توجه :
 
 چنانچه مفاهیم یا عبارت ها و اصطلاحات به کار رفته در این صفحه را متوجه نمی شوید، می توانید مطالعه خود را از اولین جلسه آموزشی رباتیک شروع نمایید. بدین منظور روی لینک زیر کلیک فرمایید:
 
 
همچنین چنانچه بخشی از مطالب را قبلا خوانده اید، برای مشاهده فهرست موضوعات جلسات آموزشی رباتیک، لطفا روی لینک زیر کلیک فرمایید:
 
 
در این بخش از سایت رشد، مطالب آموزشی در زمینه رباتیک با زبان بسیار ساده و بر مبنای مطالبی که در سنین راهنمایی آموخته اید ارائه شده و در هر جلسه مطالب جدیدی آموزش داده شده اند.
 آخرین مطالب
 جلسه‌ي چهل و پنجم
جلسه‌ي چهل و پنجم
آشنايي با ليگ ربات‌هاي فوتباليست دانش‌اموزي و برخي قوانين آن و ...
 

 

 به نام خدادر ابتداي بحث لازم به ذكر است كه از امسال، فدراسيون جهاني روبوكاپ، قوانين مسابقات ربات‌هاي فوتباليست دانش‌اموزي را به كلي تغيير داده است، اين تغييرات باعث به وجود امدن تغييراتي بنيادين در ساختار ربات‌هاي فوتباليست دانش آموزي شده است. اما به دلايلي هنوز در اكثر مسابقات داخلي از قوانين سال گذشته استفاده مي‌شود. به همين خاطر ما هم در اين جلسه ابتدا در مورد قوانين قبلي اين ليگ توضيح خواهيم داد، در چند جلسه آينده هم به قوانين جديد ليگ خواهيم پرداخت.


 

با عرض سلام خدمت دوستان عزيزم

همان‌طور كه قول داده بوديم، قراره در اين جلسه با ربات‌هاي فوتباليست دانش‌اموزي بيشتر آشنا شويم. اما از اونجايي كه در مورد اين ربات‌ها مطالب زيادي براي گفتن وجود دارد، بحث ما در چند جلسه‌ي آينده هم ادامه خواهد داشت.

 

 

مسابقات فوتباليست دانش‌اموزي داراي 2 زير شاخه است كه در هر يك مسابقاتي جداگانه برگزار مي‌شود: 1- در اولي هر تيم فقط مي‌تواند يك ربات را در هر زمان در زمين بازي داشته باشد باشد، كه به آن "يك به يك (1×1)" مي‌گويند. 2- در ديگري هر تيم مي‌تواند در هر لحظه حداكثر 2 ربات در زمين بازي داشته باشد كه به آن "دو در دو (2×2)" مي‌گويند.

بيشتر قوانين بازي در هر دو زير شاخه يكي است، اما طبيعتاً تفاوت‌هايي هم وجود دارد. يكي از مهم‌ترين تفاوت‌ها در اندازه‌ي زمين بازي آن‌ها است، كه در بخش 2×2 اندازه‌ي زمين بازي و دروازه‌ها كمي بزرگتر از 1×1 است.

پس بحث را از زمين مسابقه شروع مي‌كنيم:

ابعاد زمين 2×2 و 1×1 در تصاوير زير نشان داده شده است.


زمين بازي بخش 1×1

 

در كف زمين مسابقه نيز، يك طيف رنگي از سياه تا سفيد (مانند شكل زير) در حد فاصل بين دو دروازه كشيده شده است تا به كمك آن، ربات‌ها بتوانند موقعيت تقريبي خود را بدست بياورند. در ادامه در مورد اين موضوع بيشتر توضيح خواهيم داد.

 


و اين هم نماي كلي يك زمين مسابقه‌ي استاندارد:

 




  توپِ بازي:


 

توپ مورد استفاده براي اين ليگ مي‌بايست داراي خاصيتي باشد كه ربات‌هاي دانش‌آموزي كه طبيعتاً نمي‌توانند زياد هم پيشرفته باشند، بتوانند به راحتي آن را تشخيص دهند. اين توپ‌هاي داراي تعداد زيادي فرستنده‌ي مادون قرمز هستند كه اين فرستنده‌ها در همه جهت از خود نور مادون قرمز ساتع مي‌كنند. به اين ترتيب مي‌توان توسط يك سنسور مادون قرمز معمولي بر روي ربات (‌كه در جلسه‌ي ..... در مورد آن توضيح داده شد) به راحتي نور ساتع شده از توپ را دريافت كرد و مكان توپ را تشخيص داد. شكل زير تصويري از اين توپ ها است:

 



داخل اين توپ چند عدد باطري قرار مي‌گيرد تا انرژي لازم آن براي توليد نور تأمين شود. جنس بدنه‌ي آن نيز پلاستيك شفاف است.
 

