زنگ تفريح شمارهي 122
|
در دنياي امروزه ارتباط در دنياي مجازي اينترنت امري رايج است. اينترنت به كاربران اين اجازه را ميدهد كه در كسري از ثانيه از سراسر دنيا براي يكديگر ايميل بفرستند و به راحتي از بين ميليونها مطلب مختلف به مطالعه مقالات مورد نظر بپردازند. مطمئنا شما بارها با موضوعات مختلفي از قبيل صفحات وب، ايميلها و فايلها كه از طريق اينترنت ارسال ميشوند مواجه شده ايد. اما هيچ يك از فعاليتهايي كه شما در اينترنت انجام ميدهيد بدون روتر امكان پذير نخواهد بود. در واقع تمام هستي شبكه به وجود روتر بستگي دارد، در حاليكه بيشتر مردم اصلا با اين ماشين تكنولوژي از نزديك مواجه نشدهاند. |
روتر (Router)
روترها کامپيوترهاي اختصاصي هستند که پيغامهاي شما و ديگر کاربران اينترنت را در امتداد هزاران مسير به سرعت به سوي مقصدشان روانه ميكنند. در اين زنگ تفريح به اين ماشينها که در پشت صحنه باعث کارکردن اينترنت هستند نگاهي مياندازيم.
در حرکت نگاه داشتن پيغامها
هنگاميکه شما ايميل براي دوستتان در آن طرف دنيا ميفرستيد، پيغام چگونه ميداند در کامپيوتر دوست شما به مسير خود خاتمه دهد نه در ميليونها کامپيوتر ديگر در سرتاسر دنيا؟ اکثر کار مربوط به رساندن از کامپيوتري به کامپيوتر ديگر توسط روترها انجام ميگيرد، زيرا آنها وسايل اختصاصي جهت رساندن پيامها از يک شبکه به شبکه ديگر به جاي جريان در يک شبکه هستند.
|
|
بياييد به کاري که يک روتر خيلي ساده انجام ميدهد نگاهي بيندازيم. شرکت کوچکي را در نظر بگيريد که انيميشنهاي سه بعدي براي ايستگاههاي تلويزيون محلي ميسازد. شرکت ده کارمند دارد که هر کدام داراي يک کامپيوتر هستند، چهار کارمند انيماتورند و بقيه در قسمتهاي فروش، حسابداري و مديريت کار ميکنند. انيماتورها اغلب در مواردي که بر روي يک پروژه کار مي کنند نياز به ارسال فايلهاي حجيم براي يکديگر دارند. براي اين منظور آنها از شبکه استفاده مي کنند. وقتيکه يکي از انيماتورها فايلي را براي انيماتور ديگر مي فرستد، فايل بزرگ از اکثر ظرفيت شبکه استفاده خواهد نمود و باعث مي شود شبکه براي کاربران ديگر بسيار کند گردد. يکي از دلايلي که يک کاربر مي تواند تمامي شبکه را تحت تاثيرقرار دهد، نتيجه طريقي است که اترنت کار مي کند. هر بسته اطلاعاتي که از کامپيوتري فرستاده مي شود توسط تمام کامپيوترهاي ديگر در آن شبکه محلي ديده مي شود، سپس هر کامپيوتر بسته را امتحان مي کند و تصميم ميگيرد که آيا منظور آدرس او بوده است يا نه. اين موضوع طرح مقدماتي شبکه را ساده مي کند اما داراي پيامدهايي در کارايي هنگاميکه اندازه و ميزان فعاليت شبکه افزايش مي يابد است. براي جلوگيري از تداخل کار انيماتورها با افرادي که در قسمتهاي ديگر اداره کار ميکنند، کمپاني دو شبکه مجزا احداث ميکند، يکي براي انيماتورها و يکي براي بقيه شرکت. يک روتر دو شبکه را به هم متصل کرده و هر دو را به اينترنت وصل مي کند.
روتر تنها وسيلهاي است که هر پيغامي که به وسيله هر کامپيوتري در هر يک از شبکههاي شرکت ارسال ميشود را ميبيند. وقتي يکي از انيماتورها فايل عظيمي را براي انيماتور ديگر ميفرستد، روتر به آدرس گيرنده نگاه مي کند و تراقيک را در شبکه انيماتورها نگاه ميدارد. از طرف ديگر وقتي يکي از انيماتورها پيغامي به دفتردار ميفرستد و درخواست چک کردن صورت هزينه را ميدهد، روتر آدرس گيرنده را مي بيند و پيغام را بين دو شبکه ارسال ميکند.
