند که آنها دی ان ای خود را ذخیره میکنند. ساختاری کوچک درون سلول به نام میتوکندری هم دارای دی ان ای میباشد. آنها انرژی مورد نیاز سلول را تامین میکنند. اما سلولهای قرمز خود را از میتوکندری هم خلاص کرده و آن را رها میکنند.
اگر شما قسمتهای مختلف بدن انسان را وزن کنید، ممکن است به این نتیجه برسید که عضلات و چربیها بیشترین سلولهای بدن انسان هستند. درست است که آنها 75 درصد وزن سلولهای بدن را دارا میباشند. اما فقط به این خاطر است که آنها بسیار بزرگ، حجیم و سنگین هستند. اما از نظر تعداد، عضلات و چربیها فقط 0.2 درصد از کل بدن هستند. تحقیقات جدید نشان داده که اگر تمامی سلولهای بدن یک انسان با وزن میانگین (که در حدود 70 کیلوگرم می باشد.) را کنار هم بگذاریم، آنها تودهای در حدود 30 تریلیون سلول خواهند ساخت.
منابع :
bioRxiv.org