زنگ تفريح شماره 121
زندگينامه آلن تورينگ
به بهانه صدمين سالگرد تولد آلن تورينگ (23 ژوئن)، زنگ تفريح اين شماره را به شرح مختصري از زندگينامه پدر علم كامپيوتر اختصاص داديم.
صفحه خانگی گوگل در روز تولد او، شبیهسازی ماشین تورینگ بود:
آلن تورينگ (Alen Mathison Turing) ، پدر علم محاسبه نوين و علم رايانه، روز 23 ماه ژوئن 1912 در بريتانيا متولد شد. او دومين و آخرين فرزند خانواده تورينگ بود. نام خانوادگي تورينگ او را در سطح افراد سرشناس و با اصالت بريتانيا قرار ميداد. پدرش عضو مامورين شهري هند بود و چون والدين او ميخواستند فرزندانشان در بريتانيا بزرگ شوند او و برادر بزرگترش جان بيشتر نزد خويشان و دوستان والدينشان در لندن بودند. اين رها کردن فرزند در سنين اوليه تأثير کمي بر روي جان - برادر آلن- و نيز بسياري از نسل طبقه متوسط آن زمان داشت، ولي معلوم شد که آلن تورينگ آسيب عميقي از اين تجربيات اوليه ديد، او لکنت زبان مشخصي پيدا کرد.
|
از همان كودكي علائم نبوغ در وي هويدا بود. او در سن 14 سالگي توانست به مدرسه دولتي و پرهزينه "شربورن" در شهر دورست راه پيدا كند اما تمايل ذاتي او به سمت رياضيات و علم نزد اساتيد اين مدرسه اهميتي نداشت زيرا در آن دوره تاكيد بيشتر روي مسائل و مباحث كلاسيك بود. در همان سال مدير مدرسه براي والدين او نامه نوشت كه :"اگر او ميخواهد دانشمند شود وقت خود را در يك مدرسه دولتي هدر ميدهد".
|
از همان كودكي علائم نبوغ در وي هويدا بود. او در سن 14 سالگي توانست به مدرسه دولتي و پرهزينه "شربورن" در شهر دورست راه پيدا كند اما تمايل ذاتي او به سمت رياضيات و علم نزد اساتيد اين مدرسه اهميتي نداشت زيرا در آن دوره تاكيد بيشتر روي مسائل و مباحث كلاسيك بود. در همان سال مدير مدرسه براي والدين او نامه نوشت كه :"اگر او ميخواهد دانشمند شود وقت خود را در يك مدرسه دولتي هدر ميدهد".
با اين حال تورينگ توانايي قابل توجه خود را در زمينههاي مورد علاقهاش، با حل مسايل پيچيده در سال 1927 بدون اينكه حتي حساب ديفرانسيل مقدماتي خوانده باشد به نمايش گذاشت. در سال 1928 با كريستوفر مركوم كه از دانشجويان سال بالايي او بود رابطه دوستي پيدا كرد كه اين دوستي در سال 1930 با مرگ مركوم پايان يافت. کريستوفر اولين کسي بود که پيله تنهايي او را سوراخ کرده بود و با مرگ او تورينگ درهم شكست و ايمان مذهبي خود را از دست داد.
تورينگ در سالهاي 1931 تا 1934 مشغول تحصيل در دانشگاه كينگس كالج بود و به خاطر مقالهاش در رابطه با قضيه محديديت مركزي در سال 1935 به عنوان عضو آنجا انتخاب شد.
در 28 ماه مي سال 1936 در مقاله "دربارهي اعداد شمارا با استفاده از انسكيداس پرابلم"، تورينگ فرمول بنديهاي سال 1931 كورت گودل را درباره محدوديتهاي اثبات و محاسبات تجديد كرد و زبان رياضي محور گودل را با چيزي كه امروزه ماشين تورينگ ناميده ميشود جايگزين كرد. او اثبات كرد با چنين ماشيني مي تواند هر مسئلهاي را كه اين قابليت را دارد تا به صورت الگوريتم بيان شود را حل كرد، حتي اگر هيچ ماشين تورينگ واقعي به دليل سرعت كم آن نسبت به جايگزينهاي مناسب آن كاربرد عملي نداشته باشد.
تورينگ در سال 1938 دكتراي خود را از دانشگاه پرينستون دريافت كرد. پايان نامه او در رابطه با محاسبات نسبي بود. در سال 1938 تورينگ در سازمان رمز نگاري انگليس مشغول به كار شد. او روي مسئله ماشين اينگما آلمانها كار مي كرد.
ماشين انيگما
انيگما نام دستهاي از ماشينهاي الكترومكانيكي مبتني بر روتر است كه براي رمزنگاري و رمزگشايي پيام هاي محرمانه به كار ميرفته است.اين ماشين در سالهاي 1920 ميلادي به عنوان يك محصول تجاري عرضه شد. ارتش نازي مدل خاصي از اين ماشين به نام انيگماي ورماخت را توليد نمود و از آن در جنگ جهاني دوم به كار برد. متفقين با تلاش دانشمندان و رياضيدانان از جمله آلن تورينگ موفق به گشودن رمز پيامهاي ارتش آلمانها شدند.
|
|
ظهور كامپيوتر
در سال 1945 تا 1947 تورينگ در آزمايشگاه ملي فيزيك روي موتور محاسبه خودكار كار ميكرد. او در 19 فوريه1946 مقاله اي ارائه كردكه اولين طرح كامپيوتر برنامهدار انگلستان بود. با وجود موفقيت وي در اين طرح در شروع پروژه تاخير به وجود آمد و او علاقه خود را براي ادامه كار از دست داد. در اواخر 1947 به كمبريج بازگشت. در زماني كه او دور از كمبريج بود پروژه سابقش در غياب او كامل شد و اولين برنامه ي خود را در 10 مي1950 اجرا كرد. تورينگ از سال 1952 تا زمان مرگش در 1954 روي زيست شناسي رياضياتي كار كرد. علاقه اصلي او درك الگوي فيبوناچي در ساختار گياهان بود. او در 8 ژوئن 1954 بر اثر مسموميت با سيانور جان سپرد. بسياري مرگ او را عمدي ميدانستند و پليس بريتانيا مرگ او را خودكشي اعلام كرد.
ماشين تورينگ
ماشين تورينگ به يك ماشين حالات متناهي ميگويند كه در آن با هر انتقال يك نماد بر روي نوار چاپ ميشود. مكانيزم اين ماشين مقدماتي است اما مفهوم آن براي پوشش عملكردهاي بسيار پيچيده كافي و گسترده است. خافظه اين ماشين ساختاري بسيار ساده دارد و ميتواند به صورت يك آرايه يك بعدي از عناصر (سلولها) باشد كه هر يك از سلولها ميتوانند حافظ تنها يك نماد باشند. اين آرايه از هر دو طرف باز و نا محدود است. در واقع حافظ بينهايت است و اطلاعات آن ميتواند به هر ترتيبي فراخوانده شود.
جايزه تورينگ
جايزه تورينگ معتبرترين جايزه در علم رايانه است كه هر سال از سوي انجمن ماشين محاسب "ACM " به اشخاصي كه سهم بسزايي در زمينه كامپيوتر دارند اعطا مي شود. از آنجاييكه جايزه نوبل براي علم كامپيوتر وجود ندارد از اين جايزه به عنوان جايزه نوبل در كامپيوتر ياد مي شود.