زنگ تفریح شماره 102
شما فکر می کنید شته خیلی حیوان خوشحالی است و همین طور برای خودش عین چی روی برگ ها دراز می کشد و غذایش را می خورد و کیف می کند؟ فکر می کنید اگر گیاهان را سمپاشی نکنند، شته ها زندگی برایشان کویت است؟ هیچ فکر کرده اید اگر یک گوساله ای بزغلاه ای چیزی بیاید آن برک را بخورد چه بر سر آن شته نگون بخت می آید؟ همان حشرات ریزی که اغلب به نظر می رسد تا حالا یک سنجد هم نخورده اند . چندان تمایلی به حرکت و جابه جا شدن ندارند.
اما خوب است بدانید این طوری ها هم نیست و وقتی یک موجود غول پیکر گیاهخوار مانند بز از راه می رسد و با ولع تمام خانه این حشرات را می جود آنها خودشان را پرت می کنند پایین تا زنده بمانند. همین موضوع که به نظر ما خیلی بی اهمیت است برای گروهی از دانشمندان جالب شده و آنها تصمیم گرفته اند که جواب این سؤال را پیدا کنند که آن شته ها از کجا شعورشان می رسد که بزغاله ممکن است انها را بخورد و خودشان را نجات می دهند.
دانشمندان جوابهای زیادی به ذهنشان رسید و گفتند: شاید سایه حیوان را درک می کنند، یا تکان خوردن گیاه را می فهمند یا... بعد هم محققین به تفکیک هر کدام از این جواب های احتمالی را بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که که مهم ترین عاملی که به شته های ریز هشدار می دهد تا دم شان را روی کولشان بگذارند و با یک سقوط آزاد از مرگ فرار کنند، نفس حیوان گیاهخوار است.
آنها حتی فرضیه خود را با ابزار های تنفس مصنوعی مورد ارزیابی قرار دادند و مطمئن شدند که موجودات ریزی که روی برگهای گیاهان زندگی می کنند، می توانند درست به موقع نفس گیاهخواران را حس کنند و در واکنشی سریع از روی برگ به روی زمین بپرند تا خورده نشوند. خب حالا که چی؟ به نظر شما دانشمندان، پی بردن به این موضوع چه فایده ای برایشان داشت و آنها بعدش چه کار کردند؟ باید بگوییم که آنها خیلی خوشحال شدند و رفتند خانه شان!