متن كامل خبر
فوزاریوم: آلاینده‌ی فراموش‌شده‌ی محصولات زراعی و منابع آبی

تاريخ خبر : 17/11/1386امتياز بده :ارسال به دوستتعدادمشاهده : 884

- پژوهشگران با به‌کارگیری روش‌ها و وسایل آزمایشگاهی پیشرفته دریافتند که میزان این سم‌ها به‌طور چشمگیری بعد از درو افزایش می‌یابد. برای مثال میزان «داکسی‌نیوالنول» تا حدود 4000 برابر افزایش پیدا می‌کند.

فوزاریوم: آلاینده‌ی فراموش‌شده‌ی محصولات زراعی و منابع آبی

میکوتوکسین‌های فوزاریوم در مزرعه‌ی گندم






پژوهشگران با به‌کارگیری روش‌ها و وسایل آزمایشگاهی پیشرفته دریافتند که میزان این سم‌ها به‌طور چشمگیری بعد از درو افزایش می‌یابد. برای مثال میزان «داکسی‌نیوالنول» تا حدود 4000 برابر افزایش پیدا می‌کند.

 

بر پایه‌ی گزارش پژوهشگران سوئدی، قارچ‌های فوزاریوم سم‌هایی تولید می‌کنند که در بین محصولات زراعی پراکنده شده و محیط زیست را آلوده می‌‌گرداند. پیامدهای اکولوژیک این آلودگی‌ها روی محیط هنوز مشخص نیست.

به گزارش ساینس دیلی (Science Daily)، در این تخقیق که به «توماس بوشلی» (Thomas Bucheli) محقق «ایستگاه تحقیقاتی اکوکشاورزی و کشاورزی زوریخ» صورت گرفته است، دانشمندان تاکنون دو تا از شایع‌ترین «میکوتوکسین‌ها» – « داکسی‌نیوالئول » (Deoxynivalenol) و « زارالنون » (Zearalenone) که به گروه بزرگ‌تر سم‌های قارچی به نام «میکوتوکسین» تعلق دارند – را در غذاها و محصولات دامی مطالعه کرده‌اند. با این حال، این ترکیبات به‌ندرت در محیط زیست مطالعه شده و لذا دانشمندان از پراکنش این سم‌ها در محیط‌های دیگر اطلاعات بسیار کمی در دست دارند.


گندم‌های آلوده به «فوزاریوم».



در مطالعه‌ی جدید، پژوهشگران یک مزرعه‌ی گندم زمستانی را با قارچ «فوزاریوم» (Fusarium graminearum) آلوده کردند؛ این قارچ یکی از منابع اصلی تولید سم‌های «داکسی‌نیوالئول» (Deoxynivalenol) و «زارالنون» (Zearalenone) است. بعد از آلوده کردن مزرعه محققان میزان سم‌های یاد شده را در آب زهکشی مزرعه قبل و بعد از درو اندازه‌گیری کردند.

در این تحقیق، روش‌هایی شامل «استخراج فاز جامد» (Solid-Phase Extraction) و «کروماتوگرافی مایع - طیف‌سنجی جرمی» (LC−MS) برای مشخص کردن میزان سم‌ها در آب‌های نمونه‌‌برداری‌شده به‌کار رفته ‌است.



«توماس بوشلی»
(Thomas Bucheli)













پژوهشگران، با به‌کارگیری روش‌ها و وسایل آزمایشگاهی پیشرفته دریافتند که میزان این سم‌ها به‌طور چشمگیری بعد از درو افزایش می‌یابد. برای مثال میزان «داکسی‌نیوالنول» تا حدود 4000 برابر افزایش پیدا می‌کند.

به گفته‌ی این پژوهشگران احتمالا سم‌ها دیگری نیز در مزرعه‌ی مورد مطالعه پراکنده می‌شوند زیرا به میزان مساوی با «داکسی‌نیوالئول» و «زارالنون» تولید می‌شوند. هم‌چنین اثرهایی از این سم‌ها در رودخانه‌های سوئیس نیز پیدا شد.

 این پژوهشگران افزودند: پیامدهای اکولوژیک این سم‌ها بر آب‌های سطحی هنوز روشن نیست و به مطالعه‌های بیش‌تری نیاز دارد.



         

دبیر المپیاد زیست‌شناسی

«میکوتوکسین‌ها» توسط قارچ «فوزاریوم» تولید می‌شود که روی غلات تاثیرگذار هستند. «فوزاریوم» یک قارچ آوندی و خاک‌زاد است که به آوندها حمله و آن‌ها را مسدود می‌کند.

تحت شرایط آزمایشگاهی و گلخانه‌ای با استفاده از کنترل شیمیایی و قارچ‌کش‌ها می‌توان تا حدودی این قارچ را از میان برد ولی کنترل آن در شرایط مزرعه نیاز به تدبیر بیش‌تری دارد.


     منبع خبر : سرويس فعالیت‌های علمی رشد

بازگشت