۷ برابر آنچه تصور ميشد!
به گزارش یک تیم بینالمللی متشکل از دانشمندان جهان، به طور تقریبی ۳ تریلیون درخت روی کرهی زمین وجود دارد (یعنی هفت برابر بیشتر از تعدادی که قبلاً تخمین زده شده بود). این مطالعه همچنین نشان میدهد که فعالیتهای انسانی به فراوانی درختها در سراسر جهان آسیب میرساند. طبق تخمین این تیم هر ساله حدود ۱۵ میلیارد درخت بریده میشود. از زمان شروع کشاورزی در حدود ۱۲هزار سال پیش، تعداد درختان جهان ۴۶% کاهش یافته است.
توماس کروتر، بومشناس موسسهی بومشناسی هلند که در زمان حضورش در دانشگاه Yale واقع در New Haven, Connecticut این تحقیقات را سرپرستی کرده است میگوید: «تأثیرات فعالیتهای انسانی بسیار زیاد است. بدیهی است که ما انتظار داشتیم انسانها در این روند نقش برجستهای داشته باشند، اما اینکه آنها قویترین و مهمترین عامل کنترلکنندهی جمعیت درختان باشند بسیار غیر منتظره است.»
برآورد قبلی از جمعیت درختان جهان، یعنی حدود ۴۰۰ میلیارد، عمدتاً بر اساس تصاویر ماهوارهای بوده است. اگر چه تصویربرداری از راه دور اطلاعات خوبی از محل جنگلها در اختیار ما میگذارد، دقت شمارش درختها با این روش به اندازهی دقت فردی که خود، درختها را میشمارد نیست.
کروتر و همکارانش این روشها را به این شکل با هم ادغام کردند: ابتدا آنها اطلاعات مربوط به هر قاره به جز قطب جنوب را از شمارشهای مختلف که روی زمین انجام شده و حدود ۴۳۰ هزار هکتار را پوشش داده بود جمعآوری کردند. این دادهها به آنها کمک کرد تا تخمین بهتری از چگالی درختان هر منطقه واقع در تصاویر ماهوارهای داشته باشند. سپس محققان این تخمینهای چگالی را در مناطقی که اطلاعات دقیقی از شمارشهای زمینی از آنها موجود نبود به کار بردند. برای مثال دادههای مربوط به شمارش زمینی جنگلهای کانادا و شمال اروپا به منظور بهبود تخمینهای تصاویر ماهوارهای جنگلهای مشابه در مناطق دوردست روسیه مورد استفاده قرار گرفتند.
کروتر توضیح میدهد: «ما درختان جدیدی کشف نکردیم، بلکه از اطلاعاتی دیگر برای بهبود و تصحیح تخمینهای قبلی استفاده نمودیم.»
به گفتهی Becky Chaplin-Kramer از دانشگاه استنفورد کالیفرنیا، تخمین جمعیت بهتر از درختان میتواند به مدیران منابع برای محاسبهی منافع اقتصادی وجود جنگلها از نظر تصفیهی آب، حفاظت خاک و کارکردهای دیگر در مقابل قطع درختان برای ایجاد زمینهای کشاورزی کمک کند.
بیشترین تراکم درختان (که به صورت تنه در هکتار محاسبه میشود) در جنگلهای امریکای شمالی، اسکاندیناوی و روسیه یافت شده است. این جنگلها به طور معمول درختانی با برگهای سوزنی دارند و حدود ۷۵۰ میلیارد درخت دارند، یعنی تقریباً ۲۴% از کل جمعیت درختان کرهی زمین. جنگلهای گرمسیری و نیمه گرمسیری با وسیعترین زمینهای جنگلی حدود ۱.۳ تریلیون درخت، یعنی ۴۳% از کل جمعیت درختان کرهی زمین را در خود جا دادهاند.
به گفتهی Susan Trumbore از موسسهی ماکسپلانک آلمان، آخرین آمار در مورد جمعیت درختان این سوال را به وجود می-آورد که کدام گونهها در کدام مناطق وجود دارند و انواع خاص از جنگلها چگونه تکامل مییابند؟ در این باره Trumbore میگوید: «تعداد درختان تنها بخش کوچکی از پاسخ معماست. یک درخت در جنگلهای روسیه متفاوت از یک درخت در جنگلهای گرمسیری است.» کروتر اخطار میدهد که نباید از این آمار خوشحال شویم و تصور کنیم که همه چیز خوب است. در حقیقت نتایج این بررسیها نشان میدهد که در بعضی مناطق که انتظار میرفت رشد جمعیت درختان را شاهد باشیم، از جمله مناطق گرم و مرطوب، فعالیتهای انسانی مانند کشاورزی سبب کاهش چشمگیر در جمعیت درختان شده است.
منبع:
Global count reaches 3 trillion trees
منابع مفيد:
نابودي جنگلها
جتگلهاي گرمسيري- ويکيپديا
درختان
جنگلها
بانک اطلاعاتي پوشش گياهي ايران
Plant for the planet