فيزيك دريا
امواج غول آسا
7 فوريه 1933 افسران ناو شوروي سابق بلندترين موج اقيانوس كه تاكنون ديده شده را در شمال پاسيفيك گزارش دادند. موج يبه ارتفاع 34 متر با تناوب 14.8 ثانيه و طول موح 342 متر اندازه گيري شد. سرعت موج با استفاده از حد طول موج در آبهاي عميق 23 متربرثانيه محاسبه شد. توان موج 17000 كيلووات بود.
خدمه مشاهدات خود را بيان كردند و محاسباتي انجام شد با ابزاري كه داشتند و نسبت به طول 148 متري كشتي و طول موج آن، موج به اندازهي يك كوه بود ولي اتفاقي براي كشتي نيفتاد. منتهي كشتيهاي بزرگ اتفاقاً در اين مورد مسأله دارند و امكان صدمهديدگي آنها وجود دارد.
در فوريه 1933 ناو 146 متري نفتكش شوروي سابق گرفتار طوفان دريايي بزرگي شد كه در مسير مانيلا تا سانديگو قرار گرفته بود. اين طوفان 7 روز ادامه داشت و از آسيا شروع شد تا نيويورك ادامه داشت. بادهاي نيرومندي با سرعت هزاران مايل بر آبهاي آزاد اقيانوس وزيد. باد از پشتسر از مرتبهي 60 گره دريايي ميوزيد و خدمه به اندازه اي وقت داشتند كه امواج غولآساي پشت سرشان را تماشا كنند. يكي از افسران ارشد قلهي موجي را ديد كه از پشت سر در حال نزديك شدن به كشتي بود در وضعيتي كه عرشه سوار بر موج جلويي رسيد. ارتفاع موج به 34 متر رسيد.
سرعت امواج ايدهآل اقيانوس
سرعت ايدهآل امواج درحال حركت بر اقيانوس طول موجي وابسته به ميزان عمق موج دارند كه خودش وابسته به عمق آب دارد. سرعت موج از اين رابطه بدست ميآيد.
در آبهاي عميق نانژانت هايپربوليك به حد 1 ميرسند و اولين جمله ريشه مربع سرعت آب را مشخص ميكند. حد تانژانت اينها هستند:
بنابراين حالتهاي سرعت چنين هستند:
وقتي اين موج محاسبه ميشود ممكن است تقريب خوبي از سرعت محاسبه شده در تجربه باشد. شايد وابسته به مقدار دقيق سرعت نباشد. در واقع پيشفرض سيال ايدهآل است براي اين فرض. شكل موج و سطح پايينيموج و غيره. ميتواند موج پيشروندهاي باشد به نسبت مايع باشد و در اين صورت شامل هيج جريان سرعت آبي نيست. به زبان فني اين سرعت به نسبت مايع چابكي يا تندي موج ناميده ميشود.
لينك هاي مرتبط: