از چند محيط كشت، دو سويهي مخمر هاپلوئيد جهشيافته به نامهاي mutA و mutB جدا شدهاند؛ جهش در هر دو سويه باعث توقف اكسيداسيون گلوكز شده است. براي مشخص كردن جايگاه جهشها، اين سويهها با نمونههاي سالم آميزش داده شدهاند. اين تلاقي منجر به بوجود آمدن ديپلوئيدهاي mutA/+ و mutB/+ شده است كه هر دو قادر به اكسيداسيون گلوكز ميباشند. بعد از يك هفته از انتقال اين ديپلوئيدها به محيط كشت، مشاهده شد كه سلولهاي حاصل از ميتوز mutA/+ همگي سالم و طبيعياند، در حاليكه در محيط كشت mutB/+ حدود 2 درصد سلولها جهش يافته و قادر به اكسيداسيون گلوكز نيستند.
1- چه تفاوتي بين جايگاه ژن جهشيافتههاي mutA و mutB وجود دارد؟
2- مخمر ديپلوئيد حاصل از تلاقي mutA و mutB ميتواند جهشيافته باشد يا سالم؟ جواب
1- در mutB جايگاه جهش در ژنوم ميتوكندريايي است در حايكه در mutA اين جهش در ژنوم هستهاي رخ داده است. آميزش mutA با نمونهي سالم يك كپي سالم از ژن A براي ديپلوئيد فراهم خواهد كرد كه در مخمر ديپلوئيد طي ميتوزهاي بعدي باقي خواهد ماند. اما در آميزش mutB با نمونهي سالم، از آنجايي كه ميتوكندري در تقسيم ميتوز بصورت تصادفي جدا ميشود، بنابراين در طول زمان تعداد كمي از فرزندان (2% در مورد اين آزمايش)، فقط داراي ژنوم ميتوكندري جهشيافته خواهند بود.
2- از آنجايي كه جايگاه جهشها در ژنهاي مختلفي هستند، هر ديپلوئيد يك كپي از ژن سالم را همراه دارد(يكي ژن سالم هستهاي و ديگري ژن سالم ميتوكندريايي) لذا ديپلوئيد حاصل سالم خواهد بود.