معاون برنامهریزی و توسعه مدیریت وزارت آموزش و پرورش برنامههای تغذیه و پوشاک رایگان برای دانشآموزان مناطق محروم و و شبانهروزیها را اعلام کرد. محمدرضا محدث خراسانی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی فارس افزود: سال گذشته برنامهای را به منظور ارتقای کیفیت تغذیه دانشآموزان انجام دادیم که این طرح امسال نیز ادامه دارد.وی اضافه کرد: طوری برنامهریزی شد تا دانشآموزان سه روز در هفته (روزهای زوج) از تغذیه رایگان بهره مند شوند و عنوان شد که بهتر است همراه میوه و تخم مرغ به منظور تأمین انرژی کافی، بیسکویت یا کیک داده شود.محدث به مصرف شیر بین دانشآموزان اشاره کرد و گفت: روزهای توزیع و مصرف شیر رایگان در مدارس شامل شیر 200cc سه روز در هفته، روزهای فرد و شیر 250cc دور روز در هفته، روزهای فرد بود.وی ادامه داد: در انعقاد قرارداد با کارخانه ها و شرکت های غذایی معتبر عنوان شد که باید جدول غذایی رعایت شود که شامل بیسکویت(وزن70گرم، ترکیبات شامل آرد کامل، شکر، روغن، شیر، تخم مرغ، پروتئین 6/5 گرم، کربوهیدرات48گرم، چربی 12گرم، انرژی 322 کیلوکالری)، کیک ساده( وزن 100گرم، ترکیبات شامل آرد، شکر، روغن، شیر، تخم مرغ، پروتئین 5/4 گرم، کربوهیدرات 56گرم، چربی14گرم، انرژی 346 کیلوکالری)، کیک غنی شده (وزن 35گرم، ترکیبات شامل آرد، شکر، روغن شیر، تخم مرغ، ویتامینA، آهن، پروتئین 9/1 گرم، کربوهیدرات 5/23گرم، چربی25/3 گرم، انرژی 131 کیلوکالری)، خرما به علاوه بیسکویت ساده( وزن 50+100 گرم، ترکیبات شامل نوع کیک زاهدی، پروتئین 5گرم، کربوهیدرات 6/93 گرم، چربی 12گرم، انرژی 404کیلوکالری)، نخودچی به علاوه کشمش یا توت خشک به علاوه کشمش( وزن 50+50 گرم، ترکیبات شامل 50گرم نخودچی +50گرم کشمش، پروتئین 5/11 گرم، کربوهیدرات 2/69 گرم، چربی5/2 گرم، انرژی 346کیلوکالری)، میوه «سیب،موز،پرتغال»( وزن 150 گرم، کربوهیدرات 5/22 گرم، انرژی90کیلوکالری)،تخم مرغ ( وزن 70گرم، پروتئین 9/12 گرم، چربی 5/11 گرم، انرژی 163 کیلوکالری) و میوه خشک «توت، سیب، زردآلو و غیره» (وزن 100 گرم، پروتئین 2گرم، کربوهیدرات87 گرم،انرژی 365 کیلوکالری) است.
معاون برنامهریزی و توسعه مدیریت وزارت آموزش و پرورش اظهار داشت: تمام اقلام خوراکی تغذیه رایگان باید دارای بستهبندی، سالم، بدون پارگی و آلودگی، دارای پروانه ساخت و بهره برداری از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و علامت استاندارد از موسسه ملی استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، دارای تاریخ تولید و انقضاء حداکثر سه ماه به روز و ماه و سال (با ماشین کدزنی در روی بسته بندی حک شده باشد)، دارای نام مواد تشکیل دهنده، نام محصول، نام کارخانه و نشانی و تلفن آن روی بسته (ترکیبات، وزن محصول، شرایط نگهداری چاپ شده باشد،دارای برچسب ارزش غذایی) و پوشش بسته بندی های کیک و بیسکویت باید از نوع سلیفون آلومینیومی و ساده(برای بیسکویت) باشد.وی تأکید کرد: از هر محصول سه بار در سال آنالیز به عمل آید که مخارج آن به عهده کارخانه یا شرکت طرف قرارداد است.
محدث ادامه داد: در تغذیه رایگان پرتقال، سیب و موز باید دارای سطحی سالم و تمیز، براق، بدون خراش و اثر ضربه فیزیکی (بدون لهیدگی و پلاستیکی) عاری از آثار کرم خوردگی، کپک زدگی، آفت زدگی، آلودگی با فضولات پرندگان و سایر حیوانات باشد. ضمن اینکه دارای بسته بندی یک نفره وکیوم (بدون هوا) باشد.وی افزود: خرما نیز دارای بسته بندی وکیوم (بدون هوا) باشد. ضمن اینکه خرما باید سالم دارای پوست صاف و براق به رنگ قهوهای روشن تا تیره باشد. طعم مطبوع و شیرین داشته و به هم چسبیده نباشد. آثار کرم خوردگی، افت زدگی، کپک زدگی، ترشیدگی، شکرک زدگی و لهیدگی و آلودگی با فضولات و مواد خارجی در آن دیده نشود و دارای بسته بندی یک نفره و وکیوم شده باشد.
معاون برنامهریزی و توسعه مدیریت وزارت آموزش و پرورش تأکید کرد: مواد خوراکی تغذیه رایگان توسط دانش آموز در مدرسه یک روز در میان (روزهای زوج) مصرف میشود.
وی گفت: انبار نگهداری مواد غذایی تغذیه رایگان در استان، منطقه، مدرسه نیز باید دارای دیوار، کف، سقف بدون درز، دیوار و کف قابل شستشو با شیب مناسب، دارای دریچه سوسک گیر، با تهویه مناسب بدون کوران هوا باشد. درجه حرارت انبار حداکثر 20درجه سانتیگراد، عاری از حشرات و جانوران موذی، تمام پنجرهها و درها باید دارای توری مناسب جهت جلوگیری از ورود حشرات باشد. همچنین دارای قفسه جهت چیدن خوراکیها بوده و قفسه زیرین از کف 15 تا 20 سانتیمتر فاصله داشته باشد.معاون برنامهریزی و توسعه مدیریت وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: حمل و نقل مواد غذایی باید به گونهای انجام شود که باعث پارگی، خراشیدگی و خردشدن بستهبندی آنها نشود و مواد غذایی آسیب نبیند. ضمن اینکه شرایط حمل و نقل باید کاملا بهداشتی باشد، ماشین و وسایل ماشین باید به طور مرتب تمیز و شستشو شوند. محل انبار به طور مرتب شستشو و ضدعفونی شود. از سویی هر سال قبل از انبار کردن اقلام مواد خوراکی و زمان تخلیه، کامل سمپاشی شود.
وی اضافه کرد: از محل اعتبارات این ردیف، بخشی برای تهیه پوشاک و کفش دانش آموزان تحت پوشش تغذیه و پوشاک رایگان منظور میشود.محدث ادامه داد: برای تهیه پوشاک رایگان نیز باید پارچه از جنس کتان ضخیم و مرغوب برای شلوار پسرانه و کتان مرغوب و ظریف برای پیراهن پسرانه، جنس پارچه برای روپوش و شلوار دخترانه از نوع ترگال یا کتان مرغوب، تهیه پارچه در رنگ های متنوع و متناسب با فرهنگ هر منطقه و استان و تهیه کفش با قالب دور دوخت، بندی و اسپرت در نظر گرفته شود.