زنگ تفريح شماره 131
|
دونالد اروين كنوت دانشمند علوم كامپيوتر و استاد بازنشسته دانشگاه استنفورد است. او مولف كتاب چند جلدي "هنر برنامه نويسي كامپيوتري" است و به او لقب پدر آناليز الگوريتم را دادهاند.
|
زندگي و تحصيلات
كنوت در سال 1938 در شهر ميلواكي در ويسكانسين كه يكي از ايالتهاي غرب آمريكاست به دنيا آمد، پدرش تجارت كوچكي در زمينه چاپ داشت و در همان دبيرستاني كه كنوت درس ميخواند دفترداري را آموزش مي داد.
كنوت به موسيقي به ويژه نواختن ارگ علاقه زيادي داشت و دوران سختي را سپري كرد تا تصميم بگيرد فيزيك را به جاي موسيقي انتخاب كند. اما در آخر فيزيك را انتخاب كرد و به موسسه فناوري كيس رفت و در زماني كه در آن موسسه مشغول يادگيري فيزيك بود با IBM650 يكي از اولين رايانههاي بزرگ آشنا شد. بعد از اينكه دستورات كامپيوتر را مطالعه كرد تصميم گرفت كدهاي اسمبلي و كامپايلي را براي ماشيني كه در موسسه خودش استفاده ميشد دوباره نويسي كند چرا كه باور داشت اين كدها را ميتواند بهتر بنويسد. در سال 1958 كنوت برنامهي كامپيوترياي بر اساس ارزش بازيكنان نوشت كه باعت قهرماني تيم بسكتبال مدرسهاش شد. اين برنامه در آن زمان بسيار بديع و نو بود و باعث شد سرو صداي زيادي به راه بيفتد و اين موضوع حتي در اخبار و مجلات انتشار يافت.
كنوت يكي از موسسين و سردبيران مجلهاي به نام Engineering & Science Review بود كه در سال 1959 به عنوان بهترين مجله تكنولوژي انتخاب شد و جايزه بين المللي گرفت. در همان موقع بود كه او رشته تحصيلياش را از فيزيك به رياضيات تغيير داد و در سال 1960 مدرك ليسانس را همزمان با دريافت ارشد افتخاري كارهاي فوقالعادهاش دريافت كرد.
|
|
در سال 1963 او موفق به دريافت مدرك دكتراي رياضيات از موسسه تكنولوژي كاليفرنيا شد و در همانجا به عنوان استاديار مشغول به كار شد و از همان زمان نوشتن كتاب "هنر برنامه نويسي كامپيوتري " را شروع كرد و از همان ابتدا قبول كرد كه كتابي مربوط به كامپايلرها را نيز به عنوان متممي براي كتابش بعدا بنويسد. در ابتدا قرار بود كه اين كتاب فقط يك جلد باشد ولي بعدا كنوت اعلام كرد كه اين كتاب را در 7 جلد مينويسد. در سال 1968، درست قبل از اينكه اولين جلد اين كتاب به چاپ برسد كنوت در NSA (آژانس امنيت ملي) شروع به كار كرد اما مدتي بعد استعفا داد و به دانشگاه استنفورد پيوست.
جوايز:
در ۱۹۷۱ کنوت برنده نخستين دوره جايزه گريس موري هاپر شد. او جوايز بسيار ديگري را نيز به خود اختصاص داده است از جمله جايزه تورينگ (در سال 1974)، نشان ملي علوم، نشان جان فوننويمان و جايزه کيوتو. پس از انتشار سومين جلد مجوعهاش در سال ۱۹۷۶ و در اثر نارضايتي از محدوديتهاي ابزارهاي رايج حروفچيني و نشر به تحقيق و توسعه سيستم تک(TEX) و فراقلم (metafont) مشغول شد.
براي قدرداني از فعاليتها و کمکهاي کنوث به علوم رايانه، لقب منحصربه فرد "استاد در هنر برنامهنويسي رايانه" در سال ۱۹۹۰ به وي اهدا شد.
او در ۱۹۹۲ به عضويت فرهنگستان علوم فرانسه در آمد و همان سال نيز براي کار روي "هنر برنامهنويسي رايانه" تدريس در دانشگاه استانفورد را رها کرد. در سال۲۰۰۳ وي به اعضاي انجمن سلطنتي لندن پيوست.
در سال جاري ميلادي 2012 قرار است قسمت اول جلد چهارم كتابش به چاپ برسد.
شوخ طبعيهاي كنوت:
او به هرکسي که در کتابهايش اشتباه يا هر ايراد چاپي پيدا کند دو دلار و پنجاه و شش سنت (۲.۵۶) مژدگاني ميدهد چون "۲۵۶ سنت برابر يک دلار در مبناي شانزده است."
شماره نسخههاي نرمافزار تک او به عدد π ميل ميکند، يعني شماره نسخهها با ترتيب ۳، ۳.۱، ۳.۱۴ و مانند آن افزايش پيدا ميکند. شماره نسخههاي فراقلم به عدد e ميل ميکند.
او يک بار به استفاده کنندگان نرمافزارش هشدار داد: "مراقب اشکالات کد اين برنامه باشيد؛ من نشان دادهام که برنامه درست کار ميکند، اما آن را امتحان نکردهام."