 


  ابعاد و وزن ربات‌ها



 

براي بخش 1×1: وزن ربات نبايد بيش از 2 كيلوگرم باشد. محدوديت ارتفاع هم همان 22 سانتي متر است. كل ربات نيز بايد در استوانه‌اي تو خالي به شعاع 18 سانتي متر جا شود.

 



 

  برخي از قوانين بازي




 

  • بازي در دو نيمه‌ي 10 دقيقه‌اي برگزار مي‌شود كه بين 2 نيمه‌ي بازي 5 دقيقه وقت استراحت وجود دارد.
  • شروع بازي از نقطه‌ي وسط زمين است و بر اساس قرعه‌ي سكه تعيين مي‌شود كدام تيم بازي را شروع كند.
  • در پايان زمان بازي، تيمي برنده است كه بيشترين گل را به تيم مقابل زده باشد. زماني يك تيم به تيم ديگر گل مي‌زند كه بتواند توپ را وارد دروازه ي تيم مقابل كند(مانند فوتبال معمولي)
  • بازي خطا هم دارد. مثلاً يكي از خطاها اين است كه اگر تيمي به هر طريقي، زماني كه توپ در نقطه‌ي ديگري از زمين است به ربات تيم مقابل ضربه‌ي محكمي بزند يا مداوماً ربات تيم مقابل را هُل بدهد، داور اعلام خطا مي‌كند.
  • همچنين اگر يك ربات به هر طريقي به زمين مسابقه يا ربات تيم مقابل آسيب جدي وارد كند، بنا به تشخيص كميته ي داوري با آن برخورد خواهد شد.
  • در اين ليگ، پنالتي، آفسايد، ضربه‌ي آزاد و تايم اوت (زمان استراحت به درخواست تيم‌ها) وجود ندارد.

در اين جلسه با قوانين ليگ و كليات ربات‌ها آشنا شديم. در جلسه‌ي آينده با ساختار فني يك ربات فوتباليست آشنا خواهيم شد و خواهيم ديد يك ربات فوتباليست حرفه‌اي بايد داراي چه ويژگي‌ها و امكاناتي باشد.جلسه‌ي آينده روز يكسنبه‌ي هفته‌ي آينده بر روي سايت قرار خواهد گرفت.

 

منتظر سوالات و نظرات دوستان خوبم هستم

شاد و پيروز باشيد

دوست شما، فراز امير‌غياثوند

براي بخش 2×2: وزن ربات نبايد از 2.5 كيلوگرم بيشتر باشد. ارتفاع آن هم نبايد بيش از 22 سانتي متر باشد. كل ربات نيز بايد در استوانه‌اي تو خالي به شعاع 22 سانتي متر جا شود.


تشخيص توپ براي ربات به هيچ وجه كار ساده‌اي نيست، زيرا ربات مثل انسان چشم ندارد و نمي‌تواند توپ را مستقيماً ببيند. در ربات‌هاي پيشرفته‌ي دانشجويي، يك دوربين تصاويري از زمين مسابقه تهيه مي‌كند و تصاوير دريافتي خود را به صورت ديجيتال شده تحويل يك كامپيوتر مي‌دهد و كامپيوتر پس از انجام پردازش‌هاي فراوان بر روي تصوير دريافت شده، مي‌تواند مكان توپ را تشخيص دهد. البته اين اتفاقات در كسري از ثانيه صورت مي‌گيرد و در هر ثانيه ده‌ها تصوير از زمين مسابقه گرفته شده و توسط كامپيوتر پردازش مي‌شود. اما به هر حال اين روند كمي پيچيده است و نمي‌توان از ليگ‌هاي دانش‌آموزي انتظار انجام چنين روندي را داشت.

دور تا دور زمين با ديواره‌هاي مشكي رنگي به ارتفاع 14 سانتي متر محصور شده است.

زمين بازي بخش 2×2


 

1388/6/12 لينک مستقيم

فرستنده :
بیل کوچولو HyperLink HyperLink 1388/8/26
مـتـن : سلام
خواستم بابت این زحماتی که می کشین تشکر کنم.
من تازه با این سایت آشنا شدم و فارغ تحصیل رشته نقشه کشی صنعتی هستم. می خواستم بدونم اگه سوالی نسبت به جلسات گذشته داشته باشم , می تونم با شما مطرح کنم.
پاسـخ : سلام دوست عزیزم
ممنونم از لطفتون. بله، حتماً در خدمتتون هستم. پیروز باشید

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1388/8/26
مـتـن : khob

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1388/8/26
مـتـن : ممنون از مطالب خوبتون

