هوش چيست و چگونه ميتوان باهوشتر شد
برخي از مردم امتيازات به دست آمده از آزمونها و نتايج و معدلها را معياري براي هوش در نظر مي گيرند. برخي ديگر هوش را توانايي حل مشكلات ميدانند. اما به راستي هوش چيست؟ ثابت شدهاست كه اين استانداردها و آزمونها معيار خوبي براي سنجيدن هوش نيست.
با اينكه نميشود بر سر استانداردي براي هوش به توافق رسيد، اما همه توافق داريم مغز انسان كليد آن است. مغز انسان ظرفيت زيادي براي سازگاري و رشد دارد. شبكه هاي عصبي در طول تجربيات آموزشي گسترده و قوي مي شوند و تمرينات ذهني ، مغز انسان را قويتر و حياتيتر ميكند. تقويت قدرت مغز بيشتر از استانداردها و آزمونها روي هوش تاثير ميگذارد.
|
|
در اين شماره 5 روشي را كه با آن ميتوان ظرفيت مغز را براي دريافت اطلاعات جديد افزايش داد را بررسي ميكنيم. به عبارت ديگر در اين شماره به شما ميگوييم كه چگونه ميتوانيد باهوشتر شويد.
راه پنجم : مراقبه
بيشتر از هزاران سال است كه فوايد مراقبه بر همگان روشن شده است . انجام مراقبه براي هر فردي متفاوت است اما عموما مراقبه نياز به سكوت براي تمركز روي تنفس دارد كه بتواند به آرامش ذهني منجر شود. آرامش ذهني گامي است كه شما را به حس آگاهي يا هوشياري هدايت ميكند، هيچكس نميتواند فوايد آسايش را انكار كند. اسكنهاي FMRI آشكار كردهاست كه مراقبه بهصورت منظم روي ساختار حقيقي مغز نيز تاثيرگذار است. محققان باور دارند كه حافظه، كارايي، محدوده توجه تمركز همگي از فوايد مراقبه هستند. يكي از تحقيقات نشان ميدهد مراقبه هر روزه ميتواند ميتواند باعث افزايش اندازه قسمتي از قشر مخ بشود. تعجب آور نيست كه برخي از شركتها كلاسهاي مراقبه را به كارمندانشان پيشنهاد ميكنند.
راه چهارم : ورزش مغز
مغز مانند بيشتر قسمتهاي بدن، به ورزشهاي منظم براي قوي شدن و زنده ماندن نياز دارد. بيشتر ورزشهاي رايج براي قدرتمند كردن مغز شامل فعاليتهاي مفرح مثل حل كردن جدول، سودوكو است. راههايي آكادميكتري هم مانند حل كردن مسائل رياضي و روابط هندسي نيز وجود دارد. حتي خواندن اين خواند اين مطلب هم براي مغز شما ورزشي سبك است. البته اگر اين ايدهها از نظر شما يكمي زيادي پژوهشگرانه است چيزهاي سادهاي مانند برهم زدن عادتهايتان را تمرين كنيد. براي مثال اگر راست دست هستيد سعي كنيد با دست چپ مسواك بزنيد.
راه سوم : مصرف باكتري
در ماه ژوئن سال 2010 ، محققان گزارشي را ارائه كردند كه طي آن كشف كردند كه نوع خاصي از باكتريها كه عمدتا در كثيفي وجود دارد باعث باهوشتر شدن موشها ميشود. موش هايي كه به آنها مايكوباكتريانوم داده شده بود در آزمايش ماز بهتر عمل ميكردند و نشانههاي كمتري از اظطراب را از خود نشان ميدادند و همچنين سطح سروتونين پيش مغز آنها بالاتربود. پيشمغز قسمتي است كه مسئول تفكر در سطح بالاتر است.
به نظر ميرشد اين نوع باكتري به رشد نرونها كمك ميكند و اما اين موضوع به اين معني نيست كه بايد در محيط كثيف قرار بگيريم، انسانها ميتوانند با كار در محيط بيرون خانه مثل حياط ، باغباني كردن و يا حتي با پياده روي در جنگلها ميتوانيم اين باكتري را به بدنمان وارد كنيم.
راه دوم : خوابيدن
ورزش در زمان بيداري براي مغز ضروري و مفيد است و به مغز كمك ميكند تا كارايي خود را بهبود بخشد و در نتيجه باعث باهوشتر شدن ميشود. اما خواب چه تاثيري بر كارايي مغز انسان دارد؟ براي زمان طولاني دانشمندان در اين مورد به اشتباه باور داشتند كه در طول مدت خواب مغز خاموش است و هيچ فعاليتي ندارد اما امروزه ميدانيم كه مغز در طول مدت خواب نيز همچنان به فعاليتهاي خود ادامه ميدهد و اطلاعات مربوط به مربوط به روز قبل را دستهبندي ميكند وباعث روندي ميشود كه اطلاعات را از حافظه كوتاه مدت به حافظه بلند مدت منتقل ميكند. مشكلات مربومط به خواب به عنوان تشديد كننده معضلات مغذي شناخته ميشوند پس منطقي است كه يك خواب شبانه خوب و كامل به افزايش كارايي مغز و تمركز كمك ميكند. البته ميزان خواب شبانه براي افراد مختلف متفاوت است اما عموما براي بزرگسالان 6 الي 8 ساعت خواب توصيه ميشود.
راه يكم : سلامتي بدن
اعضاي بدن انسان بهم مرتبطند، و حفظ سلامت يكي از اعضا طبيعتا به سامتي ديگر اعضا نيز كمك ميكند. ورزشهاي فيزيكي براي سلامتي انسان مفيد است، هم براي بدن و هم براي مغز. ورزشهاي فيزيكي جريان خون را در افزايش ميدهد و باعث ميشود اكسيژن و قند بيشتري به مغز انسان برسد. همكاري براي انجام حركات ورزشي تمريني براي ذهن شماست، مخصوصا اگر حركات جديدي را تمرين كنيد. ورزش مبارزهاي با زندگي ماشيني است. تغذيه نيز در سلامت مغز مهم است، روغن ماهي، تخم مرغها، پروتئين و سبزيجات تيره رنگ. چاي سبز و چاي گياهي و مغزها نيز مواد غذايي مناسبي براي مغز است.
عادتهاي درست غذايي، خوابيدن به اندازهي كافي و ورزش كردن باعث بهبود حافظه و كارايي مغز ميشوند.