در تاریخ ۳ فوریه ۲۰۱۶ تأسیسات Expose متعلق به آژانس فضایی اروپا توسط فضانوردان Yuri Malenchenko و Sergei Volkov از خارج از ایستگاه فضایی بینالمللی بازیابی شد.
این فضانوردان در این مأموریت مشغول انجام یک راهپیمایی فضایی به منظور انجام آزمایشهایی جدید در بدنهی پایگاه مرکزی بودند.
Epose- R21
Expose یک سری آزمایشگاه شیمی است که نمونهها در آن به صورت مستقیم در محیط خشن و محافظت نشدهی فضایی قرار میگیرند. ۴۶ نمونه از ارگانیسمهای کوچک و ۱۵۰ ترکیب آلی به مدت ۱۸ماه در معرض خلأ، تابش، اختلاف دما و انفجارهای خورشیدی قرار داشتند و اکنون مورد بررسی قرار میگیرند.
محققان بسیار مشتاق هستند وضعیت این گونهها را پس از ۸۵۰۰ بار پیمودن مسافت دور زمین بررسی کنند. این بررسیها می تواند کمک بسیاری به تلاش انسان در جستجوی حیات ماورای زمینی کند و همچنین تحلیلهای شیمیایی روی این گونهها می تواند دید مناسبی از نحوهی واکنش مولکولها در سفرهای فضایی به دانشمندان بدهد.
بلوکهای تشکیل دهندهی حیات بر روی زمین یعنی مواد آلی ممکن است توسط شهابسنگهایی که میلیونها سال در فضا سفر کردهاند به زمین رسیده باشند. بیشتر ترکیبات شیمیایی پایدار نیستند اما با گذشت زمان به مولکولهای متفاوت شکسته می شوند.
آزمایشگاه شیمیایی که بخشی از تأسیسات Expose به نام فوتوشیمی در ایستگاه فضایی (PSS) است در حال بررسی این مسئله میباشد که کدام مواد شیمیایی موجود در زمین ممکن است از فضا آمده باشند.
محقق ارشد این تحقیقات، Herve Cottin از دانشگاه Paris-est Creteil توضیح میدهد: «Expose در واقع یک جعبهی شیمیایی است که به ما کمک میکند درک بهتری از واکنشهای شیمیایی در فضا داشته باشیم. اگر یک مولکول به مدت ۱۸ ماه در فضا جان سالم به در میبرد، ممکن است از فضای بیرون وارد کرهی زمین شده باشد. اما اگر مولکولی پس از ۱۸ماه باقی ماندن در فضا دچار تغییر و تحول شود، واضح است که این مولکول از فضا وارد زمین نشده است و به نحوی دیگر شکل گرفته است.»
این پژوهش نشان از وضعیت دادههای جمعآوری شده از سایر مأموریتهای فضایی از جمله Rosetta، Huygensو یا مأموریت پیش رو یعنی ExoMars دارد. این فضاپیماها و مریخنوردها اطلاعاتی از مواد شیمیایی شناسایی شده در منظومهی شمسی در اختیار محققان قرار میدهند. در این فواصل بسیار طولانی در منظومهی شمسی، تابش خورشید توسط جو زمین فیلتر نمیشود. در نتیجه شیمی مواد در این مناطق بسیار متفاوت از چیزی است که ما بر روی سیارهی خود میبینیم.
از میان ۱۵۰نمونهی مربوط به Expose-R2 نیمی از آنها در معرض تابش مستقیم خورشید قرار داشتند و نیمی دیگر دور از تابش خورشید. ۲۲۵ نمونه نیز بر روی زمین در شرایط متفاوت به عنوان نمونههای کنترلی نگهداری شدهاند. تعداد ۳۰ محقق از ۱۱ آزمایشگاه واقع در هلند، ایتالیا، فرانسه و امریکا این پروژه را در سال ۲۰۰۹ شروع کردند. نمونههای مربوط به این پروژه توسط فضاپیمای Soyuz به زودی برای بررسی به زمین برگردانده خواهند شد.
منبع:
ESA
EXPOSE-WIKI
Cliffstones: Organic Compounds
منابع مفید:
ایستگاه های فضایی
اخترشیمی
ایستگاه فضایی
بخش فیزیک فعالیت های علمی رشد
ایستگاه فضایی بین المللی - ویکی پدیا
فضاپیمای هویگنس - ویکی پدیا
ExoMars - WIKI
Soyuz
ESA: Rosetta
Astrochemistry.eu
NASA: Soyuz