يکي از چيزهايي که روتر جهت تصميم گيري در مورد اينکه يک بسته کجا بايد برود استفاده مي کند جدول تنظيمات (Configuration Table) است. جدول تنظيمات مجموعه اي از اطلاعات مي باشد، شامل موارد زير:
• اطلاعاتي درباره آنکه چه اتصالاتي به چه گروهي از آدرسها مرتبط مي شوند.
• تقدم مربوط به ارتباطات مورد استفاده.
• قوانيني براي مديريت حالتهاي عادي و خاص ترافيک
جدول تنظيمات در ساده ترين روترها ميتواند داراي چندين سطر باشد و در روترهاي بزرگ که مديريت پيامها را در ستون فقرات اينترنت بر عهده دارند پيچيدگي و بزرگي آن بسيار بيشتر خواهد شد. پس روتر دو کار جداگانه اما مرتبط با هم دارد:
• روتر مطمئن مي شود که اطلاعات به جايي که نياز نيست نمي رود. اين امر براي جلوگيري از انباشته شدن مقادير زيادي اطلاعات نامربوط در اتصالات کاربران امري حياتي است.
• روتر اطمينان حاصل مي کند که اطلاعات به مقصد مورد نظر مي رسد.
با توجه به اين دو وظيفه، روتر وسيله اي بسيار مفيد جهت كار با دو شبکه مجزا است. روتر دو شبکه را به هم متصل ميکند، اطلاعات را از يکي به ديگري ميفرستد و در برخي موارد پروتکلهاي مختلف بين دو شبکه را ترجمه ميكند. همچنين از شبکه ها در برابر همديگر محافظت مي کند و از رسيدن ترافيک غير جلوگيري ميکند. همچنانکه تعداد شبکه هاي متصل به هم بيشتر باشد، جدول تنظيمات براي اداره کردن ترافيک بين آنهاگستردهتر است و قدرت پردازش روتر بيشتر است. صرفنظر از تعداد شبکه هايي که متصل شده اند، کار اصلي و وظيفه روتر به همان صورت اصلي باقي مي ماند.
انواع روترها :
روترهاي سخت افزاري : اين روترها، سخت افزارهاي هستند که نرم افزارهاي خاص توليد شده توسط توليد کنندگان را اجرا مينمايند
. اين نرم افزارها ، قابليت روتينگ را براي روترها فراهم نموده تا آنان مهمترين و شايد سادهترين وظيفه خود که ارسال داده از يک شبکه به شبکه ديگر است را بخوبي انجام دهند. اکثر شرکتها ترجيح ميدهند که از روترهاي سخت افزاري استفاده نمايند چراکه آنان در مقايسه با روترهاي نرم افزاري، داراي سرعت و اعتماد پذيري بيشتري هستند. شکل زير يک نمونه روتر را نشان مي دهد
( Cisco 2600 Series Multiservice Platform )
روترهاي نرم افزاري : روترهاي نرم افزاري داراي عملکردي مشابه با روترهاي سخت افزاري بوده و مسئوليت اصلي آنان نيز ارسال داده از يک شبکه به شبکه ديگر است.
در اکثر موارد از روترها به عنوان فايروال و يا gateway اينترنت، استفاده ميگردد. اما روترهاي نرم افزاري و سخت افزاري با هم متفاوتند، در اکثر موارد نمي توان يک روتر نرم افزاري را جايگزين يک روتر سخت افزاري نمود، چراکه روترهاي سخت افزاري داراي سخت افزار لازم و از قبل تعبيه شدهاي مي باشند که به آن ها امکان اتصال به يک لينک خاص مثل ATM را خواهد داد. يک روتر نرم افزاري ( نظير سرويس دهنده ويندوز ) داراي تعدادي کارت شبکه است که هر يک از آنها به يک شبکه LAN متصل شده و ساير اتصالات به شبکه هاي WAN از طريق روترهاي سخت افزاري، انجام خواهد شد.
مهمترين ويژگي يک روتر :
روترها تا زمانيكه برنامهريزي نشوند، نميتوانند دادهها را توزيع كنند. اکثر روترهاي مهم داراي سيستم عامل اختصاصي خاص خود هستند. روترها از پروتکلهاي خاصي به منظور مبادله اطلاعات ضروري خود، استفاده ميكنند. نحوه عملکرد يک روتر در اينترنت به اين صورت است كه مسير ايجاد شده براي انجام مبادله اطلاعاتي بين سرويسگيرنده و سرويس دهنده در تمامي مدت زمان انجام تراکش ثابت و يکسان نيست و متناسب با وضعيت ترافيک موجود و در دسترس بودن مسير، تغيير ميكند.