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1388/8/26
مـتـن : سلام دوست عزیز
با تشکر از مسایل ارائه شده در سایت. من تازه با سایت شما آشنا شدم و از مطالب خوبتون خیلی لذت بردم. لطفا اگه ممکنه به سوالاتم جواب بدید. اول اینکه اگه روبات ما جریان بالایی بکشه مثلا 5 یا 6 آمپر که احتمال این اتفاق بخاطر قدرت مورد نیاز در روبات ها آتش نشان و مین یاب وجود داره باید از چه درایوری استفاده کرد چون l298 جریان ماکسیممش حدود 2 هست و اگه جریان رو محدود کنیم قدرت موتور کم می شه؟
سوال بعدی هم برای روبات آتش نشان سنسوری که برای تشخیص آتش استفاده می شه بهتره فوتوسل باشه یا گیرنده ی مادون قرمز عادی. و اگه مرجع و مدار خاصی داره لطفا معرفی کنید. بازم متشکر.
پاسـخ : سلام دوست عزیز
ممنونم، خوشحالم که مطالب مورد قبولتون بوده.
البته به ندرت دیده می شود که ربات هایی مثل آتش نشان یا مین یاب بیش از 2_3 آمپر جریان بکشند، اما به هر حال می تونید شما از درایورهایی مثل L6203 استفاده کنید، دیتا شیت این ای سی رو میتونید از طریق اینترنت دانلود کنید. همچنین می تونید از تعداد بیشتری L298 استفاده کنید، همانطور که می دونید، هر L298 قابلیت راه اندازی همزمان 2 موتور را دارد، اما شما می تونید هر دو کانال خروجی l298 را برای یک موتور استفاده کنید، به این ترتیب می تونید جریان بیشتری را برای هر موتور تامین کنید.
برای تشخیص آتش، بهتر است از همین سنسورهای مادون قرمز استفاده کنید. مدار راه اندازی این سنسورها در همین سایت وجود دارد، شما می تونید از همین مدار برای تشخیص آتش استفاده کنید.
پیروز باشید.

فرستنده :
محمد سجاد HyperLink HyperLink 1388/8/26
مـتـن : سلام خسته نباشی
چطور میتونم سرعت یه مسیر یابو سره پیچ کم کنم؟
بهترین و قوی ترین موتور واسه یه مسیر یاب چیه؟
ممنون
پاسـخ : سلام دوست عزیز
برای کنترل سرعت موتورها قبلاً در مورد روش PWM توضیحات مفصل داده شده است، شما با استفاده از همین تکنیک می توانید با هر سرعتی که مد نظرتون هست موتورهای ربات را کنترل کنید.

فرستنده :
علی خورشیدی HyperLink HyperLink 1388/8/25
مـتـن : با سلام
یک سوال در مورد این تشخیص رنگ و موقعیت داشتم (رنگ زمین):
در مسابقات ایران اوپن 2009( همین امسال) دیگر زمین ها به همان شکل قبلی نبود و زمین ها به رنگ سبز( مانند یک زمین چمن) در آمده بود و دیگر از سیستم تشخیص رنگ ir برای موقعیت یابی زمین استفاده نمی شد بلکه از سنسور هایی با نام کامپاس (یا قطب نما) استفاده می کردند که جهت شمالی یا جنوبی بود روبات را نشان می داد!!!
اما سوال اصلی من این است که چرا دیگر زمین ها بر روی پایه قرار نداشت(در مسابقات ایران اوپن دیگر میز های مسابقه پایه دار نبود و روی زمین بود) آیا همه ی این ها به خاطر این سنسور است یا اینکه مساله چیز دیگری بوده است؟؟؟؟؟!!!!
پاسـخ : سلام دوست عزیز
تغییر در رنگ زمین مسابقات، به خاطر تغییر در قوانین مسابقات روبوکاپ جهانی است، طبق قوانین جدید، رنگ زمین سبزرنگ می باشد. کامپس ارتباطی با قوانین جدید ندارد، همیشه برای تعیین جهت ربات در زمین، از کامپس استفاده می شود. نه، این مساله ارتباطی با تغییر رنگ زمین مسابقه ندارد.
پیروز باشید

فرستنده :
ناشناس HyperLink HyperLink 1388/8/25
مـتـن : سلام و خسته نباشید
من جلسه ی پیش سوالی پرسیده بودم اگر امکان دارد من رو راهنمایی کنید.
لطفا مطالب رو منظم تر و با فواصل کمتری روی سایت قرار بدید
ممنون
پاسـخ : سلام دوست عزیز
حتماً، عذر خواهی می کنم از بابت تاخیر در پاسخ گویی

نظر شما پس از تاييد در سايت قرار داده خواهد شد
نام :
پست الکترونيکي :
صفحه شخصي :
نظر:
تایید انصراف
 

 

 فعاليت هاي علمي
 تماس با ما